Jak zablokować ekspozycję? (błąd w instrukcji)
Jak zablokować ekspozycję?
Czy wiecie jak zachować bieżące ustawienia ekspocyzji tak, aby móc każdą kolejną fotkę robić z takimi właśnie zachowanymi ustawieniami?
Punkt w instrukcji zaznaczony na czerwono kłamie.
Przeprowadziłem teraz test.
Dwa sposoby przetestowałem, wyglądają następująco:
1)
Ustawiam ostrość, wciskam *. Robię zdjęcia dociskając spust całkowicie, raz, drugi, trzeci. Wybrane na początku zablokowane ustawienia się zmieniają przy każdym zdjęciu. Czyli jest niedobrze.
2)
Ustawiam ostrość, wciskam *. Robię zdjęcia wciskając przed każdym zdjęciem * i dociskam spust całkowicie, raz, drugi, trzeci. Wybrane na początku zablokowane ustawienia się zmieniają przy każdym zdjęciu. Czyli jest niedobrze.
Odp: Jak zablokować ekspozycję? (błąd w instrukcji)
witam
podepnę się do wątku. jako świeżak mam pytanie dot. C.Fn-10 Spust migawki/Przycisk blokady AE w Canonie 500d
instrukcja opisuje to:
0: AF/Blokada AE
1: Blokada AE/AF
Funkcja jest bardzo przydatna, jeśli ostrość i ekspozycja mają być ustawione
oddzielnie. Naciśnięcie przycisku <*> uruchamia automatyczną regulację ostrości,
natomiast naciśnięcie przycisku migawki do połowy blokuje parametry ekspozycji.
czy opcja 0 i 1 to nie jest przypadkiem dokładnie to samo tyle że z zamienionymi funkcjami przycisków.
Jeśli tak to jaki to ma sens?
Kwestia wygody. Przy fotografii reportażowej fajniej jest mieć AF pod kciukiem, dzięki temu czając się na odpowiedni moment nie trzeba cały czas przytrzymywać spustu – ostrzysz, puszczasz, obserwujesz, strzelasz...
Faktycznie!!! wypróbowałem to natychmiast i rzeczywiście jest to wygodniejsze niż trzymanie cały czas spustu :-)
dzięki!
Cytat:
Zamieszczone przez
misfit
podepnę się do wątku. jako świeżak mam pytanie dot. C.Fn-10 Spust migawki/Przycisk blokady AE w Canonie 500d
instrukcja opisuje to:
0: AF/Blokada AE
Funkcja jest bardzo przydatna, jeśli ostrość i ekspozycja mają być ustawione
oddzielnie. Naciśnięcie przycisku <*> uruchamia automatyczną regulację ostrości,
natomiast naciśnięcie przycisku migawki do połowy blokuje parametry ekspozycji.
czy opcja 0 i 1 to nie jest przypadkiem dokładnie to samo tyle że z zamienionymi funkcjami przycisków.
Nie do końca. W konfiguracji standardowej podczas naciśnięcia spustu migawki do połowy aparat mierzy światło, blokuje ekspozycję i ustawia ostrość. "*" tylko blokuje (na 4 sekundy) ekspozycję.
W konfiguracji alternatywnej naciśnięcie spustu migawki uruchamia pomiar światła (ale nie blokuje ekspozycji), "*" ustawia ostrość i blokuje ekspozycję.
Cytat:
Jeśli tak to jaki to ma sens?
Ma sens głównie w trybie servo. Było kilkakrotnie na forum o tym, nie mogę chwilowo linków wyszukać.
Cytat:
Zamieszczone przez
Merde
W konfiguracji alternatywnej naciśnięcie spustu migawki uruchamia pomiar światła (ale nie blokuje ekspozycji), "*" ustawia ostrość i blokuje ekspozycję.
:?::?::?:
przecież piszą, że blokuje.
Cytat:
Zamieszczone przez
misfit
:?::?::?:
przecież piszą, że blokuje.
Racja. Zasugerowałem się konfiguracją własnego aparatu, który ma odrębnie AF-On i "*".
U mnie jest troszkę więcej możliwości konfiguracji.