pytanko do użytkowników tego sprzęciora:
gdzie można kupić matówki do 5d
czy moze ktoś już wymieniał i moze podzielić sie wrażeniami z samej wymiany i pracy na nowych matówkach?
Wersja do druku
pytanko do użytkowników tego sprzęciora:
gdzie można kupić matówki do 5d
czy moze ktoś już wymieniał i moze podzielić sie wrażeniami z samej wymiany i pracy na nowych matówkach?
Witaj, ja swoja Ee-s zamowilem tutaj: http://www.bhphotovideo.com/bnh/cont...67&Q=&O=NavBar
powinna dotrzec przed nowym rokiem jak bede mial szczescie :)
Pytanie troche offtopic, jak to jest ze inna matowka w 300D/350D moze spowodowac problemy z liczeniem ekspozycji (wg CatEye Optics) a w 5D i 1D mozna sobie dowolnie zmieniac matowki i nie ma problemu?
Nie tak dowolnie, sa tylko 3 specjalnie zaprojektowane dla 5d w tym standardowa ;)
Cytat:
Zamieszczone przez Diego
a jak z wymianą, w instrukcji nie ma o tym słowa ( choć obiecują ), mocno to skomplikowane? moze masz jakiegoś linka do opisu wymiany?
Cytat:
Zamieszczone przez Diego
jako ze sama wysyłka to 25 USD moze ktoś reflektuje na wspólne zakupy?
gdybyśmy zebrali małą grupkę to wyszło by taniej
instrukcja?Cytat:
Zamieszczone przez darekp
z tego co widziałem, to jest to kwestia odkręcenia jednej śrubki.
Cytat:
Zamieszczone przez Kubaman
a gdzie widziałeś?
bo tam zadnej śrubki nie widze
Jakie srubki? Toz to w 20D jest prosty zatrzask...
Tak, moze spowodowac problemy... Zwlaszcza jesli jest duzo jasniejsza/ciemniejsza i na srodku ma jakies dodatki a ty mierzysz centralnym :D Zwykle pomaga stala korekta +/-, wiec nie jest tak zle... Kto powiedzial ze nie ma problemow na 5/1? Problemy sa wszedzie. 5D chyba nawet ma custom function w ktorym sie ustawia jaka masz matowke co powoduje poprawne pomiary.Cytat:
Zamieszczone przez pazurek
być może i zatrzask, choć wydawało mi się, że była to śrubka. Odkręć lensa i w górnej części bagnetu, tam gdzie jest matówka na krawędzi masz tę śrubkę/zatrzask.Cytat:
Instrukcja naprawdę sporo pomoże.
Cytat:
w tym sęk ze w instrukcji nie ma o tym słowa :twisted:
..reflektuję.Cytat:
słowo jest :-PCytat:
wyraźnie zostało napisane, że aby zamonotować matówkę, należy skorzystać z instrukcji dołączonej do ... matówki ;)
Jeszcze takiej nie znalazłem, ale chociaż wiesz czego szukać.
zacytuję instrukcję do 5d:Cytat:
"Wymiana matówki jest opisana w tej instrukcji"
chyba jestem slepy
po angielsku, ( a to jedyne dobre źródło) jest napisane:
to change the focussing screen follow the instruction that comes with focusing screen
Tyle, że tegio już nie ma w downloadzie, nawet na stronie Canona w USA. Czyli kiepskawo.
witamCytat:
to gdyby byli chetni to ja rowniez reflektuje.
no to jest nas dwóch, wypada po niecałe 15 usd za przesyłke, wyslij mi maila na dom:maupa:acx.pl to sie bedziemy organizowacCytat:
Zamieszczone przez jackpe
pozdrawiam
darek
A o ktora ci chodzi? Ja prawdopodobnie kupie Ee-D, czyli ta z gridem,Cytat:
udalo mi sie trafic taki opis:
"I don't see any brightness difference from the Ee-A (default) to the Ee-D. So there's no effect on MF. Autofocus isn't affected either. The grid lines is what I bought the Ee-D for, and it works as it should."
