-
jaki aparat analogowy Canon EF
Witam
chciałbym zapytać szanownych kolegów jaki aparat analogowy, Canon EF, wybrać. Kryterium będzie złoty środek między ceną a jakością = trwałością = bezawaryjnością.
Szklarnię i puszki cyfrowe posiadam. W lodówce też leży sporo filmów - slajdy i negatywy. Pozbywszy się systemu Minolta/Sony, zadaję to pytanie.
-
Odp: jaki aparat analogowy Canon EF
Cokolwiek co ma eye control
-
eos 3 i wcale nie sugerowalbym sie obecnoscia eye control.
-
Przy dzisiejszych cenach kliszaków to raczej na trzy i czterocyfrowe nie ma co patrzeć. Polecałbym EOS-y 3 lub 30/33 (najlepiej w wersji V). Analogowe jedynki są zazwyczaj mocno zajechane, więc strach je kupować bez bardzo dokładnego "pomacania".
No ale... najpierw poczytaj specyfikacje i sam oceń co ci najbardziej podchodzi :arrow: Canon Camera Museum | Camera Hall - Film Cameras
-
Powiem tak: miałem semi-profi Nikona bo F100, w tej chwili mam Canona raczej amatorski, bo EOS 33.
Oprócz EOS 33 także cyfrę, więc jakieś porównanie mam - w zasadzie EOS 33 niczego nie brakuje. Może nie jest czołgiem, gwoździ też bym nim nie wbijał, ale funkcjonalnosć jest świetna. Ma wszystkie niezbędne opcje, jedyny minus to baterie. Ale i z tym da się żyć. Polecam.
-
dzięki serdeczne za porady
-
Mialem Dawno temu 500n obecnie posiadam Eosa 3 z BP - sprzet rewelacja, chcialbym zeby mija 5DII miala taki AF :D
-
Cytat:
Zamieszczone przez
punky
Mialem Dawno temu 500n obecnie posiadam Eosa 3 z BP - sprzet rewelacja, chcialbym zeby mija 5DII miala taki AF :D
Ale chyba nie pod względem czułości?
-
pod względem ilości punktów... pod względem pewności, skuteczności trafień w każdym rodzaju światła... pod względem szybkości... pod względem czasu opóźnienia po wciśnięciu guzika ostrzenia... dla mnie te dwa AF to przepaść, niestety.
-
EOS-a 3 sobie kupię prędzej czy później ale puki co używam 30v i moim zdaniem ergonomicznie jest lepszy niż np. 30D.
Eye-Control jest OK ale dopiero w EOS-ie 3 ma sens
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Widelec
pod względem ilości punktów... pod względem pewności, skuteczności trafień w każdym rodzaju światła... pod względem szybkości... pod względem czasu opóźnienia po wciśnięciu guzika ostrzenia... dla mnie te dwa AF to przepaść, niestety.
Już o tym kiedyś pisałem, ale powtórzę: pod względem czułości AF to jest bida z nędzą. 40D rozkłada go na łopatki.
-
Mam 500n i jest dokładnie jak piszesz. Czułość i szybkość tego układu to już prehistoria. Nigdy w życiu nie stawiałbym go jako przykład.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Merde
Już o tym kiedyś pisałem, ale powtórzę: pod względem czułości AF to jest bida z nędzą. 40D rozkłada go na łopatki.
no tak, tylko po pierwsze eos 3 ukazal sie jakies dziewiec lat wczesniej, a po drugie 40d to tak w ogole cyfrowka, a nie o nich mowa.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
komisarz ryba
no tak, tylko po pierwsze eos 3 ukazal sie jakies dziewiec lat wczesniej, a po drugie 40d to tak w ogole cyfrowka, a nie o nich mowa.
Co do pierwszej części zdania - całkowita racja i to jest właśnie przyczyna słabości tego układu AF. Po prostu tam, gdzie EOS 3 nie jest już w stanie złapać ostrości (AF hunting) nawet na centralnym sensorze - byle czterdziestka sobie radzi dosyć pewnie.
Odnośnie drugiej części - nie bardzo rozumiem co to ma do rzeczy. PDAF w analogu czy cyfrze - jeden pies. Daję tylko znać, żeby nie przeceniać zbytnio tej leciwej już konstrukcji. To świetna puszka, ale pod względem AF sporo się od jej premiery zmieniło (nawet w Canonie :mrgreen:).
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Merde
Co do pierwszej części zdania - całkowita racja i to jest właśnie przyczyna słabości tego układu AF. Po prostu tam, gdzie EOS 3 nie jest już w stanie złapać ostrości (AF hunting) nawet na centralnym sensorze - byle czterdziestka sobie radzi dosyć pewnie.
Odnośnie drugiej części - nie bardzo rozumiem co to ma do rzeczy. PDAF w analogu czy cyfrze - jeden pies. Daję tylko znać, żeby nie przeceniać zbytnio tej leciwej już konstrukcji. To świetna puszka, ale pod względem AF sporo się od jej premiery zmieniło (nawet w Canonie :mrgreen:).
jesli mowa o analogowych korpusach canona, to nie ma co przeceniac.
przeciez i tak wiadomo, ze najlepszy autofokus jest w ef-m :))
-
Co Wy z tym eye-control? mam EOS 3 i nigdy tego nie włączyłem nawet. To raczej zabawka bo jak tego używać w normalnym działaniu? Co z kadrowaniem?
-
Cytat:
Zamieszczone przez
allxages
Co Wy z tym eye-control? mam EOS 3 i nigdy tego nie włączyłem nawet. To raczej zabawka bo jak tego używać w normalnym działaniu? Co z kadrowaniem?
No pewnie, idealnie nie jest. Do tego potrzeba by było mieć punkty AF rozłożone po całym kadrze.
"Co z kadrowaniem?" - nie rozumiem pytania, szczerze powiedziawszy. Kadrujesz, patrzysz tam, gdzie chcesz mieć ostrość i naciskasz spust.
Generalnie EC = rewelacyjny pomysł z potencjałem, który ubito zanim tak naprawdę się rozwinął.
-
tez nie bardzo rozumiem pytanie o kadrowanie. eye control jest bardzo fajny, tylko niestety nie moge go uzywac.
-
Hmmm, ja zawsze najpierw ostrzę, później kadruję. Może w odwrotnej kolejności rzeczywiście ma to sens.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
allxages
Hmmm, ja zawsze najpierw ostrzę, później kadruję. Może w odwrotnej kolejności rzeczywiście ma to sens.
No cóż, jak się ma tylko jeden sprawny sensor AF i się do tego przyzwyczaiło...
EC jest dla mnie po prostu najbardziej naturalnym i ergonomicznym sposobem ostrzenia jaki tylko mogę sobie wyobrazić. RIP, chlip, chlip...
-
Cytat:
Zamieszczone przez
allxages
jesli uzywasz tylko centralnego to trudno najpierw kadrowac a pozniej ostrzyc.
-
Czy ja wiem czy przyzwyczaiło? Miałem jedynki przez kilka lat i używałem 45 punktów. Sam nie wiem, ale kiedyś może spróbuję :)
-
Jak ja miałbym się cofnąć do analoga to raczej bym szukał aparatu z naciągiem ręcznym pozbawionego plastiku. Rozważałbym model FT albo późniejszy z serii A A1 albo AE 1 Program.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Sergiusz
Jak ja miałbym się cofnąć do analoga to raczej bym szukał aparatu z naciągiem ręcznym pozbawionego plastiku. Rozważałbym model FT albo późniejszy z serii A A1 albo AE 1 Program.
Tylko wtedy system szkiel FD, co nie ułatwia sprawy. Może jest i wybór, ale zamiennie z cyfrą to już kłopot. Ja bym jednak czegoś z systemem EF szukał.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Persi
Witam
chciałbym zapytać szanownych kolegów jaki aparat analogowy, Canon EF, wybrać. Kryterium będzie złoty środek między ceną a jakością = trwałością = bezawaryjnością.
Szklarnię i puszki cyfrowe posiadam. W lodówce też leży sporo filmów - slajdy i negatywy. Pozbywszy się systemu Minolta/Sony, zadaję to pytanie.
EOS 3 będzie idealny. Eye control to bajer, raczej nie będzie zbyt użyteczny. Brałbym bez battery packa - miałem go w zestawie i nigdy nie użyłem - ciężki i wymaga 4 paluszków.
-
Nie we wszystkich modelach Eye control działa już poprawnie albo nie do końca poprawnie. Szukając analoga szukałbym jak najmniej skomplikowanego technicznie bo w trakcie użytkowania trzeba liczyć się z naprawami. Serwis na Żytniej naprawia jeszcze analogi?
-
Czy jest sens naprawiania wogole. Ja kupilem Elana II za 100zl. Jak cos padnie nawet nie pomysle o wysylce do serwisu - kupie kolejny.
-
nie wiem jak żytnia, ale serwisów analogów trochę jest: Serwis, naprawa sprztu fotograficznego
ja do 50e mam gripa z 4 aku wsadzonymi i mi taki rozmiar i waga odpowiadają, eye control raczej nie używam, 3 punkty Af mi wystarczają do tego co robię analogiem. eosy są fajne ale i tak bym chciał jeszcze coś nie wymagającego zasilania mieć...
-
Sergiusz, chodzi o to aby mały obrazek oblecieć szkłami które posiadam do cyfry bez wchodzenia w serię A. Zabawę w pełen manual mam w Rolleiflexie T.
-
Dorwac tanio 300X i bedzie ok. Ma juz 1/4000 i AF chyba lepszy jak starsze xx (chyba).
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Persi
Sergiusz, chodzi o to aby mały obrazek oblecieć szkłami które posiadam do cyfry bez wchodzenia w serię A. Zabawę w pełen manual mam w Rolleiflexie T.
Czyli EOS 30/33, 50 - IMO spokojnie wystarczy do fajnej zabawy w fotografię analogową
-
Cytat:
Brałbym bez battery packa - miałem go w zestawie i nigdy nie użyłem - ciężki i wymaga 4 paluszków.
Ja z kolei nie brałbym bez battery packa - w przypadku cięższego obiektywu czy flesza znakomicie poprawia ergonomię aparatu. Pomijając już drobiazg, że w EOSach baterie potrafią paść bez ostrzeżenia - a w awaryjnej sytuacji paluszki znacznie łatwiej kupić od fotograficznych baterii litowych (w skrajnym przypadku można przełożyć z flesza) - no chyba, że non stop ma się przy sobie zapasowe baterie.
-
Moj EOS 33 chodzi na jednej litowej baterii. Drugą mam w zapasie w torbie. Jest mała i nie waży zbyt wiele.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
przemo_k
Moj EOS 33 chodzi na jednej litowej baterii. Drugą mam w zapasie w torbie. Jest mała i nie waży zbyt wiele.
Ciekawe jakim cudem? on jest zasilany z 2 baterii CR123A, lub 4 szt AA z BP.
-
miałem EOS 30. Chodzą plotki że eye control zdecydowanie gorzej działa w przypadku osób lewoocznych. Niestety jestem lewoocznym i potwierdzam tą plotkę. Pomimo zdolności uczenia się sprzętu przez okresowe kalibracje jakoś nie udało mi się wykorzystać w pełni tej funkcji. Gripa używałem z uwagi na większy i wygodniejszy uchwyt, pasek nadgarstowy dopinany do gripa i spust pionowy, z którego często korzystałem.
Całodzienna praca lub wycieczka z aparatem z gipem wyposażonym w pasek nadgarstkowy z doczepioną lampą i cięższym szkłem jest bez porównania bardziej komfortowa niż bez tegoż gripa.
-
a za ile warto dorwać taką 30/33kę.
-
Lepiej 33 niż 30. Cena - pewnie w granicach 500 PLN max. To dobry aparat, w zasadzie nic mu nie brakuje (może poza skokiem kompensacji co 1/3). Grip polecam, z większym obiektywem aparat bez gripa robi się mniej wygodny niż z.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Persi
a za ile warto dorwać taką 30/33kę.
chyba najbardziej niepoprawne pytanie (aby nie nazwać inaczej), gdyż:
1. nowego nie kupisz, a tylko używanego mniej lub bardziej
2. cena zależy od sprzedającego i kupującego tzn czy potrafią znaleźć wspólny punkt
3. stopnia użycia lub zużycia
gdy masz do dyspozycji aukcję z licytacją to wszystko zależy od:
1. ilości przeznaczonej gotówki na ten cel
2. podobnego czynnika jak w pkt.1 u konkurencji
3. intensywności chęci posiadania takiego czegoś
Nikt nie poda Ci ceny np. bierz za 150 bo np za tyle nikt może nie sprzedać. Obserwuj aukcję przez czas jakiś, a dowiesz się jaki może być popyt i poziom ceny. Jeśli nie masz czasu na obserwację, to jest takie coś jak archiwalne strony aukcyjne.
-
Wziąwszy pod uwagę powyższe, EOS 33 w dobrym stanie wyniesie Cię te cztery - pięć stów. A jest sporo bezpieczniej, niż w przypadku jedynek (chyba, żeby brać nową).
-
Cytat:
Zamieszczone przez
jaroz
Ciekawe jakim cudem? on jest zasilany z 2 baterii CR123A, lub 4 szt AA z BP.
no masz rację, dwie
problemy mam z liczeniem do dwóch :)
- - - Updated - - -
Cytat:
Zamieszczone przez
jaroz
chyba najbardziej niepoprawne pytanie (aby nie nazwać inaczej), gdyż:
1. nowego nie kupisz, a tylko używanego mniej lub bardziej
2. cena zależy od sprzedającego i kupującego tzn czy potrafią znaleźć wspólny punkt
3. stopnia użycia lub zużycia
gdy masz do dyspozycji aukcję z licytacją to wszystko zależy od:
1. ilości przeznaczonej gotówki na ten cel
2. podobnego czynnika jak w pkt.1 u konkurencji
3. intensywności chęci posiadania takiego czegoś
Nikt nie poda Ci ceny np. bierz za 150 bo np za tyle nikt może nie sprzedać. Obserwuj aukcję przez czas jakiś, a dowiesz się jaki może być popyt i poziom ceny. Jeśli nie masz czasu na obserwację, to jest takie coś jak archiwalne strony aukcyjne.
ja dalem 150 zł, tzn. aukcja skonczyla sie na chyba 240 zł, ale mialem body z gripem, gripa sprzedalem za chyba 100 zł więc apart wyszedł mnie ~150 zł
-
Kilka tygodni temu kupiłem 30 na eBay za 56 euro z dostawą. Mały, plastikowy, słaby AF, ergonomia bardzo mi odpowiada i daje kupę frajdy. Ostatnio chętniej sięgam po niego niż po cyfrę.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
punky
Eosa 3 z BP - sprzet rewelacja, chcialbym zeby mija 5DII miala taki AF
W ogóle, żeby do EOSa 3 zamontować matrycę :) . Choćby z 5D Mk I ... Przepadałem za tym aparatem. Nawet brak LCD do podglądu zdjęć bym przebolał.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
jac+
W ogóle, żeby do EOSa 3 zamontować matrycę :) . Choćby z 5D Mk I ... Przepadałem za tym aparatem. Nawet brak LCD do podglądu zdjęć bym przebolał.
Podpisuję się pod powyższym, świetna maszyna, do tego trzaskał mi 7 klatek na sekundę :D
ale byłem zmuszony się z nim rozstać, jednak długo nie pożyłem bez analogowego body canona i na dniach będę właścicielem eoasa 1 n z gripem, wszystkie inne poza trójką i jedynką kiedy miałem w ręce miałem wrażenie że to plastikowe zabawki więc wolałem zaryzykować, mam nadzieje że nie będzie zajechana i posłuży jeszcze długo:)
-
EOS 3 i cała seria 1 to zacny sprzęt tylko ciężko dorwać w dobrej cenie niezajechany sprzęt.
-
A ja zastanawiam sie nad zakupem aparatu analogowego - mam dwa obiektywy ef, 35 i 85. Ale mysle czy nie lepiej kupic canona a1 albo ae1 z mocowaniem fd i tylko zaopatrzyc go w 50mm 1.8...
Jestem w kropce, mam okolo 500 zl :). Oczywiscie wolalbym wydac mniej... co polecicie?
Wiadomo, ze za ef przemawia fakt posiadanie szkiel. Ale z drugiej strony nosic ciezkie 35L ze soba?...
-
Najpierw sam odpowiedz sobie na pytanie do jakich celów i jak często będziesz używał analogu. Jeśli do nieśpiesznej fotografii i dla samego sentymentu do manualnego ostrzenia i obsługi (o ile taki sentyment posiadasz) to zakup A-1, czy AE-1 z 50mm chyba byłby właściwym zakupem. Sam od dawna przymierzam się do Nikona F3 ze szkłem 50mm, jednak póki co zestaw ten przegrywa walkę o mój budżet z kolejnymi nowymi zabawkami zmajstrowanymi przez canona :) .
-
Chce aparat, w ktorym sobie z filmami poeksperymentuje. Jakies iso400, moze nawet wiecej. Dlatego myslalem o 50 + a1 badz ae1. Jaka jest zasadnicza roznica miedzy tymi sprzetami?