Strona 1 z 4 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 36

Wątek: stabilizacja a "pewna ręka"

Pełne uzależnienie Awatar jan pawlak

Domyślnie stabilizacja a "pewna ręka"

Nie umiem znaleźć w necie poważnych informacji o algorytmie stabilizacji.
    Wiem jedynie, że :
    - zaczyna działać po około 1sec od wcisniecia spustu do połowy
    - producent zaleca przy statywie na jej wyłączenie.

Dla EOS 5D2/3 i EF 24-105 oraz EF 70-200/4 IS , przy włączonej stablizacji na statywie to "masakra" ale LV wyłącza automatycznie stabilizację i jest ok.
    Sprawdziłem, dokładnie widać przy około 10 sekundowej ekspozycji.

Pytania

1. gdy z reki i w trybie LV to też wyłacza stabilizację ?
    2. gdy ktoś ma "pewną rękę" to stabilizacja też pogarsza ?

jp
    Ostatnio edytowane przez jan pawlak ; 05-12-2012 o 08:37

gajowy Awatar akustyk
    Miasto
    holandia

Domyślnie Odp: stabilizacja a "pewna ręka"

Cytat Zamieszczone przez jan pawlak Zobacz posta
    Nie umiem znaleźć w necie poważnych informacji o algorytmie stabilizacji.
    Wiem jedynie, że :
    - zaczyna działać po około 1sec od wcisniecia spustu do połowy
    - producent zaleca przy statywie na jej wyłączenie.
    nie wiem czy z ta 1 sekunda to jest ogolnie. w 24-105 to gdzies tak jest, ale np 18-135 czy 70-300 L wydaja mi sie szybsze... z tym ze tam IS chodzi ciszej, moze i stad takie wrazenie

Dla EOS 5D2/3 i EF 24-105 oraz EF 70-200/4 IS , przy włączonej stablizacji na statywie to "masakra" ale LV wyłącza automatycznie stabilizację i jest ok.
    Sprawdziłem, dokładnie widać przy około 10 sekundowej ekspozycji.
    ja z zalozenia mam odruch: zapinam aparat na statywie (badz obiektyw do tego body) - wylaczam IS. wypinam/wykrecam - wlaczam IS.

1. gdy z reki i w trybie LV to też wyłacza stabilizację ?
    2. gdy ktoś ma "pewną rękę" to stabilizacja też pogarsza ?
    jp
    1 nie wiem.
    2. "pewna reka" IMHO konczy sie okolo 20 Mpix w FF, 12 w cropie. bo nagle okazuje sie, ze bez stabilizacji i czas 1.5/F (mozna po prostu liczyc 2/3 dzialki powyzej 1/F) nie jest 100% bezpieczny. gdzie stabilizacja pozwoli zejsc zauwazalnie ponizej.

wiele rzeczy zalezy od priorytetow. dla mnie wazne jest, zeby w 9 na 10 przypadkow ostrosc byla wzorcowa, a nie zeby w 1 na 10 jakos "obleciala". a przy 21Mpix takiego 5D mkII trzeba juz sporej dyscypliny, zeby ilosc detalu odpowiadala temu, co ostre szklo zrobi przy dobrze naswietlonym ISO 100 ze stabilnego statywu. na tej matrycy widac szybko "bylejakosc obslugi"...
    www albo tez flickr

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Nowy Sącz

... ale LV wyłącza automatycznie stabilizację i jest ok.
    Czyli stabilizacja wyłączana jest z poziomu body?
    Możliwość taką daje body, czy obiektyw, a może jedno i drugie?
    6D; 5DII; C 24-70 2.8L; C 24-105L; C 70-200 2.8L; C 35 2.0 IS; C 50 1.4; C 85 1.8; S 17-35 2.8-4
    Moje fotki Moje fotki II

Pełne uzależnienie

Moze producent stwierdzil ze nikt normalny lustrzanka na "zombie" nie bedzie robil, wiec jak jest wlaczone LV to zalozyl ze jest aparat na statywie - w tym wypadku to korpus "prosi" obiektyw o wylaczenie stabilizacji.
    Nowe i drozsze obiektywy chociazby 70-200 IS potrafi "wyczuc" ze obiektyw jest na statywie i wylacza stabilizacje.
    Stabilizacaj (w Canonie) to calkowicie funkcja obiektywu i uklad wykonawczy i czujniki znajduja sie w obiektywie. Z korpusu tylko "bierze" zasilanie i sygnal zalaczenia.