Ciekawi mnie tylko, czy ten grid przeszkadza w codziennej fotografii,
z jednej strony mam sporo zdjec niedokladnie horyzontalnych ;-)
wiec by sie przydal, z drugiej jesli te linie beda mi przeszkadzaly...
Masz doswiadczenie z takim screenem?
Ja czytałem gdzieś dla odmiany, że ta matówka jest ciemniejsza, co niektórych może nieprzyjemnie zdziwić.
Ee-A (standartowa w 5D) jest wg opisu najjaśniejszą matówką z zestawu, przeznaczoną do współpracy ze szkłami F5.6 a nawet ciemniejszymi (to z opisu Canona).
mam brata nikonowca i on nie wyobraża sobie matówki bez linijek, więc chyba w codziennej pracy to nie przeszkadza, ja chcę kupić Ee-S i też się zastanawiam czy ze szkłami EF nie bedzie problemuCytat:
Zamieszczone przez snowboarder
....trzech!Cytat:
Do tego w CFach zmieniasz ustawienie, żeby aparat nie mylił się w ekspozycji..Cytat:
Zamieszczone przez Diego
A jakie miały by być problemy?Cytat:
np. problem z działaniem AF-aCytat:
Zamieszczone przez piast9
Co ma piernik do wiatraka?Cytat:
Cytat:
a wiesz co sie w głowach canonludów urodziło, moze maja wizje zeby jak najmniej uzywać manualnych szkieł?, może doszli do wniosku ze ta puszka jest dla ludzi co to tylko L-ki bedą kupować ( poniekąd tak jest - 50 1,8 to masakra z tą puszką), dlatego dopytuje, moze nie bedę pierwszy który kupi tę matówkę?
A może spróbowac namówić któregoś z naszych rodzimych handlowców? - sądząc po cenach sprzętu który sprzedają - zaopatrują się w atrakcyjnych miejscach i biorą mniej!Na te matówki - jest już 4 chętnych :-)
Cytat:
Zamieszczone przez hekselman
można spróbować :neutral:
A ja mam pytanie czy ktos by sie podlaczyl do zakupu matowki do 5D z klinem, takiej jak ta: http://www.brightscreen.com/news.htm
Na tej stronie kosztuje teraz 159$ + dostawa. Ja bym bral dwie. Ktos jeszcze chcialby?
Dobra, jakbyście ściagali z BHphoto matówki architektoniczne do 5D, to dajcie znać. Też się będę pisał na zakup.
Cytat:
Zamieszczone przez king_nothing
a ta nie wystarczy?
http://www.digitalpear.de/cms;digita...465&&portal=16
Moze sie i nazywa super precision, ale co klin to klin...Cytat:
Cytat:
Zamieszczone przez KuchateK
myślałem ze to własnie jest klin :(
Swiete slowa... No to kto reflektuje?Cytat:
Zamieszczone przez KuchateK
chetnie bym to kupił, ale co z pomiarem swiatła?Cytat:
Zamieszczone przez king_nothing
http://canon-board.info/showpost.php...62&postcount=9
Nie jest tak zle... Latwiej Ci bedzie skorygowac raz na matowke jak na kazdej focie robic bracketing ostrosci :mrgreen:
A jak ten klin ma działać w praktyce - ktoś ma pomysł?Czy wyłączamy AF czy mam walczyc ze "śledzącym" AFem?Czy to naprawdę zadziała? - w sensie że raczej mocno ufam precyzji automatyki, staram się używać szybkich USMów, jasnych by wykorzystać w pełni właściwości automatyki - a teraz miałbym to wszystko wyłączyć i ...co w zamian?Przecież najczęściej występuje rozbieżność pomiędzy tym co na matówce i tym co na zdjęciu - to jak te kliny mi pomoga?Ja z uporem maniaka: używam "kominka" kątowego - jeden ruch i mam 2x powiększenie matówki i to mi wystarcza (nie mówiąc o innych jego zaletach!).Jestem za nowościami tylko: czy rzeczywiście coś extra dostanę za...159 "zielonych lisci"?No niech koledzy mnie uprzejmie przekonają - co! Ja jestem "za" wszystkimi nowościami choć czasem brak mi wyobraźni - ale od czego mam forum :-)
Klin ma działać z ręcznym ostrzeniem ze szkłami na przejściówkach. Nikt nie każe rezygnować z AF przy obiektywach EF.
