-
SIGMA 35/1.4 A DG HSM - recenzja
Witam zniecierpliwionych :)
dzisiaj na tapecie nowe szkiełko (właściwie 2 szkiełka, w wersji Canon i Nikon) Sigmy, czyli 35mm f/1.4 DG A HSM. Miało to być porównanie 3 różnych obiektywów, niestety z pewnych względów nie mogę jeszcze upublicznić pewnych rzeczy.
Ale do rzeczy - wracając do szkła z tematu. Tak naprawde do tej Sigmy podchodziłem jak pies do jeża. Pierwsze próby wersji Nikonowej zakończone nie do końca powodzeniem. Szkło po prostu nie chciało współgrać z moimi puszkami. Ponoć pierwsze egzemplarze nikonowe miały jakąś wadę (być może złe oprogramowanie?). No nic, odesłałem i wziąłem się za wersję do Canona.
Budowa i mechanika
Już pierwsze pogłoski na temat tego szkła zapowiadały dużą zmianę - nowy desing i nowe nazewnictwo szkieł Sigmy. Tutaj mamy do czynienia z obiektywem z grupy A czyli Art. O czym również informuje srebrna literka na obudowie. Przyznam uczciwie, że jak zobaczyłem nowe szkła Sigmy z zapowiedzi to pomyślałem sobie - oho - zerżnęli z Leiki (system S). Powiem uczciwie - obiektyw na żywo wygląda jeszcze lepiej niż na zdjęciach. Błyszczący czarny pierścień przy bagnecie wcale nie jest plastikowy, na jaki wygląda, a zupełnie metalowy. Samo szkło jest świetnie spasowane, wszelkie napisy są bardzo precyzyjnie nadrukowane, osłona trzyma się mocno. Wszystko to wygląda naprawdę imponująco. Nawet nowe dekielki są jakieś takie ... fajne. Od spodu biektyw jest cały "ząbkowany" - nie tylko pierścień ostrości, co jak się domyślam ma zapobiegać poślizgom Sigmy w dłoni. Sam pierścień - dość ciasny jak to w Sigmach i niezbyt mocno precyzyjny (kąt obrotu ok 90 stopni). Konstrukcja jest zwarta, ale nie uszczelniona. Jednak nie ma szczelin, nawet od strony tylniej soczewki przy minimalnej odległości ostrzenia nie widać "bebechów" jak np. to miało miejsce w S85.
Autofocus - mówię tutaj o wersji do Canona - chodzi cicho, przyzwoicie szybko i o dziwo - bardzo precyzyjnie. Obiektywem zrobiłem już cały reportaż ślubny i dwie sesje. Musze przyznać, że celność to domena tego szkiełka. Niezależnie od oświetlenia, niezależnie od odległości od fotografowanego przedmiotu. Nie będę tutaj szukał dziury w całym - po prostu brawo ! Ponoć będzie można za pomocą specjalnego "pierścienia" regulować AF, jego celność i również prędkość. jednak ten egzemplarz który mam jest idealny. Nie widzę potrzeby stosowania w nim absolutnie żadnych korekcji.
Obiektyw jest nieco większy i cięższy od Canonowego odpowiednika, posiada za to mniejszą średnicę filtrów (67mm).
Optyka
Zacznę od ostrości - choć tutaj już wiele kart zostało odkrytych. No więc Sigma jest najbardziej ostra ze wszystkich Sigm ze światłem 1.4. W centrum kadru jest BARDZO OSTRO, ale również kontrastowo i bez żadnych aberracji (jak na przykład w Sigmie 50mm). Brzegi kadru, zwlaszcza na pełnej klatce są miękkie, a skraj kadru nawet bardzo miękki (sprawdzałem na Live View na Canonie i Nikonie). Ale centrum, a nawet więcej niż tylko centrum to absolutnie świetna ostrość.
Szkło dość mocno winietuje w zakresie 1.4-2.8 jeśli komuś to mocno przeszkadza.