Cytat Zamieszczone przez tlustyx Zobacz posta
    Czyli stabilizacja wyłączana jest z poziomu body?
    Możliwość taką daje body, czy obiektyw, a może jedno i drugie?
    Na obiektywie można załączyc lub wyłaczyć stabilizację.
    Nie jest dostepna taka mozliwość z body.
    Gdy jest załączona i robisz ze statywu :
    - w trybie normalnym jest kaszana na zdjęciu
    - w trybie LV jest ostro

jp

--- Kolejny post ---

Cytat Zamieszczone przez akustyk Zobacz posta
    nie wiem czy z ta 1 sekunda to jest ogolnie. w 24-105 to gdzies tak jest, ale np 18-135 czy 70-300 L wydaja mi sie szybsze... z tym ze tam IS chodzi ciszej, moze i stad takie wrazenie

ja z zalozenia mam odruch: zapinam aparat na statywie (badz obiektyw do tego body) - wylaczam IS. wypinam/wykrecam - wlaczam IS.

1 nie wiem.
    2. "pewna reka" IMHO konczy sie okolo 20 Mpix w FF, 12 w cropie. bo nagle okazuje sie, ze bez stabilizacji i czas 1.5/F (mozna po prostu liczyc 2/3 dzialki powyzej 1/F) nie jest 100% bezpieczny. gdzie stabilizacja pozwoli zejsc zauwazalnie ponizej.

wiele rzeczy zalezy od priorytetow. dla mnie wazne jest, zeby w 9 na 10 przypadkow ostrosc byla wzorcowa, a nie zeby w 1 na 10 jakos "obleciala". a przy 21Mpix takiego 5D mkII trzeba juz sporej dyscypliny, zeby ilosc detalu odpowiadala temu, co ostre szklo zrobi przy dobrze naswietlonym ISO 100 ze stabilnego statywu. na tej matrycy widac szybko "bylejakosc obslugi"...
    Nie bardzo rozumiem dlaczego rozróżniasz FF i crop

jp

gajowy Awatar akustyk
    Miasto
    holandia

Nie bardzo rozumiem dlaczego rozróżniasz FF i crop
    dlatego, ze ta sama gestosci pikseli, a wiec i stopien w jakim poruszenie (katowe) przeklada sie na ostrosc pojedynczych pikseli - jest inna w cropie niz na FF.

matryca FF 20Mpix ma "na wysokosc" z grubsza tak geste upakowanie pikseli, jak cropowa matryca 12Mpix (dokladnie o wspolczynnik cropa - 1,6x). wiec jednakowe poruszenie bedzie na takich matrycach jednakowo widac. natomiast jesli wziac cropowa i pelnoklatkowa matryce o tej samej rozdzielczosci, to ta pierwsza bedzie zawsze bardziej "podatna" na nieostrosc, tzn. wymaga wiekszej dyscypliny i/lub lepszego podparcia, zeby osiagnac ta sama ostrosc co ta druga (pomijajac inne czynniki).

wez 5D i 5D mkII i porob seriami zdjecia na czasach ponizej reguly kciuka (1/F). zanotuj ktorym korpusem odsetek "ostrych" fot jest wyzszy (odp. 5D mkI).
    wez 40D, 450D, 50D i 60D i analogiczny eksperyment, mozna porownac z pelnoklatkowcami. 450D i 5D mkII wyjda z grubsza podobne wyniki, dla 60D bedzie za to wyraznie gorzej...
    www albo tez flickr

Cytat Zamieszczone przez akustyk Zobacz posta
    dlatego, ze ta sama gestosci pikseli, a wiec i stopien w jakim poruszenie (katowe) przeklada sie na ostrosc pojedynczych pikseli - jest inna w cropie niz na FF.

matryca FF 20Mpix ma "na wysokosc" z grubsza tak geste upakowanie pikseli, jak cropowa matryca 12Mpix (dokladnie o wspolczynnik cropa - 1,6x). wiec jednakowe poruszenie bedzie na takich matrycach jednakowo widac. natomiast jesli wziac cropowa i pelnoklatkowa matryce o tej samej rozdzielczosci, to ta pierwsza bedzie zawsze bardziej "podatna" na nieostrosc, tzn. wymaga wiekszej dyscypliny i/lub lepszego podparcia, zeby osiagnac ta sama ostrosc co ta druga (pomijajac inne czynniki).

wez 5D i 5D mkII i porob seriami zdjecia na czasach ponizej reguly kciuka (1/F). zanotuj ktorym korpusem odsetek "ostrych" fot jest wyzszy (odp. 5D mkI).
    wez 40D, 450D, 50D i 60D i analogiczny eksperyment, mozna porownac z pelnoklatkowcami. 450D i 5D mkII wyjda z grubsza podobne wyniki, dla 60D bedzie za to wyraznie gorzej...
    Ustalmy :

1. rozróżnienie FF czy crop to rozróznienie wielkości matrycy 24mmx36mm czy też 22,3mm x 14,9 mm
    2. gęstość pikseli jest różna zarówno w róznych FF jak i w różnych crop
    3. u Canona są body gdzie gęstość pikseli w FF jest większa niż w crop oraz takie FF gdzie gęstość jest mniejsza niż w crop

jp

Z ciekawości sprawdziłem kombinację 7D/5D2 z 24-105L/70-200L/300L: za każdym razem niezależnie od trybu LV, również w trakcie filmowania, stabilizacja milo sobie zgrzytała. Czas start układu IS mogę porównać z czasem nastawiania ostrości, no może przy 300/4L jest trochę dłużej (i głośniej), bo to w sumie już trochę starsza konstrukcja z poprzednią generacją IS'a.
    Natomiast IS nie startuje w przypadku ustawienia aparatu na Bulb.
    Pstrykadełka, słoiki, staza, cztery duże koła i trzy anteny.

Pełne uzależnienie Awatar jacek_73
    Miasto
    53 N, 18 E

Jeśli można prosić - z miłą chęcią poczytałbym sobie o "wyrabianiu" pewnej ręki.
    Jestę fotografę
    miszcz martwi się o podpis

Cytat Zamieszczone przez shutter Zobacz posta
    Z ciekawości sprawdziłem kombinację 7D/5D2 z 24-105L/70-200L/300L: za każdym razem niezależnie od trybu LV, również w trakcie filmowania, stabilizacja milo sobie zgrzytała. Czas start układu IS mogę porównać z czasem nastawiania ostrości, no może przy 300/4L jest trochę dłużej (i głośniej), bo to w sumie już trochę starsza konstrukcja z poprzednią generacją IS'a.
    Natomiast IS nie startuje w przypadku ustawienia aparatu na Bulb.
    Trzeba :
    - ustawić na statywie w nocy przy takim świetle by czas był około 10sec.
    - właczyc IS na obiektywie
    - zrobic zdjęcie bez LV
    - zrobic zdjęcie z LV
    i porównac na monitorze. U mnie przy LV jest ostre zdjęcie, bez LV widac wędrówkę stabilizacji, rozmazany obraz

Mam dla 70-200/4 IS takie zdjęcia, jak mozna je tutaj pokazać ?

jp
    Ostatnio edytowane przez jan pawlak ; 05-12-2012 o 21:00

Strona 1 z 4 123 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów