zostalem posiadaczem tej lustrzanki od razu zaznacze ze jest to moj pierwszy dobry aparat i chcialbym sie znim zaprzyjaznic ,ale chcialbym dokupic jakis obiektyw zebym mogl robic zdjecia zoom chce przeznaczyc okolo 3000tys zl
Wersja do druku
zostalem posiadaczem tej lustrzanki od razu zaznacze ze jest to moj pierwszy dobry aparat i chcialbym sie znim zaprzyjaznic ,ale chcialbym dokupic jakis obiektyw zebym mogl robic zdjecia zoom chce przeznaczyc okolo 3000tys zl
wyręczę pozostałych i zaproponuje na wstępie coś takiego: Przeszukaj Canon-Board.info przez Google
canon 15-85
canon 18-135 stm
canon 18-200
tamron 17-50
nie wiem co można jeszcze "polecić" na początek...
tak dzieki lecz niewiem co wybrac bo poprostu sie nieznam i chcialbym zeby ktos mi pomogl wybrac
--- Kolejny post ---
mam 18-135 obiektyw
Według mnie najlepszy będzie canon 24 - 105 f4.0 Jest to na początek obiektyw do "wszystkiego". chociaż piszesz że masz 18 -135 więc nie ma sensu dublować zakresów..
A co chcesz fotografować że stwierdzasz iż to szkło które posiadasz jest niewystarczające...?
chcialbym fotografowac np.ptaki z daleka lub gory cos w tym stylu
góry też chcesz fotografować z daleka?
to trzeba było od razu pisać na początku że posiadasz standardowy obiektyw i chcesz dokupić tele na ptasie łowy... Tutaj zostawiam pole do popisu bardziej wprawionych w tym temacie, bo ja w życiu żadnego ptaszka nie "ustrzeliłem"...;)
c 70-200 na cropa będziesz miał zoooooma
Jeśli w góry mogę z czystym sumieniem polecić Tamrona 70-300 idealny do plecaka. Zgrabny lekki ze stabilizacją
ten podobno jest niezły w tej cenie:
Sigma 120-400 f/4.5-5.6 DG APO OS HSM
dzieki ze wogole piszesz zemna ja naprawde kupilem 2 tygodnie temu canon d60 z obiektywem 18-135 i czytam i czytam jak i co ustawiac i musze sie przyznac sprawia mi to trudnosc niewiem moze i niepotrzebny mi inny obiektyw ale tak pomyslalem ze miec obiektyw ktorym mozna z daleka robic zdjecia np ptakow ktorych sie nie sploszy to bylo by cos i takie wogole cos
za pół roku, to już sam będziesz wiedział co kupić, po co teraz zastanawiać się w ciemno. Rób tym co masz. Nie chce się mądrzyć ale taka jest moja dobra rada. Wstrzymaj się teraz z kupnem i ciesz się fotografowaniem... Wnioski z czasem wyciągniesz sam..
szambonur czy otakim mi pisales Tamron SP AF 70-300 F/4-5.6 Di VC USD Lens
dokładnie, chwalę sobie bardzo ten obiektyw..., ale na ptaszki to nie wiem jak się sprawdzi. W góry jak najbardziej, ptaki przypuszczam że średnio...
Hej. Też na Twoim miejscu na arzie kasę schowałbym do skarpety i trochę się pobawił tym co masz. Musisz poznać nowy sprzęt, funkcje (na pewno nie wszystkie), zasady działania i po prostu go poczuć. Tak jak to było w przyklejonym watku na poczatku działu - musisz najpierw porobić trochę zdjęć by zobaczyć, co masz a czego Ci brakuje i za jakiś czas Twoje pytania będą konkretniejsze. Powodzenia!
Do fotografowania ptaków trzeba mieć jakąś tam wiedzę, radzę zapoznać się z możliwościami swojego obiektywu i lustrzanki na początku a potem dopiero myśleć o jakimś innym obiektywie, jak na razie nie jesteś w stanie ogarnąć tego co masz, kupisz 70-200 i założysz kolejny wątek dlaczego zdjęcia są poruszone, dlaczego są za ciemne, za jasne, są nijakie a inni robią takie fajne zdjęcia tym obiektywem... Tą kasę przeznacz na kilka książek, jakiś kurs... Ja na Twoim miejscu zamiast kupować obiektyw, zainwestowałbym w lampę, która zapewne bardziej Ci się przyda wewnątrz i na imprezkach rodzinnych niż ten 70-200 do ptaków... No i kasy Ci troszkę zostanie zawsze na książki ; )! Nawet z tym obiektywem będziesz mógł polować na ptaki tylko musisz się zapoznać z lustrzanką i z nią polubić, bez tego ani rusz...
