Dobra PŁYTA GŁÓWNA na Sockecie 775 ?
Witam,
Proszę o szybką poradę mam bowiem tydzień na podjęcie decyzji.
Muszę wymienić płytę główną lecz chcę pozostawić procesor Intela Core Duo E8400 3Ghz, czyli zostaje płyta na sockecie 775 i DDR3.
Którą płytę polecicie i na jakim chipsecie - solidną i stabilną, nie stwarzajacą problemów? Dokupię do niej RAM 8GB - które się z nią bardzo dobrze lubią i lepiej 2x4GB czy 4x2GB?
Siedzi u mnie:
Karta graficzna: Matrox P690 Plus 250MB LP P-Cie x16
Zasilacz: Tagan 550W lub 600W
Dyski: 3x w tym jeden na system
RAM: potrzebne 8GB (ew. do 16GB ale bez parcia), może być max. 1333MHz
PhotoShop: CS3
System: Win7 Professional 64bit (choć czasem jeszcze używam do skanowania Win XP, który mam zainstalowany na innym dysku).
Będę wdzięczny za polecenie dobrej płyty i pamięci, czas nagli i muszę je kupić w ciagu tygodnia. Sprzęt używany w 100% do obróbki zdjęć i przeglądania internetu. Mam złe doświadczenia z Asusem P5K Pro (także z serwisem Asusa) więc na Asusa mam małą awersję, choć może to był tylko wyjątek.
Odp: Dobra PŁYTA GŁÓWNA na Sockecie 775 ?
Zapomniałem o ważnym szczególe: korzystam często ze skanera łączonego wyłącznie FireWire 400 (IEEE 1394), płyta musi umożliwiać połączenie FireWire. Trochę się z tego powodu obawiam czy takie płyty jeszcze są. Znalazłem płytę Gigabyte GA-P41T-D3P S775 ale nie ma złącza FireWire.
Nie chce cię martwić ale na tym sockecie jest już niewielki wybór, zazwyczaj jakieś same Asrocki.
Cytat:
Zamieszczone przez
renes
Zapomniałem o ważnym szczególe: korzystam często ze skanera łączonego wyłącznie FireWire 400 (IEEE 1394), płyta musi umożliwiać połączenie FireWire. Trochę się z tego powodu obawiam czy takie płyty jeszcze są. Znalazłem płytę Gigabyte GA-P41T-D3P S775 ale nie ma złącza FireWire.
ta płyta i tak obsługuje max 4 GB ramu, a nie tak jak chcesz 8 GB bo tyle Ci wystarczy w zupełności do obróbki grafiki. No cięzko będzie coś znaleźć, ale na pci możesz kupić firewire i nie ma problemu, więc na to nie patrz. Ta np. ma max 8GB ramu ddr3 i 4xsataII G41M-GS3 w Morele.net. Nie napisałeś jak masz dyski podpięte czy na ata chociaż jeden podpięty czy wszystkie na sataII. Bo jak tak to trzeba wtedy szukać płyty z ata i wtedy to już będzie ciężko. Odnośnie pamięci to lepiej 2x4GB bo będziesz miał po dualu. Z tym jest różnie bo czasami nie odczytuje jak należy. Trzeba popatrzeć w instrukcji do płyty najlepiej.Jak coś to możesz wymienić kości i już Pozdrówki
Cytat:
Zamieszczone przez
pawelo1
ta płyta i tak obsługuje max 4 GB ramu, a nie tak jak chcesz 8 GB bo tyle Ci wystarczy w zupełności do obróbki grafiki. No cięzko będzie coś znaleźć, ale na pci możesz kupić firewire i nie ma problemu, więc na to nie patrz. Ta np. ma max 8GB ramu ddr3 i 4xsataII
G41M-GS3 w Morele.net. Nie napisałeś jak masz dyski podpięte czy na ata chociaż jeden podpięty czy wszystkie na sataII. Bo jak tak to trzeba wtedy szukać płyty z ata i wtedy to już będzie ciężko. Odnośnie pamięci to lepiej 2x4GB bo będziesz miał po dualu. Z tym jest różnie bo czasami nie odczytuje jak należy. Trzeba popatrzeć w instrukcji do płyty najlepiej.Jak coś to możesz wymienić kości i już Pozdrówki
Mam dyski SEAGATE ale nie wiem jak sprawdzić czy są to ata czy sata... w menadzerze urządzeń opis to ST3160815AS ATA i ST380615AS ATA, to więc chyba Sata a nie Sata II?
W sprawie FireWire jeśli dobrze cię zrozumiałem... to do każdej płyty PCI podłączę zewnętrzny kontroler FireWire i będzie łączenie?
Przejrzałem na stronie Gigabyte większość płyt i tylko kilka z DDR3 spełnia powyższe warunki, więc biorę też pozostanie przy DDR2 (mam 4x 2GB Patriota). Więc gdyby jednak DDR2 to która?
