-
stabilizacja a "pewna ręka"
Nie umiem znaleźć w necie poważnych informacji o algorytmie stabilizacji.
Wiem jedynie, że :
- zaczyna działać po około 1sec od wcisniecia spustu do połowy
- producent zaleca przy statywie na jej wyłączenie.
Dla EOS 5D2/3 i EF 24-105 oraz EF 70-200/4 IS , przy włączonej stablizacji na statywie to "masakra" ale LV wyłącza automatycznie stabilizację i jest ok.
Sprawdziłem, dokładnie widać przy około 10 sekundowej ekspozycji.
Pytania
1. gdy z reki i w trybie LV to też wyłacza stabilizację ?
2. gdy ktoś ma "pewną rękę" to stabilizacja też pogarsza ?
jp
-
Odp: stabilizacja a "pewna ręka"
Cytat:
Zamieszczone przez
jan pawlak
Nie umiem znaleźć w necie poważnych informacji o algorytmie stabilizacji.
Wiem jedynie, że :
- zaczyna działać po około 1sec od wcisniecia spustu do połowy
- producent zaleca przy statywie na jej wyłączenie.
nie wiem czy z ta 1 sekunda to jest ogolnie. w 24-105 to gdzies tak jest, ale np 18-135 czy 70-300 L wydaja mi sie szybsze... z tym ze tam IS chodzi ciszej, moze i stad takie wrazenie ;)
Cytat:
Zamieszczone przez
jan pawlak
Dla EOS 5D2/3 i EF 24-105 oraz EF 70-200/4 IS , przy włączonej stablizacji na statywie to "masakra" ale LV wyłącza automatycznie stabilizację i jest ok.
Sprawdziłem, dokładnie widać przy około 10 sekundowej ekspozycji.
ja z zalozenia mam odruch: zapinam aparat na statywie (badz obiektyw do tego body) - wylaczam IS. wypinam/wykrecam - wlaczam IS.
Cytat:
Zamieszczone przez
jan pawlak
jp
1 nie wiem.
2. "pewna reka" IMHO konczy sie okolo 20 Mpix w FF, 12 w cropie. bo nagle okazuje sie, ze bez stabilizacji i czas 1.5/F (mozna po prostu liczyc 2/3 dzialki powyzej 1/F) nie jest 100% bezpieczny. gdzie stabilizacja pozwoli zejsc zauwazalnie ponizej.
wiele rzeczy zalezy od priorytetow. dla mnie wazne jest, zeby w 9 na 10 przypadkow ostrosc byla wzorcowa, a nie zeby w 1 na 10 jakos "obleciala". a przy 21Mpix takiego 5D mkII trzeba juz sporej dyscypliny, zeby ilosc detalu odpowiadala temu, co ostre szklo zrobi przy dobrze naswietlonym ISO 100 ze stabilnego statywu. na tej matrycy widac szybko "bylejakosc obslugi"...
-
Cytat:
Zamieszczone przez
jan pawlak
... ale LV wyłącza automatycznie stabilizację i jest ok.
Czyli stabilizacja wyłączana jest z poziomu body?
Możliwość taką daje body, czy obiektyw, a może jedno i drugie?
-
Moze producent stwierdzil ze nikt normalny lustrzanka na "zombie" nie bedzie robil, wiec jak jest wlaczone LV to zalozyl ze jest aparat na statywie - w tym wypadku to korpus "prosi" obiektyw o wylaczenie stabilizacji.
Nowe i drozsze obiektywy chociazby 70-200 IS potrafi "wyczuc" ze obiektyw jest na statywie i wylacza stabilizacje.
Stabilizacaj (w Canonie) to calkowicie funkcja obiektywu i uklad wykonawczy i czujniki znajduja sie w obiektywie. Z korpusu tylko "bierze" zasilanie i sygnal zalaczenia.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
tlustyx
Czyli stabilizacja wyłączana jest z poziomu body?
Możliwość taką daje body, czy obiektyw, a może jedno i drugie?
Na obiektywie można załączyc lub wyłaczyć stabilizację.
Nie jest dostepna taka mozliwość z body.
Gdy jest załączona i robisz ze statywu :
- w trybie normalnym jest kaszana na zdjęciu
- w trybie LV jest ostro
jp
--- Kolejny post ---
Cytat:
Zamieszczone przez
akustyk
nie wiem czy z ta 1 sekunda to jest ogolnie. w 24-105 to gdzies tak jest, ale np 18-135 czy 70-300 L wydaja mi sie szybsze... z tym ze tam IS chodzi ciszej, moze i stad takie wrazenie ;)
ja z zalozenia mam odruch: zapinam aparat na statywie (badz obiektyw do tego body) - wylaczam IS. wypinam/wykrecam - wlaczam IS.
1 nie wiem.
2. "pewna reka" IMHO konczy sie okolo 20 Mpix w FF, 12 w cropie. bo nagle okazuje sie, ze bez stabilizacji i czas 1.5/F (mozna po prostu liczyc 2/3 dzialki powyzej 1/F) nie jest 100% bezpieczny. gdzie stabilizacja pozwoli zejsc zauwazalnie ponizej.
wiele rzeczy zalezy od priorytetow. dla mnie wazne jest, zeby w 9 na 10 przypadkow ostrosc byla wzorcowa, a nie zeby w 1 na 10 jakos "obleciala". a przy 21Mpix takiego 5D mkII trzeba juz sporej dyscypliny, zeby ilosc detalu odpowiadala temu, co ostre szklo zrobi przy dobrze naswietlonym ISO 100 ze stabilnego statywu. na tej matrycy widac szybko "bylejakosc obslugi"...
Nie bardzo rozumiem dlaczego rozróżniasz FF i crop
jp
-
Cytat:
Zamieszczone przez
jan pawlak
Nie bardzo rozumiem dlaczego rozróżniasz FF i crop
dlatego, ze ta sama gestosci pikseli, a wiec i stopien w jakim poruszenie (katowe) przeklada sie na ostrosc pojedynczych pikseli - jest inna w cropie niz na FF.
matryca FF 20Mpix ma "na wysokosc" z grubsza tak geste upakowanie pikseli, jak cropowa matryca 12Mpix (dokladnie o wspolczynnik cropa - 1,6x). wiec jednakowe poruszenie bedzie na takich matrycach jednakowo widac. natomiast jesli wziac cropowa i pelnoklatkowa matryce o tej samej rozdzielczosci, to ta pierwsza bedzie zawsze bardziej "podatna" na nieostrosc, tzn. wymaga wiekszej dyscypliny i/lub lepszego podparcia, zeby osiagnac ta sama ostrosc co ta druga (pomijajac inne czynniki).
wez 5D i 5D mkII i porob seriami zdjecia na czasach ponizej reguly kciuka (1/F). zanotuj ktorym korpusem odsetek "ostrych" fot jest wyzszy (odp. 5D mkI).
wez 40D, 450D, 50D i 60D i analogiczny eksperyment, mozna porownac z pelnoklatkowcami. 450D i 5D mkII wyjda z grubsza podobne wyniki, dla 60D bedzie za to wyraznie gorzej...
-
Cytat:
Zamieszczone przez
akustyk
dlatego, ze ta sama gestosci pikseli, a wiec i stopien w jakim poruszenie (katowe) przeklada sie na ostrosc pojedynczych pikseli - jest inna w cropie niz na FF.
matryca FF 20Mpix ma "na wysokosc" z grubsza tak geste upakowanie pikseli, jak cropowa matryca 12Mpix (dokladnie o wspolczynnik cropa - 1,6x). wiec jednakowe poruszenie bedzie na takich matrycach jednakowo widac. natomiast jesli wziac cropowa i pelnoklatkowa matryce o tej samej rozdzielczosci, to ta pierwsza bedzie zawsze bardziej "podatna" na nieostrosc, tzn. wymaga wiekszej dyscypliny i/lub lepszego podparcia, zeby osiagnac ta sama ostrosc co ta druga (pomijajac inne czynniki).
wez 5D i 5D mkII i porob seriami zdjecia na czasach ponizej reguly kciuka (1/F). zanotuj ktorym korpusem odsetek "ostrych" fot jest wyzszy (odp. 5D mkI).
wez 40D, 450D, 50D i 60D i analogiczny eksperyment, mozna porownac z pelnoklatkowcami. 450D i 5D mkII wyjda z grubsza podobne wyniki, dla 60D bedzie za to wyraznie gorzej...
Ustalmy :
1. rozróżnienie FF czy crop to rozróznienie wielkości matrycy 24mmx36mm czy też 22,3mm x 14,9 mm
2. gęstość pikseli jest różna zarówno w róznych FF jak i w różnych crop
3. u Canona są body gdzie gęstość pikseli w FF jest większa niż w crop oraz takie FF gdzie gęstość jest mniejsza niż w crop
jp
-
Z ciekawości sprawdziłem kombinację 7D/5D2 z 24-105L/70-200L/300L: za każdym razem niezależnie od trybu LV, również w trakcie filmowania, stabilizacja milo sobie zgrzytała. Czas start układu IS mogę porównać z czasem nastawiania ostrości, no może przy 300/4L jest trochę dłużej (i głośniej), bo to w sumie już trochę starsza konstrukcja z poprzednią generacją IS'a.
Natomiast IS nie startuje w przypadku ustawienia aparatu na Bulb.
-
Jeśli można prosić - z miłą chęcią poczytałbym sobie o "wyrabianiu" pewnej ręki.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
shutter
Z ciekawości sprawdziłem kombinację 7D/5D2 z 24-105L/70-200L/300L: za każdym razem niezależnie od trybu LV, również w trakcie filmowania, stabilizacja milo sobie zgrzytała. Czas start układu IS mogę porównać z czasem nastawiania ostrości, no może przy 300/4L jest trochę dłużej (i głośniej), bo to w sumie już trochę starsza konstrukcja z poprzednią generacją IS'a.
Natomiast IS nie startuje w przypadku ustawienia aparatu na Bulb.
Trzeba :
- ustawić na statywie w nocy przy takim świetle by czas był około 10sec.
- właczyc IS na obiektywie
- zrobic zdjęcie bez LV
- zrobic zdjęcie z LV
i porównac na monitorze. U mnie przy LV jest ostre zdjęcie, bez LV widac wędrówkę stabilizacji, rozmazany obraz
Mam dla 70-200/4 IS takie zdjęcia, jak mozna je tutaj pokazać ?
jp
-
Cytat:
Zamieszczone przez
jan pawlak
.
Gdy jest załączona i robisz ze statywu :
- w trybie normalnym jest kaszana na zdjęciu
- w trybie LV jest ostro
Wiem przerabiałem to. Chodzi mi o to, że napisałeś, że w LV stabilizacja się wyłącza.
U mnie w 500D + Canon 55-250 is stabilizacja się nie wyłączała tylko wcześniej podniesione lustro w LV nie powodowało drgań z którymi obiektyw nie mógł sobie poradzić na statywie i zdjęcie było kiepskie.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
tlustyx
Wiem przerabiałem to. Chodzi mi o to, że napisałeś, że w LV stabilizacja się wyłącza.
U mnie w 500D + Canon 55-250 is stabilizacja się nie wyłączała tylko wcześniej podniesione lustro w LV nie powodowało drgań z którymi obiektyw nie mógł sobie poradzić na statywie i zdjęcie było kiepskie.
Chyba jednak wyłacza, mam 2 zdjecia (po 10 sec) które to dowodzą, tylko nie wiem jak je tutaj pokazać
jp
-
Cytat:
Zamieszczone przez
jan pawlak
Chyba jednak wyłacza, mam 2 zdjecia (po 10 sec) które to dowodzą, tylko nie wiem jak je tutaj pokazać
jp
Przyłóż ucho i posłuchaj...nie wyłącza.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
jacek_73
Przyłóż ucho i posłuchaj...nie wyłącza.
No tak, ale ciekawe, czegos nowego się dowiedziałem !
Jak wyzwalasz przyciskiem to nie wyłacza, jak pilotem to wyłącza ! (albo pracuje znacznie, znacznie ciszej).
Pójdę sprawdzić na taras jak z jakoscia zdjęć, tryb bez LV (pilotem i przyciskiem) i tryb z LV (pilotem i przyciskiem)
jp
PS.
To link do dawnych zdjęć, 10 sekund, ze statywu, z włączoną stabilizacją, wyzwalanie pilotem
- w trybie normalnym
- trybie LV
http://www.dfv.pl/gallery/members/ja...mId=&g2_page=1
-
A na ile powtarzalna jest taka sytuacja? Bo ja przyznam się, zdjęć nie robiłem, jedynie uchem przyłożonym do obiektywu stwierdziłem obecność zgrzytu żyroskopów i pisk piezo (zdaje się , że chyba są to elementy wykonawcze, odpowiedzialne za ruch soczewki).