Oprócz książek o podstawach fotografii, polecam też "Fotografujemy ptaki" panów Kłosowskich - to a propos Twojego zainteresowania ptakami.
Jeśli nie chce się wydać kwoty jak za nowy samochód, do fotografowania ptaków najczęściej wybiera się obiektywy canona 300/4 lub 400/5,6. Ja sam używam 300/4 i telekonwertera 1,4x. Sprawdź galerie w dziale "Przyroda/Makro" - dowiesz się o sprzęcie, jaki używają inni.
Ale, tak jak powiedzieli koledzy, fotografuj na razie tym co masz, a za parę miesięcy sam będziesz wiedział, czego chcesz.
ja koledze doradze :) canon 600/4, 500/4, 400/2.8, 300/2.8, 400/5.6, 300/4 a teraz zapraszam do skapca lub allegro w celu sprawdzenia na ktory Cie stac :) dodam tylko ze ten ostatni jest najgorszy z w/w co wcale nie oznacza ze zly :)
A tak powaznie to canon 70-300 IS jest niezly, lekki i obrazek daje calkiem przyzwoity.
Nie poczuj się dotknięty - ja też jestem amatorem - ale trochę Cię nie rozumiem. Masz (jak sam piszesz) "pierwszy dobry aparat", jak rozumiem - od bardzo niedawna, i już spieszysz się z wydaniem 3 tysięcy na obiektyw?
Stary, może najpierw spróbuj popstrykać na tym, co masz (18-135 dla amatora to naprawdę zupełnie fajne szkło). Poznasz możliwości aparatu (nie wspominając już o jego sprawnej obsłudze), ale też - co znacznie ważniejsze - poznasz SWOJE możliwości. Poczytaj trochę książek, poprzeglądaj najpierw to forum... Nabierzesz wprawy, zobaczysz co ci się podoba, co Cię w tej zabawi kręci - i WTEDY poszukasz lepszego szkła, bo już będziesz wiedział CZEGO szukasz...
nie nieczuje sie dotkniety wrecz cieszy mnie ze ktos potrafi dac mi rade i to dobra a nie wysmiac mnie i wiesz co wlasciwie to tak zrobie bede pstrykal na tym sprzecie co mam i sie uczyl wogole robic zdjecia dziekuje za dobre rady i pozdrawiam
Za pozostałymi Kolegami: nie pakuj na razie kasy w szkło bo duża szansa, że będziesz szybko żałował :-). Teraz twierdzisz że ptaszki, ale za miesiąc-dwa powiesz że jednak krajobraz albo makro. Fotografuj tym co masz i sam odkryj czego Ci brakuje :-). Ja też kiedyś, napalony, kupiłem szkła, które niedługo potem sprzedałem praktycznie nieużywane, ale już sporo taniej. I był żal :-)
dzieki dzidofon coraz wiecej osob to samo mowi zebym najpierw pstrykal tym co mam a pozniej moze dojde co mi potrzeba
Ale od fotografowania imprez rodzinnych to ja mam gluptaka. Calkiem niezle sie sprawdza we wnetrzach ;-). Zdjecia robie juz 10-12 lat, tyle ze glownie "hybrydami". W tym czasie zdazylem juz sie zorientowac, ze z zoomu dosc czesto korzystam. To 17-55, ktore mam, to jednak chwilami za malo.
Witaj. Jeśli i ja mogę być jakoś pomocny to 70-200 + crop na ptaki to może być za krótko a na pewno, na takie płochliwe, także rób zdjęcia na początek tym czym masz i odkładaj moim skromnym zdaniem na dłuższe ogniskowe, nie polece konkretnego modelu bo nie miałem w ręce. Powodzenia!
Jeśli ma być Canon, to na początek dobry będzie 70-200/4L. Można kupić w bdb. stanie za ok.1600zł. Pancerna obudowa, bo to eLa.
Jezeli zrezygnujesz z Canona, to za niewiele wiecej dostaniesz sigme 2.8 (moze przy f.4 canon byc lepszy - ale zawsze masz mozliwosc skorzystania z 2.8!).
Skoro to 60d, to moze zainteresuj sie 50-150 2.8 sigmy :)