A wiara w precyzję AF w 300 czy 350D ponoć pryska gdy na matówce w klinie widać tę "precyzję".
Czy to znaczy że są matówki z klinem do 300 - 350D? Gdzie to można zobaczyć?Jak to się ma ostrzenie na matówce do ostrych zdjęć?Cytat:
Moje doświadczenia z matówką z klinem: do eksperymentu użyłem wymiennej matówki do EOSa 650 - adaptacja "zero" problemów - koszt: spoooro mniejszy....
Wyniki eksperymenu.
Sama wymiana tzn wyjęcie matówki z 5 - bez problemu - w zaciszu domowym.Mocno przydatna mała penseta ale niekoniecznie - matówka ma element za który można uchwycić.W terenie - kwestia wprawy.
Zaskoczenie: podświetlane punkty ustawiania ostrości sa nie na matówce tylko na pryzmacie!Zmiana matówki - nie pozbawia tychże!
Włożenie nowej matówki - zero problemów.
Testy - pierwsze wrażenia potwierdzone zdjęciami: w układzie pracy z AF - bezsens stosowania - AF jest dokładnie tak samo precyzyjny!IDEALNIE TAK SAMO - widać to na mikroklinach.
Więc ewentualnie pozostaje zastosowanie przy optyce niekompatybilnej z AF Canona ( brak mi takiego sprzętu do testów) ale - zapłacić tyle kasy za taki gadżet - wolałbym dołożyć do obiektywu!
Subiektywna ocena: oryginalna matówka - szczególnie (mam obsesję czy co?!....) z kątowym celownikiem dającym powiększenie obrazu w zupełności wystarcza.Brak mi wyobraźni do innych zastosowań.Zmiana matówki nie wpływa widocznie na jasność obserwowanego obrazu - większą rolę odegra tu światło obiektywu (to dodatek do dyskusji: 2.8 czy IS).
Generalnie: gadżet.
Dopisałbym się do "kreskowej" matówki jesli nie jest za późno :)
Nie wiem, czy nie jest za późno. Sam się zgłaszałem, ale zero odzewu..Cytat:
Zamieszczone przez Janusz
Ja już odpuszczam w takim razie. Zamówiłem w kraju. A jakim skutkiem jeszcze nie wiem. Zaraz podam linka.
Zamówiłem tutaj: http://www.fotozakupy.pl/sklep/page/...esoria_cyfrowe
Cena jeszcze w miarę rozsądna.Cytat:
Daj znać, nawet na PW co Ci odpiszą i czy w ogóle zrealizują zamówienie.
Pewnie też się szarpnę, bo to jednak przydatna rzecz.
Tzn zamówienie zostało przyjęte. Oczekiwanie od 7 do 14 dni. Jak będę wiedział coś więcej oczywiście napiszę :)
Mogę dodać, że dzisiaj mi potwierdzono zamówienie telefonicznie. W 2 tyg powinno się zamknąć. Zamówilem obydwa rodzaje. Ten z D mają juz miec w Pn, ale zdecydowałem aby przysłali obydwie razem :)Cytat:
Zamieszczone przez oskarkowy
Dobrze, dziekuję Ci bardzo za pomoc. Idę w Twoje ślady, ale ja wezmę tylko architektoniczną.Cytat:
Szybko potwierdzili więc mam nadzieję, że będzie ok. Powodzenia :)