-
Żródłem wiedzy jak działa stabilizacja w konkretnym obiektywie jest jego instrukcja.[konkretnego obiektywu]Są rózne rodzaje i generacje stabilizacji.
Jedną z legend w wypadku 24-105 IS jest złe działanie stabilizacji na statywie.Nigdy tego nie stwierdzłłem.
Instrukcja zaleca wyłączanie IS gdy aparat jest na tripodzie jedynie ze względu na oszczędność prądu.[baterii.] Nie wyłączam,mam duużo prądu :-)
IS działa od włączenia "On"do wyłączenia "Off" na tym szkle.Nie istnieje inne wyłączanie w wypadku 24-105 IS.
Warto pamiętać aby nie odpinać szkła gdy soczewki jeszcze wirują ,mają wybieg.Tą chwilkę trzeba od puszczenia spustu odczekać.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
janmar
Żródłem wiedzy jak działa stabilizacja w konkretnym obiektywie jest jego instrukcja.[konkretnego obiektywu]Są rózne rodzaje i generacje stabilizacji.
Jedną z legend w wypadku 24-105 IS jest złe działanie stabilizacji na statywie.Nigdy tego nie stwierdzłłem.
Instrukcja zaleca wyłączanie IS gdy aparat jest na tripodzie jedynie ze wzgldu na oszczędność prądu.[baterii.] Nie wyłaczam.
IS działa od włączenia "On"do wyłączenia "Off" na tym szkle.Nie istnieje inne wyłączanie w wypadku 24-105 IS.
Warto pamiętać aby nie odpinać szkła gdy soczewki jeszcze wirują ,mają wybieg.Tą chwilkę trzeba od puszczenia spustu odczekać.
Instrukcji akurat nie czytałem, ale nie zgodzę się, że IS działa tak długo, aż nie wyłączymy go heblem. Odgłosy mechanizmu słychać przez trzy sekundy po puszczeniu spustu, po czym się wyłącza.
Co do odpinania obiektywu, to się zgodzę i mając na uwadze powyższe, należy odczekać co najmniej te trzy sekundy.
PS. OK, nie zrozumieliśmy się z tym włączanie/wyłączaniem. Kolega miał an myśli włączanie/wyłączanie IS globalnie, a mi chodziło o aktywację systemu po naciśnięciu spustu migawki.
-
IS uruchamiamy i stopujemy spustem aparatu.Włączamy i wyłączamy [stan gotowości] przełącznikiem na obiektywie.Tu pełna zgoda oczywiście.[Pisałem w swoim poscie w kontekście wątkowych stwierdzeń że IS jest wyłączany również przez inne funkcje aparatu]
-
Już pisałem, jest taka funkcja :-) Bulb.
-
Teoria jest piękna, można się doktoryzować itd.
A ja już nie muszę bo praktyka natomiast wszystko weryfikuje, wystarczy wyjść przed dom i zrobic kilka fotek.
Tryb Tv = 10 sekund, 5D3, na obiektywach włączony IS, stabilny statyw z opuszczoną środkową kolumną
Cztery kolejno zdjęcia :
- tryb LV + spust migawki
- tryb normal + spust migawki
- tryb LV + pilot
- tryb normal + pilot
1. 70-200/4 IS, 200mm
Tylko w trybie LV + pilot ostre zdjęcie, nic nie słychać
We wszystkich pozostałych wyraźne wędrowanie świateł (nieostrość) po obrazie, głosna praca IS
tak jak na
http://www.dfv.pl/gallery/members/janus … ;g2_page=1
2. 24-105/4 105 mm
Zarówno przy spuście migawki jak i pilotem, w trybie LV obraz ostry
W trybie normalnym widać wędrowanie świateł (nieostrość)
Praktycznie nie słychać silnika
I to by było na tyle.
Ciekawe jest dlaczego przy 70-200 inaczej się zachowuje przy pilocie a inaczej przy spuscie klasycznym
No i nadal bez odpowiedzi
Pytania
jp
--- Kolejny post ---
Cytat:
Zamieszczone przez
janmar
Instrukcja zaleca wyłączanie IS gdy aparat jest na tripodzie jedynie ze względu na oszczędność prądu.[baterii.] Nie wyłączam,mam duużo prądu :-)
Wiesz, mogą być 3 przypadki :
- masz inne 24-105 niz ja
- na Twoim body zachowuje się inaczej
- nigdy nie mialeś na statywie z właczonym IS i czasie powyżej np. 10 sekund
Zrób po prostu taki test z 10 - 20 sekundami z widokiem takim jak tutaj
http://www.dfv.pl/gallery/members/janusz-pawlak.html?g2_itemId=3965629
jp
-
Ta instrukcja do 24-105 IS o której piszę [ale nie przepiszę w całości :-) ] mówi :
Cytat:
Set the STABILIZER switch to "OFF" when you are taking pictures using the Bulb setting [long exposures]
If the STABILIZER lens switch is set to ON,the image stabilizer function may introduce ERROR
Sam aparat po przełączeniu na Bulb, IS nie wyłączy.Musimy sami to zrobić.
24-105 mamy IMHO te same.Zachowują się oba zgodnie z instrukcją. Na statywie takiego szkła używam rzadko.Ale bywało.
Przy wielosekundowych ujęciach na statywie IS naprawdę nie ma sensu.Jego działka to zdjęcia z ręki i monopod.
Dla mnie przy zdjęciach z ręki stabilizacja pomaga w każdym wypadku,nie ma takiej ręki która mu dorówna.I nie ma takiej pewnej którą IS "popsuje".
70-200 f4 IS to szkło o kilka lat młodsze. Może mieć inny układ IS.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
janmar
Ta instrukcja do 24-105 IS o której piszę [ale nie przepiszę w całości :-) ] mówi :
Sam aparat po przełączeniu na Bulb, IS nie wyłączy.Musimy sami to zrobić.
24-105 mamy IMHO te same.Zachowują się oba zgodnie z instrukcją. Na statywie takiego szkła używam rzadko.Ale bywało.
Przy wielosekundowych ujęciach na statywie IS naprawdę nie ma sensu.Jego działka to zdjęcia z ręki i monopod.
Dla mnie przy zdjęciach z ręki stabilizacja pomaga w każdym wypadku,nie ma takiej ręki która mu dorówna.I nie ma takiej pewnej którą IS "popsuje".
70-200 f4 IS to szkło o kilka lat młodsze. Może mieć inny układ IS.
Wiesz, na zdrowy rozum, na statywie a więc gdy "wyczuje" brak ruchu, stabilizacja powinna się wyłączać.
Na statywie w trybie LV IS jest wyłaczony a w trybie normalnym nie.
Istnieje więc możliwość, że na statywie nie da się IS wyłączyć, nie jest możliwe odróżnienie statywu od "pewnej ręki"
i po prostu to wyłacznie IS następuje zawsze po przejściu w tryb LV.
jp
-
Naszła mnie taka myśl: jaki masz ustawiony tryb AF w LV? Przed chwilą sprawdziłem, że przy wyłączonym AF i za pewnie również przy AF Live (pomiar kontrastu z matrycy), lustro pozostaje cały czas podniesione. Wcześniej tego nie zauważyłem, bo korzystam z szybkiego AF'u, ale w pierwszym przypadku "kopnięcie" aparatu jest znacznie delikatniejsze, bo chodzi tylko migawka. I mimo ciężkiego aparatu (grip) i wielkiego łapska, jestem w stanie wyczuć mocniejsze drganie aparatu, kiedy kłapie lustro. A jeżeli ja czuję, to pewnie układ IS również. A to w połączeniu ze statywem daje przedstawiony na początku efekt.
Podejrzewam, że po wyłączeniu AF i podniesieniu lustra z menu aparatu otrzymamy nie poruszone zdjęcie, tak jak przy LV. Po prostu ruch samej migawki jest na tyle subtelny, że nie powoduje aktywacji IS'a, a kłapnięcie lustrem już tak.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
jan pawlak
Wiesz, na zdrowy rozum, na statywie a więc gdy "wyczuje" brak ruchu, stabilizacja powinna się wyłączać.
Na statywie w trybie LV IS jest wyłaczony a w trybie normalnym nie.
