Witam
Poszukuje zestawu z nadajnikiem i 2 odbiornikami mógłby mi ktoś polecić jakiś fajny nie drogi zestaw na allegro mój budżet (do 300 zł)
Wersja do druku
Witam
Poszukuje zestawu z nadajnikiem i 2 odbiornikami mógłby mi ktoś polecić jakiś fajny nie drogi zestaw na allegro mój budżet (do 300 zł)
Pixel Soldier - pewne wyzwalanie, duży zasięg, grupowanie lamp, solidna obudowa. Zmieścisz się w wyznaczonym budżecie.
pewnie wiele razy bylo
rf-602
pm-04
itd
A ja polecam Yongnuo RF-602 zmieścisz się w 250zł i nie będziesz miał żadnych powodów do narzekań. Pzdr.
Podpisuje się pod RF-602. Mam od roku i są niemalże bezproblemowe - chyba 2x na ileś tysięcy błysków mi tylko nie odpalił lampki.
Ja też głosuję na Żołnierzyki :)
Gdybyś Twój budżet był dwa razy większy, to mógłbyś zastanowić się nad wyzwalaczem Quantuuma - bardzo dobrze sprawdza się w studio, szczególnie przy większej ilość lamp, tak samo w plenerze, żadnych zakłóceń.
RF-602 jest bardzo dobre. Miałem je kupic w zeszłym roku, ale dosłownie tuż przed zakupem do Polski dotarło coś dużo lepszego w podobnej cenie 229zł-239zł - komplet nadajnik i odbiornik takie jak tutaj
http://allegro.pl/phottix-strato-2-c...547756402.html
http://allegro.pl/phottix-strato-wyz...547164444.html
Phottix Strato w nowej wersji z przelotką stopki lampy przenoszącą eTTL do lampy zamocowanej na aparacie na nadajniku Strato.
Dla mnie to idealne rozwiązanie.
Mam na aparacie lampę w eTTLu, która doświetlam pierwszy plan - najczęściej światłem odbitym z dyfuzorem na lampie. Pozdostałe lampy działają w manualu podpięte do odbiorników Strato.
Ważne jest że mam wspomaganie AF z lampy wsuniętej w nadajnik na aparacie, bez tego w ciemności nie da się focić.
Wszystko działa radiowo na 2,4GHz.
Nadajnik ma genialnie prosto zrobiony podział na grupy. Wyłącznik jest do normalnego używania - to nie są mikroprzełączniki do ustawiania scyzorykiem.
Ma 4 kanały do 4 grup lamp i co bardzo ważne kanał ALL wyzwalający wszystkie lampy niezależnie od kanału - to bardzo ułatwia pracę o ile lampy są w różnych grupach, a chcemy je raz użyć selektywnie a innym razem wspólnie.
Kolejna bardzo fajna sprawa to zgodnie z informacją producenta odbiornik wytrzymuje sterowanie lampami z napięciem na stopce do 300Voltów. To ułatwia dobór lamp do strobingu.
Działa stabilnie. Testowałem do 1/250sec - mój EOS450D ma max czas synchronizacji 1/200, ale wyrabia się jeszcze przy 1/250, dopiero przy 1/333 pojawia się czarny pasek w dole klatki. Lampy są odpalane normalnie, czyli z migawką centralną można zejść jeszcze niżej.
Na szczęście przed zakupem nie czytałem postów o poprzednich Strato bo bym tych nie kupił:)
Ostatnie - Strato działa na małych paluszkach. Ja do odbiorników używam akumulatorków, które mają niższe napięcie niż baterie i jest OK. Zawsze zabieram ze sobą ładowarkę aku do lamp i sterowników i to jest też bezpieczniejsze niż baterie guzikowe.
Wykonanie OK.
Sanki do aparatu metalowe - to ważne bo lampa na nadajniku troche waży.
czyli mowisz, ze nowe Phottix Strato przenosi rowniez eTTL, tak? bo juz sie nieco pogubilem :) jak odroznic od starszej wersji, czy te linki allegro, ktore podales to sa wlasnie nowe urzadzenia?
nie przenosi eTTL możesz używać nadajnika i lampy na body jednocześnie. Lampa na body ma eTTL, odbiornik wyzwala lampę na statywie w manualu.
Czytanie ze zrozumieniem, to zanikajaca sztuka.
Na nadajniku mozna zamocowac dodatkowo lampe ettl, na odbiorniku moze pracowac tylko lampa na ustawieniach manualnych. Droga radiowa idzie tylko sygnal wyzwolenia - nie sa przekazywane zadne parametry blysku.
Linki sa do nowej wersji.
Jest tak jak mówi Goomis.
Phottix Starto nie przenosi eTTLa do odbiorników. Ma tylko w nadajniku stopkę przepuszczającą sterowanie lampą systemową z eTTLem wpiętą przez nadajnik do body.
Zaleta jest taka, że możesz jednocześnie mieć radiowo sterowane lampy manualne do strobingu, a na body lampę systemową do oświetlania AF i doświetlania pierwszego planu.
Lampa systemowa na body ma sporo zalet i posiadacze bardzo popularnego YongNuo RF602 bez takiej funkcjonalności podłączają nadajnik przez złącze PC (o ile mają takie w body) i wisi on sobie na kabelku.
Nie wisi tylko na rzepa do lampy jest przymocowany. Witam kolegę z optycznych :P
dla mnie temat nowy, wiec dziekuje za wyczerpujace wypowiedzi :)
tak się właśnie zastanawiam czy nie zmienić YN na te strato2 z wygody. Żeby nic nie dyndało itp. historie.
Tak sobie czytam i zglebiam temat... ale co to za zaleta, skoro na sanki i tak wpinam lampe (np 580tke) ktora steruje mi nie tylko w manualu ale i eTTl? Rozumiem, gdyby sam nadajnik pracowal tak jak st-e2 to bylaby zaleta Strato.Cytat:
Zaleta jest taka, że możesz jednocześnie mieć radiowo sterowane lampy manualne do strobingu, a na body lampę systemową do oświetlania AF i doświetlania pierwszego planu.
Bo Strato maja:
a) srube kontrujaca na sankach nadajnika - nic sie nie wysuwa ;)
b) lepsze zasilanie nadajnika (2xAAA)
c) na 'sanki' zakladam lampe Master, ktora steruje mi slave'y, a do do odbiornika strato podpinam lampe full manual.
Minusem jest wyzsza cena, ale mi akurat az tak bardzo nie wadzi, wole to, niz zwisajacy od aparatu gdzies z boku nadajnik YN :P
Jakiś kompromis musi być. A zawsze można gdzieś na rzepę przypiąć nadajnik z Rf- 602
Panowie mam prośbę. Mam 580exii i planuję zakupienie właśnie rf-602 z dwoma odbiornikami. Teraz mam pytanko. Jaką najtańszą lampkę mi polecicie jako drugi odbiornik. Dopiero zaczynam przygodę z wyzwalaniem bezprzewodowym więc proszę o wyrozumiałość :)
Możesz wybrac YN-460II za cca. 140 PLN z ebay, albo YN-560 za cca 200 PLN z ebay.
Obie mają niby ta samą moc. Mój światłomierz pokazuje jednak 1/3 EV róznicy na niekorzyść YN-460II.
Są to proste lampki z fotocelą, tanie, bardzo dobre do doświetlania. YN-560 jest solidniej zrobiona i ma zoom, co akurat jest mało potrzebne do strobingu.
Podziękował.
A) moze reagowac z opoznieniem - czyli w praktyce na tzw drugi blysk
B) 580EX moze pracowac w trybie manualnym - czyli bez generowania przedblyskow
Kazdy sposob wyzwalania ma pewna zawodnosc - najczesciej zmniejszajaca sie wraz z poniesionymi kosztami.
Witaj , ja korzystam od jakiegos czasu z zestawu pixel pawn, dosc dobre wykonanie , niezawodne w terenie (jesli chodzi o zasieg) , polecam
no dobrze, a co z yongnuo RF-603 ??
używa już ktoś?
idea uniwersalnych transciverów zamiast nadajnik+odbiornik jest bardzo fajna. np. kupuję 4 sztuki i mam raz jeden nadajnik i trzy odbiorniki (aparat steruje 3 lampami), a kiedy indziej mam dwie niezależne pary (aparat steruje lampą, a my sterujemy aparatem) 8-)
cena RF-602 i RF-603 wydaje się zbliżona... :roll:
Mam RF-603 i polecam :) Świetna sprawa. Dobra cena i co przy tym ważne, nie wygladają kiczowato i tandetnie. Nie zdazyło mi sie zeby nie wyzwolily lampy. Jedyne co mi się nie podoba to to, że gdy założe nadajnik na aparat a na nadajnik lampę systemową to TTL nie jest przenoszony - lampa błyska z pełną mocą. Nie wiem dlaczego tak jest (bo przeciez wszystkie styki od ttl są naniesione na nadajnik). Może ja mam jakąś felerną sztukę, albo coś źle robię. aa i z moim 5d synchro tylko do 1/160 :/
Czy do RF-60x lub Strato można podłączyć bezpiecznie lampy stare, z wysokim napięciem na stopce?
Czyli co zostaje w takiej sytuacji, fotocele?
fotocela albo odseparowac galwanicznie napiecie lampy od wyzwalacza. Jak chcesz to moge zeskanowac schemat. Ale w internecie jest tego sporo.
Dzięki Panowie.
Pomierzyłem napięcie na moich lampach i okazało się, że na tej, na której mi bardziej zależy jest tylko 2,5 V, za to na drugiej aż 65 V. A że oprócz tego mam jeszcze jedną nowoczesną, to już można się bawić.
Chociaż układ z odizolowaniem jest tak prosty, że kusi, żeby i trzecią przerobić.
Maggot, znalazłem schematy z baterią i z kondensatorem na wejściu do optotriaka - który jest lepszy.
u mnie na rf602 i 430EXII nie działa
konfiguracja1:
Lampa 430EX (v1) w ETTL, RF603, podstawka od lampy
Na sankach RF603, EOS tryb M
Lampa błyska ok. Zdjęcie naświetlone bardzo ładnie (błysnęlo na 1/1 ?) brak wspomagania focusa z lampy :(
Konfiguracja2:
Lampa (430EX v1) w manual (akurat miałem 1/8), RF603, podstawka
Na sankach RF603, EOS tryb M
Lampa błyska ok. Zdjęcie niedoświetlone, brak wspomagania AF :(
Pozdrawiam..
oj nie, nie - nie tak - tak to nie ma prawa zadziałać, z resztą jaki byłby sens wspomagania AF z lampy, która jest poza body (no przynajmniej zasadniczo).
po pierwsze stosując RF-603 zawsze na lampie ustawiaj tryb M - inaczej będzie wszystko źle. w aparacie raczej też tylko tryb M.
natomiast to o co pytałem - i tylko tak ma to szansę zadziałać - to sytuacja, gdy w sanki aparatu wsadzimy RF-603 (włączony, który steruje np. drugą i trzecią lampą - bez znaczenia), i w ten RF-603 na aparacie włożymy lampę systemową - czy wtedy ta jedna lampa potrafi włączyć wspomaganie AF?
sprawdzi ktoś?
Nie działa wspomaganie AF. Zrobiłem jak prosiłeś - lampa czy na manual czy na E-TTL - nie włącza wspomagania. Co ciekawe - jak włączysz slave to na początku mruga wspomaganiem, ale naciśnięcie spustu do połowy wyłącza wspomaganie. Zresztą to jest odpowiedź na Twoją sugestię że lampy w slave nie mają sensu żeby mrugać na czerwono - jak widać Canon tak nie uważa :)
Reasumując - RF-603 po podłączeniu przelotowo 430EX v1 nie daje wspomagania AF z lampy. Może odpowiedź jest w tym że stopka RF od strony puszki ma 5 pinów, a od strony lampy już tylko 4.
Pozdrawiam...
ech, szkoda. :-|
w każdym razie wielkie dzięki za pomoc i test! 8-)
to jest standardowa sygnalizacja włączonego trybu slave w każdej lampie Canona - miganie diodą AF - ale gdyby miało zadziałać wspomaganie AF, to bez problemu by zadziałało.
jak chcesz sprawdzić, to wsadź lampę bezpośrednio na sanki aparatu (bez żadnego RF-603), przełącz ją na slave i poobserwuj od czasu do czasu wciskając spust aparatu do połowy.
ZTCW to RF-603 od strony puszki ma 5 pinów (plus masa), a od strony lampy 6 (plus masa) - ale IMHO to wynika tylko z tego, że mają jeden wspólny odlew dla nikona i canona.
Hi...
Nie wiem jak to liczysz - ale tu masz zdjęcia.
Chyba że inaczej interpretujemy "od strony puszki" i od strony "lampy".
Pozdrawiam...
a widzisz! dzięki za zdjęcie!
a to chińczycy kombinują! nieładnie! dobrze że się wyjaśniło. bez tych dwóch brakujących styków to IMHO wspomaganie AF nie ma prawa nigdy zadziałać - niestety. :sad:
ja nie mam (jeszcze?) RF-603 i bazuję tylko na fotkach z sieci, np. takiej - widzisz różnicę:
U mnie jest to samo co ma 4kwiatek. Wielka szkoda, ze wspomaganie nie działa - chociaż w chwili obecnej i tak tego bym nie wykorzystał.
Panowie w co lepiej się zaopatrzyć?
PHOTTIX TETRA PT-04 czy YONGNUO RF-602?
A może coś innego w cenie do ok 150zł z dwoma odbiornikami?
PT-04 wg mnie mają ciężkostrawną pionową konstrukcję, która znacznie utrudnia zamocowanie lampy w bezpieczny sposób, a obudowa wyzwalaczy jest plastikowa, więc jest pewne ryzyko.
Dziwna sprawa - dziś przypadkiem natknąłem się na filmik
http://www.youtube.com/watch?v=JcW_bNr7Y5s
na którym widać 603 dla Canona i mają o te 2 piny więcej - zupełnie jak na fotce od mxw. Ciekawe od czego to zależy i czy te 2 dodatkowe piny mają jakieś zastosowanie - czy są tylko dla ozdoby.