Witam
Chcielibyśmy poinformować o nowym rekordzie przebiegu migawki a aparacie Canon EOS 1 Ds Mark III który wynosi 1125000.
Więcej na facebooku.
Pozdrawiam
Grzesiek.
Wersja do druku
Witam
Chcielibyśmy poinformować o nowym rekordzie przebiegu migawki a aparacie Canon EOS 1 Ds Mark III który wynosi 1125000.
Więcej na facebooku.
Pozdrawiam
Grzesiek.
Wymieni się migawkę, wstawi na aukcję i napisze, że używany amatorsko ;-)
A zupełnie niezłosliwe komentarze zostaną na CB. :mrgreen:
Ech.........
Gratulacje! To jest wynik! Czy macie dane na temat najwyższego przebiegu 5D MKI?
Ciekawe by było zestawienie żywotności migawek modelami ale nie sądzę żeby te dane mogły być upublicznione.
A jaki jest rekord najkrótszego życia migawki?
Piękny wynik.
Tez jestem ciekaw rekordu 5D mk1.
A ja 5d II
Ciekawe po ilu strzalach licznik przekreci sie na zero :)
Szkoda, że rekordy są notowane dopiero gdy migawka... bezpowrotnie padnie :) Nie każda ma szansę na rekord (a raczej mało która), zatem śpieszmy się kochać nasze migawki, tak szybko odchodzą... :roll:
no to moje 180 000 w 5D to... pikuś :D Marzeniem moim jest dociągnąć do 300 000 ;)
Moja 5d1 miala 250k jak sprzedawalem. Teraz mam ds3 i cieszemsie na takie osiagi
Znając właściciela tego aparatu i styl jego pracy, to jakoś mnie nie dziwi przebieg migawki :)
Coś więcej na ten temat? Bo po takiej aluzji nie bardzo wiem co należy myśleć...
EDIT: nie miałem siebie na myśli tylko autora "rekordu" i jego sprzęt.. po prostu, coś więcej na ten temat
Joshec, ale ja Ciebie nie znam :) A czy do Ciebie należy rekord? I to nie miała być żadna aluzja, bardziej miałem na myśli szacunek dla tego zawodowego i dobrego fotografa.
Przebieg niczego sobie.
Zakładając, iż właściciel posiada ów aparat od rynkowej premiery, to po szybkim przeliczeniu, wychodzi, że codziennie wykonuje około 750 zdjęć.
20 min? :D
Jesteście pewni? A uwzględniacie zapychanie się bufora? :mrgreen:
Przy malutkich jotpegach też się zapycha?
Bufor się nei zapycha bo przez wi-fi od razu na kompa zrzucane ;) i po sprawie.
Gdyby tak uprościć całkowicie to można by napisać, że migawka w tym aparacie 1Ds nie wytrzymuje nawet dwóch dni ...bo jeden dzień to milion klatek ;)
btw zna ktoś rekord "światowy" żywotności migawki 1Ds w klapnięciach oczywiście ?
Ładny przebieg, ciekawy jestem ile wytrzyma?
Mnie zastanawia czy takie 60d wytrzyma choćby połowę takiego przebiegu? :P Są może jakieś inne rekordy dotyczące danych puszek?
Pozdrawiam.
Ciekawe jaki jest najniższy rekord ;) O tym to się pewnie nie dowiemy :D
Ale ponad milion zdjęć... Co trzeba robić, żeby mieć taki wynik? Przecież to nie jest jakiś stary aparat... :)
z tego co pamiętam ktoś wklejał na forum odczyt z Żytniej - błędny o setki tysięcy
jaka jest wiarygodność takiego odczytu ? skoro raz była pomyłka...
tyle że liczone są podniesienia lustra... kręcisz film - migawka podnosi się jeden raz...
