oto moje boje z portretem:
jest to pierwsza wystawiona praca w galerii prosze o litość ...
Wersja do druku
oto moje boje z portretem:
jest to pierwsza wystawiona praca w galerii prosze o litość ...
Bardzo mi się podoba. Nie jest doskonała technicznie, to jest po prostu dobry portret. Może właśnie dzięki tej niedoskonałości mnie zauroczył:)
Podoba mi się naturalność tego portretu, ale ten kadr... razi mnie to ucięcie z lewej strony.
Portret dobry, podoba mi sie ...ale podobnie jak przedpiszca nie moge zrozumiec tego odwaznego ciecia ...masz moze z innym kadrem?
Taki kadr cały, taki zamysł, mam też podobne w całym kadrze ale to jakoś mi sie spodobało .. takie wyjście poza...
Za płaskie.Kadrowanie zbyt nachalne z lewej storny lub zbyt delikatne. Tak jak jest mie nie podchodzi. W portrecie wazne jest swiatlo. To tutaj to jest raczej slabe.
Cytat:
Zamieszczone przez iczek
swiatło faktycznie było słabe, portret robiony w pokoju tak poprostu na fotelu....
popmart, w skrócie i mam nadzieję konkretnie:
- kadr (ja sobie to tłumaczę jak w filmie: jeżeli jakiś element się pojawia to ma zagrać, inaczej jest zbędny) - albo pokazujesz tą rękę albo nie. jeżeli nie to pytanie czy ułożenie drugiej ręki jest ok. to taki układ dla mnie gra gdy są*obie - inaczej robi Ci się parę elementów pionowych i nic czym mógłbyś skontrować w poziomie.
- kolor skóry - może to kwestia oświetlenia ale więcej światła i make-up'u trochę by to uratowało. a może zmień WB i będzie lepiej?
- białka oczu zaczerwienione - prosty patent na zmęczone oczy i uzyskiwanie białych kontrastowych białek to np. krople Visine [i po reklamie]
- oświetlenie - Piotrek Ci już temat rzekę zasygnalizował
- nieco krzywo - modelka wygląda jakby miała asymetrię twarzy, a to tylko krzywo cyknięte. dosłownie kilka stopni.
- na prawym (czyli lewym modelki) policzku - pośrodku przy dłoni - jest brzydki cień - wygląda jak kawałek plastra? w każdym razie u mnie tak to widać. łatwe do usunięcia w PS.
a poza tym ok, walcz dalej. pozdrawiam
thx za rady
Cytat:
Zamieszczone przez popmart
Moze sprobuj najpierw zrobic zdjecie standardowe, z oklepanymi kadrami, nawet legitymacyjne - pokaz takie jako swoje pierwsze.
I dopiero jak takie wyjdzie ci poprawnie to idz pod prad i kombinuj zdjecia "jakie ci sie podobaja" z "wyjsciami poza".
Bo tak od tylu to wiesz... prawie tak jakbys nauke jazdy samochodem zaczynal od Formuly 1 "bo tak ci sie podoba" ... a podstawy przeciez jakies trzeba miec?
Jeśli już miałbym przycinać to zdjęcie to zrobiłbym to tak:
fajowo skorzystam z pomysłu jeśli można.
Cała przyjemność po mojej stronie! :grin:
Cytat:
Zamieszczone przez Vitez
Kolego ale to oczywiście nie jest jedyne moje zdjęcie - portret, które zrobiłem. Pewnie ok 3500 i we wszelakich możliwych pozach, to nie jest mój pierwszy. Pewnie wielu powie to mało i z poziomu ich punktu widzenia będzie to prawda.
Pewnie znalazł bym kilka takich portretów które się podobają
a ten się podoba co poniektórym ...
fotka była robiona dość niedbale i bez światła jedynie mocna żarówka "fotograficzna" w domu i nie pozowana za specjalnie takie foto na kanapie mam jeszcze co najmniej 1 dobre ujęcie z tej "sesji" ...
Za to dziękuje Smacznemu za kadrowanie i to jest człowiek z najwartościowszą odpowiedzią wydobył z tego zdjęcia to co ja w nim widziałem choć nie wydobyłem może się trochę bałem ...zbyt odważnych cięć...choć bebop zsyntetyzował wcześniejsze uwagi innych i też mu dziękuje.
Chciałem zobaczyć jak ludzie zareagują na foty robione z Zeisa 80 2,8 siX (średni format soczewy jak talerze - moc) bo to szkło daje taki materiał że szok...
oto kolejny przykłed (aha wiem, wiem za obróbkę też zaraz oberwę)
i nowe zdięcie do commentu... cdn..
to tak po tych 'achach' i 'ochach': dziwnie ten kadr wygląda. niech mi tylko nikt nie mówi, że ja ciasnych kadrów nie lubię. ;-) bo lubię, ale razi mnie tak obcięta broda czyli dół i ręka tak ni w pięć ni w dziewięć. inaczej ułożona ręka, np. broda oparta o rękę i byłoby lepiej. przy takim cięciu.Cytat:
Zamieszczone przez Smaczny
Nowe ..... może się ktoś zainteresuje ...
iso 1600 1/100 ? f=2,8 mało zbajerowane...
iso 400 1/100 f=2.0 mało zbajerowane...
banalne fajerwerki z Gdańska .. w/g wskazań 2-2,5s f8-11 iso 100 zbajerowane
dziękuje za komment
Palmiarnia :-P
(żartuję, ale tak niedawno ktoś określił moje fajerwerki na p.r.f.c ;-) )
no kurcze robi wrażenie.. zwłaszcza ryby... co to jest koło pyska pierwszej?
chyba jej dziecko
myślałem przez chwile że kropla wody na szybie(w której zrobiła się soczewka) ale na to byś sobie nie pozwolił...
Ten widelec powyżej mnie zabił... nie ma mnie..
nie stary te ryby miały ok uwaga 0,7 m wysokości wyoobraź sobie tę krople ...hehe
czym tego widelca robiłeś, bo chory normalnie jestem...
Cytat:
Zamieszczone przez Routlaw
e ty też masz nie słabe te fotki bez przesady...:grin:
które niby uważasz za niesłabe...? do ligi tego widelca nie mam nic
alo alo zapraszam do moich nowych fotek z poprzedniej strony ... zaraz 2 nowe ...
no co ty ja takiego folio fajnego nie mam musze mieć ok 1-2 lata na to ....Cytat:
Zamieszczone przez Routlaw
makro owadów fajne
i jeszcze 2
Przypominam o nowościach na poprzedniej stronie ...
pierwsze świetne :)
boskie niebo i oświetlenie. Napisz coś o szkle i parametrach.
ci co mnie już znają to wiedząCytat:
Zamieszczone przez Kubaman
Sonnar 135 MC przesłona ok 5,6-8 iso 400 reszty nie pamiętam...
pomęcze was jeszcze rybkami :lol:
kolor bez specjalnych zmian :
i jeszcze jedne Błazzenki (inny gatunek)
zapraszam także do oglądania NOWOŚCI na srtonie 2,3
buuu chyba nikt nie lubi moich rybek ....:lol:
Dodam nowe zdięcie ... może kogoś zainteresuje...
"Patefon"
mnie się rybki podobają, zwłaszcza ostatnie - gdzie to robiłeś, bo zakładam, że nie w domu ;)
Akwarium Morskie w Gdyni
aaa i dziękuje za zainteresowanie z Twojej strony.
zainteresowanie jest, tylko ciężko takie rybki komentować, zdjęcia dobre, nic do zarzucenia.
A dokładniej to na pierwszym zdjęciu jest paletka,a na dwóch kolejnych błazenki;) Też mi się podobają te zdjęcia...i ryby też:)
No dokładnie rybki bez zarzutów, patefon też fajny..
troche ta rozswietlona lewa strona przeszkadza...
dziękuje za uwagi .. rzeczywiście mogłem przygasić nieco to światełko z lewej
Może ktoś jeszcze się skuśi na oglądanko moich obrazków ...
to ja poproszę widelec... v:)
kapitalnie, bardzo mi sie podobają, ciągle nie mam czasu by choć spróbować podobne zrobić! Gratuluje. Pokarz jeszcze coś
taki naprzykład ?
hehe więcej nie będe was katował moimi wypocinami (dzisiaj)
aha zapraszam na poprzednią stronę ocenić "Patefon"
portret niezly mimo tego ze swietlo prawie plaskie ale jest ok. co do uwagi vitez sie nie wypowiem bo mnie troche smieszy.
a propozycja kadru smacznyego zabija cala fotke. jedynie co mi troche przeszkadza w tym zdjeciu to ten delikatny przechyl w lewa strone. pozatym ok.
rybki fajne bo kolorowe. na mnie osobisnie nie robia wrazenia - moze dlatego ze widzielm takich setki. po pewnym czasie zaczynaja meczyc.
wideleca jak i gramofonu nie komentuje.
ale ptaszyska milutkie. szczegolnie pierwsze.
jest swiatlo, jest dynamika. naprawde dobre.
Dzięki za info ... od ciebie to pochwała jak dla mnie, a się nie spodziewałem ;)
Ale ciekawy jestem dlaczego nie chcesz wypowiadać się o patefonie i widelcu ?
nie lubisz?, zbyt banalne, słabe tak że niechcez mi przykrości robić ?
Dla mnie ten widelec jest niemożliwy normalnie!!!!
niee, sa ok aleCytat:
Zamieszczone przez popmart
po pierwsze makro nie robie, a jak czegos nie robie to nie chce sie wymadrzac. ale jak prosisz ;) po drugie zeby zrobic dobre makro, trzeba miec dobry motyw (chodz to niekoniecznie), ale przede wszystkim pomysl na fotke i technike opanowana. nie przegladalem zbytnio makro fot na forum ale nie widzialem chyba nic co by mnie powalilo.
ludzie zachwycaja sie fotografia makro, gdyz ukazuje to czego normalnie nie widzimy, ukazuje nam codzienny swiat w innym wymiarze. no i kazdy poczoatkujacy fotograf (nie mowie o tobie bo nic o tobie nie wiem) zachlysta sie tym faktem, nie zwarzajac na to ze to juz bylo...
a twoja fotka ot widelec, naprawde nic szczegolnego - zastanwia tylko to czy spedziles tyle czasu w PSie czy masz tak rysujace szklo.
a patefon - no nie ma sie do czego przywalic, nie jest zla, ale naprawde nic nie czuje jak widze ta foke. ot patefon.
pokaz wiecej :)
AD1 Widelec...Hehe mam takie szkło + miech, fotka dostała Level, curves, Hue (lekko) i takie tam wszystko w dakresie do 10% max
nie jestem masterem PS mówiąc szczerze nie bardzo fachowo się nim posługuje
i oczywiście USM ale bez przesady... szkło miodzio...
Ad2 ale patefon nie byle jaki...;) profesjonalny do DJ albo innych takich
Dla mnie mewa na tle nieba najlepsza, czuć dynamikę.Dobre zdjęcie!
dzięki za uwagi .... czekam na dalsze.....