-
Używki Canon 5dmk2 ile wg. was warte ?
Potrzebuje zapasu, namierzam się na używanego Canona 5dm2 ale widząc rozbieżność cen która jest np. na allegro to miesza mi w głowie :)
Oczywiście namierzam się na aparat który jest wizualnie zadbany, jakieś ryski, przetarcia, masa brudu w środku irytuje mnie do zimnej krwi, więc wizualny stan bardzo dobry itp. działający :-) Jedno mnie zastanawia bo są używki w różnych cenach, są po 4.500 są po nawet 6.000zł :shock:
Ile wg. Was jest warte body używane w dobrym stanie z przebiegiem:
Do 25tyś klapnięć ?
Do 50tyś klapnięć ?
Do 80tyś klapnięć ?
Do 100tyś klapnięć?
Zastanawiam się czy oszczędzić i kupić bardziej użytego, czy dołożyć i mieć mniej używanego? Ceny są strasznie "rozbiegane" różne i chciałbym usłyszeć opinie innych, ile zapłacić maksymalnie za używane body z wyżej wymienionymi przebiegami ?
-
Odp: Używki Canon 5dmk2 ile wg. was warte ?
Z używanym sprzętem to jest tak że jest warty tyle ile za niego ktoś chce zapłacić. eBay i Allegro do tego pomagają. Sprzedający jak są wystarczająco cwani to wystawią swój aparat w momencie w którym jest mało konkurencji żeby dostać jak najwięcej.
Ja za swój zawołam $1500 w US i mam poniżej 50k klapnięć (z gripem).Czy dostane tyle to się okaże...
Co do ilości klatek to zależy... Kwestia tego jak dużo będziesz pstrykał. Migawka ma gwarantowane 150k zdjęć. Jak bym miał więcej czasu na fotografię to przy tym jak robiłem zdjęcia to bym robił 50k na rok ;) Lepiej weź mniejszy przebieg i wyczekaj dobrą cenę.
-
Zdecydowanie przeanalizowałbym na Twoim miejscu ile chcesz trzymać to body, ile zdjęć robisz itd. Raczej celowałbym w body z przebiegiem w granicach 50K
-
ja nabyłem 15 tys klatek za cenę 5,6 w kwietniu 2012, stan aparatu był idealny i dalej taki jest, wiec jak chcesz mieć sprzęt na dłużej to wydaj więcej
-
Rok używania myślę będzie, później będę namierzał się na 5dmk3 - właśnie zastanawiam się pomiędzy 50-80tyś
przez ten czas myślę że zrobię około 30tyś zdjęć ...
-
Cytat:
Zamieszczone przez
kurczeblade
Zastanawiam się czy oszczędzić i kupić bardziej użytego, czy dołożyć i mieć mniej używanego?
Zdecydowanie dołożyć i mieć mniej używanego, z przebiegiem do 25 000.
-
a z mało używanymi aparatami z małym przebiegiem to nie jest przypadkiem tak jak z tymi 10 letnimi, bezwypadkowymi dieslami z symbolicznymi przebiegami po dziadkach z Niemiec, co to jeździli nimi tylko do kościoła ???
-
20-25tys 5000
do 50tys 4500
niżej osobiście bym nie kupił
-
Cytat:
Zamieszczone przez
centur
a z mało używanymi aparatami z małym przebiegiem to nie jest przypadkiem tak jak z tymi 10 letnimi, bezwypadkowymi dieslami z symbolicznymi przebiegami po dziadkach z Niemiec, co to jeździli nimi tylko do kościoła ???
W zdecydowanej większość tak właśnie jest :D
-
Tylko że tutaj gorzej z kręceniem licznika :D
Do 50K za maks 4600 bym dał.
Moja ma 28 tysięcy nastukane i dalej wygląda jak idealna.
-
tzn ze można oszukać licznik?
-
generalnie nie ma rzeczy niemożliwych, tylko wszystko kosztuje :)
jesli EOS Info coś tam pokazuje, to można w to wierzyć, z samochodami jest łatwiej
-
mały przebieg, może być wynikiem tego że sprzęt służył do filmowania - a to chyba ma wpływ na matrycę już bardziej...
-
Albo ze ktos ma dobry sprzet, ale uzywa go amatorsko.
Chyba zbytnio szukacie dziury w calym.
Moj ma <13tys przebiegu. Filmow w sumie z 10 minut. Mozecie nie wierzyc.