Canon 6d, f=1.4
full size (f/1.4 i f/2, D600):
http://www.kubacichocki.pl/test/sigma35/s1.jpg
http://www.kubacichocki.pl/test/sigma35/s2.jpg
Pod światło zachowuje się dobrze, jak wszystkie nowe szkła z nowoczesnymi powłokami. Kolorystyka - tak, jak w ostatnich szkłach Sigmy - nie mam tutaj nic do zarzucenia. Żadnych żółtawych zafarbów, jak np. w starym modelu 30/1.4 DC. Bokeh - miękki, ale już nie tak aksamitny jak w 50/1.4 czy 85/1.4. W tym modelu w nieostrościach wkrada się odrobina "nerwowości" co akurat ja zaliczam do plusów.
Canon 6d, f=1.4
Nikon D600, f=1.4
Warto wspomnieć, że Sigma ustaliła cenę obiektywu w Polsce na ok. 3600 zł. Obiektyw posiada gwarancję 2+1 (czyli mniej niż dotychczas). W zestawie otrzymujemy również tradycyjnie sztywny futerał.
Naprawdę nie wiem, nad czym się tutaj mogę popastwić. Moim skromnym zdaniem ten obiektyw nie ma właściwie żadnych wad. Jest relatywnie tani, ma rewelacyjną optykę, jest świetnie wykonany. Planowałem porównanie z 35L, ale z dwóch powodów oszczędziłem sobie trochę czasu: Canon jest już na pierwszy rzut oka gorszy na f/1.4 i nie trzeba tutaj robić jakiś specjalnych testów porównawczych, no ale z drugiej strony ma już swoje lata i za pasem czeka gotowy następca... Dodatkowo 35L kosztuje ponad 5000 zł, a znając trendy nowa wersja będzie jeszcze droższa, więc w tym świetle Sigma wypada naprawdę kusząco. Jako, że popracowałem na nim trochę muszę napisać od siebie, że z czystą przyjemnością się obrabia RAWy z tego szkła. Wszystko jest trafione, ostre tam, gdzie chciałem. Rewelacja. Gdybym miał przyznawać jakieś nagrody, to byłby dla mnie murowany typ na obiektyw roku 2013 (no bo szkło nowe, a stary rok już się kończy).
Jeszcze kilka sampli i jeden w większej rozdziałce. Pozdrawiam :)
Canon 6d, f=1.4
Canon 6d, f=2
Canon 6d, f=1.4
Canon 6d, f=1.4
Canon 6d, f=1.4
Canon 6d, f=1.4
Canon 6d, f=1.4
i w pełnej rozdzielczości:
Canon 6d, f=1.4
http://www.kubacichocki.pl/test/sigma35/testfull03.jpg
Jeśli macie jakieś pytania, wątpliwości, lub w obrabiane zdjęcia nie wierzycie i chcecie RAWy - pisać ;)
-
Odp: SIGMA 35/1.4 A DG HSM - recenzja
Wszystko super. Cieszy średnica filtru fi 67mm. Czas zbierać na szkło.
-
jesli możesz to puść ze dwa rawy modelki do zassania.
Skąd masz informacje jakoby pierwsze wersje na N miały fabryczną wadę?
-
Do Nikona miałem tak naprawdę jeden z kilku pierwszych egzemplarzy w PL. Info miałem z pewnego źródła. Sądząc po opiniach na forum Nikona inni nie mają takich problemów, więc może szybko się uporali z wadą.
Raw bylejaki na 1.4: http://www.kubacichocki.pl/test/sigma35/raw.cr2 (za 6 minut będzie)
-
Cholercia ostry ten raw - super :) Widać, że obiektyw ma świetny potencjał. Zależało mi na dobrej ostrości w centrum i widać, że jest bardzo dobrze.
-
W jednym ze sklepów internetowych szkło już jest do kupienia za 3599 PLN.
Na dpreview szkło dostało złoty medal i w kategorii wad podano jedynie brak uszczelnień oraz taki sobie bokeh (Slightly fussy rendition of out-of-focus backgrounds under some conditions).
Z tym ostatnim faktycznie można się zgodzić.
Pozdrówka
-
dzięki Kuba za test szkiełka !
czy możesz nam zdradzić gdzie jest zrobiona ta fotka :
?
dzięki i pozdrawiam
Paweł
-
Cytat:
Zamieszczone przez
m_o_b_y
W jednym ze sklepów internetowych szkło już jest do kupienia za 3599 PLN.
Przecież od początku za tyle był..
-
Ja również dziękuję za recenzję. Oby egzemplarze były powtarzalnie dobre to będzie super.
-
Optycznie super, w sprawną mechanikę trudno mi uwierzyć (sprawa z 85mm miałem aż 3, albo 4 już nie pamiętam :p)
Patrząc na tego rawa, widzę szum w cieniu bez ruszania czymkolwiek w ACR process 2012. Widać niewiele się zmieniło od 5D II. Dalej trzeba będzie robić panoramy w HDR :( ale za to nie trzeba puszki zmieniać :)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Grzesiek_PL
Optycznie super, w sprawną mechanikę trudno mi uwierzyć (sprawa z 85mm miałem aż 3, albo 4 już nie pamiętam :p)
Patrząc na tego rawa, widzę szum w cieniu bez ruszania czymkolwiek w ACR process 2012. Widać niewiele się zmieniło od 5D II. Dalej trzeba będzie robić panoramy w HDR :( ale za to nie trzeba puszki zmieniać :)
o co chodzi z ta mechanika w S 85?
-
-
Cytat:
Zamieszczone przez
MMM
to znaczy ze szkło będzie normalnie sprzedawane po gorączce nowości za około 3300zł
-
Cytat:
Zamieszczone przez
davnes
to znaczy ze szkło będzie normalnie sprzedawane po gorączce nowości za około 3300zł
Nie sądzę. Sigma zresztą miała ostatnio jakąś akcję z podwyżką po Nowym Roku. A podane aukcje to jest sprzęt nie z polskiej dystrybucji.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
davnes
o co chodzi z ta mechanika w S 85?
S85 prawdopodobnie miała wadę fabryczną, z którą nie bardzo radził sobie polski serwis Sigmy. Więcej na ten temat w tym wątku, tutaj z filmikiem dla przykładu - http://www.canon-board.info/testy-sp...ml#post1029982
Nie chciał bym ponownie utopić pieniędzy i dzwonić do Japonii bo nasz serwis olewał sprawę. Dziwię się Sigmie, że pozwolili sobie na to aby współpracować z firmą, która nie potrafi naprawić obiektywu.
-
dzięki za test ;)
optycznie super, AF super (jestes kolejna osoba ktora to potwierdza), budowa spoko - ja juz podjalem decyzje ;]
nie wiem teraz, co w nowym 35L poza uszczelnieniami, IS i w miare rozsadna cena (max 5000 pln) musi wymodzić Canon, żeby być czymkolwiek konkurencyjny dla tej sigmy.
bo w tym momencie majac taka alternatywe dla 35L (ktora defacto nie ma nawet gumowego pierscienia uszczelniajacego przy bagnecie), to juz trzeba być fanatycznym i ślepym fanbojem Canona, żeby kupić nówkę 35L, niż Sigme 35/1.4
zaden argument o mikrokontrascie, drobych roznicach w oddawaniu ostrosci, czy setnych sekundy szybkosci pracy AF nie przkona mnie, ze zakup 35L jest czymkolwiek uzasadniony ;]
amen.
;)
*EDIT*
w sumie po zastanowieniu to ja tez przyznaje mojego osobistego złotego oskara za obiektyw roku 2013 :) wybitny instrument, za zaskakujaca male pieniadze.
ostatnio cos tak wyjatkowego to byl dla mnie 100L (tyle, ze to rok 2011 zdaje sie) :)
rok 2012 to same sztrucle w temacie obiektywów (no poza tą sigmą)
-
Zacne szkło. Canon naprawdę będzie musiał by stanąć na głowie żeby ludzie gotowi byli zapłacić 7-8 tysi za następce eLki.
Czuję, że ta Sigma wkrótce u mnie zagości ;)
Dzięki za test.
-
Potwierdziło się moje macanie szkła w sklepach ... :)
Czas faktycznie odkładać pieniążki, a plan o używanej 35Lce puścić w zapomniane :)
-
Myślę, że Sigma 35/1.4 w duecie z 6D, to może być naprawdę dobrze wydane 10kzł.
