Mam na myśli coś szerokiego, czyli 10, 12 mm. Istnieje coś takiego pod aps-c, bo nie znalazłem ?
Mam na myśli coś szerokiego, czyli 10, 12 mm. Istnieje coś takiego pod aps-c, bo nie znalazłem ?
Cyfrowo i tradycyjnie.
Nie istnieje.
I don't pretend to understand Brannigan's Law. I merely enforce it
Właśnie też się dziwię, konstrukcyjnie nie jest to chyba wielki problem. Odczuwam lekką dyskryminację mniej zamożnych użytkowników![]()
Cyfrowo i tradycyjnie.
60D + 400D(BG-E3) + macro-kit + T17-50 2.8 + C50/1.8 + C85 1.8 + T55-200 + Samyang 8mm FishEye + 580 EX II + YN565EX + YN560 II + Phottix Strato II Multi + pomniejsze gadżety
nic jaśniej niż sigma 20/1,8 i c14/2,8 lub s14/2,8 się nie znajdzie. Czy to problem konstrukcyjny zrobić coś szerokiego i jasnego tego nie wiem, ale przypuszczam, że problemem jest średnica obiektywu przy filtrze. mogłaby być większa niż te 77 i 82mm. I kto to by kupił za astronomiczną cenę?
Wnioskuje ze wykonanie takiego obiektywu jest problemem konstrukcyjnym(a w zasadzie wykonanie obiektywu o w miare przyzwoitych parametrach)bowiem brakuje takich obiektywow na wszystkich systemach choc np na Leice masz B.szerokie stalki ponizej 15mm Voightlandera a na Canonie tylko Samyang 14mm ale pod FF.Co do Tokiny 11-16 to jest to podobno swietny obiektyw(i to chyba AP-S)i chyba to jest odpowiedzia na twoj post
jeżeli chodzi o odpowiedź wprost o stałkę i to jasną to tokina nią nie jest. Jest podobno dobra optycznie, podobnie jak c10-20 pod apsc ale za to jaśniejsza. Każdemu wg potrzeb i możliwości kasowych. No zapomnieliśmy jeszcze o stałych 8mm pod apcs ale to fishe i trzeba je prostować przy obróbce.