Cytat:
Zamieszczone przez
renes
Muszę wymienić płytę główną lecz chcę pozostawić procesor Intela Core Duo E8400 3Ghz, czyli zostaje płyta na sockecie 775 i DDR3.
czy to na pewno dobry pomysł?
Cytat:
Zamieszczone przez
airhead
czy to na pewno dobry pomysł?
Dobry pomysł z pozostawieniem tego procesora? Dlaczego zły?
Mi ten procesor naprawdę wystarczy, potrzebuję tylko pewnej i stabilnej płyty z łączem FireWire 1394, niech będzie nawet DDR2 to wepnę posiadane Patrioty 4x2GB 800MHz (5-5-5-12) 2.0V aby tylko się z płytą nie gryzły bo z Asusem mam z tym ciągłe problemy... ale biorę pod uwagę zakup innego RAM jeśli będzie taka potrzeba dla lepszej współpracy z płytą i te Patrioty sprzedam. Patrzę w kierunku Gigabyte ale który?
Cytat:
Zamieszczone przez
renes
Mam dyski SEAGATE ale nie wiem jak sprawdzić czy są to ata czy sata... w menadzerze urządzeń opis to ST3160815AS ATA i ST380615AS ATA, to więc chyba Sata a nie Sata II?
W sprawie FireWire jeśli dobrze cię zrozumiałem... to do każdej płyty PCI podłączę zewnętrzny kontroler FireWire i będzie łączenie?
jeden dysk z tych co podałeś jest na sata a drugi na sata2. Sata jest kompatybilne wstecz tak jak i usb. Tak do każdej podepniesz, która ma slot pci. Sam miałem na płycie asusa modelu nie pamiętam firewire na pci tylko potrzebowała zasilania z molexa i to jest ważne żeby podpiąc bo jak nie to restarty systemu będą. A pisałeś o 3 dyskach a podałeś 2, więc 3 to jaki? DDR3 będzie lepsza i lepiej znaleźć taka płyte jaką ja Ci znalazłem i ata też jest bo zagłebiłem się w specyfikacje.Mnie się płyta spaliła asusa pod socket 775 i wymieniłem na gigabyte z ddr3 i musiałem szukać żeby ata było bo akurat dysk taki mam w starszym kompie i jeden sata. O takie płyty jest cieżko żeby ata było i jeszcze ddr2. Zostały mi 2 kości po 1GB na pamiątke bo takiej płyty nie było, która by spełniała to co chciałem.Taką płyte mam w starszym kompie gigabyte-g41mt-s2pt. Dla Ciebie by wystarczyła. Firewire kupisz na pci i kości kingstona 1333 MHz po 2x4GB i powinno chodzić. Ja na tej płycie mam akurat 2x2GB bo mi więcej nie potrzeba.Do obróbki mam innego kompa. Pozdrówki
Cytat:
Zamieszczone przez
renes
Przejrzałem na stronie Gigabyte większość płyt i tylko kilka z DDR3 spełnia powyższe warunki, więc biorę też pozostanie przy DDR2 (mam 4x 2GB Patriota). Więc gdyby jednak DDR2 to która?
Sprawdziłbym raczej w sklepach. Nie na stronie producenta. Tam mogą być pokazane wszystkie płyty - łącznie z tymi wycofanymi z produkcji. Ja osobiście już bym nie wracał do 775 - raczej coś nowszego.
Cytat:
Zamieszczone przez
pawelo1
A pisałeś o 3 dyskach a podałeś 2, więc 3 to jaki?
2 dyski to 160GB "ST3160815AS ATA"
1 dysk 80GB "ST380615AS ATA" na którym są programy.
Po czy rozpoznałeś, że jeden jest ATA a drugi Sata II ?
Dałbym sobie rękę niemal uciąć, że kupowałem wszystkie 3 dyski sATA.
Na Twoim miejscu sprzedałbym te wszystkie komponenty za wyjątkiem dysków, obudowy i zasilacza i zainwestował w nowe części.
Nowe płyty są w umiarkowanych cenach, pamieci DDRAM III szybsze i tańsze od poprzedniczek.
Dyski wykorzystasz, bo jeden ATA zawsze można podłączyć a SATA jest kompatybilne z SATA II, tylko wolniejsze.
Lepiej zbudować wszystko od nowa, niż reanimować starszą konstrukcję, bo wcale nie wyjdzie taniej.
Cytat:
Zamieszczone przez
Bolek02
Na Twoim miejscu sprzedałbym te wszystkie komponenty za wyjątkiem dysków, obudowy i zasilacza i zainwestował w nowe części.
Nowe płyty są w umiarkowanych cenach, pamieci DDRAM III szybsze i tańsze od poprzedniczek.
Dyski wykorzystasz, bo jeden ATA zawsze można podłączyć a SATA jest kompatybilne z SATA II, tylko wolniejsze.
