Jaki program do obróbki i katalogowania zdjęć?
Pytanie nie takie głupie jak się wydaje. Kiedyś był Adobe Photoshop, a każda wersja była sporym przeskokiem. Wszystko było w kupie i było OK. Teraz jest jak jest i ciężko mi dobrać coś dla siebie. Aktualnie pracuję na Picasa, Paint.net, Gimp, Hugin i kilku pomniejszych programach, ale chcę kupić i przejść na Photoshopa, ale teraz pytanie którego? :D Wywołuję RAW'y, potrzebuję trochę HDR'a, strapu, kataloguję ręcznie i teraz nie wiem co najlepiej kupić. Do wyboru mam CS6, Lightroom, Elements. Co kupić?
Odp: Jaki program do obróbki i katalogowania zdjęć?
poprawilem tytul watku.
i prosze o odrobine pomyslunku przy zakladaniu tego typu watkow, bo ogolnikowe tytuly pokroju "Co kupic" i "Co wybrac" na pewno nie przyciagaja chetnych do odpowiedzi. a na pewno irytuja...
Raczej chodzi o wersję Adobe, niż ogólne rozważania co do obróbki. Nie wspomnę, że opcja katalogowania mnie nie interesuje, bo kataloguję ręcznie. Nie lubię nic, co chce za mnie zarządzać plikami.
Nie zastanawiaj się tylko inwestuj w CS6 - do katalogowania bridge w komplecie ;)
Cytat:
Zamieszczone przez
Wojmistrz
Raczej chodzi o wersję Adobe, niż ogólne rozważania co do obróbki. Nie wspomnę, że opcja katalogowania mnie nie interesuje, bo kataloguję ręcznie. Nie lubię nic, co chce za mnie zarządzać plikami.
to moze tak - na przyszlosc od razu poprawnie tytuluj watki, zamiast po fakcie skladac zazalenia. dziekuje
a gdzie mozna poczytac regulamin prmocji dla uczniow
Cytat:
Zamieszczone przez
arekhit
a gdzie mozna poczytac regulamin prmocji dla uczniow
Ja mogłem kupić na uczelni ale się spóźniłem. Teraz mogę kupić jedynie na zasadach ogólnych jak na Adobe. Zastanawiam się nad sensem zakupu photoshop elements 7 w miejsce wspomnianego softu w 1 poście. Warto?
Mam do kupienia "Adobe Photoshop Elements 6" za Ł14.99 lub "Adobe Photoshop Elements 7" za Ł18.99. Nie wiem, czy warto wydać na to pieniądze i czy przy tej prędkości odpowiedzi z poradami, zdecyduję się na zakup, nim minie mi możliwość kupna jak to było w przypadku "Adobe Creative Suite 6 Master Collection" za Ł129.99 :(
Jeżeli do katalogowania i lekkiej obróbki fotografii zdecydowanie LR. Jest on po to stworzony.
Kolejny raz napiszę, tym razem może bardziej czytelnie: NIE POTRZEBUJĘ KATALOGOWANIA TYLKO OBRÓBKA - HDR, składanie panoram, stackowanie, masowe wklejanie napisów, itp.
podnoszę temat :) jakiś prosty, intuicyjny programik dla początkującego by się przydał.
Cytat:
Zamieszczone przez
Wojmistrz
Kolejny raz napiszę, tym razem może bardziej czytelnie: NIE POTRZEBUJĘ KATALOGOWANIA TYLKO OBRÓBKA - HDR, składanie panoram, stackowanie, masowe wklejanie napisów, itp.
jesli chodzi o masowe tagowanie, wklejanie napisów to mark it (bardzo prosciutki a jednoczesnie precyzyjny)
Ludzie, czytajcie temat od początku, a nie od końca.
Cytat:
Zamieszczone przez
Żwirek
jesli chodzi o masowe tagowanie, wklejanie napisów to mark it (bardzo prosciutki a jednoczesnie precyzyjny)
Mam całe mnóstwo programów graficznych, od komercyjnych po darmowe i robione przez moich znajomych.
Dla tych, którzy mają problem ze zrozumieniem tego co chcę osiągnąć: Każdy program do którego wbiję plik np JPG, nawet przy ustawieniu jakości na 100% będzie miał stratę. Można sobie z tym poradzić np korzystając z odpowiedniej kolejności. Ja chcę kupić 1 program ale dobry, w którym wykonam zamierzone cele od początku do końca.
Mowa tu o Adobe Photoshop, Corel Paint Shop Pro i każdym innym programie który NIE KATALOGUJE, a obrabia fotki.
Nie mogłem doczekać się odpowiedzi więc kupiłem w ciemno licencję na Adobe Photoshop Elements 9. Cena była raczej dobra bo o dziwo taniej niż za PSE6 czy PSE7, bo tylko Ł12.98 za wersję Mac/Windows.
Cytat:
Zamieszczone przez
kololovanka
podnoszę temat :) jakiś prosty, intuicyjny programik dla początkującego by się przydał.
Zacznij od programów dołączonych do aparatu - ich przewaga polega na tym, że już je masz:)