Strona 1 z 5 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 48

Wątek: Canon 5d MkII problem z AF

Mieszany widok

Miasto
    Kielce

Domyślnie Canon 5d MkII problem z AF

Witam

Na wstępie chciałbym się ze wszystkimi przywitać gdyz jestem tu nowy.

Od jakiegoś czasu fotografuje śluby, do tej pory robiłem to Nikonami D300 ale przyszedł czas na zmianę. Postanowiłem zmienić cały system na Canona, mój wybór padł na 5d Mk2 z 24-70L i 50d jako zapas.
    Nie zdążyłem jeszcze sprzedać Nikona dlatego mam póki co tylko jedno szkło do Canona. Ale wracając do tematu:
    Pierwszy ślub na Canonie i wielkie rozczarowanie, a może mój brak umiejętności:
    -przygotowania u młodych jakoś sobie radziłem AF w 5d ustawiony na One shot, iso 100 f2,8 1/100, kombinowałem na centralnym punkcie i na pełnym polu

-ślub, tez w miarę okey, ustawienia AF one shot, iso 2000 1/125 f2,8

- i nieszczęsne zdjęcia na sali weselnej, tu okrutnie dużo nieostrych zdjęć, AF ustawiony na AI Servo, na centralnym punkcie jaki i na całym polu. Przysłona f3.2 i 3.5, czasy na poziomie 1/160 1/200 iso 4000, nie używam lampy.
    Dobrze ze robiłem dużo zdjęć, wiec miałem z czego wybrać ale mimo to jestem załamany.
    Czy moje ustawienia były złe ? Czy są jakieś tajniki łapania ostrości w Canonie ? Czy na sali w zabawie robic na centralnym punkcie czy na całym polu ?
    Ile macie odrzuconych zdjęć z wesela (nieostrych) ?
    Proszę o rady,

Pełne uzależnienie Awatar arturs
    Miasto
    Kielce

Domyślnie

w 5d2 w zasadzie tylko środkowy.. reszta słabe.. na sale dobrze mieć lampę (można używać jej bez błysku tylko jako wspomagania).. nie znam szkiełka 24-70 ale to 2,8 więc ciemne trochę.. aha - w canonie ostrość ustawiana jest zawsze na pełnej dziurze więc parametry klatki są niezbyt istotne.. ale - czy jesteś pewien że te zdjęcia są nieostre bo aparat nie trafił z ostrością czy może są poruszone? i na jakim powiększeniu stwierdzasz czy zdjęcia są ostre - bo podejrzewam że na 100%? - jeśli tak to Cię pocieszę - to da się wyleczyć - przejdzie Ci
    Ostatnio edytowane przez arturs ; 13-09-2011 o 00:02
    5DmkI, C85f1.2L|580 EXII|

Uzależniony Awatar iktorn92
    Miasto
    Jelenia Góra

Domyślnie

Nie ostrych zdjęć z wesela mam jakieś 1-2%.. Myślę, że to po prostu kwestia wprawy :P

Początki nałogu Awatar dulak
    Miasto
    Lublin

Domyślnie

Witaj, wiem o czym piszesz. Ja dziesięć lat niespełna fotografowałem Minoltami i Nikonami. Przejście na Canona zaowocowało gigantyczną ilością nieostrych zdjęć. Po dłuższym czasie jest już lepiej, ale nie oszukujmy się - jest o niebo więcej nieostrych zdjęć niż w Nikonie.

