Re: Pierścienie pośrednie
Cytat:
Zamieszczone przez p13ka
Zaintersowałem się pierścieniami...
...Będę wdzięczny niezmiernie za wszelkie dodatkowe informacje.
Pierścienie Kenko w niczym nie odbiegają od firmowych Canona, a nawet wręcz przeciwnie :wink: bo są dużo tańsze (na Ebayu średnio za 140 USD) oraz występują w ilości 3 sztuk o grubościach 12, 20 i 36 mm, podczas gdy Canon produkuje tylko dwie grubości. Oczywiście jedne i drugie przenoszą przysłonę. Przy większych szerokościach pierścienia utrata jasności obiektywu może być na tyle duża, że AF przestaje działać, ale na co komu AF przy macro. Przy średnich skalach odwzorowania lepszym rozwiązaniem wydaje się być obiektyw macro, ale przy większych skalach taki obiektyw dodatkowo 'wydłuża się' pierścieniami, a nawet mieszkiem! Patrz choćby tutaj
Kenko - Pierscienie posrednie - EOS
Chcialem Was zapytac czy pierscienie posrednie firmy Kenko sa w 100 % kompatibilne z EOSami?
Znalazlem dwa "modele" w niemieckich sklepach:
- pierscienie posrednie DNG KENKO CANON (12mm, 20mm und 36mm)
- pierscienie posrednie KENKO CANON EOS (12mm, 25mm, ???*)
Dziwne jest to, ze przy EOSie jest inna szerokosc pierscieni.
Moze model DNG tez jest w pelni kompatybilny z EOSami?
Ktos cos wie na ten temat?
* trzeciej wielkosci nigdzie nie znalazlem (moze nie ma)
pierścienie pośrednie?? makro-co wybrać??
Witajcie canonierzy!! chciałem spóbować fotog. makro, więc pytam praktykujących jakie pierścienie pośrednie będą właściwe do canon 400D ?? dziękuje z góry za odpowiedzi....pozdr.
pierścienie pośrednie z przeniesieniem automatyki- zamiennik - czy warto?
Otóż od pewnego czasu na allegro pojawiają się takowe zamienniki, http://www.allegro.pl/item369177887_pierscienie_posrednie_13_21_31mm_can on_ze_stykami.html Mają przeniesienie automatyki do EF, cena zachęcająca, czy ktoś miał do czynienia z takimi zamiennikami. Skoro pierścienie nie ingerują w optykę to w ich przypadku może mieć znaczenie jedynie jakość wykonania, trwałość, dopasowanie, bezawaryjność. Ciekawy jestem, czy używa ktoś w forumowiczów i jak się spisują. Myślę, że gdyby okazały się sprawdzone to można spróbować, :roll: Zawsze zostają Kenko i Canonw razie czego.