Lepiej zbudować wszystko od nowa, niż reanimować starszą konstrukcję, bo wcale nie wyjdzie taniej.
To nawet nie jest reanimacja, z całości jestem zadowolony także z prędkości także, poza płytą która sprawia mi problemy, i chcę ją wymienć. Szczerze mówiąc kiedy kiedyś będę wymieniał komputer to przesiądę się na Maka, więc teraz zależy mi tylko na wymianie płyty na dobrą najmniejszym kosztem, stąd pozostawienie procesora, którego wymiana byłaby najdroższa, a zakup nowego DDR3 pokryje mi sprzedaż starego DDR2. Więc koszt to tylko płyta, byle była pewna i stabilna. I tu trafiłem na Gigabyte GA-EP45-UD3R, spełnia chyba wszystkie warunki, nie jestem jeszcze pewien ale chyba są też do niej sterowniki pod Win 7 64bit, w płycie jest potr FireWire, obsługuje dyski SATA, podobno bardzo dobra płyta, choc do kupienia tylko używana. Miał ktoś z nią doświadczenia, jest tak dobra?
Cytat:
Zamieszczone przez
renes
Dobry pomysł z pozostawieniem tego procesora? Dlaczego zły?
no bo to nie będzie wielki przyrost wydajności, a pieniądze trzeba wywalić
niestety często stare części komputerowe nie są tańsze od innych
może sprzedasz wszystko i kupisz nowy komputer?
Cytat:
Zamieszczone przez
renes
2 dyski to 160GB "ST3160815AS ATA"
1 dysk 80GB "ST380615AS ATA" na którym są programy.
Po czy rozpoznałeś, że jeden jest ATA a drugi Sata II ?
Dałbym sobie rękę niemal uciąć, że kupowałem wszystkie 3 dyski sATA.
ja pisałem o sata i sata II z tych dysków co podałeś nie że masz ata i sata II.Przyjąłem poprostu, że możesz mieć 3 dysk na ata. Z tego wynika, że jest również na sata.Posiadasz 2 dyski sata i jeden sata II. To nieistotne bo tak jak pisałem sata jest kompatybilna wstecz tylko transfer będzie o połowe mniejszy. Ja bym wolał nową płyte kupić niż używaną. Firewire kupisz za grosze to na to nie patrz. Ja mam nieużywane w pudełku i leży gdzieś. Są płyty z ddr2 i ddr3, ale mają 2 sloty i więcej jak 8GB nie obsługują. Masz 4x2GB, wieć tylko 2 kości wykorzystasz albo kupisz ddr3 2x4Gb i będzie oki tu masz płyte na ddr2 tylko po 2 sloty G31M-GS R2.0 w Morele.net a tutaj masz 2 sloty ddr2 i 2 sloty ddr3 G41C-GS w Morele.net. Tylko łączyć pamięci nie możesz, że włożysz 2 ddr2 i 2 ddr3 tylko jedną musisz wybrać.To są płyty w standardzie micro atx. Jak masz dobrą obudowe to będzie pasowała. A ta płyta jest już dla Ciebie taką jaką chcesz i ramy wykorzystasz swoje bo ma 4 sloty ddr2 do 8GB obsługuje no i ma firewire na którym Ci tak zależy oraz 4xsata II tutaj link P5B-DE w Morele.net. Tylko, że ta płyta ma awaryjność z zasilaniem. Dawniej nie było kondensatorów polimerowych jak to jest od kilku lat i błędy się niestety zdarzają. Każdy ma różne opinie o tej płycie jak to zwykle bywa. To jak już tak chcesz to lepiej o tych co wyżej wymieniłem poczytać z 2 slotami ddr2 i ddr3. Będzie cieżko Ci kupić inną nową płyte z 4xddr2 i jeszcze na socket 775, bo to już końcówki. Takie płyty to pozostałości z magazynów, więc lepiej się pospieszyć. Pozdrówki
Dzięki za wszystkie rady. Szczęście mi trochę dopisało bo trafiłem na nową jeszcze zafolioaną płytę Gigabyte GA-EP45-DS3R w cenie 300zł z przesyłką i zdecydowałem sie ją kupić - tu szczegóły płyty http://www.gigabyte.pl/products/page...-ep45-ds3r_10/
jest FireWire IEEE 1394, dyski SATA, 4 sloty do 16GB RAM, DDR2 - w liście obsługiwanych pamięci jest nawet Patriot CL5 800MHz, tak jak moje, więc chyba będą działać bez problemów, jedyna różnica to napięcie: moje kości mają 2.0V, a złącza na płycie 1.8V - chyba nie powinienem się martwić?
Sprzedawca zgodził sie nawet na zwrot płyty gdybym miał jakieś kłopoty. Jak już dotrze (z Czech) i podłączę ją to dam znać.
Może miał/ma ktoś tę płytę i poznał jakich ustawień ona nie lubi?