Jeśli mogę poradzić:

- używaj tylko środkowego punktu AF (wiem, wiem przecież w Nikonach można wszystkich)
    - uważaj na tylne kontrastowe światło, które notorycznie myli AF
    - używaj wspomagacza AF na lampie
    - używaj tylko One Shot
    - naucz się z tym żyć choć to irytujące
    - pocieszaj się pięknym obrazkiem piątki

Kolejna sprawa, miesiąc temu na weselu założyłem 24-70L i 35 2.0. Porównując pracę obu szkieł w średnich warunkach na weselnej sali, to tania stałka zdecydowanie lepiej radziła sobie z ostrością niż L-ka co mnie bardzo zaskoczyło. Zresztą porównując pracę 35 2.0 oraz 28 1.8 USM również uważam, że 35-tka o niebo lepiej pracuje ze swym głośnym autofokusem niż USM. A porównywałem dwukrotnie na weselach.

pozdrawiam

iktorn92 - nie wierzę przepraszam ale nie wierzę

Miasto
    Kielce

Domyślnie

Dzieki za odpowiedzi, jestem bardzo zmieszany cala sytuacja, zmiana z d300 ktora jest lustrzanka semi prof. na pelnaklatkowego Canona 5d Mk2 wydawal mi sie duzym krokiem w przod. A po obejrzeniu zdjec czuje sie jakbym cofal sie dwa kroki do tylu.
    Wracajac do ustawien:
    Okey robiac na One shot, fotografujac grupe osob na przeslonie 2,8 kazdy kto bedzie stal blizej czy dalej od punktu ustawiania ostrosci bedzie totalnie rozmazany(przynajmniej tak mi wyszlo). Jak sobie proadzic na one shot focac mlodych w kosciele na zaslubinach ? Przeciez oni stoja na przeciwko sibie a ksiadz w srodku, ustawiajac na centralny punkt bede lapac ksiedza. Ustawiajac natomiast na oko czy twarz jednego z mlodych i przekadrowywujac nie bede mial "tej" ostrosci. Pozatym jak Aparat moze sie mylic na grupie ?
    Powaznie zaczynam sie zastanawiac czy jednak nauka Canona nie bedzie mnie kosztowac za duzo nerwow i siedzenia przed PS.

Tak wogole ile srednio robicie zdjec na weselu od przygotwan do konca oczepin ?
    5Dmk2, 50D, 24-70L, 50 1.4 i cos tam jeszcze

Uzależniony

Domyślnie

Jeśli wszyscy mają być ostrzy, a są w innej płaszczyźnie ostrości to trzeba zwiększyć przysłonę. Musisz też przyzwyczaić się do ciągłego przekadrowywania czego w Nikonie nie trzeba robić tak często. Tak naprawdę to może to wcale nie jest problem w autofokusem tylko lekkim bez urazy brakiem doświadczenia z tym aparatem.
    Ostatnio edytowane przez horak ; 13-09-2011 o 09:34

Pełne uzależnienie Awatar Goomis
    Miasto
    Bydgoszcz

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez miszczyk Zobacz posta
    Wracajac do ustawien:
    Okey robiac na One shot, fotografujac grupe osob na przeslonie 2,8 kazdy kto bedzie stal blizej czy dalej od punktu ustawiania ostrosci bedzie totalnie rozmazany(przynajmniej tak mi wyszlo).

Ale, że co na servo masz większą Go niż na one shot?
    Poza tym nie przesadzajmy z tym totalnie rozmazany...
    Totalnie rozmazany to będzie jak stanie 2m i dalej...

Jak sobie proadzic na one shot focac mlodych w kosciele na zaslubinach ? Przeciez oni stoja na przeciwko sibie a ksiadz w srodku, ustawiajac na centralny punkt bede lapac ksiedza. Ustawiajac natomiast na oko czy twarz jednego z mlodych i przekadrowywujac nie bede mial "tej" ostrosci. Pozatym jak Aparat moze sie mylic na grupie ?
    Powaznie zaczynam sie zastanawiac czy jednak nauka Canona nie bedzie mnie kosztowac za duzo nerwow i siedzenia przed PS.
    A co przysięgę chciałbyś focic na servo?
    Młodzi w tym momencie gdzieś mają uciec, biegają po całym kościele, czy jak?
    Jeżeli tak to nie wiem co za śluby robisz
    Jakiej "tej" ostrości??
    Cały czas przekadrowuję, pracuję w kościele zawsze na pełnych otworach (1,4 i 1,8) i jakoś nie wiem o jakiej "tej" ostrości mówisz...

No cóż prawda jest taka, że w 5D2 pracuje się głównie na one shot, centralnym punkcie i przekadrowanie.

Na wesele polecam kupic lampę (tak BTW nie wyobrażam sobie focenia całego wesela zupełnie bez lampy o_O i to w żadnym systemie, skąd bierzesz światło? Chyba, że pracujesz zawsze z kamerunem co dyga ze sobą 4x1000W halogenów.
    Ale lampa poza źródłem światła posiada również wspomaganie AF które znacznie ułatwia pracę na weselu.

Wesela zawsze z lampą. f2.0 i one shot wystarczają. Nieostrych (w sensie nietrafionych) zdjęć mam <5%

Tak wogole ile srednio robicie zdjec na weselu od przygotwan do konca oczepin ?
    1200 maks
    Ostatnio edytowane przez Goomis ; 13-09-2011 o 14:11
    5DmkIII + S14/2.8 + C35/1.4LmkII + C85/1.2LmkII + C70-200/2.8L + 600EX-RT & 580EXII + Think Tanki (Retro30, Shapeshifter, Skin Set v2) + NEC EA274WMi + Sandisk

Grzeczny i układny podpis Awatar Merde
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Hmm, trzeba było kupić D700...
    I don't pretend to understand Brannigan's Law. I merely enforce it

Cenzor Awatar MacGyver
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Okey robiac na One shot, fotografujac grupe osob na przeslonie 2,8 kazdy kto bedzie stal blizej czy dalej od punktu ustawiania ostrosci bedzie totalnie rozmazany(przynajmniej tak mi wyszlo).
    Daleki jestem od komentowania Twojego warsztatu czy umiejętności (tym bardziej że nie widziałem zdjęć ;-) ) ale FF w porównaniu do APS-C to jednak odczuwalnie mniejsza GO. Przyzwyczajenia robią swoje, przy FF trzeba zdecydowanie więcej uwagi przykładać do panowania nad GO.

Jeśli fotografujesz 24-70 na długim końcu to GO, przy ostrzeniu na 3 m i f/2.8, wynosi zaledwie 35 cm.

Do AF, jeśli dalej zamierzasz używać tej puszki, będziesz musiał się przyzwyczaić. D300 to solidny reporterski aparat,a 5D Mk II jest sprzętem studyjno-portretowym (ew. landszafciarskim, ale tu trzeba mieć na uwadze brak uszczelnień) i jego AF, jakkolwiek jest celny, to jednak potrzebuje sporo czasu na trafienie.
    Cztery czarne eosy, pół-eos i pentax... a dokładniej to tutaj

Pełne uzależnienie Awatar dinderi
    Miasto
    Raszyn

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez MacGyver Zobacz posta
    Jeśli fotografujesz 24-70 na długim końcu to GO, przy ostrzeniu na 3 m i f/2.8, wynosi zaledwie 35 cm.
    Zaledwie? Przecież to kilometry całe!
    Wydaje mi się, że kolega musi się po prostu obyć z aparatem i przestawić na trochę inną pracę, niż to było z cropowy Nikonem. Jeśli prześledzić podobne posty z ostatnich 2 lat to FF + 24-70L sprawia kłopoty bardzo wielu "canonierom", niby obytych ze sprzętem, którzy wcześniej fotografowali cropem.
    Jest duże, ciężkie, bardzo wymagające. Trzeba nabrać pokory, pamiętać o płyciźnie GO, usztywnić łapy i ćwiczyć.
    Odpowiadając na pytanie. Procent nieostrych, to około 1 z całej imprezy. W 98% przypadków z mojej winy. Czasami winny jest zbyt wolny AF, ale to się musi na prawdę "dziać".
    Ostatnio edytowane przez dinderi ; 13-09-2011 o 15:52
    Kontakt ze mną tylko przez e-mail: "mirekkania na yahoo kropka com kropka au". PW nie czytam.
    09. Rób i pokazuj zdjęcia, które podobają się tobie, a nie oglądającym.

---Moje zdjecia na FB---

Strona 1 z 5 123 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów