Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 16

Wątek: Dobra PŁYTA GŁÓWNA na Sockecie 775 ?

Uzależniony

Domyślnie Dobra PŁYTA GŁÓWNA na Sockecie 775 ?

Witam,

Proszę o szybką poradę mam bowiem tydzień na podjęcie decyzji.
    Muszę wymienić płytę główną lecz chcę pozostawić procesor Intela Core Duo E8400 3Ghz, czyli zostaje płyta na sockecie 775 i DDR3.

Którą płytę polecicie i na jakim chipsecie - solidną i stabilną, nie stwarzajacą problemów? Dokupię do niej RAM 8GB - które się z nią bardzo dobrze lubią i lepiej 2x4GB czy 4x2GB?

Siedzi u mnie:

Karta graficzna: Matrox P690 Plus 250MB LP P-Cie x16
    Zasilacz: Tagan 550W lub 600W
    Dyski: 3x w tym jeden na system
    RAM: potrzebne 8GB (ew. do 16GB ale bez parcia), może być max. 1333MHz
    PhotoShop: CS3
    System: Win7 Professional 64bit (choć czasem jeszcze używam do skanowania Win XP, który mam zainstalowany na innym dysku).

Będę wdzięczny za polecenie dobrej płyty i pamięci, czas nagli i muszę je kupić w ciagu tygodnia. Sprzęt używany w 100% do obróbki zdjęć i przeglądania internetu. Mam złe doświadczenia z Asusem P5K Pro (także z serwisem Asusa) więc na Asusa mam małą awersję, choć może to był tylko wyjątek.
    Ostatnio edytowane przez renes ; 20-01-2013 o 17:35

Uzależniony

Domyślnie Odp: Dobra PŁYTA GŁÓWNA na Sockecie 775 ?

Zapomniałem o ważnym szczególe: korzystam często ze skanera łączonego wyłącznie FireWire 400 (IEEE 1394), płyta musi umożliwiać połączenie FireWire. Trochę się z tego powodu obawiam czy takie płyty jeszcze są. Znalazłem płytę Gigabyte GA-P41T-D3P S775 ale nie ma złącza FireWire.
    Ostatnio edytowane przez renes ; 20-01-2013 o 18:13

Coś już napisał
    Miasto
    Police

Nie chce cię martwić ale na tym sockecie jest już niewielki wybór, zazwyczaj jakieś same Asrocki.
    Jakieś dwa EOS-y i m43

Początki nałogu

Cytat Zamieszczone przez renes Zobacz posta
    Zapomniałem o ważnym szczególe: korzystam często ze skanera łączonego wyłącznie FireWire 400 (IEEE 1394), płyta musi umożliwiać połączenie FireWire. Trochę się z tego powodu obawiam czy takie płyty jeszcze są. Znalazłem płytę Gigabyte GA-P41T-D3P S775 ale nie ma złącza FireWire.
    ta płyta i tak obsługuje max 4 GB ramu, a nie tak jak chcesz 8 GB bo tyle Ci wystarczy w zupełności do obróbki grafiki. No cięzko będzie coś znaleźć, ale na pci możesz kupić firewire i nie ma problemu, więc na to nie patrz. Ta np. ma max 8GB ramu ddr3 i 4xsataII G41M-GS3 w Morele.net. Nie napisałeś jak masz dyski podpięte czy na ata chociaż jeden podpięty czy wszystkie na sataII. Bo jak tak to trzeba wtedy szukać płyty z ata i wtedy to już będzie ciężko. Odnośnie pamięci to lepiej 2x4GB bo będziesz miał po dualu. Z tym jest różnie bo czasami nie odczytuje jak należy. Trzeba popatrzeć w instrukcji do płyty najlepiej.Jak coś to możesz wymienić kości i już Pozdrówki
    Ostatnio edytowane przez pawelo1 ; 20-01-2013 o 18:34

Uzależniony

Cytat Zamieszczone przez pawelo1 Zobacz posta
    ta płyta i tak obsługuje max 4 GB ramu, a nie tak jak chcesz 8 GB bo tyle Ci wystarczy w zupełności do obróbki grafiki. No cięzko będzie coś znaleźć, ale na pci możesz kupić firewire i nie ma problemu, więc na to nie patrz. Ta np. ma max 8GB ramu ddr3 i 4xsataII G41M-GS3 w Morele.net. Nie napisałeś jak masz dyski podpięte czy na ata chociaż jeden podpięty czy wszystkie na sataII. Bo jak tak to trzeba wtedy szukać płyty z ata i wtedy to już będzie ciężko. Odnośnie pamięci to lepiej 2x4GB bo będziesz miał po dualu. Z tym jest różnie bo czasami nie odczytuje jak należy. Trzeba popatrzeć w instrukcji do płyty najlepiej.Jak coś to możesz wymienić kości i już Pozdrówki
    Mam dyski SEAGATE ale nie wiem jak sprawdzić czy są to ata czy sata... w menadzerze urządzeń opis to ST3160815AS ATA i ST380615AS ATA, to więc chyba Sata a nie Sata II?

W sprawie FireWire jeśli dobrze cię zrozumiałem... to do każdej płyty PCI podłączę zewnętrzny kontroler FireWire i będzie łączenie?

Uzależniony

Przejrzałem na stronie Gigabyte większość płyt i tylko kilka z DDR3 spełnia powyższe warunki, więc biorę też pozostanie przy DDR2 (mam 4x 2GB Patriota). Więc gdyby jednak DDR2 to która?

Pełne uzależnienie Awatar airhead
    Miasto
    Warszawa

Muszę wymienić płytę główną lecz chcę pozostawić procesor Intela Core Duo E8400 3Ghz, czyli zostaje płyta na sockecie 775 i DDR3.
    czy to na pewno dobry pomysł?
    Canon 6D + 20/2,8; 35/1,4; 85/1,8; 70-210/3,5-4,5
    Fujifilm x100

mgrochocki.wordpress.com

Uzależniony

Cytat Zamieszczone przez airhead Zobacz posta
    czy to na pewno dobry pomysł?
    Dobry pomysł z pozostawieniem tego procesora? Dlaczego zły?

Mi ten procesor naprawdę wystarczy, potrzebuję tylko pewnej i stabilnej płyty z łączem FireWire 1394, niech będzie nawet DDR2 to wepnę posiadane Patrioty 4x2GB 800MHz (5-5-5-12) 2.0V aby tylko się z płytą nie gryzły bo z Asusem mam z tym ciągłe problemy... ale biorę pod uwagę zakup innego RAM jeśli będzie taka potrzeba dla lepszej współpracy z płytą i te Patrioty sprzedam. Patrzę w kierunku Gigabyte ale który?

Początki nałogu

Mam dyski SEAGATE ale nie wiem jak sprawdzić czy są to ata czy sata... w menadzerze urządzeń opis to ST3160815AS ATA i ST380615AS ATA, to więc chyba Sata a nie Sata II?

W sprawie FireWire jeśli dobrze cię zrozumiałem... to do każdej płyty PCI podłączę zewnętrzny kontroler FireWire i będzie łączenie?
    jeden dysk z tych co podałeś jest na sata a drugi na sata2. Sata jest kompatybilne wstecz tak jak i usb. Tak do każdej podepniesz, która ma slot pci. Sam miałem na płycie asusa modelu nie pamiętam firewire na pci tylko potrzebowała zasilania z molexa i to jest ważne żeby podpiąc bo jak nie to restarty systemu będą. A pisałeś o 3 dyskach a podałeś 2, więc 3 to jaki? DDR3 będzie lepsza i lepiej znaleźć taka płyte jaką ja Ci znalazłem i ata też jest bo zagłebiłem się w specyfikacje.Mnie się płyta spaliła asusa pod socket 775 i wymieniłem na gigabyte z ddr3 i musiałem szukać żeby ata było bo akurat dysk taki mam w starszym kompie i jeden sata. O takie płyty jest cieżko żeby ata było i jeszcze ddr2. Zostały mi 2 kości po 1GB na pamiątke bo takiej płyty nie było, która by spełniała to co chciałem.Taką płyte mam w starszym kompie gigabyte-g41mt-s2pt. Dla Ciebie by wystarczyła. Firewire kupisz na pci i kości kingstona 1333 MHz po 2x4GB i powinno chodzić. Ja na tej płycie mam akurat 2x2GB bo mi więcej nie potrzeba.Do obróbki mam innego kompa. Pozdrówki
    Ostatnio edytowane przez pawelo1 ; 20-01-2013 o 20:45

Bywalec Awatar McMelassa
    Miasto
    Chodzież

Przejrzałem na stronie Gigabyte większość płyt i tylko kilka z DDR3 spełnia powyższe warunki, więc biorę też pozostanie przy DDR2 (mam 4x 2GB Patriota). Więc gdyby jednak DDR2 to która?
    Sprawdziłbym raczej w sklepach. Nie na stronie producenta. Tam mogą być pokazane wszystkie płyty - łącznie z tymi wycofanymi z produkcji. Ja osobiście już bym nie wracał do 775 - raczej coś nowszego.
    Rozwijam się... jeszcze tylko nie wiem w co.

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów