Mam na myśli coś szerokiego, czyli 10, 12 mm. Istnieje coś takiego pod aps-c, bo nie znalazłem ?
Wersja do druku
Mam na myśli coś szerokiego, czyli 10, 12 mm. Istnieje coś takiego pod aps-c, bo nie znalazłem ?
Nie istnieje.
Właśnie też się dziwię, konstrukcyjnie nie jest to chyba wielki problem. Odczuwam lekką dyskryminację mniej zamożnych użytkowników ;)
nic jaśniej niż sigma 20/1,8 i c14/2,8 lub s14/2,8 się nie znajdzie. Czy to problem konstrukcyjny zrobić coś szerokiego i jasnego tego nie wiem, ale przypuszczam, że problemem jest średnica obiektywu przy filtrze. mogłaby być większa niż te 77 i 82mm. I kto to by kupił za astronomiczną cenę?
Wnioskuje ze wykonanie takiego obiektywu jest problemem konstrukcyjnym(a w zasadzie wykonanie obiektywu o w miare przyzwoitych parametrach)bowiem brakuje takich obiektywow na wszystkich systemach choc np na Leice masz B.szerokie stalki ponizej 15mm Voightlandera a na Canonie tylko Samyang 14mm ale pod FF.Co do Tokiny 11-16 to jest to podobno swietny obiektyw(i to chyba AP-S)i chyba to jest odpowiedzia na twoj post
jeżeli chodzi o odpowiedź wprost o stałkę i to jasną to tokina nią nie jest. Jest podobno dobra optycznie, podobnie jak c10-20 pod apsc ale za to jaśniejsza. Każdemu wg potrzeb i możliwości kasowych. No zapomnieliśmy jeszcze o stałych 8mm pod apcs ale to fishe i trzeba je prostować przy obróbce.
Tylko, że tokina to zoom. Z resztą miałem okazję jej używać i na 2.8 niestety nie zachwyca ostrością, a do tego wyłazi piękne CA. Czy 2.8 można nazwać jasnym, to już indywidualna sprawa, w każdym razie tokinę trzeba domykać, a to już czyni ją ciemną. Myślałem raczej o 1.4 lub 1.8.
Tak, to jest niezbyt szeroki na APS-C surogat. Tyle, że znaleźć egzemplarz, który na gęstej cropowej matrycy da przy dużym otworze dobre rezultaty nie jest łatwo - mnie się nie udało i nie chce mi się dalej szukać.
Wersja 20/1.8 zaprojektowana specjalnie dla cropa miałaby szansę dać lepszy obraz, oraz kosztować i ważyć mniej. Przy cenie około 400$ popyt byłby spory. problem w tym, że analitycy Sigmy, Tamrona i Tokiny nie zgadzają się z moją opinią ;)
Natomiast obstrukcyjną postawę Canona rozumiem.
Podsumowując - jasnej szerokiej stałki dla APS-C nie ma i jeszcze długo (obym się mylił) nie będzie.
Najszersza jasna stałka to Sigma 20mm/1.8. Potem jest jeszcze 24mm/1.4 i 1.8. Pozdr.
Samyang 14mm ;)
To już wolałbym brać Tokinę 11-16 pomimo, że to nie stałka. Ma odrobinę gorszą ostrość, ale światło to samo, nie ma dystorsji falistej i lepszy zakres - i szerzej i dłużej.
No i AF Lepszy ;) hehe
W praktyce ciężko o dobre szerokie i w miarę jasne szkło pod ASP-C