-
Jakby ktoś z was chciał jeszcze obejrzeć więcej zdjęć z canona 6D i sigmy, o której mowa w wątku to na flickr jest ich troche sigma canon 6d - Flickr: Search. Pozdrówki
-
Cytat:
Zamieszczone przez
VomitroN
Myślę, że Sigma 35/1.4 w duecie z 6D, to może być naprawdę dobrze wydane 10kzł.
Na dzis dzien to przynajmniej 11...
-
Cichy a nie wiesz może jak w/w sigma będzie sprawdzała się ze starszymi puszkami pokroju 5dmk1?
Bo wszyscy wiemy że w 6D AF jest lepszy i tak samo w d600. I tak pytanie od czapy troszeczkę sprawdzałeś celność bocznych punktów AF na 6D?
-
Czesc zdjec jest robiona na bocznych. Na innych korpusach nie sprawdzalem.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
BeatX
nie wiem teraz, co w nowym 35L poza uszczelnieniami, IS i w miare rozsadna cena (max 5000 pln) musi wymodzić Canon, żeby być czymkolwiek konkurencyjny dla tej sigmy.
Myślisz że Canon się tym wzruszy? Jak wyszedł Tamron 24-70VC czy 70-200/2.8VC czy Sigma 85/1.4 to Canon się tym przejął? Ani trochę. Cena nowego 35L będzie na poziomie 7K.
-
No, tylko po wymienionych obiektywach Canon nie wypuszczał nic nowego, żeby móc dostosować cenę do konkurencji, która ostatnimi produktami mocno się zbliżyła, a jak pokazuje życie, nawet prześcignęła mistrza. Nie wiem, czy słyszeliście, ale ma być wycofany z produkcji 24-70II i zastąpiony wersją IS. Czemu ? No własnie..
-
Cichy jak zawsze dobra robota, ale ... u Ciebie kazde szklo wypada genialnie, wiec nie to ze sie nie napracowales, ale potencjalni napaleni na Sigme niech wiedza, ze u nich efekty beda mniej spektakularne o jakies 40% :mrgreen:
Brak porównania do 35L jest nie do wybaczenia jednak. I chociaz zapewne bylo by ostrzej na Sigmie, to mysle ze w kwestii szybkosci musial bys skarcić Sigmę (tak wynika z opisow na innych forach) co w szkle do zastosowan reporterskich bylo by spora wada ;)
-
Piotrek, nie wierz we wszystko, co czytasz w necie, dopóki sam tego nie sprawdzisz.
AF w tej Sigmie, jak napisałem w recenzji, wolny nie jest. Tutaj zrobiłem filmik, jak działa w praktyce, przy przeostrzaniu z 40cm na budynek w odległości 80m, oraz drugi w odległości 50m. W warunkach reporterskich, gdzie zmiana ostrości jest w zakresie 1- kilka metrów, AF jest wręcz natychmiastowy. Robiłem dość szybki reportaż (ślub cywilny) więc wiem, co mówię. Zdjęcia już obrobione i 95% jest trafionych.
Nie jest mi do końca na rękę, że ta SIGMA jest taka udana, w końcu rośnie sprzedaż u konkurencji, a jak zawsze wspominam Sigmą jakoś specjalnie nie handluję, jeśli się kto uprze ;) Ale mimo to zawsze staram się być obiektywny.
link do filmiku: Sigma 35mm f/1.4 AF speed (Canon 6d) - YouTube
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Cichy
Ten filmik zamyka temat kwestii szybkosci AF w Sigma 35/1.4
Jak komus to jest za wolno, to ja wymiekam :mrgreen:
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Czacha
Brak porównania do 35L jest nie do wybaczenia jednak.
