Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 26

Wątek: Jak zablokować ekspozycję? (błąd w instrukcji)

Domyślnie Jak zablokować ekspozycję? (błąd w instrukcji)

Jak zablokować ekspozycję?
    Czy wiecie jak zachować bieżące ustawienia ekspocyzji tak, aby móc każdą kolejną fotkę robić z takimi właśnie zachowanymi ustawieniami?
    Punkt w instrukcji zaznaczony na czerwono kłamie.

Przeprowadziłem teraz test.
    Dwa sposoby przetestowałem, wyglądają następująco:

1)
    Ustawiam ostrość, wciskam *. Robię zdjęcia dociskając spust całkowicie, raz, drugi, trzeci. Wybrane na początku zablokowane ustawienia się zmieniają przy każdym zdjęciu. Czyli jest niedobrze.

2)
    Ustawiam ostrość, wciskam *. Robię zdjęcia wciskając przed każdym zdjęciem * i dociskam spust całkowicie, raz, drugi, trzeci. Wybrane na początku zablokowane ustawienia się zmieniają przy każdym zdjęciu. Czyli jest niedobrze.

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Nowy Sącz

Domyślnie

Przycisk z gwiazdką musisz trzymać cały czas wciśnięty. Dopóki trzymasz dotąd masz zablokowaną ekspozycję. Nie lepiej tryb M
    6D; 5DII; C 24-70 2.8L; C 24-105L; C 70-200 2.8L; C 35 2.0 IS; C 50 1.4; C 85 1.8; S 17-35 2.8-4
    Moje fotki Moje fotki II

Domyślnie

Dobra, już to rozgryzłem. Poradziłem sobie sam. Właściwie to zostałem zmuszony by poradzić sobie sam.

Wygląda to tak:

Aby wykonać jedno zdjęcie ze stałą, zablokowaną ustawioną przesłoną i migawką, należy:
    Wciskamy do połowy spust i ostrzymy, gdy mamy naostrzony cel wciskamy * i nie puszczamy wciśniętej do połowy migawki. Przenosimy teraz kadr na inny cel i gdy chcemy zrobić zdjęcie to dociskamy spust do końca. Nie możemy ani na chwilę zwolnić spustu bo ustawienia się zepsują.

Aby wykonać serię wielu zdjęć ze stałą, zablokowaną ustawioną przesłoną i migawką, należy: Wciskamy do połowy spust i ostrzymy, gdy mamy naostrzony cel wciskamy (i nie puszczamy) przycisk * i również trzymamy wciśnięty do połowy spust. Teraz możemy robić wiele zdjęć z tymi ustawieniami, będą one takie same na każdym zdjęciu. Musimy oczywiście pamiętać o tym, że w tym przypadku nie możemy zsunąć palca z klawisza * i musimy trzymać go cały czas wciśniętego.

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Przycisk AE jest mało wygodny i mało intuicyjny. Dla mnie najwygodniej by było, żeby naciskam, zapamiętuje ekspozycję i zapala się *. Potem robię zdjęcia naciskam drugi raz i gaśnie *. Jak chcę mieć nową ekstrapozycję naciskam 3 raz. Bo trzymanie jest niewygodne. A i wyłączanie tego jest niewygodne. Bo ponowne naciśnięcie przycisku blokady łapie kolejną wartość ekspozycji.

Można na tryb M, ale trwa to dłużej.

Uzależniony

Domyślnie

Przeczytaj jeszcze raz pkt 1,2,3 i wykonaj krok po kroku. Tam nie ma Żadnego błędu.

Bywalec
    Miasto
    Łódź

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez e13955@rppkn.com Zobacz posta
    Dobra, już to rozgryzłem. Poradziłem sobie sam. Właściwie to zostałem zmuszony by poradzić sobie sam.

Wygląda to tak:
    i nie puszczamy wciśniętej do połowy migawki. Nie możemy ani na chwilę zwolnić spustu bo ustawienia się zepsują.
    chyba jednak nie rozgryzłeś.....

Grzeczny i układny podpis Awatar Merde
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez tlustyx Zobacz posta
    Przycisk z gwiazdką musisz trzymać cały czas wciśnięty.
    Nieprawda. Blokada ekspozycji działa kilka sekund (bodaj 4 s).
    Wystarczy patrzeć w wizjer - po wciśnięciu zapala się "*". Jak zgaśnie (razem z resztą informacji o ekspozycji) - to już jest "po ptokach".

Nie lepiej tryb M
    Wygląda na to, że w takim przypadku (każde kolejne zdjęcie z taką samą ekspozycją) zdecydowanie lepiej.
    I don't pretend to understand Brannigan's Law. I merely enforce it

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Nowy Sącz

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Merde Zobacz posta
    Nieprawda. Blokada ekspozycji działa kilka sekund (bodaj 4 s).
    Wystarczy patrzeć w wizjer - po wciśnięciu zapala się "*". Jak zgaśnie (razem z resztą informacji o ekspozycji) - to już jest "po ptokach"
    Gdy trzyma się wciśnięty przycisk * to nie zgaśnie. Można robić kolejne zdjęcia z tą samą ekspozycję. O to chyba chodziło pytającemu.
    Sprawdzałem wczoraj tylko tak na szybko, osobiście używam trybu M

Cytat Zamieszczone przez e13955@rppkn.com Zobacz posta
    nie puszczamy wciśniętej do połowy migawki.
    A niby dlaczego nie? No chyba, że zmieniłeś ustawienia CF w menu aparatu.

Jak napisał pajlot: chyba jednak nie rozgryzłeś.....
    Ostatnio edytowane przez tlustyx ; 28-03-2012 o 08:53
    6D; 5DII; C 24-70 2.8L; C 24-105L; C 70-200 2.8L; C 35 2.0 IS; C 50 1.4; C 85 1.8; S 17-35 2.8-4
    Moje fotki Moje fotki II

Grzeczny i układny podpis Awatar Merde
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez tlustyx Zobacz posta
    Gdy trzyma się wciśnięty przycisk * to nie zgaśnie
    Wiem. Odniosłem się do tego "musisz trzymać", bo przecież nie musi - jeśli zdąży zrobić zdjęcie/zdjęcia w te 4 sekundy.
    I don't pretend to understand Brannigan's Law. I merely enforce it

Uzależniony Awatar flankerp
    Miasto
    Cork, Ireland

Domyślnie

Ja też pierwsze słyszę o trzymaniu... Nawet nie wiedziałem, że to tylko 4 sekundy pamięta. Zazwyczaj najpierw ustawia się scenę, potem na chwile robisz nurka na zapamiętanie ekspozycji, a potem wracasz do zdjęcia i cykasz....Jakieś dwie sekundy od momentu wciśnięcia *
    Zepsuty Canon 500D + Grip czekający na upgrade | C17-55 2.8 IS, C75-300 USM, C50mm 1,8 | Nissin Di622 Mark II, 2x YN460 + Phottix Aster | Benro A1980F + B-00+PU-40 M8 | Garść filtrów kolorowych dla Cokin P |

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów