Cześć,mam takie pytanie czy w apracie Canon 350D da się ustawić Temparaturę barwową i predkość migawki?
Wersja do druku
Cześć,mam takie pytanie czy w apracie Canon 350D da się ustawić Temparaturę barwową i predkość migawki?
Da się.:smile:
A czy możesz mi powiedzieć jak to ustawić? I gdzie to się ustawia w ustawieniach?
DominikCK1 ,może spytaj nie tak zdawkowo jak ja odpowiedziałem.:smile:
Naprawdę trudno odgadnąć pełną treść i powód Twoich problemów.Opisz je.
Np. Czy masz ten aparat a nie masz instrukcji ?
Co rozumiesz dokładnie przez ustawienie temp.barwowej? Chcesz ustawiać w stopniach Kelwina?
Czy chcesz pracować na " M" ?
Pisz śmiało tak jak umiesz.Po to jest forum.Każdy kiedyś zaczynał.
Zdjęcia robię w trybie "manual" i chciałbym się dowiedzieć jakie funkcje ustawiać. ISO,migawkę,AV.
Instrukcja: Pobierz przewodnik lub podręcznik użytkownika dla CANON EOS 350D.
Balans bieli strona instrukcji 56 (54 strona w PDFie)
Preselekcja czasu naświetlania str 80 (82 w pdf)
Ręczne nastawienie ekspozycji str 86 (84 w pdf)
Jak ja pierwszy raz zadałem pytanie to odpowiedź brzmiała RFM ;)
Nie odpowiedziałeś czy masz instrukcję.Jakie masz obiektywy?
W "M" ustawiasz czas,przysłonę obiektywu,balans bieli,ISO [czułość].Jeśli wyłączysz AF[autofokus] lub szkło nie ma AF to jeszcze odległość.
Jeśli chcesz wiedzieć na jakie wartości to musisz wiedzieć co fotografujesz statyczne czy w ruchu i w jakim świetle z jakiej odległości chcesz fotografować.
To podstawowe kilka nastaw bo aparat ma ich dużo więcej.
AV,TV itp to odpowiedniki "M" .Nastawiasz jedno z nich.Nie da się łączyć.
Jeśli nic nie wiesz o obsłudze lustrzanki to napisz to.Jesli miałes juz jakąś to napisz.Bez tego trudno Ci pomóc.
O już kolega Cię fajnie wsparł..skorzystaj.
Ale chodzi mi co mam jeszcze ustawiać,a nie instrukcje.
--- Kolejny post ---
Ustawiam ISO,migawkę czyli AWB,przysłonę czyli AV,tak? i zdjęcie zajmuje tak 10,11MB .Mam instrukcję,tylko chodzi mi co mam jeszcze ustawiać. A obiektyw mam podstawowy.
--- Kolejny post ---
Ustawiam ISO,migawkę czyli AWB,przysłonę czyli AV,tak? i zdjęcie zajmuje tak 10,11MB .Mam instrukcję,tylko chodzi mi co mam jeszcze ustawiać. A obiektyw mam podstawowy.
Jeśli nie przeczytasz instrukcji nie będziesz fotografował.
AWB to automatyczny balans bieli.
Przysłonę oznaczamy "f"
Wielkość zdjęcia zależy od formatu i ustawienia np.RAW ,JPEG,...oraz od tematu itp.
Obiektyw ma swoja nazwę i w związku z tym określona budowę i sposób oraz mozliwości obsługi..Jeśli nie wiem co masz ,nie wiem co i gdzie możesz nastawiać.
Jeśli nie chcesz mi udzielać informacji i nie słuchasz moich rad nie potrafię Ci pomóc .Tak z marszu bez instrukcji to nie z lustrzanką niestety.
Obiektyw mam 18-55mm. A ustawiać ONE SHOT,AI FOCUS,AI SERVO ?
Sądze, że minimum zaangazowania z Twojej strony bardzo by pomogło. Trudno nauczyć kogoś fotografować zdalnie tym bardziej jeśli ta osoba chce mieć wszystko podane na tacy.
Chyba wiem o co ci chodzi. Myślisz że trzeba ustawić konkretne ustawienia i aparat będzie robił zdjęcia. Regularnie się z tym spotykam.
Po co manualne ustawienia jak by było jedno magiczne które będzie działało w każdej sytuacji.
Ustaw na zielony kwadracik i rób zdjęcia.
A jak dotrwasz do czasu kiedy będziesz chciał wiedzieć coś więcej to przeczytasz instrukcję obsługi.
I wtedy jak będziesz miał wątpliwości to zadasz pytanie które ma sens i dostaniesz sensowną odpowiedź.
Miłej zabawy ;)
Ale pytam czy też ustawiać i czy to będzie miało jakąś roznice. Odpiszę jutro koło 14.Pozdrawiam:)
Cytat:
Obiektyw mam 18-55mm. A ustawiać ONE SHOT,AI FOCUS,AI SERVO ?
Weż poczytaj tą instrukcję bo przepisujemy ją tu na nowo.I tak ją przeczytasz i tak.Ale ja po co? :lol:
One Shot - ostrość ustawiana jest przy każdym naciśnięciu do połowy spustu migawki,
Al Servo - przy wciśniętym do połowy spuście migawki ostrość jest automatycznie ustawiana za zmieniającym położenie obiektem,
Al Focus - jest trybem łączącym One Shot i Al Servo, w którym aparat automatycznie przestawia się z trybu pojedynczego w ciągły jeśli obiekt zacznie się poruszać.
OK mam wrażenie że masz 12 lat i poważnie nie czytałeś instrukcji. Zacznij od postaw. Nie ma złotego środka. Każdy zaczynała ale bez przesady. Ustawiaj sobie aparat i patrz jak świat się zmienia.
Instrukcja w dłoń czytasz, aparat w dłoń sprawdzasz jak to wpływa na zdjęcie itd.... w końcu zobaczysz co z czym i jak jedno wpływa na drugie. Też miałem 350d i w instrukcji jest wszystko co potrzeba by zacząć. Poważnie. Papier nie gryzie, czasami kaleczy. :) Powodzenia
Taka przepytka powoduje ciekawe przemyślenia.Naciskam sobie te guziki praktycznie odruchowo.Nie wywołuje już mi się nazewnictwo.Muszę poczytac tę instrukcję jednak:shock: :lol:
Bez urazy, ale autorze wątku przeczytaj jakiś poradnik, książkę, artykuł o fotografii dla początkujących, bo z zadanych pytań odnoszę wrażenie, że pominąłeś te lektury. Potem instrukcję, i dopiero wtedy zacznij ćwiczyć. Wcześniej szkoda migawki. Pozdrawiam
Janmar o tym się po prostu nie myśli po latach :) to tak jak wiązanie buta. Też się nie zastanawiasz.
A mam takie jeszcze pytanie,dlaczego ustawia mi się sama przyszłona czyli "Av"? Czy tak musi być?
Może wreszcie weźmiesz do ręki instrukcję obsługi albo dowolny poradnik z podstawami fotografii?
Ja wiem, że to dział dla początkujących, ale bez przesady...
Powiedz mi czy da się ustawić tak,że ja tam reguluje?
Nie za bardzo rozumiem
Mozesz wytłumaczyć może zrozumiem
jak chcesz to się możemy gdzieś spotkać w Kielcach i Ci pokaże co i jak z takich mega podstaw =)
masz może gg? to sie zgadamy.
A może po prostu obejrzyj kilka filmików na YouTube, jak na przykład to https://www.youtube.com/watch?v=DdgN3vmz_AU
Naprawdę będzie Ci łatwiej zadać właściwe pytanie jak zrozumiesz czym jest przysłona, czas naświetlania, ISO, f-stop. No i oczywiście idealnie by było, gdybyś jednak przeczytał tą instrukcję...
Przepraszam że tak po chamsku trochę, ale... żeby rozumieć trzeba mieć rozum. Nie chce mi się wierzyć że ktoś kupił/dostał aparat i nie przeczytał nawet pobieżnie instrukcji, a na forum próbuje dowiedzieć się absolutnych podstaw. To tak jakby ktoś na forum "auto" pytał którędy wsiada się do samochodu :-).
A poważnie to zgadzam się z Kolegami. Twórca wątku albo jest prowokatorem, albo małolatem który lubi drażnić innych. Zresztą spójrzcie na Jego deklarowany wiek ;-).
miałem zareagować, ale dzidofon zrobił to za mnie