Jak kręcisz film? Filmy ANIMOWANE czyli ustawiasz scenę, robisz zdjęcie, przestawiasz postacie i następne zdjęcie, znów przestawiasz i znów zdjęcie. Klasyczna animacja i zdjęcia poklatkowe. Tutaj masz to nieco wyjaśnione http://pl.wikipedia.org/wiki/Animacja_poklatkowa
obawiam się że przy animowanym prękość klapania lustrem będzie "nieco" niższa niż wspomniana przez kogoś wyżej - to fakt :d
a tak sobie założyłem :)
Piekny rekord, ale do PR-owskichej piany jaki to Canon jest fantastyczny, ja dorzuce swoje smutne 3 grosze szarej rzeczywistości:
Mam starego 1ds digital. W grudniu '11, w okolicach 120tys. migawki zepsuł się.
Według Żytniej padł "silnik naciagu migawki" i nie naprawią go bo nie ma już części zamiennych. czyli mam fajny przycisk do papieru...
Bardzo się rozczarowałem polityką Canona i zupełnie straciłem serce do tej firmy.
Rozumiem, że elektronika się może popsuć i że teraz firmy powoli przyzwyczają klientów że po 2-3 latach trzeba wymieniać sprzęt, ale żeby raptem po 7 latach od zakończenia produkcji, sprzet PRO, który na początku kosztował 8tys dolarów, trzeba było wyrzucic na śmietnik bo firma nie ma już częsci, to moim zdaniem wielkie przegięcie. Za tyle ile żądaja za sprzet pro, powinni trzymac części 20-30 lat!
Tak wiec duzy minus dla Canona za olewanie klientów.
:(
Przepisy nie narzucają na producenta obowiązku produkowania części zamiennych do wytwarzanych przez siebie towarów. Jedynie w okresie gwarancji muszą dysponować tymi częściami, po tym okresie o zabezpieczenie musi się martwić nabywca. I to się odnosi do wszystkich producentów.
Kiedyś w autoryzowanym serwisie samochodowym usłyszałem, że jest obowiązek zapewnienia części zamiennych przez 10 lat od zakończenia produkcji danego modelu samochodu. Jeśli to prawda (a słyszałem to kilka razy) to przeczy to w pewnym sensie powyższemu stwierdzeniu.
tak napisali na stronie UOKiK, właściwie powinienem od razu podać link, żeby nie było że coś wymyślam.
No i jest tam napisane cyt. "Istnieje jednak kilka mechanizmów prawnych, które w praktyce wymuszają, aby producenci np. sprzętu AGD, RTV albo firmy motoryzacyjne szybko nie zaprzestali produkcji części do wytwarzanych przez siebie modeli."
I nie podpada to pod gwarancję i gratisową wymianę do 150.000 cykli? Czyli według serwisu w Polsce ten "silnik naciągu migawki" jest wydzielony kompletnie od migawki? A migawka nie stanowi zespołu: silnik + elektronika + kurtyna?? Np. tutaj migawka do 1Ds Mark I, II, III w jednakowych pieniądzach ($172):
http://www.darntoothysam.com/product...pair-Part.html
Jaki masz przewidywany czas uzytkowania samochodu, a jaki jest czas uzytkowania aparatu?
Po drugie, jezeli producent samochodu zaprzestalby produkowania czesci zamiennych, to w miare szybko zaczeli by produkowac je dostawcy alternatywni. Wiec producentowi samochodow taka sytuacja nie byla by na reke.
Po trzecie, jaka jest srednia cena zakupu nowego samochodu, a jaka lustrzanki? No to juz wiesz, czemu oplaca sie produkowac czesci zamienne do samochodu, a do aparatu juz nie :P Po prostu, zepsuty aparat latwiej jest wyrzucic, niz go naprawiac. A zakup samochodu to jednak powazny wydatek.
Dlaczego chcesz porownywac z jednej strony topowe modele DSLR, a z drugiej strony podstawowe modele samochodow? Porownuj w tej samej kategorii.
Podstawowy model aparatu to koszt ~2-3 tysiecy pln. Postawowy model samochodu to 30-40 tys. pln.
topowe modele DSLR, to koszt 20 -30 tys. pln. Topowe modele samochodow, to koszt czasem i 2-3 mln pln, zwykle w okolicach 300-400 tys pln :]
Ciekawe ile % osob, korzysta jeszcze z aparatu cyfrowego sprzed 10 lat... Bo % osob korzystajacych z samochodu 10letniego i starszego jest calkiem spory :)