Telekonwerter EF 1.4 II vs. III
Witam,
Zamierzam "wydłużyć" 70-200 f4 L IS. Wydaje mi się, że konwerter 2x za bardzo przyciemni. Z kolei obawiam się pogorszenia jakości przy zastosowaniu konwertera jakiegoś niezależnego producenta. Stąd zastanawiam się nad Canonowskim EF 1.4x. Tylko pytanie... wersja II czy III? Trójka jest wg opisow lepsza, ale czy to będzie odczuwalne na tyle, by zrekompensowało różnicę w cenie? Ma ktoś doświadczenia, które pomogłyby mi podjąć decyzję? Body to obecnie 40D, przyszłościowo coś jak 5DmkII.
Z góry dziękuję za pomoc,
Pozdrawiam,
Voyager70
Odp: Telekonwerter EF 1.4 II vs. III
W nawiązaniu do mojej wczorajszej rozmowy ze strideerem odnośnie TS-E17mm f/4L, mam pytanie. Podpinał ktoś może szerokie stałki do wersji III 1,4x ?
Jeśli myślisz o konwerterze canona, to da się go podpiąć tylko do teleobiektywów.
Wystaje z niego "takie coś", co chce wejść obiektywowi od tyłu w otwór i tylko teleobiektywy pozwalają na taki numer.
Cytat:
Zamieszczone przez
Leon007
Jeśli myślisz o konwerterze canona, to da się go podpiąć tylko do teleobiektywów.
Wystaje z niego "takie coś", co chce wejść obiektywowi od tyłu w otwór i tylko teleobiektywy pozwalają na taki numer.
Eee, te z trójeczkami mogą być używane, chociaż nie ma mowy o tym w oficjalnej dokumentacji. Tutaj w recenzji jest o tym mowa Canon EF 1.4x III Extender Review, można też poszukać zeznań świadków w innych miejscach w sieci.
Ciekawe. Wygląda na zdjęciu jak II (którą mam), czyli owa II też powinna działać z niektórymi szerokimi. :?:
Tylko TS-E z szerokich - tak wygląda z tej recenzji.
Cytat:
Zamieszczone przez
Leon007
Ciekawe. Wygląda na zdjęciu jak II (którą mam), czyli owa II też powinna działać z niektórymi szerokimi. :?:
Tylko TS-E z szerokich - tak wygląda z tej recenzji.
Na stronie poświęconej extenderom Canona na wiki jest mowa o obsłudze wszystkich szkieł TS-E. Ja sam nie mogę tego potwierdzić z praktyki, ponieważ miałem kontakt wyłącznie z TS-E 17 i 24 (obie wersje), natomiast nigdy nie używałem telekonwerterów ani dłuższych obiektywów TS-E.
Gdzieś na jakiejś polskiej stronie widziałem zdjęcie któregoś z TS-E z dokręconym telekonwerterem, ale teraz jak szukam to nie znajduje...
Cytat:
Zamieszczone przez
Krzychu
Używałem wielokrotnie TC 1.4 v II z 70-200 f/4 IS wielokrotnie i daje naprawdę dobrą jakość
Powiedz jak taki tandem sprawdza się w spottingu :?:
Mam zamiar kupić extender 1,4 do 70-200/f4 IS z EOS 7D. Na stronie Canona wśród wymienionych szkieł do jakich pasuje nie ma 70-200/f4 IS, wyżej czytałem że wszystko gra. Czy nie ma problemów z AF, pomarem światła itd.
Znalazłem w sieci w morele.net, MC 1,4x Konverter C/AF DGX PRO 300 firmy Kenko. Czy to ten sam który jakiś czs temu (tak ze dwa lata) chwalił jotes? Cena prawie 1300 to nadal taniej o 600 od Canonowskiej III. Warto kupić ?
Cytat:
Zamieszczone przez
wajo94
Znalazłem w sieci w morele.net, MC 1,4x Konverter C/AF DGX PRO 300 firmy Kenko. Czy to ten sam który jakiś czs temu (tak ze dwa lata) chwalił jotes? Cena prawie 1300 to nadal taniej o 600 od Canonowskiej III. Warto kupić ?
używam canona 1.4 II z 70-200 4 LIS zestaw jest bezproblemowy, cena o kenko którą znalazłeś jest jakaś chora kenko w wersji o której piszesz kosztuje na allegro pomiędzy 500-700zł nowy oczywiście. kenko nie używałem ale rzeczywiście jest chwalony zalety kenko to to że podepniesz go do każdego (pewnie prawie każdego) obiektywu canona nie bo ma wystający element który mieści się w dedykowanym znaczy zgodnym z konwerterem obiektywem, canon posiada uszczelnienie (dla mnie nieistotne) porównanie i testy można odszukać na niemieckiej stronie były podawane linki.
TC 1.4 II dziala idealnie z TS-E 24 MK II
Tc1.4 II + TS-E 90/2.8 - działa.
Używam TC 1.4 II z 17L TS-E, no problemo.
Cytat:
Zamieszczone przez
jaś
...... cena o kenko którą znalazłeś jest jakaś chora kenko w wersji o której piszesz kosztuje na allegro pomiędzy 500-700zł nowy oczywiście......
Może jakiś czas temu albo z inną literką, ale w tej chwili przeszukałem i nie znalazłem poniżej 1150 zł a na allegro nie ma.
Cytat:
Zamieszczone przez
wajo94
Może jakiś czas temu albo z inną literką, ale w tej chwili przeszukałem i nie znalazłem poniżej 1150 zł a na allegro nie ma.
czas leci, ceny pewnie również, gryzłem temat jakiś czas temu, były i dgx i dg w cenie o jakiej piszę, wiem bo prawie kupiłem, może poszukać w allegro w zakończonych aukcjach :) lub próbować kupić używkę C1.4II.
A takie pytanko ktos używał go z 70-200 2.8 L ? Bez IS! Takowy posiadam a chciałabym go wydłużyć, czy brak ISa sprawi, ze nie pociągnie na takic ogniskowych?
Cytat:
Zamieszczone przez
Mylkes
A takie pytanko ktos używał go z 70-200 2.8 L ? Bez IS! Takowy posiadam a chciałabym go wydłużyć, czy brak ISa sprawi, ze nie pociągnie na takic ogniskowych?
Tak.
Wczoraj miałem okazję potestować 70-200/2.8 L + TC1.4 III i wg mnie śmiga to bardzo dobrze. Byłem zmuszony fotografować FFem stąd konieczność użycia TC. Głównie w trybie Servo. Nie zauważyłem pogorszenia jakości zdjęć. W tamtym roku testowałem ten obiektyw z Kenko 1.4 i szybko zdjąłem badziewko. Nie dość, że szybkość AF spadła zauważalnie to jeszcze obraz był taki mydlany.
Cytat:
Zamieszczone przez
Mylkes
Używam C x1,4 II nawet z "biedną" e-Lką 70-200/4 non IS i f5,6 daje zadowalające efekty.
AF działa sprawnie i szybko, jakoś nie dostrzegłem pogorszenia.