Istnieje więc możliwość, że na statywie nie da się IS wyłączyć, nie jest możliwe odróżnienie statywu od "pewnej ręki"
i po prostu to wyłacznie IS następuje zawsze po przejściu w tryb LV.
jp
Gdy wchodził do użytku 24-105 IS ,nie stosowano jeszcze w lustrzankach Canona LV. Trudno oczekiwać aby uwzględniono w IS tego szkła nie istniejacą funkcje LV.
Są obiektywy z detekcją statywu i wyłączaniem IS w razie wykrycia tegoż.Ale 24-105 nie ma takiej funkcji.
Jeżeli wyłączysz IS hebelkiem na obudowie obiektywu ,to jest wyłączony.
Cytat:
Stabilizacja obrazu
Układ stabilizacji obrazu [Image Stabilizer, IS] w znaczącym stopniu redukuje rozmycie zdjęć spowodowane drżeniem aparatu. Żyroskopowy czujnik rozpoznaje niepożądane wibracje i uruchamia prostopadłe do osi optycznej obiektywu przesunięcie odpowiedniej grupy soczewek. Zmienia to przebieg wiązki światła a obraz znów pada we właściwe miejsce na matrycy lub filmie.
Fotograf, który w danych warunkach mógł fotografować obiektywem 105mm bez statywu z czasem otwarcia migawki 1/125s teraz może otrzymać ostre zdjęcie przy czasie naświetlania 1/15s, co znacznie rozszerza możliwości fotografowania w trudnych warunkach. Przewaga 3EV to naprawdę dużo.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
shutter
Naszła mnie taka myśl: jaki masz ustawiony tryb AF w LV? Przed chwilą sprawdziłem, że przy wyłączonym AF i za pewnie również przy AF Live (pomiar kontrastu z matrycy), lustro pozostaje cały czas podniesione. Wcześniej tego nie zauważyłem, bo korzystam z szybkiego AF'u, ale w pierwszym przypadku "kopnięcie" aparatu jest znacznie delikatniejsze, bo chodzi tylko migawka. I mimo ciężkiego aparatu (grip) i wielkiego łapska, jestem w stanie wyczuć mocniejsze drganie aparatu, kiedy kłapie lustro. A jeżeli ja czuję, to pewnie układ IS również. A to w połączeniu ze statywem daje przedstawiony na początku efekt.
Podejrzewam, że po wyłączeniu AF i podniesieniu lustra z menu aparatu otrzymamy nie poruszone zdjęcie, tak jak przy LV. Po prostu ruch samej migawki jest na tyle subtelny, że nie powoduje aktywacji IS'a, a kłapnięcie lustrem już tak.
Wiesz, stayw był naprawdę stabilny, kolunna centralnie na dole i ponadto 10 sekund
No i zauważ jak wygląda wędrówka świateł
IS na statywie, 10 sekund - Digital Foto Video
--- Kolejny post ---
Cytat:
Zamieszczone przez
janmar
Gdy wchodził do użytku 24-105 IS ,nie stosowano jeszcze w lustrzankach Canona LV. Trudno oczekiwać aby uwzględniono w IS tego szkła nie istniejacą funkcje LV.
Są obiektywy z detekcją statywu i wyłączaniem IS w razie wykrycia tegoż.Ale 24-105 nie ma takiej funkcji.
Jeżeli wyłączysz IS hebelkiem na obudowie obiektywu ,to jest wyłączony.
Jeśli w 24-105 nie ma funkcji wykrywania statywu to dlaczego przy LV nie ma "wędrówki świateł" a w trybie normal jest ?
To 10 sekund, charkterystyczny ruch, inny przy 70-200 a inny przy 24-105, ale zawsze ruch ciagły a nie rozmycie.
Widac to wyraźnie dzieki owym światłom.
Jak podasz mail to Ci te fotki 24-105 podeslę
Chyba czegos nie wiemy.
jp
-
Wędrówka świateł jest związana z tym, że aktywny jest IS, który przesuwa jeden z elementów optycznych. Przy jasnym punkcie w kadrze, daje to właśnie taki efekt (podobnie jest przy zoomowaniu na długim czasie naświetlenia).
Jeśli możesz i chcesz (nie mam pod ręka statywu), to zrób dwa testy: LV z trybem szybkim AF (bo wtedy opada na moment lustro) oraz bez LV, ale ze wstępnie podniesionym lustrem. Nadal obstaję przy tym, że ruch lustra powoduje na tyle duże drgania, że IS próbuje mu zaradzić, a że aparat jest na statywie, średnio mu to wychodzi i mamy taki właśnie efekt. Bo z ręki, gdzie drgania są nieodzowne, IS na pewno pracuje niezależnie od tego czy korzystamy z LV czy nie.
-
Powiększ proszę to zdjęcie
IS na statywie, 10 sekund - Digital Foto Video
tak aby widzieć ciągły ruch świateł w czasie całej ekspozycji 10 sekundowej. W tym śladzie nie ma punktu w którym byłoby jaśniej.
To jest ciągły ruch a nie wygaszjące drgania z powodu lustra gdyż wtedy byłby punkt centralny i wahania..
jp
-
RAPORT z testów pracy IS w EF 24-105/4 (z EOS 5D3), PODSUMOWANIE
METODA : ocena słuchowa głośnosci pracy IS
ZAKRES :
1. połozenie
- na statywie (tak na prawdę to lezał na stole)
- w ręku
2. Tryb pracy
- normalny
- LV
3. zogniskownie
- AF,
- MF
4. tryb ogniskowania
- szybki
- live
5. wyzwalanie :
- spust migawki,
- węzyki spustowe RS-80N3 oraz TS-80N3
- pilot RC-1 w trybie 0s oraz trybie 2s
- pilot RC-6 w trybie 0s oraz trybie 2s
Piloty RC-1, RC-6 mogą wyzwalać zarówno "od razu"= tryb0s jak i po 2 sekundach od chwili nacisniecia, body przez te 2 sekundy "pika"
PODSUMOWANIE
1. Pilot RC-1 daje takie same efekty jak pilot RC-6
2. Wężyki spustowe RS-80N3 oraz TS-80N3 daję takie same efekty jak nacisnięcie spustu migawki
3. mechanizm IS, jeśli się włacza, to na statywie pracuje znacznie ciszej niz gdy body w ręku
4. IS się NIE WŁĄCZA (cisza w obiektywie) :
- ZARÓWNO na statywie jak i w ręku
- TYLKO w trybie pracy LV
- TYLKO podczas wyzwalania pilotem
- TYLKO w 3 sytuacjach
a. pilot w trybie 0s, tryb ogniskowania live, zogniskowanie MF
b. pilot w trybie 0s, tryb ogniskowania live, zogniskowanie AF
c. pilot w trybie 0s, tryb zogniskowania szybki, zogniskowanie MF
----------------------------------------------------------------------------------------------------
inaczej :
NIE DA SIĘ NIE WŁĄCZYĆ IS gdy :
- uzywa się pilota w trybie 2sekund oraz gdy używa się w trybie 0s ale przy AF
- gdy używa się pilota nie w trybie LV
- bez pilota
jp
-
No tak, praca w nocy, miało być poprawnie:
inaczej :
IS SIĘ ZAWSZE WŁĄCZA gdy wyzwalamy :
- bez pilota
- pilotem ale w trybie NIE LV
- pilotem w trybie LV ale ustawionym na 2 sekundy
- pilotem w trybie LV ustawionym na 0 sekund ale przy AF w zogniskowaniu szybkim
jp
PS
natomiast poprawność/skuteczność pracy IS to zupełnie inna sprawa
-
Jest chyba wytłumaczenie dlaczego przy pilocie i 2 sekundach zwłoki działa IS a przy natychmiastowym (w 3 przypadkach) nie działa.
Mogłoby się to wiązać z tym, że IS potrzebuje około 1 sec by prawidłowo działać i przy owych 2 sekundach zwłoki je ma a przy natychmiastowym nie ma czasu na prawidłowe zadziałanie.
Działa IS także przy natychmiastowym ale gdy musi uruchomic system AF a to i tak trwa co najmnie sekundę.
