Hej
Szukam programu do posklejania zdjęć lotniczych.
Chodzi o taki program który poskłada panoramę ok 20 zdjęć uwzględniając to, że aparat za każdym razem był w centralnie nad zdjęciem. Panorama szeroka na jedno zdjęcie i długa na 20 kadrów.
Wersja do druku
Hej
Szukam programu do posklejania zdjęć lotniczych.
Chodzi o taki program który poskłada panoramę ok 20 zdjęć uwzględniając to, że aparat za każdym razem był w centralnie nad zdjęciem. Panorama szeroka na jedno zdjęcie i długa na 20 kadrów.
Hugin ma masę sposobów łączenia zdjęć, ale nie orientowałam się dokładniej.
Niektóre przy "normalnych" panoramach odjeżdżają w kosmos, więc może u Ciebie dadzą radę ;-)
Darmowy, na wszystkie systemy.
jeśli pod Windowsa sprawdź Microsoft Image Composite Editor niesamowicie szybki i poprawny.
również darmowy ;)
Co prawda nie darmowy, ale dobrze składa fotki automatycznie: Autopano Giga albo Pro
świetny jest PTGui
Kiedyś robiłem wizualizację uczelni i testowałem wszystkie wyżej wymienione. We wnętrzach najlepiej wychodziło to Autopano ;)
Arcsoft Panorama Maker - uzywam od dawna i wg mnie najlepiej składa panoramy.
http://www.canon-board.info/showthread.php?t=56319
lekcja nr 9
wszystkie części warto obejrzeć te o PS i te o obróbce raw -zawsze można coś utrwalić
pozdrawiam
A ktory sklada zdjecia poziome po dluzszym boku?
A możesz mi pomóc jak to zrobić z automatu a nie ręcznie.
Jasssne:twisted:
Plik=>Automatyzuj=>Łączenie obrazów.
Układ automatyczny, użyj plików (ewentualnie cały folder) i naciskasz [OK]
Działa w 90% przypadków i nie trzeba się wielce napinać przy pstrykaniu.
Jutro wypróbuje czy połączy mi w pionie trzy obrazy.
Nie mam pojęcia jak to połączyć. Program usilnie skleja mi zdjęcia poziome po krótszym boku.
Wytłumacz mi dlaczego ja usilnie podczas sklejania panoramy zaznaczam ostatnią pozycję zamiast układ automatyczny? Nie wiesz ja tez nie wiem. Oczywiście program poprawnie skleił panoramę. Dzięki za pomoc i cierpliwość.