Na co zwrócić uwagę kupując używany obiektyw
Kupujac cyfrowe lustro często nie zdajemy sobie sprawy z relacji cena jakość obiektywu. Później kiedy zaczynamy grzebać po różnych forach okazuje się że za przyzwoite szkiełko trzeba zapłacić więcej niż za samą puszkę . Chciałbym się poradzić Was doświadczonych już użytkowników czy zdarza się wam zakup używanych obiektywów . Jeśli tak to czy możecie polecić jakieś komisy w Warszawie gdzie ktoś zadaje sobie trud i sprawdza czy są ok.
Wszyscy mnie odwodzą od zakupu używanych obiektywów bo nie wiadoma jest ich historia. Trudno się z tym nie zgodzić. Z drugiej jednak strony używany może wcale nie znaczyć gorszy a na 100% bedzie sporo tanszy.
Proszę dzielcie się swoimi spostrzeżeniami w tej materii.
Dzięki za wszsytkie odp.
Piotr
na co zwrócić uwagę kupując używany obiektyw..?
Witam
posiadam eos 400D i ogólnie jestem z niego bardzo zadowolony,chciałbym zainwestować w poważniejszy obiektyw jakim jest canon EF 24-70mm f2.8L USM
jest to bardzo drogi jak dla mnie sprzęt i zastanawiam się nad kupnem używanego,znalazłem na zagranicznych aukcjach dwu letnie takie obiektywy w miare dobrej cenie...
moje pytanie - na co zwrócić szczególną uwagę kupując taki używany obiektyw.? przy takiej kwocie nie chciałbym się naciąć ..
dziękuje i pozdrawiam.
Używane obiektywy Canon - poradnik
Witam!
Proszę praktyków o wypowiedź, czy warto w moim przypadku inwestować w używane obiektywy Canon (np. te z Allegro).
Zależy mi na:
- niezawodności sprzętu
Sprzęt przeznaczony jest do pracy i nie mogę sobie pozwolić na awarie.
Pytanie #1: Jak używane obiektywy prezentują się pod kątem niezawodności w stosunku do obiektywów sprzedawanych jako nowe?
- niższej cenie
Nie ukrywam, że zależy mi na niższej cenie i przyjemniej byłoby wydać o kilka tysięcy mniej...
Pytanie #2: Na jakie rzeczy warto zwrócić uwagę przy kupnie używanego obiektywu?
Pytanie #3: Jakie pytania warto zadać sprzedawcy przez zakupem?
Pytanie #4: Od czego zależy żywotność obiektywu?
Z góry dziękuję za odpowiedź.
Z podrowieniami.
Zakup używanego Canona 24-105
Witam!
Mam zamiar kupić używanego Canona 24-105. Będę miał okazję osobiście go przetestować, więc proszę o podpowiedzi na co szczególnie zwrócić uwagę oprócz wyglądu zewn. i BF/FF.
No wiem, że klasa "L" jest samą dla siebie, ale zawsze może się trafić trochę gorszy optycznie egzemplarz.
P.S. Przepraszam jeśli zły dział :)