-
Pytanie do CSI - Czy 6D posiada gwarancję na bezpłatną wymianę migawki?
Witam,
Ponieważ owe pytanie coraz częściej pojawia się w dyskusjach warto byłoby gdyby serwis odpowiedział czy 6D posiada gwarancję na bezpłatną wymianę migawki jeśli nastąpiłaby jej awaria przed osiągnięciem 100 000 cykli a aparat byłby już poza gwarancją oraz rękojmią jak ma to miejsce w 5D czy 1D?
Pozdrawiam
Artur
-
Odp: Pytanie do CSI - Czy 6D posiada gwarancję na bezpłatną wymianę migawki?
Wszelkie informacje na ten temat znajdują się na stronach producenta.
-
-
Pytanie do CSI - Czy 6D posiada gwarancję na bezpłatną wymianę migawki?
-
niestety, ale producent nie podaje czy jest bezpłatna wymiana migawki po ukończonej gwarancji. Co innego Państwo mówili mi przez telefon i kierują do canon polska.Niestety ale canon polska do dzisiaj się nie odezwał a miał się dowiedzieć tego bo nie wiedzą oczywiście. Ehhh ile można sprawdzać taką informacje. Takie rzeczy canon powinien wiedzieć już od pojawienia się go w sprzedaży czy nawet od premiery. Jak będę coś wiedział na ten temat od canona to dam znać tak jak pisałem to w wątku o 6D. Merde oni w rękach go jeszcze nie mieli tak mi powiedziano jak dzwoniłem i nie wiedzą dlatego odsyłają do canon polska, a canon polska tak jak wyżej pisałem, więc koło się zamyka. Proszę pokazać dać linka gdzie bo ja nie znalazłem nigdzie takich informacji o 6D.Dopóki nie będzie wiadomo będą takie, a nie inne informacje na ten temat. Jutro przypomne się w canon polska i ich opiernicze, że tak długo to trwa. No jest to niepojęte, żeby takich informacji nie wiedzieć skoro są ustalane już na produkcji a nie jak się coś stanie to będą pytać się czy wymieniać za darmo czy płacić.Pozdrówki
-
Faktycznie. Ile razy była mowa na ten temat - tyle razy nie udało mi się w oficjalnych papierach Canona potwierdzić GWARANCJI na przebieg migawki.
CSI: pokażcie palcem gdzie tego szukać, inaczej tego typu pytania będą się powtarzać z każdym nowym modelem.
pawelo1: CSI doskonale wie lub będzie wiedzieć (jeśli jeszcze nie dostało wytycznych z CP). Nie bardzo rozumiem czemu obie strony unikają jednoznacznego określenia stanowiska, tylko bawią się w podchody...
-
Canon UK stwierdził co następuje:
The warranty on the EOS 6D is valid for one year from the original purchase date of the new product, for any repairs required outside of this 12 month period, the cost will be advised at the time of enquiry.
For more information regarding our warranty offering please visit: Canon UK - Warranty
link
-
I to się wydaje logiczne, 6D jest przecież poza linią Canon Professional.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Merde
Nie bardzo rozumiem czemu obie strony unikają jednoznacznego określenia stanowiska, tylko bawią się w podchody...
pewnie ze względów biznesowych po prostu trudniej taki amatorski sprzęt sprzedać rodzimym "zawodowcom". Marketing może stwarzać pozory sprzedaży sprzętu profesjonalnego przy sprzęcie który takim nie jest. To tak jak przy sprzedaży zielonych (kluczowy jest kolor) wiertarek w biedronce po 99zł tyko cena produktu większa.
-
I jeszcze dodam że żaden marketing nie będzie opisywał cech negatywnych produktu, słowo "nie" jest niemarketingowe jeśli producent nie pisze o dodatkowej gwarancji na migawkę to znaczy że takiej gwarancji nie ma (gdyby była to by napisał że jest), producentowi może nawet z trudem przychodzić stwierdzenie faktu że produkt ma TYLKO roczną gwarancję producenta podczas gdy w bardziej cywilizowanym świecie gwarancja producenta jest dłuższa.
-
Amator do 100tys zapewne nie dopstryka tylko zdazy kupic nowy, osoba zajmujaca sie fotografia zawodowo migawke zmieni po 2-3 latach nawet jesli nie padnie.
