pytanko do użytkowników tego sprzęciora:
gdzie można kupić matówki do 5d
czy moze ktoś już wymieniał i moze podzielić sie wrażeniami z samej wymiany i pracy na nowych matówkach?
pytanko do użytkowników tego sprzęciora:
gdzie można kupić matówki do 5d
czy moze ktoś już wymieniał i moze podzielić sie wrażeniami z samej wymiany i pracy na nowych matówkach?
Witaj, ja swoja Ee-s zamowilem tutaj: http://www.bhphotovideo.com/bnh/cont...67&Q=&O=NavBar
powinna dotrzec przed nowym rokiem jak bede mial szczescie![]()
Pytanie troche offtopic, jak to jest ze inna matowka w 300D/350D moze spowodowac problemy z liczeniem ekspozycji (wg CatEye Optics) a w 5D i 1D mozna sobie dowolnie zmieniac matowki i nie ma problemu?
Nie tak dowolnie, sa tylko 3 specjalnie zaprojektowane dla 5d w tym standardowa![]()
Zamieszczone przez Diego
a jak z wymianą, w instrukcji nie ma o tym słowa ( choć obiecują ), mocno to skomplikowane? moze masz jakiegoś linka do opisu wymiany?
Zamieszczone przez Diego
jako ze sama wysyłka to 25 USD moze ktoś reflektuje na wspólne zakupy?
gdybyśmy zebrali małą grupkę to wyszło by taniej
instrukcja?Zamieszczone przez darekp
z tego co widziałem, to jest to kwestia odkręcenia jednej śrubki.
Zamieszczone przez Kubaman
a gdzie widziałeś?
bo tam zadnej śrubki nie widze
Jakie srubki? Toz to w 20D jest prosty zatrzask...
Tak, moze spowodowac problemy... Zwlaszcza jesli jest duzo jasniejsza/ciemniejsza i na srodku ma jakies dodatki a ty mierzysz centralnymZamieszczone przez pazurek
Zwykle pomaga stala korekta +/-, wiec nie jest tak zle... Kto powiedzial ze nie ma problemow na 5/1? Problemy sa wszedzie. 5D chyba nawet ma custom function w ktorym sie ustawia jaka masz matowke co powoduje poprawne pomiary.
...
być może i zatrzask, choć wydawało mi się, że była to śrubka. Odkręć lensa i w górnej części bagnetu, tam gdzie jest matówka na krawędzi masz tę śrubkę/zatrzask.Zamieszczone przez darekp
Instrukcja naprawdę sporo pomoże.