Witam. Postanowilem utworzyć w tym temacie swoją galerię. Fotografuje od roku, z 4 miesięczną przerwa, czyli 8 miesięcy :)
Bardzo proszę o wytykanie błędów i ostrą krytykę :)
Wersja do druku
Kurcze, aż tak źle? :)
Hmm, IMO z tych zdjęć to tylko dźwig daje radę...
Kruk (czy co to tam jest;)) krzywy, drugi łabędź krzywy, a to z murkiem trochę bez sensu ;)
Tak jak pisałem wcześniej, dźwig zdecydowanie odbiega od reszty zdjęć.
Pozdrawiam :)
Najpierw patrz, następnie zauważaj, a dopiero później fotografuj. Inaczej szkoda migawki
pozd®ówka
szczerze mówiąc to ten chodnik w tym miejscu był troche pochylony :) ale zdjęcie było kadrowane więc można trochę obrócić w ps-ie :)
Mimo wszystko dzięki za ocenę
Most i murek bardzo fajne. Reszta taka sobie.
Witam ponownie. Dziś wybrałem się na spacerek o 6:00 rano na stację kolejową - niegdyś byłą chlubą mojego miasta, dziś większość budynków jest opuszczonych i zdewastowanych. Peron na 3 składy osobowe też już się dziś nie przyda bowiem wszystkie linie pasażerskie zostały zlikwidowane poza jedną - do Tłuszcza.
Ot taki krótki wstęp ;)
Zachęcam do oglądanie i komentowania.
Pozdrawiam
9.
10.
11.
12.
13.
14.
15.
16.
17.
18.
19.
1. W photoshopie jest narzędzie zwane linijką, zaznacz sobie i lecisz...
2. Zdjęcia są krzywe, patrz pkt 1.
3. Czemu na 10tce dałeś tyle chodnika - lepiej byłoby zobaczyć więcej szyn
4. 12, 18, 19. Czemu ucinasz? lepiej byłoby odsunąć się kawałek objąć całość i w domu kadrować. To nie fotografia analogowa. Dodatkowo w 18 naprawdę nijak to podchodzi
5. Zdjęcie numer 12 dałbym w B&W lepszy byłby efekt ;)
Więkoszość zdjęć robiłem 50-tką więc nie było jak się odsunąć :) mimo wszystko dzięki za rady. Będę musiał poszukać tego narzędzia ;)
Sam wiesz, że to nieprawda. Nie rób tego samego błędu co ja zrobiłem kilka lat temu. Myślałem, że nie ogranicza mnie wyobraźnia tylko sprzęt. Zaczęły się zakupy i pomyłki. Po przesiadce na canona - pierwsze szkło jakie miałem to owa 50/1.8
Było miliony pomysłów na zdjęcia, a mało czasu. Teraz czasu więcej. Szkła dobre mam, a pomysły pojawiają się tak często jak brokuły z octem, których nie lubię.
Jeśli masz (widzę po stopce) zoom, ustal sobie ogniskową np 18-40 albo 18-50 (w Twoim przypadku), wtedy łatwiej się do wszystkiego podchodzi ;)
Chciałbym poznać opinie innych użytkowników także proszę o nie ;)
1. Nie rozpędzaj się tak z tymi zdjęciami. Chcesz żeby chociaż ktoś zaglądał - wprowadź do stopki ;)
34 mi się podoba i generalnie kadry z wodą.
2. Za dużo tych zdjęć - popracuj nad obróbką ;)
To samo chciałem napisać. Zacząłem oglądać powoli, ale potem... po prostu za dużo tego. Staraj się bardziej selekcjonować te zdjęcia, bo część jest nienajgorsza, a części po prostu nie ma sensu wklejać. Z tej pierwszej serii mówta co chceta, ale mi się drugi łabądź (zdjęcie 04) podoba, tylko trzeba by go wyprostować. Ale sam pomysł kadr - rozpościerający skrzydła biały, czysty ptak na tle tego śmietnika - jest udany.
Podoba mi się Twój sposób patrzenia - uroda zardzewiałych klap i odbitych obrazów...
8-)
Postaram się wstawić mniej zdjęć nasępnym razem, ale teraz poprostu dużo mi się ich podobało i nie mogłem się zdecydować :)
Ale fotografia to sztuka kompromisu.
Dziękuje wszystkim za komentarze i jak zawsze proszę o więcej :)
troche (patrząc na całość) masz bałagan w kadrach. porządkuj, mniej rozpraszaczy, trzymaj się głównego motywu. 38. bardzo przyjemne, szkoda że ucięte z prawej.
No fajnie tak sobie fotografować to i tamto. Przynajmniej jest przyjemność fotografowania.
A czy mi się podoba? To nie o to chodzi. Nie oceniam zdjęć, bo podoba mi się Twoja energia fotografowania wszystkiego co się do fotografowania nadaje i nie nadaje.
I tą Twoją energię i zapał oceniam - na ogromny plus!
Cześć, bardzo fajnie skomponowany pierwszy kadr z murkiem i kamienicą za nim, chociaż mam jedno "ale".. przejście między tymi dwoma materiami jest dokładnie na środku; Jednak musze przyznać zdjęcie wywarło na mnie pozytywne wrażenie, ma przekaz :-)
47 - stawiam, że zdjęcie w kolorze wygląda lepiej. W b&w jest dziwnie. Na pierwszy plan nie przychodzą ptaszki (chociaż są w kolorze białym), tylko drzewo. Odbiorca skupia się właściwie na martwej naturze niestety :( w kolorze na pewno jest lepiej.
48 - tak ot co pstryk. Szkoda, że nic więcej nie udało Ci się w kałużę zmieścić :(
52.
fajnie by wyglądało tło w b&w a sama postac rolkowca kolorowa... ;)
51.
fajne... coś w stylu "od małego na całego"
reszta... ok. ;) to tak tylko wedlug mnie...
A ja bym przemyślał sprawę zwiększenia kontrastu i mocniejszych kolorów w przypadku imprezy w skateparku. Ostre kontrasty i mocny kolor naprawdę by bardziej pokazały tę akcję ;) Bo tak, to mam przeczucie, że tylko w stabilnych kadrach trafiłeś, reszta rozjeżdża mi się :(
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
ps, exify też wstawiaj ;)
Exify są na flickrze. Wystarczy ze klikniesz zdjęcie a Cię przekieruje i tam masz opcję "Actions" :)
Masz na myśli, że w kolorze byłoby lepiej?
49: ciemne
52: przepalone, trochę przeszkadzają ci kolesie w tle
generalnie trzeba popracować nad kadrowaniem
Może masz coś z monitorem bo u mnie 49 jest ok. Poza tym nie chodziło tu o twarz tego gościa, głównym motywem przeowdnim był skok, rower i oddanie ruchu na zdjęciu. To samo tyczy się 52, niebo nie jest tu głównym motywem więc skupiałem się tylko na rozjaśnieniu trochę postaci
Kurcze chyba coś mam nie tak z moim flickrem :roll: nie mam w ogóle "actions"
Tak w kolorze by było naprawdę dobrze - tylko gdybyś podkreślił to za pomocą suwaków:
kontrast,
vibrance,
brihtness ;)
Natomiast jeśli chodzi o skupienie. Imho nie możesz na jednym się skupić, bo tak naprawdę każda rzecz jest ważna. Świetnie by było gdybyś zastosował lampę w tym przypadku ;) na 50-nic ciekawego dostrzec nie można.
Pamiętaj, że przy ruchu to nie tylko obiekt ma się poruszać - Ty także musisz się ruszać.
Na skateparku możesz się przemieszczać - pogadaj z chłopakami - wybierz miejscówkę i strzel im parę ujęć ;)
34 i 35 podobaja mi się bardzoi Niektóre wyszukane wyraźnie na siłę. Generalne wrażenie jest ok:)
z ta krzywizna to jest moze kwestia techniki naciskania migawki (nie zartuje :-)) tez kiedys z tym walczylem. Mierzylem i mierzylem ustawialem w wizjerze na prosto a potem i tak wychodzilo jak zawsze... dopoki na jakims forum nie przeczytalem ze to moze byc powod.
Moze sie w Twoim przypadku myle, ale zawsze warto sprawdzic.
Co do fotek jako takich - ktos juz tu napisal, ale powtorze, ze fajne jest to co fotografujesz: WSZYSTKO ;-) czasem wychodza oklepane motywy a czasem fajne. Zaluje, ze nie mam tyle zapalu co Ty :-)
seria z pociągami najlepsza, naprawdę na wysokim poziomie. Reszta raczej nie powala. Fajnie operujesz światłem i dobrze kadrujesz, natomiast popracuj mocno nad selekcją zdjęć.
57. wow... aczkolwiek w środku na takim kółku jakby straszne abberacje.
57-jak dla mnie super kadr :D