Brak takiego porównania i mnie rozczarował.Na tym forum w kontekście pojawienia się tego szkła powstał dylemat Sigma 35/1.4 A DG HSM czy Canon 35/1,4L.To że Sigma jest trochę ostrzejsza i że AF ma celny, wiedzieliśmy wcześniej, ale liczyłem na przykładowe porównania. Poza tym jak napisał Czacha , ostrość to nie wszystko.Liczyłem na dokonanie przez Cichego praktycznego porównania podobnego do tych, których wcześniej dokonywał. ;)
-
Cichy, mimo wszystko licze na to, ze zechcesz zrobic zestawienie z 35L ;) Przypomina mi się, że sam pisales o tym, ze na Canonie ta Sigma dziala zauwazalnie wolniej niz np. na Nikonie. Czyli tam dziala z jaka szybkoscia? ;)
-
No właśnie, być może ta Sigma nikonowa jaką miałem miała ustawiony programowy "priorytet szybkości" - bo była szybka ale strasznie niecelna. Innych egzemplarzy do Nikona nie miałem. Ta w Canonie chodzi tak, jak widać na załączonym filmiku, niczego nie będę tłumaczył, każdy widzi. Jeśli chodzi o porównanie do Canona - już pisałem, czemu go nie zrobiłem. Za chwilę będzie mkII i nikt na mkI już nie spojrzy, tak,jak to miało miejsce z 24L. tam samo, jak robiłem porównanie tamron 24-70 z Canonem. I szkoda mojej roboty, bo zaraz po teście Canon wypadł ze sprzedaży.
-
To MkII wychodzi juz ktorys rok z kolei, nie nastawiam sie nawet na niego - chyba ze masz jakis cynk to mrugnij okiem ;)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Cichy
Za chwilę będzie mkII
bedzie, albo i nie bedzie ;]
z Canonem to jak z kobieta - nigdy nie wiadomo :lol:
-
Zapialem swoja 35'ke do body i posmigalem z punktu na punkt tak jak Ty - wydaje mi sie ze jest szybciej. Ale takie porownywanie jest o kant ..
W to ze przetestowales ją w boju wierzę, ale moje sceptyczne nastawienie do tej marki wynikajace z kilku lat stycznosci z nia jest tak silne, ze ciezko jest mi uwierzyc w te rewelacje ;) Jesli to nie problem, to zrob podobny filmik ale wieczorem - jesli mozesz w warunkach przypominajacych ciemnice sal weselnych - obje wiemy ze gdy zaczyna brakowac swiatla AF przestaje byc tak szybki ;)
No i skrobnij tez cos o samym 6D - jak Ci sie na nim pracowalo? Jak oceniasz AF w porownaniu do 5D2? Tylko moze w watku o 6D, zeby spamu nie robic ;)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Cichy
Za chwilę będzie mkII i nikt na mkI już nie spojrzy, tak,jak to miało miejsce z 24L. tam samo, jak robiłem porównanie tamron 24-70 z Canonem. I szkoda mojej roboty, bo zaraz po teście Canon wypadł ze sprzedaży.
Czyżby niedomówienia z przygotowywania testu dotyczyły już mkII :confused:
--- Kolejny post ---
Cytat:
Zamieszczone przez
Cichy
na tapecie nowe szkiełko (właściwie 2 szkiełka, w wersji Canon i Nikon) Sigmy, czyli 35mm f/1.4 DG A HSM. Miało to być porównanie 3 różnych obiektywów, niestety z pewnych względów nie mogę jeszcze upublicznić pewnych rzeczy.
Ten trzeci to ... :?: :?: :?: :-)
-
nie podoba mi się bokeh w tej sigmie
-
Bokeh jest dokładnie taki, jak w 50 1.4 USM - nijaki :)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Cichy
Jeśli chodzi o porównanie do Canona - już pisałem, czemu go nie zrobiłem. Za chwilę będzie mkII i nikt na mkI już nie spojrzy.
Jak pojawi się Mk II to cena używek Mk I będzie zbliżona do ceny Sigmy więc tym bardziej takie porównanie ma sens.
Cytat:
Zamieszczone przez
Izabella Bodzioch
nie podoba mi się bokeh w tej sigmie
W 35L jest jeszcze gorszy.
-
Też wydaje mi się 35L szybsze niż na filmiku Cichego, ale sprawdzałem z 5d3.
Bez bezpośredniego porównania z 35L ciężko ocenić tą sigmę. Ostatnio w sklepie porównałem 85mm 1.4 sigmy i canona 85mm 1.8. Sigma miała lepszy kontrast, była jaśniejsza nawet na 1.8 od canona na 1.8, ale canon był dużo szybszy i celniejszy. Na jednej fotce z sigmy ostrość znalazła się 10 cm za oczami. Przesunięcie balansu było o jakieś 150K i trochę Tinty, więc trochę ta sigma ocieplała.
Ciekaw jestem jak by wyszło ze szkłami 35mm tych firm.
I jeszcze jedno... czy kąt widzenia tych szkieł jest taki sam, bo 35'tka drugiej 35'tce nie równa.
-
Test prędkości, który Cichy pokazałeś niczego nie udowadnia, nie w takich warunkach. Jak pisał Czacha zrób to samo w słabych warunkach, przy wieczornym świetle i powtórz wielokrotnie. Podobnie jak Czacha mam bardzo sceptyczne podejście do systemu autofocusa w obiektywach tej firmy. Kilkanaście lat focenia, kilka Sigm w rękach i zawsze ten sam problem - autofocus i to zarówno pod Nikonem jak i Canonem! Nie przeczę, że szkło działa dobrze, ale z doświadczenia zakładam, że właśnie w niesprzyjających sytuacjach dostanie po dupie od eLki.
-
No myślę że Cichy już wie o premierze nowego Canon 35 i dlatego nie zrobił testu.:) Jakby nie patrzeć Sigma wygląda świetnie i patrząc na ceny nowych szkieł Canona jest niezłą alternatywą. Ja obstawiam koło 8-9 tys za nową przyszłą 35 Canona. Sam jestem ciekaw głębszej analizy jak działa faktycznie AF 6D.Chichy coś więcej?
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Gregolius
No myślę że Cichy już wie o premierze nowego Canon 35 i dlatego nie zrobił testu.:)
A może jednak Tamron też szykuje swój 35/1,4 :confused: :mrgreen:
-
Co do Bokeh, to albo mamy niczym niezmąconą aberrację sferyczną która daje nam piękny bokeh i niską rozdzielczość, albo ją korygujemy i bokeh się psuje. Cudów nie ma. :P 24 L II miewa cebulę i wszyscy je lubią, bo jest genialne. AF mu nie działa i też jest dobrze. A tu taka nagonka. Czy to po prostu brak możliwości uwierzenia, że da się lepiej i taniej? :)
Obstawiam Canona 35 L II. Przynajmniej asferyków można tam napchać... Bo teraz już są tanie w produkcji i dzięki komputerom łatwiejsze do zaprojektowania. :)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
MMM
W 35L jest jeszcze gorszy.
no to jesteśmy innego zdania
-
Jak by wyglądał Świat, gdyby wszyscy mieli takie samo zdanie?
-
Cytat:
Zamieszczone przez
jacek_73
Jak by wyglądał Świat, gdyby wszyscy mieli takie samo zdanie?
Tak jak w Korei Północnej tam wszyscy maja zdanie takie jak ich ukochany wódz:))
-
Jeżeli chodzi rozmycie to ja dużej różnicy nie widzę, może mniej aberacji w sigmie. Miło by widzieć jakieś porównanie jeżeli ktoś je ma.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
jellyeater
Obstawiam Canona 35 L II. Przynajmniej asferyków można tam napchać... Bo teraz już są tanie w produkcji i dzięki komputerom łatwiejsze do zaprojektowania. :)
Obawiam się, że nie będzie zauważalnie lepszy od tej Sigmy. Budowa Sigmy jest bardzo zbliżona do patentu Canona na C35/1.4L II i cud się nie wydarzy. Ostrość będzie podobna i bokeh pewnie też.
Asferyków tyle ile w patencie.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
marfot
Obawiam się, że nie będzie zauważalnie lepszy od tej Sigmy. Budowa Sigmy jest bardzo zbliżona do patentu Canona na C35/1.4L II i cud się nie wydarzy. Ostrość będzie podobna i bokeh pewnie też.
Asferyków tyle ile w patencie.
Ostrzejszy na pewno nie może być, bo wtedy będzie PRZEOSTRZENIE :D
-
A jak to szkło radzi sobie na cropie? Np. z Canonem 50D? 35 mm jest właściwie stworzone dla cropa. Kilka razy na róznych forach przeczytałem, że nie jest tak różowo i AF częśto pudłuje na różnych dystansach. Podoba mi się ta Sigma ale znowu te kalibracje...