Wynikałoby z tego że Canon (w tym modelu) preferuje jednak działanie IS nawet na statywie a wyłacza IS tylko wtedy gdy nie ma warunków do prawidłowej pracy., owej 1 sekundy na "rozruch"
jp
-
Cytat:
Zamieszczone przez
akustyk
2. "pewna reka" IMHO konczy sie okolo 20 Mpix w FF, 12 w cropie. bo nagle okazuje sie, ze bez stabilizacji i czas 1.5/F (mozna po prostu liczyc 2/3 dzialki powyzej 1/F) nie jest 100% bezpieczny. gdzie stabilizacja pozwoli zejsc zauwazalnie ponizej...
Uff. Bo już myslałem, że ze mną jest coś źle. Po kupnie D800 mam te same spostrzeżenia co do opisanej reguły. Ale jak to napisałem na sąsiednim forum to część osób to podważała, twierdząc, że przecież u canonierów nikt tego nie stwierdził. Jak widzę jednak ktoś stwierdził to samo. :)
-
To chyba Kelby pisał żeby wyłączać IS na statywie, bo niepotrzebnie trzepie aparatem. Natomiast instrukcje Canona podają tylko oszczędność prądu.
-
Już gdzies wcześniej pisałem o używaniu IS na statywie w 100-400 i 24-105... Oba świetnie sobie radzą pod JEDNYM warunkiem. Czas ekspozycji nie może przekraczać czasu działania stabilizacji, inaczej parkujący mechanizm "poruszy" torem optycznym i będzie rozmazane a nie ostre ;) Jle czasu zajmuje to poszczególnemu obiektywowi należy szukać w instrukcji, bądź zrobić jakieś własne pomiary. Nie wiem co ma udowodnić fota z ekspozycją 10s, skoro po około 3 mechanizm parkuje. To jasne jak słońce i po 3-4 takich fotach człowiek powinien się zorientować o co chodzi. Poniżej tego czasu stabilizacja w niczym nie przeszkadza na statywie w 24-105 i 100-400.
Na koniec jeszcze taka ciekawostka... proszę powtorzyć test na statywie z tą 10 sekundową ekspozycja, ale tym razem trzymając cały czas wciśniety spust podczas robienia zdjęcia.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Jacek_Z
...że przecież u canonierów nikt tego nie stwierdził...
Może jest tak, że użytkownicy canonów mniej męczą kapucyna i dlatego ręce im mniej drżą - w co osobiście śmiem wątpić :)
EDIT:
Cytat:
Zamieszczone przez
jan pawlak
Teoria jest piękna, można się doktoryzować itd....
JAA-VOL można!
-
1. na statywie zawsze wyłącza się IS, bo stabilizacja wykonuje wtedy wolne, płynne "ruchy bładzące", reguła - wyłączać i szlus
2. chcesz mieć pewną łapę, jak Pudzian? - no to jak ci wychodzi za długi czas, to cykaj serią - zawsze któraś klatka z tej serii będzie ostra, im więcej klatek - tym większe prawdopodobieństwo ustrzelenia nieporuszonej klatki
-
Cytat:
Zamieszczone przez
RHF
Już gdzies wcześniej pisałem o używaniu IS na statywie w 100-400 i 24-105... Oba świetnie sobie radzą pod JEDNYM warunkiem. Czas ekspozycji nie może przekraczać czasu działania stabilizacji, inaczej parkujący mechanizm "poruszy" torem optycznym i będzie rozmazane a nie ostre ;) Jle czasu zajmuje to poszczególnemu obiektywowi należy szukać w instrukcji, bądź zrobić jakieś własne pomiary. Nie wiem co ma udowodnić fota z ekspozycją 10s, skoro po około 3 mechanizm parkuje. To jasne jak słońce i po 3-4 takich fotach człowiek powinien się zorientować o co chodzi. Poniżej tego czasu stabilizacja w niczym nie przeszkadza na statywie w 24-105 i 100-400.
Na koniec jeszcze taka ciekawostka... proszę powtorzyć test na statywie z tą 10 sekundową ekspozycja, ale tym razem trzymając cały czas wciśniety spust podczas robienia zdjęcia.
Przynajmniej u Canona stabilizacja :
- włacza się w chwil nasiśnięcia spustu
- po około 1 sec działa (muszą sie "silniczki" i giro)
- wyłącza po około 3 sec po wykonaniu zdjęcia/zamknięciu migawki
Działa równiez podczas filmowania
Canon in-lense image stabilizers — for easy photography without blur caused by camera shake
jp