w związku z zapytaniem. Potrzebuję sobie sprowadzić szpargały z USA na kwotę wraz z przesyłką 550 dollars amerikanos. Mam pytanie jaka maksymalną kwotą celno podatkową może zostać obciążona moja przesyłka? Za pomoc dziękuje.
Wersja do druku
w związku z zapytaniem. Potrzebuję sobie sprowadzić szpargały z USA na kwotę wraz z przesyłką 550 dollars amerikanos. Mam pytanie jaka maksymalną kwotą celno podatkową może zostać obciążona moja przesyłka? Za pomoc dziękuje.
5% + vat
Czyli ok. 710 $ :)
BTW: nie jestem celnikiem :D
A z doświadczenia kupujących to raczej ile mam szans że celnik będzie jadł kanapkę i puści moją przesyłkę bez opłat?
Sporo. To na prawdę loteria ale sporo.
Kolekcjoner dzięki. Po przygodach na ebay gdzie jeden cwaniaczek zrobił mnie w konia wyleczyłem się z zakupów tamże ( jest taki wyraz hmm) Wole zamawiać prosto z firmy.
co do przymknięcia oczu przez celnika - zależy czym będziesz wysyłał..
jak DHLem czy innym kurierem światowym to raczej nie ma szans - wszystko leci na cło.. jak pocztą czy innym polameram to szansa jest większa aczkolwiek ostatnio sporo się zmieniło w tej kwestii (na gorsze niestety) ..
Polecam Polamer. 4 lata temu (wiem wiem - dawno) leciały do mnie dwa nowe lapki wysłane w odstępie dwóch tygodni. Wszystko bez problemu poszło :)
A z Anglii jeśli coś kupuję i wszystkie koszta są w cenie 500 funtów to mogę jeszcze jakiś podatek dopłacić?
Gdzieś tam mi się obiło o moje wielkie uszy ze jakieś wyrównywanie podatku czy cuś...
Jeśli to sklep to naliczą Ci polski vat - to jest 3% proc. różnicy (w GB jest 20%). Cła nie ma bo to UE - jeszcze :mrgreen:.
Sklep Amazon chyba internetowy ale nie wiem czy to ma jakieś znaczenie. Ale dochodzę do płatności kartą i cały czas jest kwota 500 funtow plus przesyłka 5 funtow to kiedy jest to naliczenie?
Standardowo mnie zawsze naliczał sklep. Przez Amazon nigdy nie kupowałem nie wiem jakie mają zwyczaje. To przez cło nie przechodzi więc jeśli Ci nie naliczy sklep to jesteś 3% do przodu 8-).
kupowałem w Amazonie - cło naliczał spedytor (DHL)
Teraz to ja już nic z tego nie rozumiem.
W EU jest jeszcze coś takiego jak WDT - wewnątrzwspnólnotowa dostawa towarów, czyli sprzedawca nie płaci VAT w swoim państwie ale odbiorca w kraju dostawy. Tylko że to jest skierowane do firm, a jak mała firma to kto znajdzie, że była taka dostawa ;-)
Cła w wewnątrz UE oczywiście nie ma :smile:
Za ARN: do Kolekcjonera trzeba doliczyć koszty transportu (ze Stanów ~ $130 kurierem).
Przepisy przepisami a życie życiem - 128 rządzi!
Jeśli fedexem to mogę ci sprawdzić dokładnie. Fedex ma fajne narzędzia online do sprawdzenia tego.
Wypowiem sie, bo moze kogos to zaintersuje - a mam doswiadczenie, wysylalem ze Stanow rozne roznosci, takze sprzet fotograficzny i nigdy nikt nie zaplacil zlotowki za clo - a mowimy tutaj o ...nastu latach. Natomiast podawanie do wiadomosci publicznej nazwy firm wysylkowych, to strzelanie sobie w kolano - to primo, a nastepne primo, to nikt nie placi mi za robienie im reklamy.;-)
Ps. ..i zeby niebylo, udziele informacji - ale tyko tyle, nie jestem zaintresowany w robieniu wysylkowych business'ow .