Witam wczoraj zakupilam lustrzanke canon EOE D1000 :) Niestety nie potrafie ustawic jej tak aby robila zdjecia perfekcyjne. Bardzo prosze o pomoc :)
Wersja do druku
Witam wczoraj zakupilam lustrzanke canon EOE D1000 :) Niestety nie potrafie ustawic jej tak aby robila zdjecia perfekcyjne. Bardzo prosze o pomoc :)
Cześć
Co to znaczy perfekcyjne?:)
A instrukcja obsługi jeszcze nie ruszona?:)
Tzn kupiłaś lustrzankę i myslisz ze teraz bedziesz robic "perfekcyjne" zdjecia?
Poczytaj instrukcje, moglas zaczac od czegos innego niz lustro.
zostaw aparat w szafie, idz do księgarni (biblioteki) i weź wszystko co wpadnie ci w rece np.o kadrowaniu, kompozycji,głebi ostrości itd...itd... dopiero potem zacznij robic zdjęcia, i jak pisał natan, czytanie instrukcji nie boili (a czasem nawet pomaga :-P )
Przeczytalam instrukcje ustawilam wszystko jak nalezy aczkolwiek zdjecia wychodza zolte. Zawsze mazylam o lustrzance myslalam ze kupie i juz wszystko bedzie ustawione, tak jak w zwyklym aparacie. Znacie sie na tym aparacie? Mozecie mi napisac co mam zrobic po kolei czyli jak ja ustawic?? Wszystkim dziekuje za odpowiedz:) Pozdrawiam
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
marzylam**
może nie dokładnie czytałaś?:) pewnie balans bieli źle ustawiony do danego swiatla dlatego zdjęcia wychodzą żółte, poczytaj o tym, nikt ci na forum nie napisze w kilku zdaniach jak dobrać ustawienia itd
do robienia zdjeć przyda się też obiektyw :D
książka "Ekspozycja bez tajemnic", wpierw instrukcja (bardzo ważne!), forum no i oczywiście balans bieli :p
No dobrze dziekuje bardzo za pomoc :)
Ustaw balans bieli na auto i wtedy zobacz co wyjdzie, no wiadomo że przy oświetleniu w pomieszczeniu z żarówki zawsze będą trochę żółte, nawet jak balans bieli ustawisz na żarówkowy
A ja zawsze marzyłem o takim aparacie co posiada automatyczny program "Wygraj konkurs National Geographic" ;)
Obawiam się dużo bardziej "perfekcyjne" zdjęcia uzyskasz ze średniego kompakta :-).
A tak poważnie to mam wrażenie że uległaś marketingowi i kupiłaś aparat, o którym słyszałaś że robi perfekcyjne zdjęcia... Niestety nie aparat robi zdjęcia (a przynajmniej nie sam...)
Ja bym chciał taki, który zamiast oznaczenia modelu ma logo Playboya. Chodziłbym sobie z takim po mieście a dziewczyny same ustawiałyby się w kolejce (do zdjęcia oczywiście). I mówiąc "zdjęcia" mam na myśli fotografię. Oczywiście. :p
Dobre :mrgreen:
Moja droga. Gdybyś przeczytała instrukcję, to na pewno zrozumiałabyś dlaczego zdjęcia wychodzą żółte. Tak zwany balans bieli się kłania. Spróbuj poczytać jeszcze trochę tę instrukcję, a jeżeli to nie pomaga to zrób to kolejny i jeszcze kolejny raz. Często i mnie zdarza się wracać do instrukcji obsługi aparatu by ponownie przejrzeć jego funkcje.
Nie. Każdy musi to przeboleć, a nikt nie będzie po raz setny tłumaczył jak ustawiać aparat. Chcesz zabrać się za fotografię, to zajrzyj do poradników na forum. Czytanie jeszcze nikogo nie doprowadziło do ślepoty umysłowej.Cytat:
Mozecie mi napisac co mam zrobic po kolei czyli jak ja ustawic??
Jeżeli tak bardzo zależy Ci na szybkich ustawieniach, to dobierz tryb P lub Auto.
może nie czytaj, bo się wciagniesz (w wątki poboczne), tylko rób zdjęcia
cyfra ma tę przewagę (?) nad analogiem, że w kompie można paroma kliknięciami poprawić szkolne błedy
do aparatu dołaczany jest program, który pewnie już wgrałaś
teraz wystarczy trochę poklikać (np. autolevels) i bedzie lepiej
rób na razie na trybach tematycznych (obrazki na pokrętle)
Zastanów sie, co chcesz uzyskać na zdjęciu, a dopiero potem myśl o perfekcji technicznej (balansach bieli itp).
Nie można fotografować w kolorze i oczekiwać dobrych efektów, nie posiadając podstawowej wiedzy o nim.
Temp.barwowa ,balans bieli to elementarz.Sam aparat w auto w wielu sytuacjach sobie nie poradzi.
Lustrzanka jest zaawansowanym aparatem wymagającym pewnej porcji wiedzy .
Ale sie ludziska rozpisali, a ja mam wrażenie, że to prowokacja do dyskusji była....
... a jeśli nie to tak jak koledzyalbo dłuuuuugie czytanie, albo nauka na błędach i kiedyś sie dojdzie do perfekcji, lub nie :)
Odnoszę wrażenie, że podjęłaś decyzję o kupnie na podstawie mylnego wyobrażenia o lustrzankach. Jeżeli wcześniej robiłaś zdjęcia kompaktem to niestety, ale udział fotografa w zrobieniu poprawnego zdjęcia w przypadku lustrzanki jest większy niż robiąc kompaktem. Kompakt tuszuje błędy, lustrzanka je obnaża. Tak jak napisano instrukcja, zdjęcia, powrót do instrukcji i znowu zdjęcia i tak wiele razy, by zrozumieć zależności co z czym i jak się je. Do tego literatura i wątki na forum i pewnie jeszcze wiele pytań. By zaoszczędzić trochę czasu czekając na odpowiedzi poszukaj używając tego
http://www.canon-board.info/announcement.php?f=27&a=22
To też może się przydać
http://www.canon-board.info/showthread.php?t=19347
bo nieraz na podstawie opisu trudno zgadnąć w czym problem.
Może czujesz rozczarowanie, ale nie zniechęcaj się. Wiesz od czego zacząć by to miało ręce i nogi.
Rady padły. Wydaje mi się że koleżanka zdobyła wiedzę jak ma dalej postępować w związku z tym zamykam.
Jeśli chodzi o szczegółowe sprawy zapraszam do lektury wątków na forum i zadawane tam ewentualnych pytań 8-).