Canon 5d MkII problem z AF
Witam
Na wstępie chciałbym się ze wszystkimi przywitać gdyz jestem tu nowy.
Od jakiegoś czasu fotografuje śluby, do tej pory robiłem to Nikonami D300 ale przyszedł czas na zmianę. Postanowiłem zmienić cały system na Canona, mój wybór padł na 5d Mk2 z 24-70L i 50d jako zapas.
Nie zdążyłem jeszcze sprzedać Nikona dlatego mam póki co tylko jedno szkło do Canona. Ale wracając do tematu:
Pierwszy ślub na Canonie i wielkie rozczarowanie, a może mój brak umiejętności:
-przygotowania u młodych jakoś sobie radziłem AF w 5d ustawiony na One shot, iso 100 f2,8 1/100, kombinowałem na centralnym punkcie i na pełnym polu
-ślub, tez w miarę okey, ustawienia AF one shot, iso 2000 1/125 f2,8
- i nieszczęsne zdjęcia na sali weselnej, tu okrutnie dużo nieostrych zdjęć, AF ustawiony na AI Servo, na centralnym punkcie jaki i na całym polu. Przysłona f3.2 i 3.5, czasy na poziomie 1/160 1/200 iso 4000, nie używam lampy.
Dobrze ze robiłem dużo zdjęć, wiec miałem z czego wybrać ale mimo to jestem załamany.
Czy moje ustawienia były złe ? Czy są jakieś tajniki łapania ostrości w Canonie ? Czy na sali w zabawie robic na centralnym punkcie czy na całym polu ?
Ile macie odrzuconych zdjęć z wesela (nieostrych) ?
Proszę o rady,
Odp: Canon 5d MkII problem z AF
Pozwolę sobie deczko odkopać temat. Ilości moich nieostrych zdjęć doszukiwałem się do tej pory w moich obiektywach marki Tamron, które przy nieco gorszym świetle jeździły po całym zakresie szukając ostrości. Przyszedł czas na inwestycję zamieniłem szkła na elki i tutaj dla przykładu załączam zdjęcie z ostatniej imprezy. Kadr niby ładny, ale co z tego jak spora ilość zdjęć jest zwyczajnie nieostra!
Winy zaczynam się doszukiwać w swoim body i jeżeli tak poradzicie aparat wyląduje w serwisie.
Czas niby dobry, a zdjęcie jak na załączonym obrazku, zdjęcie zdjęte z karty, bez żadnych modyfikacji na komputerze. Tryb AF One-shot, jedyny punkt, którego można używać w 5DMKII czyli środkowy i taka kiszka.
Będę wdzięczny za jakieś porady.
Trudno mi sobie wyobrazić, że w takich warunkach środkowy punkt AF 5D2 nie złapał ostrości w kontrastowym punkcie (koszula), może punkt AF widział tylko gładką dłoń?
Kilka dni temu zrobiłem 40 zdjęć biegającemu dziecku 5D2 (AF servo) + 50 1.4 USM wszystkie na F1.4. Otrzymałem 38 zdjęć idealnie w punkt, co ciekawe ponad połowa zdjęć na skrajnych punktach AF (nie chciałem centralnych kadrów).
Obiektyw nowy czy używany? Kiedy czyściłeś czujniki AF?
PS. Ładnego kotleta odgrzałeś.
Szkło używane, ale na innym body ostre jak żyletka... Załączone zdjęcie to tylko przykład, jest ich nieco więcej. Matryca kilka razy była czyszczona w serwisie, czujniki AF jak przypuszczam nie, sam się do tego mogę dobrać, czy tylko serwis?
Tak jak wspominałem fotografuję w trybie One Shot, może powinienem używać Al Servo? Używam środkowego punktu, aby ustawić ostrość, później szybkie "przekadrowanie" i shot.
Stare 50D radzi sobie o niebo lepiej...
Naladuj baterie, daj manualne czyszczenie. Gdy sie lustro podniesie, odwroc aparat do gory nogami i przedmuchaj gruszka te otwory na dnie komory.
Tak też spróbuję uczynić. Czytałem jakieś zaszłe tematy, gdzie ludzie opisywali problemy z AF w kontekście czyszczenia czujnika AF, rozumiem, że on się tam gdzieś właśnie znajduje?
Czujnik AF znajduje sie na dnie komory lustra. Beda tam takie prostokatne otwory, wlasnie je musisz przedmuchac. Wskazane tez jest wyczyszczenie tego malego lusterka pod glownym lustrem. Oczywiscie wszystko rob delikarnie ,aby nic nie uszkodzic.
Na koniec gruszka potraktuj matryce, zawsze cos tam moze sie zawiesic.
Cytat:
Zamieszczone przez
kalatos
Tryb AF One-shot, jedyny punkt, którego można używać w 5DMKII czyli środkowy i taka kiszka.
Jak to był taniec to nic dziwnego - tu to raczej przyda się AI-Servo. Poszukaj wątku z wzornikiem Focus Chart i przy jego pomocy zastosuj mikrokalibrację.
Ilu pstrykaczy tyle opinii niestety, zacznę od czyszczenia tych czujników. Jeżeli byłbyś uprzejmy przybliżyć tą mikro kalibrację to będę wdzięczny. Przeszukałem po tytułach i nic konkretnego mi w oczy nie wpadło.
Cytat:
Zamieszczone przez
kalatos
Jeżeli byłbyś uprzejmy przybliżyć tą mikro kalibrację
W ósmym menu pozycja C.FN III: Autofocus/Drive
Podpozycja nr 8 (AF Microadjustment) wybierz ustawienie nr 2 "Adjust by lens"
wtedy guzikiem "INFO" wchodzisz w kalibrację dla aktualnie przypiętego obiektywu.
Zmieniasz obiektyw i dla niego ustawiasz odpowiednią kalibrację, i tak dalej dla pozostałych obiektywów.
Aparat zapamięta ustawienia i automatycznie dla podpiętego w danej chwili obiektywu stosuje.