witam, mam dylemat, który aparacik wybrać. Proszę o jakąś pomoc w celu wybrania jednego z nich, z góry dzięki!
Wersja do druku
witam, mam dylemat, który aparacik wybrać. Proszę o jakąś pomoc w celu wybrania jednego z nich, z góry dzięki!
Jak bez żadnych założeń, to wybór jest oczywisty: 60D.
Zależy na czym ci zależy bo takie ogólne według mnie różnice to :
- w 600D utrudniony dostęp do menu
- w 600D mniej trybów Autofocusa
- w 60D jest dodatkowy ekran
- 600D jest mniejszy
idź, pomacaj, kup który bardziej Ci leży - to jest najlepsze rozwiązanie 8-)
a jak bardziej szczegółowo to porównanie masz tutaj
http://www.optyczne.pl/porownaj.php?...1182&add1=1221
poczytaj też tu
http://canon-board.info/showthread.php?t=73643
i tu
http://canon-board.info/showthread.php?t=67617
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
aha, i jeszcze tu http://canon-board.info/showthread.php?t=75116
Oczywiscie 60D, bo to wyższa liga. Ten model jest bardziej ergonomiczny spośrod wymienionych.
Oba będą dawać fantastyczny obrazek, 60D ma sprawniejszy autofokus, lepszą baterię i nieco większą puszkę. Ja wybrałem 60D, z powodu złych doświadczeń z autofokusem 500D.
Ogólnie w tych modelach już aż takiej różnicy nie ma, 60D jest ciut lepszy do dynamicznej akcji, a 600D jest po prostu wystarczający. Oba to fantastyczne aparaty i nie ma w nich zbyt wiele rzeczy które mogłyby przeszkadzać w fotografowaniu.
PS. Tylko nie zapomnij dokupić do nich nowszego KIT'a, generalnie te matryce nie są tak strasznie wymagające, jak się o nich mówi, ale KIT od 350D to optyczna i mechaniczna masakra.
no wlasnie zastanawialem sie z tym kitem, troche juz sie zapoznalem z tymi modelami i zdecydowalem sie na 60d ale zazwyczaj jest on sprzedawany tylko body wiec co warto jeszcze w tych denach kita do niego dokupic? interesuje mnie ogniskowa cos kolo 28-100
ja kupiłem 600 (do macro i na wycieczki) bo jest:
1 mniejsza
2 lżejsza
3 tańsza
pozdrawiam
Masz już obiektywy na początek, po co ci jeszcze jeden kit - lepiej dozbieraj na coś konkretnego.
Matti21 powiedz może coś w kwestii KIT'a którego już masz, czy może brakuje Ci światła, może coś innego.
OrzelPiotr dobrze radzi byś może przemyślał kupno czegoś innego zamiast nowego KIT'a.
Określ braki obecnego :-)
C 17-55 2.8 :)
Bo tani. Ostatnio sporo fajnych fot zrobiłem jakże znieniawidzonym tutaj kitem 17-85 IS USM, który poza mydłem w rogach jest naprawdę dobry, jak na obiektyw za taką sumę. Szybki i celny autofokus, niezły stabilizatorek, w miarę ostry obrazek (nie licząc rogów na szerokim), dosyć wytrzymała kontrukcja.
18-55 starej generacji to bardzo średni obiektyw, nie jest dobry ani mechnicznie, ani optycznie, można za niewielkie pieniądze nabyć dobry mechanicznie 17-85IS, albo niezły optycznie 18-55IS2.
C 17-55 2.8 no troche drogi:P tyle co body 60D:P a co do kita ktore mam z 350d to je i tak oddaje do firmy bo tam bedzie potrzebny wiec poki co bede mial TOKINE 12-24 ale kolejne obiektywy mam dopiero od 100mm..
Jeśli to Twoja pierwsza puszka w życiu - kup 600D. Będziesz miał świetny aparat do nauki z super matrycą, nie za duży etc. Zdjęcia i tak robią obiektywy.
Jeśli jesteś zaawansowanym amatorem - 60D, bo na dłużej zaspokoi Twoje ambicje.