-
Ja jako amator po jakimś czasie dobiłem w 5D MKI do 18 tys zdjęć i padła migawka. Oczywiście było to już po gwarancji - szczęśliwie była gwarancja na migawkę. Niestety sprzęt produkuje się coraz bardziej badziewny więc lepiej by było mieć w 6D gwarancję do 100 tyś. na migawkę.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
jaś
I jeszcze dodam że żaden marketing nie będzie opisywał cech negatywnych produktu, słowo "nie" jest niemarketingowe jeśli producent nie pisze o dodatkowej gwarancji na migawkę to znaczy że takiej gwarancji nie ma (gdyby była to by napisał że jest), producentowi może nawet z trudem przychodzić stwierdzenie faktu że produkt ma TYLKO roczną gwarancję producenta podczas gdy w bardziej cywilizowanym świecie gwarancja producenta jest dłuższa.
No dobrze, a przy 5D mkIII jest informacja o dodatkowej gwarancji na migawkę?
-
Cytat:
Zamieszczone przez
MAF
"nie mam wiedzy na ten temat" - znaczy po prostu nie wiem
-
Cytat:
Zamieszczone przez
MAF
W poszukiwaniu tytułu: Canon EOS 5D Mark III - YouTube
1:05:38 sec.
-
Straciłem 2 godziny !!! Ale Pan Robert Woźniak mi to wynagrodził. Świetny program a i informacji wiele. Znaczy 100 000 gwarantowane.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
maciek1
Straciłem 2 godziny !!! Ale Pan Robert Woźniak mi to wynagrodził. Świetny program a i informacji wiele. Znaczy 100 000 gwarantowane.
150! 1:05:58
-
-
Podałem czas o rozpoczęciu info o migawkach żeby nie oglądać całości :) bo większość to dobrze znane już przez wszystkich ble-ble-ble ;)
W tamtym roku padła mi w 30D który to podobnie jak "współczesne" dwucyfrówki ma przebieg gwarantowany 100tys. wymienili za darmo, a że po gwarancji pisać nie trzeba :p
-
Wśród tego ble ble ble wkradła się błędna informacja, że dopiero od 60D canon udziela odrębnej gwarancji na migawkę. Tak było już wcześniej.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
jac+
Wśród tego ble ble ble wkradła się błędna informacja, że dopiero od 60D canon udziela odrębnej gwarancji na migawkę. Tak było już wcześniej.
bo to chyba miało znaczyć "od 6D w górę" a nie w sensie chronologicznym
Wysyłane z mojego FreeTAB 9701 za pomocą Tapatalk 2
-
potwierdzone jeszcze raz w dzisiejszym programie przrz Woźniaka (chyba), nawet po zakończenu gwarancji działa wymiana jak migawka padnie poniżej 100000...
-
Informacja jest już potwierdzona tzn. migawka jest wymieniana bezpłatnie po gwarancji. W programie fotograficzny program bez nazwy zadałem to pytanie i Robert Woźniak z canon polska potwierdził, że tak jest. Pozdrówki
-
Co ciekawe, ja zawsze sprawdzałem jakie jest gwarantowany przebieg w Canon Camera Museum i tam zawsze albo w "outline" albo "specification" była podana wartość gwarantowana migawki. Niestety od 1DIV już nie ma. (a 6D i 1DX nie ma w ogóle :P )
Dobrze, że się wyjaśniło bo sam też dla 5D3 szukałem czy jest 150 jak dla mkII czy może więcej - a nie pamiętałem, że w programie do którego link jest podany wyżej, to padło, choć oglądałem cały (tyle, że zaraz po "premierze" ;) )
-
Odświeżę temat... To jak to w końcu jest w przypadku Canona 6D?
Jest gwarantowany jakiś przebieg migawki nawet w przypadku skończenia się okresu gwarancyjnego czy nie jest?
Czytam sprzeczne informacje... Jedne źródła podają, że jest gwarancja na migawkę, inne że nie ma. Sam już nie wiem jak to w końcu jest.
Czy gdzieś jest oficjalnie napisane, że w 6D jest gwarancja na migawkę? A może mamy tylko rok gwarancji na sprzęt? A co później?
A jeśli przez rok zrobię tylko 10tys. zdjęć, gwarancja minie a po 30tys. migawka padnie? Co wtedy?
-
Cytat:
Zamieszczone przez
e-pic
Czy gdzieś jest oficjalnie napisane, że w 6D jest gwarancja na migawkę?
Szczerze powiedziawszy to ja nigdzie nie widziałem oficjalnej informacji od Canona dotyczącej jakiegokolwiek aparatu.
Deklarowana żywotność to nie jest gwarancja bezpłatnej wymiany.
Nikon też podaje deklarowaną żywotność migawki, a jak wszyscy wiemy - po upłynięciu okresu gwarancyjnego, nawet jeśli migawka ma ledwo parę tysięcy zdjęć, wymiana jest płatna.
-
Witaj
Dziwne rzeczy piszecie. Canon wymienia uszkodzone migawki bezpłatnie. Sprawdziłem to na własnym aparacie. Canon 30d po 75.000 migawka przestała trzymać czasy i została wymieniona bezpłatnie. Wielu kolegów również nie płaciło za jej wymiane oczywiście nie przekraczając deklarowanego przebiegu.
Pozdrawiam
Mirek
-
Cytat:
Zamieszczone przez
mirasb
Witaj
Dziwne rzeczy piszecie. Canon wymienia uszkodzone migawki bezpłatnie.
To wiemy. Ale nie w każdym aparacie, stąd wieczne pytania i urban legends.
Jakiś czas temu była mowa, że w 30D nie wymieniają, tylko od 40D wzwyż. Teraz znów że 6D nie ma gwarancji.
A wszystkiemu winien producent, który nie chce z jakiegoś dziwnego powodu[1] określić jednoznacznie swojego stanowiska.
[1] A ten dziwny powód to zapewne chęć zachowania możliwości wycofania się z darmowej wymiany migawki w dowolnym momencie.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Merde
Jakiś czas temu była mowa, że w 30D nie wymieniają, tylko od 40D wzwyż. Teraz znów że 6D nie ma gwarancji.
Czyli mam rozumieć, że np 60D ma deklarowany przebieg 100tys. i jak migawka padnie wcześniej to wymienią a w dwa razy droższym 6D nie wymieniają? :shock:
-
Cytat:
Zamieszczone przez
e-pic
Czyli mam rozumieć, że np 60D ma deklarowany przebieg 100tys. i jak migawka padnie wcześniej to wymienią a w dwa razy droższym 6D nie wymieniają? :shock:
Jedyne co jest pewne, to, że za bardzo nie wiadomo nic :(;)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
e-pic
W to akurat to nie wierzę, że tak może być.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Bangi
Jedyne co jest pewne, to, że za bardzo nie wiadomo nic :(;)
Rewelacja po prostu... :???:
-
Miałem nadzieję że coś się wyjaśni do końca tego posta ale jest lekka kupa... coraz częściej CANON ma w d... klientów. Szkoda..
-
A coś się zmieniło w kwestii gwarantowanego przebiegu migawki???
Jakiś czas temu takowa gwarancja dotyczyła zdaje się aparatów zaliczanych do segmentu PRO,
i o ile dobrze pamiętam, to 50D był ostatnim dwucyfrowym modelem, który się do niego zaliczał.
Pytanie, czy 6D jest w segmencie PRO?
No i czy Canon nie zmienił polityki w tym temacie...?
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Merde
To wiemy. Ale nie w każdym aparacie, stąd wieczne pytania i urban legends.
A wszystkiemu winien producent, który nie chce z jakiegoś dziwnego powodu[1] określić jednoznacznie swojego stanowiska.
[1] A ten dziwny powód to zapewne chęć zachowania możliwości wycofania się z darmowej wymiany migawki w dowolnym momencie.
Dwa lata temu wymienili mi w 30D bez problemu (oczywiście poniżej 100k) nie musze pisać że był po gwarnacji.
6D ma bezpłatną wymianę do 100k
Wszystkie 1D`ynki mają gwarant 150k, 200k, 300k i 400k - zależnie od modelu i każde xxD ma bezpłatną do 100tys z wyłączeniem 10D który ma 40k (chyba)
Nie wiem jak sprawa ma się z xxxD i xxxxD, pamiętam że 350D ma 30k - ale kij wie czy to jest gwarancja czy tylko "szacowana żywotność" - raczej to drugie.
W wywiadzie z Woźniakiem padły dziwne słowa że od jakiegoś tam modelu canon od niedawna wymienia migawkę (chyba 60D?) a prawda jest taka że ludziom powymieniali bezpłatnie w 20D i dalej wymieniają jak ktoś ma takowego poniżej przebiegu.
