canon 17-55 2,8 czy sigma 18-50 2,8
czytałem czytałem, i nadal mętlik.
Cena prawie ta sama
może wy doradzicie?
Wersja do druku
canon 17-55 2,8 czy sigma 18-50 2,8
czytałem czytałem, i nadal mętlik.
Cena prawie ta sama
może wy doradzicie?
Nie mam, nie miałem, nie używałem.
Ale wydaje mi się, że mając kasę na 17-55 to nie ma co się zastanawiać tylko brać. Wg mnie najlepsze rozwiązanie pod APS-C.
Zawsze Canon to Canon a nie jakiś zamiennik:) ja bym brał 17-55
cena 3500 od reki chyba neijest zła, jedyne co to canon 2 lata gwarancji a sigma 5 :(
Nie. Sigma to 3 lata z możliwością płatnego rozszerzenia do 5.
Ja bym bez wahania brał Canona.
Ja tam bym się gwarancją nie sugerował. Nijak to się ma do jakość. Takie moje zdanie. Ot dla mnie chwyt by złapać klienta.
Miałem tę Sigmę i mnie rozczarowała. Zdecydowanie lepsze wrażenie robi Tamron 17-50, którego teraz używam. Może nowsza Sigma 17-50 ze stabilizacją jest lepsza, ale nie miałem jej w ręku.
oplaca sie wg was za 430 zł rozszerzyc gwarancje do 4 lat przez dodatkowe ubezpieczenie.
Zależy jakie są warunkie ubezpieczenia.
Zdecydowanie tak...
Jeśli jasna Sigma ze stałym światłem, to tylko Sigma 17-50 mm f/2.8 EX DC OS HSM.
Pozdrówka!
Miałem swego czasu trzy rózne Sigmy i ogolnie sie zawiodłem. Skompletowałem szklarnię ze szkieł Canona i jestem mega zadowolony :) Doradzam Canona.
Ja mam drugą Sigmę i na żadnej się nie zawiodłem w zestawieniu z 50D.
Polecam Sigmę 17-50 mm f/2.8 EX DC OS HSM - warta każdej wydanej złotówki.
Również polecam posiadaną wcześniej Sigmę 18-200 DC OS f/3,5-6,3
jeśli ktoś potrzebuje takiego zakresu i światło nie przeszkadza.
Pozdrówka!
Ja to bym najbardziej polecił złożenie zestawu 10-2x + 24-105, ale pewnie chodzi o jasno i szeroko w jednym.
Skoro tak, to nie będę się kłócił, ale uważam, że autor powinien powiedzieć dlaczego postanawia zmienić? Na pewno nie chodzi tutaj o zakres ;)
media markt
17-55 to najlepszy uniwersalny zoom pod cropa i jeśli masz na niego pieniądze to bierz i się nie zastanawiaj. Wół roboczy w stylu 24-70 na FF posiadający dodatkowo IS. Jak dla mnie, póki miałam tylko cropa był jako uniwersalne szkło niezastąpiony :)
Canon 17-55. Poręczne toto nie jest. Drogie. Nie ma czerwonego paska i paszcza mu się wysuwa, ale się nie kręci. Za to obrazki produkuje imho najlepsze z cropowych zumów standardowych. A kilka ich przemieliłem, zanim stałem się posiadaczem C.
Używam i polecam... co do wad, to oczywiście waga, dość blado wypada pod ostre światło oraz korzystając z wbudowanej lampy trzeba pamiętać że na szerokim końcu obiektyw robi cień:/
Po za tym jestem zadowolony:)
Obecnie sigma ma tylko dwa, w sumie trzy interesujące mnie szkiełka:
8-16 lub 10-20 oraz 85/1.4 Z czego ten ostatni naprawdę robi na mnie dobre wrażenie. Nie tylko pod względem obrazka, ale i ceny ;)
Jeśli chodzi o wybór canon 17-55 czy sigma 17-50/2.8 HSM OS. Widziałem oba szkła w akcji. Żadne uszczelniane nie jest w dodatku (chyba) sigma jest względnie tańsza. Stąd zostają drobne na coś jeszcze ;)
Do 7D TYLKO Canon - w porownaniu z AF 7-demki daje to BDB efekt.
No i światlo 2.8 naprawde sobie radzi. Znam ten zestaw z autopsji :).
Canon - najlepszy wybor do Cropa 40D, 50D, 60D czy 7D z obiektywow typu Canon, Tamron czy Sigma.
Jak masz kase, to nie ma co sie zastanawiac!!!
mialem sigme, zmienilem na canona i jestem zadowolony
EF 17-55 IS - nie ma nic lepszego do cropa
juz zakupiony, dziekuje wszystkim za pomoc