Digital 24- mała ciekawostka
Witam :)
Zainteresowała mnie jedna rzecz co do strony digital24.pl
http://www.digital24.pl/index.php?cP...page=1&sort=3a
Obiektyw Canon EF-S 18-55/3,5-5,6 IS /bez kartonika - koszt 389zł
Obiektyw Canon EF-S 18-55/3,5-5,6 IS koszt 829zł
Ten tańszy jest oczywiście wyciągany z pudełek z body, moje pytanie jednak brzmi
Czy samo to, że obiektyw nie ma kartonika(i w związku z tym CHYBA gwarancji) jest warte ...440zł?
Uprzedzam, nie zamierzam kupować tego obiektywu, napisałem z czystej ciekawości ;)
Kartonik to nie gwarancja
Cytat:
Zamieszczone przez
bebesky
Kartonik nie jest załącznikiem do gwarancji.
To normalny śmieć jest. Kawałek papieru potrzebny tylko do tego, żeby obiektyw nie zniszczył się w transporcie. Nie ma nic wspólnego z gwarancją.
To prawda, kartonik nie wpływa na "moc" gwarancji, ale oryginalna karta gwarancyjna tak, a jak czytałem dalej w wątku to niby dodawane są "swoje" co zmusza do realizacji gwarancji przez sklep (o ile będzie istniał).
Cytat:
Zamieszczone przez
bebesky
Praktyka "rozczłonkowywania" zestawów jest często stosowana przez sprzedawców. Wiąże się to czasami z niedostępnością danego towaru w magazynach canona. A czasami po prostu ma to związek z tym, że cena zestawu jest niższa od ceny poszczególnych jego komponentów sprzedawanych osobno.
Zazwyczaj jest to kwestia niższej ceny. Polska ceną stoi i każdy staje na głowie byle jak byle taniej. Są jednak ludzie, którzy mają pieniądze i nie chcę obiektywu w woreczku, ma być w kartonie. Z resztą jeśli nie kupują dla siebie tylko na prezent to się nie dziwię.
Odp: Digital 24- mała ciekawostka
Chciałbym poinformować o sytuacji jaka spotkała mnie w salonie DIGITAL24 przy ulicy Bułgarskiej.
Czwartego września znalazłem interesujący mnie model akumulatorów z ładowarką, pojechałem do sklepu, model okazał się niedostępny więc poprosiłem sprzedawcę o pomoc w doborze. Sprawa stanęła na dwóch opcjach:
-Panasonic BQ-CC18
-Sanyo MQR06
Sanyo miał przecięte opakowanie więc cena była niższa i wynosiła 89 zł. Pytałem się sprzedającego czy zestaw jest oryginalnie nowy. Zapewniał, że to fabrycznie nowy zestaw na gwarancji. Po przyjrzeniu się w domu stwierdziłem, że fabryczne opakowanie powinno zawierać akumulatory 2450 mAh a nie jak miałem 1900 mAh. Ale to jeszcze nic. Po podłączeniu baterii do aparatu okazało się, że są całkowicie rozładowane a nie jak mnie zapewniano w salonie naładowane w ok. 30%. Czyli akumulatory nie dość, że nie z oryginalnego opakowania to jeszcze używane a sprzedane jako nowe. Tego samego dnia po reklamacji telefonicznej uzyskałem informację o możliwej wymianie na nowe.
Piątego września (piątek) pojechałem na Bułgarską gdzie ten sam sprzedawca (na zmianie z dziewczyną) przyniósł zestaw Panasonica, oczywiście bez słowa przepraszam, wymienił produkt i zaczął robić swoje. Oczywiście nie otrzymałem akumulatorów o większej pojemności (bo są droższe) jakie były w zestawie ale inny zestaw. Czyli nie było mowy o pomyłce tylko to zwykłe wciskanie używanego towaru
Pozdrawiam
Janusz Krzymiński