Digital Photo Professional 3.11.1.
Pojawił się nowy Digital Photo Professional 3.11.1.
Ale specjalnych zmian nie ma.
Tylko to:
1. Fixes a malfunction that occurs when displaying the shooting data of the EOS 5D Mark II.
2. Fixes a malfunction that occurs when saving images of the EOS 5D and the EOS Kiss X50 / EOS REBEL T3 / EOS 1100D after conversion.
Do pobrania np.tu:
http://www.usa.canon.com/cusa/suppor...ersAndSoftware
Przy okazji ostatnie DPP++
http://digitol.free.fr/doku.php?id=dpppp:home
Odp: Digital Photo Professional 3.11.1.
Czy da sie jakos stopniowo zmieniac wartosc okienka ekspozycji? Cudownie by bylo gdy dalo sie to 'scrolowac' myszka badz na tablecie, na razie machanie suwakiem daje skoki co 17. Czy ktos zna jakas metode zamiast wpisywania wartosci z reki? Wogole mogli by pomyslec o wiekszej ilosci skrotow na klawiature.
Całe szczęście że nie rozdrabniają tego skoku, dzięki temu pracuje się dużo szybciej niż np. ACR
W LR jest normalnie co jeden stopien, nie zauwazylem aby to zwalnialo mi prace. Za to w DPP chcac znalezc wartosc posrednia musze wejsc w okienko, wpisac wartosc... ehh
--- Dodano kolejny post ---
Mam jeszcze dwa pytania do znawcow, jak 'zamrozic' rozdzielczosc renderowania? Fabrycznie jest ustawiona na 350 dpp imomo zmian na 300 przy odpalaniu programu resetuje sie do 350.. Mam tez problem z nazwami/numerowaniem plikow przy renderowaniu, wyskakuje mi informacja ze takie nazwy juz istnieja, nie ograniam tego..
Witam!
Proszę o pomoc, potrzebuję instrukcji po polsku do Dpp
Cytat:
Zamieszczone przez
wagteil
Czy da sie jakos stopniowo zmieniac wartosc okienka ekspozycji? Cudownie by bylo gdy dalo sie to 'scrolowac' myszka badz na tablecie, na razie machanie suwakiem daje skoki co 17. Czy ktos zna jakas metode zamiast wpisywania wartosci z reki? Wogole mogli by pomyslec o wiekszej ilosci skrotow na klawiature.
Jesli klikniesz na suwak to możesz przesuwać kółkiem myszy.[Dobra myszka ma regulację.]
Cytat:
Zamieszczone przez
joanna
Witam!
Proszę o pomoc, potrzebuję instrukcji po polsku do Dpp
KLIK... i już jest
Może ktoś z kolegów, kto posługuje się biegle DPP wrzuciłby jakiś własnoręczny tutorial. Taki przykładowy workflow na podst. jakiegoś dowolnego rawa? Linki do dobrych manuali/tutoriali "krok po kroku" również mile widziane. Tylko proszę nie odsyłajcie mnie do instrukcji obsługi. :)
1. Balans bieli
2. Odszumianie: luminance NR zawsze na 0, chrominance w zależności od iso - od 2 do 12 max.
3. (opcjonalnie) włączenie DLO. Uwaga: przed DLO koniecznie wyostrzanie na 0!
4. Jeśli nie używamy DLO - wyostrzanie (klasyczne) na 1-3 lub (w zależności od efektów) unsharp mask - byle z głową. U mnie jest to 2/2/3 najczęściej. Ale to znów trzeba dobierać "na oko", zależnie od tematu i czułości.
Kontrast, światła i cienie w ogóle nie ruszam, w DPP działa to dosyć kulawo (w porównaniu z Lr). Reszta dłubania (jeśli jest konieczne) w Photoshopie.
Cytat:
Zamieszczone przez
Merde
1. Balans bieli
2. Odszumianie: luminance NR zawsze na 0, chrominance w zależności od iso - od 2 do 12 max.
3. (opcjonalnie) włączenie DLO. Uwaga: przed DLO koniecznie wyostrzanie na 0!
4. Jeśli nie używamy DLO - wyostrzanie (klasyczne) na 1-3 lub (w zależności od efektów) unsharp mask - byle z głową. U mnie jest to 2/2/3 najczęściej. Ale to znów trzeba dobierać "na oko", zależnie od tematu i czułości.
Kontrast, światła i cienie w ogóle nie ruszam, w DPP działa to dosyć kulawo (w porównaniu z Lr). Reszta dłubania (jeśli jest konieczne) w Photoshopie.
Dokładnie jak wyżej , chociaż dosyć często delikatnie przesuwam krzywą w światłach (doświetlając )
zauważyłem pewna dziwna przypadłość dpp
zrobiłem parę hdr z reki, puszka wypluła wynik całkiem ok
ale postanowiłem się w domu pobawić suwakami i tu niespodzianka:evil:
zaznaczam 3 zdjęcia daje do przetworzenia i wychodzi zdjęcie....nieostre:!:
puszka z tych 3 zdjęć zrobiła dobre a mi dpp pokazuje prawie trójwymiarowe
i teraz najciekawsze
ponawiam próby i za każdym razem obróbka dpp daje inny wynik z tych samych zdjęć -czasami ok jest od razu a czasami za 5-6 razem
o co kaman i czy ktoś ma podobne doświadczenia???