-
Pytanie do posiadaczy 5d mark 2
Witam.
Jestem ciekaw jak AF sprawuje się w waszych 5dm2.
Przesiadłem się z 40d na nowe 5dm2 i jestem zdziwiony beznadziejnym AF. Nie wiem czy tylko ja mam ten problem. W kiepski warunkach oświetleniowych to nie raz istna masakra co zauważyłem podczas wesel. Strasznie mnie to irytuję i zaczynam tęsknić za 40D.
Jestem ciekaw waszych opinii.
-
Odp: Pytanie do posiadaczy 5d mark 2
Robiłem nim kilka wesel i szału może nie było, ale tragedii również.
-
Myślałem, że za taką cenę to ten szał będzie.
-
AF to masakra. Nawet w średnio oświetlonym pokoju nie ma szału. Wszytko zależy na co się ostrzy. Sama szybkość reakcji na wciśnięcie spustu migawki też pozostawia wiele do życzenia.
Cytat:
Zamieszczone przez RAdoCanon
Ja liczyłem na AF jak 40D/50D a tu nic. Strzał w kolano Canona.
-
Strzał w kolano, który sprzedaje się rewelacyjnie. Dobry dowcip.
-
To co ja mam powiedzieć jako użytkownik starego 5D :D. Jak potrafi się używać aparatu to i ten słaby Af da radę , kwestia wprawy.
-
Ja generalnie nie mam problemu. Czasami tylko 50mm/1.4 jakoś ustawi mi ostrość po złej stronie skali, ale z resztą szkieł jest ok. Ale może nie mam porównania do lepszych. Mój poprzedni aparat to 30D i działał podobnie.
-
Mój działa dobrze z Sigmą 50/1,4 na max otwartej przesłonie, czasami faktycznie jest problem ale nie wkurzam się tylko ponawiam ujęcie :)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
RAdoCanon
A kolega to zahibernowany był przez ostatnie lata?
-
Wprawiam się już 4 miesiące i się chyba wprawić nie mogę. Mam podpięte 24-70, ale z 85mm 1.8 też lipa. Przez 3,5 roku jak miałem 40D nigdy nie miałem problemu z AF. ehh...
-
Cytat:
Zamieszczone przez
crazy
Jak potrafi się używać aparatu to i ten słaby Af da radę , kwestia wprawy.
Ja tam już się nauczyłem :smile:
Jak się fotografuje, a nie myśli o tym co by było gdyby było to jest dobrze. Puszka jest po prostu bardzo dobra.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Merde
A kolega to zahibernowany był przez ostatnie lata?
Coś w tym rodzaju ;)
-
Duzo zalezy od obiektywu. Najwolniej na 85, najszybciej na 135. 24,35,50 jest dobrze-bardzo dobrze. 5d2 jest moim pierwszym Canonem dig, przedtem uzywalem Pentax K10d i roznica jest bardzo duza na + dla C
-
Cytat:
Zamieszczone przez
michael_key
Ja tam już się nauczyłem :smile:
Jak się fotografuje, a nie myśli o tym co by było gdyby było to jest dobrze. Puszka jest po prostu bardzo dobra.
Masz rację, nie ważne czym , ważne jak :)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
michael_key
AF to masakra. Nawet w średnio oświetlonym pokoju nie ma szału. Wszytko zależy na co się ostrzy. Sama szybkość reakcji na wciśnięcie spustu migawki też pozostawia wiele do życzenia.
Ja liczyłem na AF jak 40D/50D a tu nic. Strzał w kolano Canona.
??
z definicji AF powinen dzialac lepiej niz w c50/c40 .
jesli tak nie jest to sprawdz czy masz dokladnie dostrojone obiektywy, jesli nie to nigdy nie bedzie tak jak mogloby byc.
c5mk2 to wciaz jeden z lepszych aparatow na rynku do fotografii statycznej i nienajlpszy do szybkiego reportazu . Te mozliwosci pojawily sie dopiero w mk3. W tej klasie cenowej tylko nowy d800 jest lepszy , ale przeciez o kilka lat mlodszy.
W sumie af jest lepszy niz c50/c40 , ale w ogole aparat jest wolniejszy ( praca lustra , wieksza droga do pokonania przez soczewke w trakcie ostrzenia). Brakuje czesto szybkosci w tym aparacie , ale to nie jest problem sensu stricte autofocusa.
-
Szybkość AF też mnie dobija. Wiele dobrych momentów mnie uciekło :(
-
Cytat:
Zamieszczone przez
RAdoCanon
Na pewno z powodu AF? Nie z powodu shutter laga?
-
Shutter to niezły lager. W 40D wszystko wydawało się łatwiejsze, jest moment ustawiam ostrość i dociskam spust. No i mam dobry moment na zdjęciu. Była większa radość z fotografowania.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
RAdoCanon
nigdy nie nalezal do najszybszych .
masz 3 mozliwosci - przejsc na mf i jak to dawniej bywalo nastawiac recznie odleglosc " z gory"
przejsc ma mk3
przejsc na c1d.
nie jest to aparat szybki.
mnie brakuje jedynie szybkosci , sama dokladnosc AF jest ok w sensie canonowskiej dokladnosci.
dla motywow ruchomych trafiona ostrosc jest zawsze kwestia przypadku , strzela sie seria i wybiera ostre.
wg specyfikacji c1d wyrabia dla predkosci 40 kmh do 8 m odleglosci - teoretycznie , w praktyce uzysk jest znacznie nizszy , to zalezy tez od obiektywu . w c5d2 wlasciwie dla obiektow ruchomych nie ma szans w jednym zdjeciu na 100 % trafic - tylko na zasadzie przypadku.
w warunkach statycznych dla slabego oswietlenia rzedu 1/20 sek , 100 iso , przyslona ok2.0 sprawnosc af w c5d2 dla roznych obiektywow wynosi ok 80 max 95% tzn w sredniej z 10 strzalow osiaga sie ok 80 - 95% mozliwej rozdzielczosci gdyby trafial na 100 %. to wynik niezly , ale dla zdjec statycznach. Wiadomo im ciemniej i im wiecej ruchu tym gorzej.
podstawa jest mikrotuning AF - bez tego nie ma szans na powtarzalna prace.
-
Kurcze tak czytam Wasze komentarze i się zastanawiam. Macie MKII gdzie Af jest dużo sprawniejszy jak w starej 5D a mówicie o nieostrych zdjęciach na ruchomych kadrach. Fotografuje sport i jakoś nie mam problemu z ustawianiem ostrości nawet z podpiętą Sigmą 50/1,4 HSM :)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
crazy
Kurcze tak czytam Wasze komentarze i się zastanawiam. Macie MKII gdzie Af jest dużo sprawniejszy jak w starej 5D a mówicie o nieostrych zdjęciach na ruchomych kadrach. Fotografuje sport i jakoś nie mam problemu z ustawianiem ostrości nawet z podpiętą Sigmą 50/1,4 HSM :)
z tym, że Ty pewnie robisz masówki, ja nie widzę sensu strzelać seriami przez całe wesele.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
RAdoCanon
z tym, że Ty pewnie robisz masówki, ja nie widzę sensu strzelać seriami przez całe wesele.
To Cię zaskoczę bo od czasu jak mam 5D serie użyłem może ze 3 razy w celu sprzawdzenia i zabawy. Strzelam zdjęcia pojedynczo na centralnym AF :)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
RAdoCanon
A odsetek nietrafionych zdjęć masz duży?
-
Nie, z Sigmą większy jak z pozostałymi szkłami to fakt :)
-
wczoraj np. 5 ujęć mnie ominęło AF nie wyrobił. Zresztą tu nie chodzi nawet o to, że zrobię 3 takie same zdjęcia skoro AF jest zbyt wolny, żeby ustawić ostrość mimo wspomagania przez lampe
-
Ja robię bez lampy przeważnie , na Twoim miejscu wysłałbym go do serwisu :)
-
Dlatego stąd te moje pytania, bo albo AF jest beznadziejny we wszystkich 5dm2, albo ja mam jakiś wadliwy egzemplarz.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
RAdoCanon
wczoraj np. 5 ujęć mnie ominęło AF nie wyrobił. Zresztą tu nie chodzi nawet o to, że zrobię 3 takie same zdjęcia skoro AF jest zbyt wolny, żeby ustawić ostrość mimo wspomagania przez lampe
ha , cala masa pulapek czeka na wlasciciela AF w c
jest wrazliwy na barwe - inaczej ostrzy dla swiatla slonecznego , inaczej dla wyrunkow np w pochmurny dzien.
innymi slowy mowiac o wschodzie slonca mozesz miec FF a gdy pojawia sie chmury BF ( albo na odwrot nie pamietam teraz ) i roznica jest duza. W mk3 wprowadzono uklad kompensujacy wplyw barwy swiatla na AF.
jesli miales wspomaganie lampa - swiatlem czerwonym lub podczerwonym to szans na ostre zdjecia nie ma.
jesli Ci zalezy to moge sprawdzic jak reaguje af na zmiane barwy swiatla.
Jesli sie pozna ograniczenia AF i slabosci to mozna sie nauczyc je omijac czyli pozwolic rzadziej af -wi robic bledy.
klasyczny przyklad : chcesz zrobic zdjecie finiszujacego sprintera na mecie. Af jest najbardziej zawodna metoda . trza robic jak dawniej - przejsc na MF , najpierw nastawic odleglosc na mete i dopiero jak sie na niej pojawi sprinter wyzwolic - to najszybsza metoda. AF zawsze powoduje jakies opoznienie wyzwolenia - nawet 0,2 sek moga zadecydowac ze moment kulminacyjny minal.
na szczescie mamy w obiektywach wylacznik AF on/off
sprawdzilem swiatlo niebieskie przesuwa w kierunku BF , czerwone w kierunku FF
ale nagrada jest obraz znacznie lepszy od c50 c40 szczegolnie w warunkach slabego swiatla. bedziesz zadowolony , ale to nie jest optymalny aparat do szybkiej fotografii, pod tzym wzgledem ma swoje ograniczenia. Na slubie emerytow powinen wyrobic , gorzej na punkrockowcow ;-)
-
Lampy głównie używam na pakiecie jak się ludziska bawią. Wczoraj rzut krawatem to był nie lada wyczyn dla AF. Coraz częściej myślę o MF
-
Cytat:
Zamieszczone przez
RAdoCanon
Lampy głównie używam na pakiecie jak się ludziska bawią. Wczoraj rzut krawatem to był nie lada wyczyn dla AF. Coraz częściej myślę o MF
dlaczego nie ?
blad moze byc mniejszy niz z af .
dla ogniskowych do 35 mm nie ma problemow , mozna spoko ostrzyc na oko , jesli chcesz duza GO.
Ale to naprawde najwazniejsze - czy masz dostrojone obiektywy ?. Nie chce teraz dokladnie opisywac co to jest niedostrojony obiektyw . Ale to trzeba zrobic - kazdy obiektyw wymaga dostrojenia , czasem blad jest tak maly ze ludzie nie zdaja sobie z niego sprawy. Szczegolnie w szerokim kacie bledy bywaja duze. Pierwsza rzecz to zrob micrtuning AF dla obiektywow, ktore masz i to dla zoomow - dla 2 , 3 ogniskowych trzeba sprwadzic , dlatego ze dla kazdej ogniskowej moze byc inna poprawka.
Jakiego obiektywu uzywales ?
-
-
Cytat:
Zamieszczone przez
RAdoCanon
c 24-70 2.8
ten obiektyw ma bardzo czesto nastepujaca przypadlosc ; dla 24 mm ostrzy znacznie dalej niz dla 70 mm
blad moze byc rzedu nawet 30% odleglosci.
Zrob prosty test : nastaw na af odleglosc na kontrastowy motyw na ogniskowej 70 mm zobacz na skali jaka odleglosc nastawil , a nastepnie nie zmieniajac pozycji aparatu przestaw ogniskowa na 24 mm i ponownie wyoszrz. Sprawdz na skali obiektywu czy jest ta sama odleglosc.?
po tym tescie bedzie wszystko jasne , najprawdopodobniej Twoje problemy nie sa kwestia puszki.
-
Coś jest na rzeczy mój EF 85 1.8 leży nie używany bo tragicznie działa z 5dmk2, myślę by go sprzedać (na 40d i 50d i 7d) było super, natomiast 24LII i 50 1.4 działają bardzo dobrze.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
seweryn1
Coś jest na rzeczy mój EF 85 1.8 leży nie używany bo tragicznie działa z 5dmk2, myślę by go sprzedać (na 40d i 50d i 7d) było super, natomiast 24LII i 50 1.4 działają bardzo dobrze.
a co za problem dostroic ?
dla stalki da sie to zrobic idealnie.
bez dostrojenia szansa ze wykorzystujesz mozliwosci obiektywu w 100% jest niewielka.
Nie mam ani jednego obiektywu , ktory nie wymagalby dostrojenia , wychodzi to przy dokladniejszych pomiarach , na oko to nie zawsze twidac.
Dlaczego mialbym miec taki pech ze zaden z moich obiektywow nie podchodzi bez dostrojenia a u innych mialoby byc nagle inaczej i zaden nie wymagal microtuningu.?
-
RadoCanon na twój problem z AF jest tylko jedna rada, zew. lampa błyskowa
tzn może ustawić w manu aparatu ( chodzi mi o ? cnf ? czyli zaawansowane), że lampa daje tylko przedbłysk do pomiaru, ale nie błyska, ustaw sobie to w skrótach i w zależności od sytuacji wł/wył
jak nie pomoże to tylko cos ze stajni N:)
u kumpla to działa i jest zadowolony
napisz jak sie spradza tobie
- - - Updated - - -
Cytat:
Zamieszczone przez
RAdoCanon
Dlatego stąd te moje pytania, bo albo AF jest beznadziejny we wszystkich 5dm2, albo ja mam jakiś wadliwy egzemplarz.
ten aparat tak ma i trza to zaakceptować :(
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Bechamot
a co za problem dostroic ?
dla stalki da sie to zrobic idealnie.
Prawie kolegi nie poznałem. Witamy z powrotem na forum :-)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
RAdoCanon
c 24-70 2.8
Ja mam 5dII oraz 40D.
U mnie 5d wcale nie jest tak mulowate piszesz, roznice sa na bocznych punktach gdzie w ciemnicy AF moze nie trafic ale na pewno nie jest wolniejszy od tego z 40D (zwlaszcza na centralnym). Co innego wspomniany juz tutaj wczesniej shutterlag 40D wyraznie lepsze pod tym wzgledem.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Bechamot
ten obiektyw ma bardzo czesto nastepujaca przypadlosc ; dla 24 mm ostrzy znacznie dalej niz dla 70 mm
blad moze byc rzedu nawet 30% odleglosci.
Zrob prosty test : nastaw na af odleglosc na kontrastowy motyw na ogniskowej 70 mm zobacz na skali jaka odleglosc nastawil , a nastepnie nie zmieniajac pozycji aparatu przestaw ogniskowa na 24 mm i ponownie wyoszrz. Sprawdz na skali obiektywu czy jest ta sama odleglosc.?
po tym tescie bedzie wszystko jasne , najprawdopodobniej Twoje problemy nie sa kwestia puszki.
Zrobiłem test. Jest różnica w odległości.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
RAdoCanon
Zrobiłem test. Jest różnica w odległości.
masz odpowiedz na swoje pytanie. wszystko jasne , jest jak mozna bylo przypuszczac.
najprawdopodobniej nie jest to kwestja regulacji silnika - w ten sposob sygnal z tego obiektywu jest identyfikowany przez matryce ukladu AF. Moznaby to latwo skompensowac elektronicznie , ale na razie canon nie dal nam takiej mozliwosci.
(uklon do niezaleznych programistow)
Mozesz sie o tym latwo przekonac jesli przejdziesz na MF i sprawdzisz w celownika na tej zielonej diodzie potwierdzenie odleglosci. bedzie sie swiecic tez dla roznych odleglosci na roznych ogniskowych - a wiec centrala dostaje sygnaly z obiektywu , ktore tak interpretuje i wysyla odpowiednie polecenie do silnika - ten wykonuje tylko to co mu centrala nakazala.
Nie wiem czy Ci to usuna w warsztacie - watpie. Mozna najpierw omowic problem z mechanikiem , ktory zrozumie o co chodzi i bedzie wiedzial czy sie da , czy nie . To nie jest kwestia regulacji silnika. Niestety wiekszosc tych obiektywowo tak ma , o czym wlasciciele nie wiedza , lub nie chca wiedziec i sadza ze jedna poprawka w microtuning usuna problem.
Microtuningiem nie da sie tego usunac.
Co mozesz teraz zrobic:
1. zrobic dokladny microtuning dla 70 mm - najprawdopodobniej poprawka nie bedzie konieczna , albo niewielka , ale zrob to dokladnie - Bron Botze na te idiotyczne tabelki krazace po sieci - pod katem 45 cm z odleglosci 30 cm . Dokonaj justacji z odleglosci ok 2 - 3 metrow. TO JEST NAJWAZNIEJSZE. Zapamietaj konieczna wartosc poprawki
2. Zrob justacje dla 24 mm , najprawdopodobniej konieczna bedzie poprawka in minus. Zapamietaj te wartosc tak dlugo , jak dlugo posiadasz ten obiektyw.
masz teraz dwie metody pracy tym obiektywem na af:
1. jesli pracujesz na ogniskowych ok 24 mm nalezy zastosowac aktualna poprawke dla 24 mm , jesli ok 70 mm musisz zmienic poprawke. Dla ogniskowych posrednich ok 40 mm - posrednia wartosc poprawki , Jest to cholernie niewygodne , ale jesli chcesz af tak trzeba zrobic - dla ogniskowych skajnych kazdorazowo wprowadzac aktualna poprawke. Pracuje sie tak fatalnie , ale jesli nie zmienaisz ogniskowej da sie pracowac szybko i dokladnie. Jesli zastosujesz jedna posrednia poprawke to dla otwartych przyslon moze blad okazac sie za duzy aby pokryc przez GO konieczny zakres odleglosci , to moze pomoc dla przyslon rzedu 5,6 i wiekszych ( kosztem rozdzielczosci )
2. Zastosowac poprawke wylacznie dla 70 mm ( to moze byc zero )
rozdzielic funkcje AF od spustu migawki , czyli ostrzyc na AF przyciskiem z prawej strony u gory z tylu obudowy.
na czas ostrzenia przestawic ogniskowa na 70 mm , wyostrz na AF oddzielnym przyciskiem , nastepnie po wyostrzeniu nastaw na dowolna ogniskowa jaka potrzebujesz i zrob zdjecie.
akurat w tym obiektywie zmieniajac ogniskowa nie zmienia sie nastwa odleglosci wiec tak mozna zrobic ( w innych obiektywach nastawy odleglosci odbywaja sie przez czesciowa lub calkowita zmiane ogniskowej , ta metoda nie bedzie funcjonowac)
taka jest naga prawda , to nie jest wina c5mk2 , to nie jest wina stricte obiektywu , system AF C jest ( byl?) niedopracowany .
Tak samo bedzie ten obiektyw pracowal z innymi puszkami takze c40d
-
Cytat:
Zamieszczone przez
RAdoCanon
Witam.
Jestem ciekaw jak AF sprawuje się w waszych 5dm2.
Przesiadłem się z 40d na nowe 5dm2 i jestem zdziwiony beznadziejnym AF. Nie wiem czy tylko ja mam ten problem. W kiepski warunkach oświetleniowych to nie raz istna masakra co zauważyłem podczas wesel. Strasznie mnie to irytuję i zaczynam tęsknić za 40D.
Jestem ciekaw waszych opinii.
Nie rozumiem. W słabych warunkach 5D gubi się z AFem na bocznych to fakt ale tam gdzie są słabe warunki dla 5d (dla mnie to ISO pow 4000) to 40D z ograniczonym użytecznym ISO do 1600 sobie nie poradzi, nie ma bata. Miałem 40D i nie powiem był bardzo szybki ale nie dokładny 5Dii jest wolniejszy ale dokładniejszy moim zdaniem.
Druga sprawa GO na FF jest o wiele mniejsza przez co bardziej widać błędy Afu
Trzecia. 24-70L też potrafi płatać figle i obstawiał bym, że to jego wina.