Tym bardziej więc wydaje się ze w 6D bezpłatna wymiana to pewniak,... niedługo "profesjonaliści" natrzaskają <100k JPG`ów i się przekonamy.
Problem w tym że jak zostało wspomniane przez kogoś wcześniej - nie ma na ten temat cały czas jakiejś jednoznacznego klarownej odpowiedzi ze strony Canona, pewnie dlatego że za jakiś czas po wyczerpaniu zapasów części - migawek mogą zacząć odprawiać ludzi np. ze starszymi xxD z kwitkiem,... bez żadnego oficjalnego stanowiska nic nikt im wtedy nie zrobi - zostawiają sobie otwartą furtkę.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
PoulN
/.../(chyba)/.../ kij wie czy to jest gwarancja czy tylko "szacowana żywotność" /.../ więc wydaje się ze /.../
Zostawiłem esencję problemu ;-)
Cytat:
Problem w tym że jak zostało wspomniane przez kogoś wcześniej - nie ma na ten temat cały czas jakiejś jednoznacznego klarownej odpowiedzi ze strony Canona, pewnie dlatego że za jakiś czas po wyczerpaniu zapasów części - migawek mogą zacząć odprawiać ludzi np. ze starszymi xxD z kwitkiem,... bez żadnego oficjalnego stanowiska nic nikt im wtedy nie zrobi - zostawiają sobie otwartą furtkę.
Dokładnie to napisałem wcześniej. Chcą mieć możliwość wycofania się z darmowej wymiany w dowolnym momencie bez konieczności tłumaczenia się przed klientami.
-
Ostatnio usłyszałem od jednego ze sprzedawców w dużej sieci sprzedaży, że 6D ma gwarancję na 150tys. cykli. Podobno tak im na szkoleniu mówili... Ale to tylko gadanie. Żaden konkret :/
-
6D ma gwarancję na 100tys. cykli migawki, 5D mk III ma na 150tys. I teraz możecie uznać, że macie odpowiedź "od kogoś z Canon'a" ;)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
volv
6D ma gwarancję na 100tys. cykli migawki, 5D mk III ma na 150tys. I teraz możecie uznać, że macie odpowiedź "od kogoś z Canon'a" ;)
A skąd ta informacja?
-
Cytat:
Zamieszczone przez
volv
Nie nie możemy uznać, bo nie mamy pojęcia w czyim imieniu to piszesz.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
e-pic
A skąd ta informacja?
takie informacje dostaliśmy "z góry". Za to 1dx ma 400tys. - jeszcze dodam.
-
Od św. Piotra znaczy się ;)?
-
od marketingowców, jestem tylko skromnym promotorem ;)
-
I wszystko jasne - ergo - dalej nic nie wiemy 8-).
-
nasz koordynator to sprawdzał ponoć i się zgadza ;)
-
Ale nigdzie nie jest to jasno napisane... A to, że ktoś powiedział, że jego kolega słyszał... sam wiesz jak to brzmi ;)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
volv
nasz koordynator to sprawdzał ponoć i się zgadza ;)
Ale z czym się zgadza? Kolego napisz prosto jasno, kto, co Ci mówił - to można to będzie jakoś zweryfikować, bo takie gadanie to jest po prostu plotkowanie o wartości merytorycznej ujemnej. Ujemnej dlatego że może kogoś wprowadzać w błąd, a nie jest to celem tego forum - wręcz przeciwnie - po to tu dyskutujemy żeby wszelkie wątpliwości w temacie wyjaśniać.
-
W zasadzie wszystko jest wiadome i pewne.
- na 100% pewne jest, że serwis często wymienia migawki po okresie gwarancji.
- na 100% wiadomo, że nie jest to zawarte w żadnej gwarancji skierowanej do konsumenta.
Czyli zawsze w przypadku padu migawki warto zapytać albo porosić o darmowa wymianę.
Czy mógłby ktoś wymyślić sytuację w której posiadanie większej wiedzy na ten temat byłoby praktycznie korzystne, poza ciekawościa?
-
dobra, a z innej mańki bo nie znalazłem. A jak mi migawka padnie po przekroczeniu 100k ale jak aparat jest jeszcze na gwarancji to co się wtedy dzieje?
-
powinno być tak że podlega gwarancji w czasie jej trwania bez względu na licznik powyżej 100k