-
Sam się zastanwaima nad opcja używki tylko, że przy cenie powyżej 4500 interes nieopłacalny z ekonomicznego punktu widzenia, ponieważ za 6500 mozna kupic nowego :)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
crazy
Sam się zastanwaima nad opcja używki tylko, że przy cenie powyżej 4500 interes nieopłacalny z ekonomicznego punktu widzenia, ponieważ za 6500 mozna kupic nowego :)
Punkt Widzenia zależy od Punktu Patrzenia, bo różnicę 2k masz prawie 17-40L :P
-
Zgadza sie dlatego trzeba dokladnie rozważyc taki zakup. Akurat tak ciemne szkło mnie nie intersuje ale dokladając jeszcze tysiaka mogłbym sobie sprawic S85/1.4 :D
-
Zgadza się 6.500 można kupić nowego. Dlatego trochę mnie dziwią niektóre oferty po 5tyś, albo czasami nawet powyżej 5tyś (4letni aparat)
dlatego zastanawiam się ile mam przygotować max gotówki :)
-
Kurcze mnie wcale nie dziwią oferty za 5000 zł za ładny egzemplarz z małym przebiegiem. Jeśli ktoś nie bierze na fv to dobra cena. Canon 35L nowy można mieć za 5500zł, a jeszcze niedawno za 1500 zł mniej bo za 4000 schodziły używki na pniu. Wiem ktoś powie, że szkło się tak szybko nie starzeje. Zgadza się. Dla mnie jednak 1500 zł mniej za sprzet zadbany przy cenie nowego ok. 5500-6500 to dobra oferta.
-
Cytat:
przy cenie powyżej 4500 interes nieopłacalny z ekonomicznego punktu widzenia, ponieważ za 6500 mozna kupic nowego
:grin:Zupełnie jak bym słyszał Moją - skończyła ekonomię, i dodaje " jak nie możesz odłożyć z powiedzmy 2-3 wypłat, to znajdź coś dodatkowego np ulotki.
Po 2-3 miesiącach kupisz sprzęt nowy, pewny, na gwarancji i spokój masz na lata ."
Ja mam podobne zdanie, nie przy tej cenie, może przy cenach zadbanych używek 50% do nówek, poza tym to sprzęt elektroniczny - rzekome zużywanie matrycy podczas filmowania ,
a cena i spadek wartości nie jest aż tak zaporowa jak w przypadku powiedzmy aut .....
Cytat:
Punkt Widzenia zależy od Punktu Patrzenia, bo różnicę 2k masz prawie 17-40L
Używanego 17-40L........
Z pewnych rąk - Może Tak, W ciemno - Nie
Naciąłem się kilka razy na "idealnych" używkach, później trzeba było bubla ożenić i tak $$$ dołożyć do nówki, dziękuję za takie interesy,
przy różnicy 1.5k nawet bym się nie zastanawiał.
A jak po tygodniu rozleci się przesłona lub przestanie ostrzyć, to co zrobisz ?
-
Wg mnie realna cena za używaną II to max 4500. Ja swoją z 80tyś w idealnym stanie- sprzedałem za 4tyś, bo więcej nikt nie chciał zaproponować.
Ogólnie jestem za kupowaniem sprzętu używanego - szczególnie obiektywów. Ja osobiście nigdy nie kupiłem nowego szkła. Zawsze można znaleźć obiektywy w idealnym stanie przynajmniej 1000-1500 tańsze od nowych. Przez te ponad 10 lat zepsuł mi się tylko jeden - 35L. Padł silnik USM. Wymiana kosztowała 700zł.
Są ludzie, którzy kupują tylko nowe, ale dla mnie roczna gwarancja to zbyt mało żeby dopłacać do szła np. 1500zł. Jak kupię 3 letnią używakę z pewnego źródła to jestem bardziej pewny że nic jej nie będzie, bo jak działa 3 to i podziała kolejne 10
-
W przypadku obiektywu zgadzam się, można śmiało kupowac używany elektroniki nigdy nie kupiłem używanej. Ceny jakie wołają sobie niektórzy za swoje MKII wyrwane są zupełnie z kosmosu, jeśli znalazłbym za 4K z niedużym przebiegiem , zadbanego oferta warta rozpatrzenia, mógłbym dołożyć pare stówek do gripa ale oryginała , więcej uważam nie ma sensu dać za tą puszkę.
-
Zależy czy ma się firmę, bo jak się wrzuci w koszty i odliczy Vat to używanego się nie opłaca brać, chyba, że ktoś sprzedaje używany i wystawia FV.... wtedy tylko brać i się cieszyć :)
-
Nie trzeba miec firmy aby zakup nowego za 6500 nie opłacałby sie w porównaniu do używek za 4500-5000 koła :D Ale argument bardzo trafny a propo odliczenia :)
-
Przeglądałem "alledrogo" niektórzy wystawiają aparaty z przebiegiem 100tyś. około 150tyś. za około 5.000zł
Również znajdzie się z niskim przebiegiem do 10tyś ale to widzę że 6.000zł (+ / - ) :-) :-)
Najbardziej zainteresowała mnie oferta za 4.600zł - przebieg 52tyś - korci ta cena, choć troszeczkę mi się wydaje że przy tym przebiegu trochę za dużo ... (?)
Jeszcze dwie ciekawe widzę za 4.900zł przebieg w granicach 20 - 26tyś - przebieg akurat spoko...
ale jak widzę to 4.900zł używane w proporcji teraz nowych w cenach 6.600zł to faktycznie zastanawiam się czy nie pójść na jakieś ulotki dodatkowo, odczekać 2miesiące, odłożyć pieniążka jednak na nowego, zawsze to "niezapocony" przez kogoś, nowy świeżutki aparat, w dodatku gwarancja i mniejszy strach że coś pójdzie się ******* :)
5tyś jednak to za duże ryzyko jak za używane 5dmk2 bez gwarancji itp...
Teraz i tak po sezonie jest, mało zdjęć się robi, odczekam i chyba kupie nowego, ewentualnie 6D :)
-
Cytat:
Przeglądałem "alledrogo" niektórzy wystawiają aparaty z przebiegiem 100tyś. około 150tyś. za około 5.000zł
Rozbrajają mnie opisy puszek z przebiegiem podchodzącym pod 150tyś o treści : "rekord 5dmk2 na pierwszej migawce 600tyś"
-
to jeszcze raz zapytam, ile warty jest mkII z przebiegiem ok.16 tys.kl. w stanie bdb.??
-
-
4,5 tys. cena osiągalna, tym bardziej jak dobrze poszukać to jeszcze nówkę za 6300 można znaleść:)
-
Cytat:
to jeszcze raz zapytam, ile warty jest mkII z przebiegiem ok.16 tys.kl. w stanie bdb.??
Nr.seryjnego nie podawaj,proszę :-)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
ANDRZEJ M.
4,5 tys. cena osiągalna, tym bardziej jak dobrze poszukać to jeszcze nówkę za 6300 można znaleść:)
ooo :) To ciekawe, nie widzialem takich ofert
-
Używany w nienagannym stanie to koszt min. 5000zł. Za nówkę to trzeba zapłacić 6800zł :(
-
wczoraj na tablicy pojawił się PORTUGALSKI 5d mk II + 24mm 1.4 L za UWAGA :D 3400zł =) i to cena ostateczna :)
Wszystko niby ma papiery, gwarancje (nieważną w PL) itd :p
Gdybym miał kasę to bym próbował dzwonić :D
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Bolek02
Używany w nienagannym stanie to koszt min. 5000zł. Za nówkę to trzeba zapłacić 6800zł :(
Ja widziałem już "osobiście" za 6599zł nówki, na allegro po 6600zł też są.
Dlatego powstrzymałem się od kupna za 5.000 używanego :)
Wiem że ktoś kiedyś kupił za więcej, pewnie coś koło 8.000 dlatego pewnie takie ceny są używanych "3tyś mniej niż kiedyś był zakupiony" ale dla mnie jako kupującego nie obchodzi mnie że kiedyś ktoś zakupił sprzęt za 8.000zł i ma taki paragon, ważnejak jest teraz, a cena/różnica nie jest na obecny czas znacząca/zachęcająca do kupna używanego sprzętu - dlatego skierowałem się tym:
- 2/4letnie body, w stanie bardzo dobrym, przebieg około 30tyś - bez gwarancji sklepowej, bez gwarancji u wystawiającego (mało znana i wątpliwa historia sprzętu) sprzęt wymacany, wypocony przez kogoś dłonie, możliwe że są jakieś ukryte wady, o których sprzedawca nie chciał wspomnieć - 5.000zł
- nówka ze sklepu, mniejsze wątpliwości że było coś uszkodzone, zapach nowości- zapach nowości i brak zmartwień że coś po zakupie się rozsypie - GWARANCJA ! 6600zł
Osobiście nie jestem przekonany do ryzyka zakupu takiego sprzętu, różnica to tylko 1600zł - a jak coś pójdzie w używanym, to bieganie po serwisach, dodatkowe wydawanie kasy i żal że się nowego nie kupiło!?
Na razie powstrzymałem się od zakupu, jest zima, mało się foci, poczekam na jakaś atrakcyjną ofertę używanego, ewentualnie jak się nie doczekam to wyrobię się przed sezonem z dozbieraniem na nowe body - o to taka moja decyzja :)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
kurczeblade
ooo To ciekawe, nie widzialem takich ofert
są nawet dziś widziałem na allegro jakąś ofertę w cenie 6299, sam się interesowałem ''piątką'' ale jednak wybiorę 6D jako drugi korpus.
-
-
Czy to nie są to przypadkiem aparaty "refubrished " remanufactured"...........itp ?
-
Cytat:
Zamieszczone przez
dziadowskibicz
Czy to nie są to przypadkiem aparaty "refubrished " remanufactured"...........itp ?
Nie wydaje mi się...
"Aparat jest zupełnie nowy, fabrycznie zapakowany, posiada gwarancję europejską honorowaną w Polsce."
Pewnie jeszcze trochę i reszta sklepów osiągnie podobną cenę :)
-
Kupiłem kiedyś lapka hp, był "ref" miał gw, fabrycznie zapakowany, padł po 2 latach, a z tego co wiem musi byc info na sprzęcie że jest "ref"
-
Cytat:
Zamieszczone przez
kurczeblade
Podobna aukcja wisiała chyba w podejrzane?
-
no i kto by tu kupił :> koleś ma drogi sprzęt i 20 komentarzy =) pakować kasę w takich użytkowników to proszenie się o wałka
-
Cytat:
Zamieszczone przez
salas
wczoraj na tablicy pojawił się PORTUGALSKI 5d mk II + 24mm 1.4 L za UWAGA :D 3400zł =) i to cena ostateczna :)
Wszystko niby ma papiery, gwarancje (nieważną w PL) itd :p
Gdybym miał kasę to bym próbował dzwonić :D
Pęknięty korpus ma i kolo nie odbiera telefonu :) Sam się napaliłem :P
-
11 tys przebiegu + roczna gwarancja + karta cf 4gb;) za 5000 tysiecy dzisiejszy zakup:) stan...jak nowa:)
Wysłane z mojego GT-N7100 za pomocą Tapatalk 2
-
zastanawiam sie skąd sie biora takie oferty, bo na allegro takowych jak na lekarstwo
-
Moja z allegro właśnie :D
Wysłane z mojego GT-N7100 za pomocą Tapatalk 2
-
Cytat:
Zamieszczone przez
dziadowskibicz
Kupiłem kiedyś lapka hp, był "ref" miał gw, fabrycznie zapakowany, padł po 2 latach, a z tego co wiem musi byc info na sprzęcie że jest "ref"
To miałeś przynajmniej gwarancje, a pech chciał że to było po gwarancji, a jakie prawdopodobieństwo że się popsuł dlatego że był "ref" ? :)
--- Kolejny post ---
Cytat:
Zamieszczone przez
salas
no i kto by tu kupił :> koleś ma drogi sprzęt i 20 komentarzy =) pakować kasę w takich użytkowników to proszenie się o wałka
Najlepiej jakby ktoś podjechał był z Wawki i sobie sprawdził :)
Ma napisane że jest możliwy odbiór za pobraniem, kurier z możliwością sprawdzenia sprzętu, przed zapłaceniem :)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
kurczeblade
...
Najlepiej jakby ktoś podjechał był z Wawki i sobie sprawdził :)
Ma napisane że jest możliwy odbiór za pobraniem, kurier z możliwością sprawdzenia sprzętu, przed zapłaceniem :)
Jak z wawki jak pisze Toruń. Już raz jegomościa jednego po Toruniu szukałem, a napisane to on może mieć...tamten też miał i też mi śmierdział (a może to ten sam?).
-
Tydzień temu zakupiłem 100GB dysk do laptopa .Sprzedawca pisał że jest nowy w fabrycznym opakowaniu i z gwarancją .Owszem był nowy po ref.w fabrycznym celafonie tylko nie w opakowaniu producenta dysku no i miał gwarancję ale 3-mies sprzedawcy.:evil: Jednym słowem dałem się nabrać.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
crazy
zastanawiam sie skąd sie biora takie oferty, bo na allegro takowych jak na lekarstwo
trzeba śledzić aukcje, ceny potrafią się naprawdę sporo różnić, tak naprawdę o wartości sprzętu decyduje kupujący, to że ktoś wystawia sprzęt za cenę "x" to wcale nie znaczy ze tyle to jest warte, dla przykładu: w zeszłym tygodniu grip BG-E6 do 5dmk2 na jednej aukcji sprzedał sie chyba za 560 a chwile pozniej na innej za 470, stan obu byl idealny.
-
Na nokaut.pl są nówki po 6770 niewielka różnica od tego gościa z allegro to może być prawda że 5mkII tanieją.