Pamiętaj , że żeby mieć szeroki kąt to 24mm Ci nie starczy, bo tu ogniskowe mnożymy razy 1,6.
600D okrojony jest o kilka bajerów, ma mniej pól AF, nie ma monochromatycznego wyświetlacza, kółka sterującego i kilku dedykowanych przycisków, a więc ma gorszą ergonomię. Co dla amatora bawiącego się do tej pory nie-lustrami może być paradoksalnie zaletą.
Ja bym tylko 50/1.8 dokupil. Fajny zestaw t12-24 + c50/1.8 + c100 + c100-300.
no juz troche sie w tej dziedzinie bawie wiec nie jest to moja pierwsza puszka, zdecydowanie 60D bardziej przemawia do mnie, szkoda ze 50D juz nie produkuja bo byl to idealny aparat dla mnie..
60D będzie idealnym aparatem dopiero w momencie wypuszczenia 70D - na obecną chwilę stanowczo odradzam jego zakup. :]
Tak jest z wszystkim, poprzednie generacje telewizorów i pralek były lepsze od obecnych.
Dlatego mam 40D :-)
600d - 2700zl
60d - 3300zl
Chyba warto dac te 600zl wiecej i miec klase wyzej..
@Matti21 takich dylemtów tu jest wiele i ile osób tyle będzie opinii, naprawdę trudno jest komuś doradzać, zwróć tylko uwagę na to, że te aparaty poza oczywście wyglądem i ergonomią, są bardzo do siebie zbliżone możliwościami i bedą dawać bardzo, ale to bardzo zbliżone do siebie zdjęcia, a zaryzykuję nawet stwierdzenie, że takie same...
jakiś czas temu zastanaiwałem się jaki byłby mój następny aparat, pełną klatkę odrzuciłem z uwagi na cenę, a w 550d najbardziej brakuje mi bezprzewodowego sterowania lampami, z racji tego że mam grip jest już wygodnie...
doszedłem do wniosku, że 600 by mi w pełni wystarczyła bo do amatorskich zastosowań jest wystarczajaca, zresztą 550 też
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
a grip z 550 pasuje do 600 :) i baterie zresztą też
No tak, ale za cenę 600D z grypą pewnie wyjdzie (albo prawie wyjdzie) 60D. ja do dodatkowego wyświetlacza się przyzwyczaiłem i nijak nie mogę sobie poradzić na 550D ;)
w 60d bardzo mnie przekonuje wyswietlacz na gorze ktory bylby mi baaaardzo pomocny, w w mojej 350d mam taki tylko mniejszy kolo wizjera a to rozwiazanie w 60d jest idealne dla mnie czego nie ma w 600d..
nie marudź - jak cię stać to bierz 60D /sam się właśnie przesiadłem z 400D/
Na 7D w zasadzie stać mnie było, na 5D mk II na raty też bym wydolił, ale po co? Nie zarabiam na fotkach a stare body jakoś mi już po 3 latkach nie starczało.
ok dzieki:) no to chyba decyzja podjeta ostatecznie:) jak ktos ma jeszcze swoje 2 gr to mile widziane:)
acha i jeszcze mała dygresja w temacie braku czujnika wyłączania wyświetlacza przy korzystaniu z wizjera - w sumie fajny patent tylko po co w sprzęcie z obracanym ekranem LCD?
to jeszcze na koniec zapodam linka, bo nie wiem czy czytałeś, a zapomniałem zapodać od razu
http://www.canon-board.info/showthread.php?t=67617
Odświeżę nieco temat.
Prawdopodobnie w przyszłym roku trzeba będzie zastąpić wyeksploatowaną 450-tkę czymś nowszym. Jeszcze do niedawna przewidywałem, że następca będzie również z serii xxxD, ale zaczynam się wahać. Dzisiaj macałem 60D i nie ma się co oszukiwać, na pewno lepiej leży w dłoni.
Ale do rzeczy. Czy ktoś mający odpowiednią wiedzę mógłby mi wyjaśnić różnicę w AF obu aparatów? 60D ma wszystkie punkty krzyżowe, ale gdzieś wyczytałem, że punkty krzyżowe zaczynają pracować od f2.8, a moje obiektywy są ciemne. Czy to oznacza, że C15-85 będzie pracował tak samo na 600D i 60D, czy też na 60D będzie pracował lepiej... jeżeli tak to dlaczego?
Ewentualnie w czym jeszcze 60D oprócz ergonomii, pomiaru światła, zdjęć seryjnych, wizjera jest lepszy od 600D?
Czyli 60D ma lepsze (bo krzyżowe) punkty niecentralne i lepszy centralny dla jasnych obiektywów.
Ale zakładając obiektyw o f3.5-5.6 i ustawiony na sztywno punkt centralny. Czy teoretycznie będzie jakakolwiek różnica w AF na korzyść 60D ?
Po raz pierwszy, więc witam wszystkich starych i nowych bywalców.
Pytanie jak w tytule. 60D czy 600D i dlaczego ten, a nie drugi?
Planowane zastosowanie: amatorskie, często w słabym świetle; pejzaż, portret (w pomieszczeniu i w plenerze), ludzie (często dolna perspektywa), architektura (gł. militarna), zabytki techniki, ptaki, duże owady (ważki), sporadycznie makro. Publikacja tylko w internecie. Obróbka na laptopie.
Będę wdzięczny za wszelkie argumenty za lub przeciw.
60D, bo :
- niewielka różnica w cenie
- lepsza ergonomia, ale najlepiej wcześniej pomacać w sklepie
- więcej klatek na sekundę
- wyższe używalne ISO
- bardziej wytrzymałe body(?) ale pewien nie jestem
60d :]
lepiej tańszą puszkę i lepsze szkło. Nie wiem dokładnie w jakie szkła celujesz, ale lepszy obrazek da ci 600D (czy 550D) z 15-85IS niż 60D z 17-85IS.
Inna sprawa to ergonomia, dla mnie 60D jest idealnie wyprofilowanym korpusem, z nieco okaleczoną guzikologią, ale sam korpus i materiały są boskie - jest wygodniejszy od 5DII i nie ziębi się tak w chłodniejsze dni. Z kolei dla mojej dziewczyny wygodniejszy jest 500D.
Raczej 60D jest skierowane do nieco bardziej zaawansowanych odbiorców, aparat jest przygotowany do strzelania w RAW'ach (brak przycisku zmiany balansu bieli, zmiany stylu obrazów)
No i jeszcze jedna kwestia, zastanów się jakimi obiektywami chcesz fotogrfować, 600D jest idealnie wyważone ze szkłami typu 18-55, 28/1.8, 50/1.8, 50/1.4, 85/1.8, 100/2, z większymi jest niewygodnie. 60D bardzo dobrze leży w łapie z nieco cięższymi szkłami, typu 17-40L, 17-85IS, 15-85IS, 17-55IS, 70-200 f/4L i stałkami L typu 35/1,4 czy 50/1,2. Słowem - jeśli nie planujesz kupować droższych i cięższych obiektywów, 600D będzie zupełnie wystarczające.
60d ma też lepszy wizjer, Imo istotna rzecz :>
Naprawdę 60D nie ma przycisku zmiany balansu bieli i żeby to zrobić jedyne wyjście to wchodzić głęboko w menu i dopiero tam ustawić WB ???
Trzeba wcisnąć przycisk "Q", środkowy przycisk i dopiero można zmieniać. Nie jest to jakieś strasznie niewygodne, ale korzystając na przemian z 1000D, 60D i 5DII, może to się nieco pomieszać.
W zasadzie niejako przez swoje marudzenie tutaj odkryłem ten guzik. Wygodne, można w miarę szybko korygować siłę lampy, zmieniać style obrazów i balans bieli.
ja pod set mam WB a wybór AF pod przyciskiem powiększenia i górne kółko
Mam 60D od grudnia 2010 ,moim zdaniem jest to dobry sprzęt ,zwłaszcza ,że ciągle podróżuję i jest narażony na "wszelkie możliwe stresy i wibracje".Jedyny kłopot jaki miałem to dopasowanie canona,ale to doy=tyczy wszystkich canonów do obiektywu sigmy.
Polecam