Co to oznacza : Gwarancja Canon Polska, skoro jesteśmy w UE ?
Czy gwarancja Canona na srzęt zakupiony w np. Anglii to w Polsce to tylko świstek papieru ?
jp
Wersja do druku
Co to oznacza : Gwarancja Canon Polska, skoro jesteśmy w UE ?
Czy gwarancja Canona na srzęt zakupiony w np. Anglii to w Polsce to tylko świstek papieru ?
jp
I w sumie mamy rok czy 2 lata ? Chodzi mi o zakup konsumencki na paragon. Czy możemy powołać się na rękojmie przy usterce sprzętu po roku a przed upływem 2 lat ?
Witaj
Na rękojmię nie możemy się powoływać (dotyczy podmiotów gospodarczych) , gdy kupiliśmy towar na paragon i trwa ona rok. Dwa lata przysługuje nam ochrona z tytułu niezgodności towaru z umową.
Pozdrawiam
Mirek
Warto również dodać, że i konsument może otrzymać fakturę VAT.
Czyli gwarancja lub niezgodność z umową.
Jest to temat jak bumerang - ciągle wraca ;) lub też never ending story :)
Takie podsumowanie:
Gwarancji jest tyle, ile określa dokument gwarancji.
Niezgodność towaru z umową - 2 lata.
Jeśli kupujesz jako konsument to fakt wzięcia faktury niczego nie zmiania. Konsument ma również prawo żądać faktury i sprzedawca ma obowiązek ją wystawić.
Jak studiowałem prawo (dawno to był) to jeden z profeserów opowiadał taką zagadkę/anegdotę - "jak wkurzyć panią w kiosku?" - "poprosić o fakturę na zapałki" :)
Wszystko ot fajnie, ale główne pytanie, co z gwarancją Canona w Polsce na zakupiony np. w Anglii sprzęt z gwarancją Canona
jp
O to trzeba pytać Canona.
A co jest napisane w tej angielskiej gwarancji?
Trochę OT ale znajomy od jakiegoś czasu bierze na wszystkie prywatne zakupy faktury, a skłoniły skłoniły go do tego paradoksy fiskalno/gwarancyjne gdy zgubił paragon na coś tam i nie uznano mu gwarancji bez dowodu zakupu.
W przypadku zgubienia faktury możesz żądać wydania duplikatu w przypadku paragonu już nie.
Dodatkowo jak patrzę ma moje paragony z drukarek termicznych (nawet te zaledwie kilkumiesięczne) to też się zastanawiam czy nie lepiej przesiąść się na faktury.
Tak już czepiając się "słówek" to ASO CANONA to nie Canon ;)
I o ile pamiętam - temat był już kiedyś poruszany i nawet chyba odpowiedź padła...
A nie prościej zadzwonić po prostu do Canona lub dystrybutora na Polskę i zapytać?
Przecież gwarancji jest od zbója. Nawet na ten sam sprzęt może być kilka rodzajów gwarancji. Często są gwarancje rozszerzone. Najprościej byłoby zapoznać się najpierw z tą angielską. Być może tam jest wszystko opisane. W razie wątpliwości ja bym dzwoniła do Canona w Polsce.
Słusznie, tak nie czepiając się ....., to właśnie ASO Canona honoruje bądź nie owe gwarancje.
I ich pogląd jest tutaj najistotniejszy.
A informacji jest sprzecznych dużo.
Na przykład, że gwarancje Canona z USA nie mogą być honorowane w europie bo ze względów patentowych sprzęt dytrybuowany w USA może być rózny od tego w europie mimo tej samej nazwy produktu.
Prawda czy nie ?
jp
Może i teraz nie ma, ja już dawno studiowałem ;)
Nie ma kwoty do jakiej można odmówić wystawienia faktury VAT - to jest fakt i skończcie z tymi dywagacjami :wink: Jest to logiczne bo w 5zł jest 94 gr VAT, więc 10 takich zakupów i jesteście w plecy o 9,40zł :D
A nie jest przypadkiem tak że wg prawa UE sprzęt sprzedawany ma mieć 2 lata gwarancji? Teraz jest jakaś awantura z Apple że oferują drugi rok odpłatnie i została na nich nałożona kara.
Sprawa definitywnie wyjaśniona, nie ma teraz czegoś takiego jak Gwarancja Canon Polska.
Uzywanie tego pojęcia przez sprzedawców sprzętu jest robieniem "w balona"
Godzinę temu dostałem obiektyw (TEN obiektyw) z gwarancją Canon European Warranty System
w wielu jeżykach, w tym w polskim, że na terenie całej UNI ........
I to by było na tyle.
jp
Kolego piwo - mylisz się. Gwarancja jest całkowicie dobrowolnym świadczeniem. Może więc "trwać" tylko tydzień, o ile gwarant tak postanowi.
kolego MC_ gwoli ścisłości:
Na terenie Unii Europejskiej rozróżniamy dwa rodzaje gwarancji: prawną oraz handlową. Gwarancja prawna obowiązuje przez 2 lata, wynika z prawa unijnego i obejmuje wszystkie produkty sprzedawane na terenie Wspólnoty. Gwarancja handlowa to swoista umowa między producentem a konsumentem. Producent może dobrowolnie objąć nią swoje produkty na własnych zasadach, więc żadne normy czasowe nie są w tym przypadku narzucane przez prawo.
źródło
A Apple robi ludzi w bambuko i oto jest afera.
Wybacz, ale moje źródło to ustawy, a wskazane przez Ciebie nazewnictwo wprowadza niepotrzebne zamieszanie.
Gwarancja to gwarancja, a "to drugie" to niezgodność towaru z umową.
Tyle.
W tej gwarancji, w językach które znam (4), jest napisane że gwarancja jest ważna :
- przez rok od daty zakupu
- dla projektorów 3 lata
- dla lamp 3 miesiące
jp
Ważne to art. 5 pkt 1 ( link ) a gwarancja producenta swoją drogą.
Czemu uparcie powołujesz się na akty UE? Na tej podstawie uchwalono ustawę i to do niej należy się odnosić.
Z tą drobną uwagą, że na dyrektywę nie mógłbyś się powoływać w sporze przed sądem (w tej konkretnej sprawie), bo przyjęta została ustawa.
@ latant - MC_ ma całkowitą rację, nie ma się co już spierać.
4 strony wątku i nic się nie dowiedziałem o gwarancji Canona :)
Rok temu kupiłem 7D w sklepie w Warszawie, sprzedawca powiedział, że jak wezmę paragon to mam 2 lata gwarancji a jak fakturę to rok.
Teraz chce kupić 5D od gościa, który regularnie jeździ do niemeic i w polsce sprzedaje parę ładnych stówek taniej i chciałbym wiedzieć czy gwarancję, którą od niego dostanę bedzie roczna czy dwuletnia?
Zna ktoś odpowiedź?
W gwarancji Canona którą dostałem wraz kupionym obiektywem, która jest taka sama w całej Uni, jest napisane, że :
- rok dla produktów
- 3 lata dla projektorów
- 3 miesiące dla lamp
Myślisz że sprzedawca udziela dodatkowej gwarancji jak nie musi wypisywać faktury ?
jp
Canon Niemcy udziela 2 letniej gwarancji. Canon Polska rocznej. Sprzedawca u którego kupujesz w pierwszym roku odsyła towar do Canon Polska (bliżej) a w drugim do Niemiec. Koniec zagadki
Ja dalej nie rozumiem co stanowi problem, przywołane ustawy, dyrektywy, wszystko napisane łopatologicznie. Poddaję się.