Z mojego pierwszego wyjścia w teren z nowym sprzętem...;)
Wersja do druku
Z mojego pierwszego wyjścia w teren z nowym sprzętem...;)
Fajnie jest mieszkać w takim miejscu - wychodzisz z domu i jesteś na plenerku.
Ten nowy sprzęt to ??? pochwal się ;-)
Zdjęcie ok, choć w Twojej galerii znalazło by się przynajmniej kilka lepszych.
Ooo ciekaw jestem opinii na temat tego szkła, jak sie sprawdza??
w wątku Cichego http://canon-board.info/showthread.php?t=68731 jakieś tam opinie już są. Jak na pierwszy dzień zabawy z tym szkłem to zachwycony jestem stabilizacją. Druga sprawa to ostrość obrazka. Z tego co przepatrzyłem na szybko to jest super, ale jak wiadomo na ostre Tamrony monopol ma Cichy...;) a ten egzemplarz kupowałem z innego źródła więc już sam nie wiem...:)
Tak znam ten wątek. Widziałem tam również Twoje posty ale ciekaw byłem opinii tak na spokojnie. Mówisz zatem, że stabilizacja ok, ostrość również niczego sobie - no to właściwie sporo. A jak kolory? Masz jakieś inne szkła z serii L Canona żeby porównać. Moje doświadczenia z Tamronem zakończyłem parę lat temu, zraziłem się wtedy trochę małym kontrastem i wypranymi kolorami.
Mam 17-40L. Robiłem nawet dzisiaj strzały w mniej więcej te same miejsca. Większej różnicy nie zauważyłem. Warunki były niestety niesprzyjające, bo śnieg, zachmurzenie.., to wszystko powodowało że kolory zrobiły się w jednej tonacji. W słoneczny dzień zrobię testa na czymś z żywymi kolorami tych szkiełek to wtedy porównamy. Chociaż jak sprawdzałem celność autofocusa na takim czerwonym słupie od wyciągu narciarskiego do zwróciłem uwagę na intensywne oddanie koloru.
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
a co do kontrastów i problemów z kolorami, to jakoś sobie zawsze radziłem przy wołaniu rawa. Zobaczymy jak to będzie w canonie w Olku to na najtańszych kitowych szkłach nie było z tym problemu.
Tak, jasne, kolory i kontrast to szczegół, który można spokojnie podciągnąć w postprocesie.
Chodziło tylko o zaspokojenie ciekawości, jestem już na 99% zdecydowany na ten obiektyw.
bardzo podobają mi się Twoje zdjęcia! zazdroszczę Tobie miejsca w którym mieszkasz. Ja pochodze z Torunia, mieszkam w Karkowie ale strasznie ciągnie mnie do Zakopanego, może dlatego, że większość wolnego czasu spędzam z aparatem w górach...
Ps. gratuluje puszki i życzę miłego fotografowania
taki obrazek na dzisiaj:
85mm f2.0
Ostatnie jest swietne, takie grozne :)
17mm - na ile krzywizna drzew jest wynikiem własności optycznych a na ile moim błędem...?
tym razem coś bliżej niż szerzej...:
pozdrowienia dla zmarzniętej ekipy tatrzańskiej...:)
Wrzucaj więcej :)
jakeś tam wlazł? fajne zdjęcia. podoba się.
pół godziny po zachodzie słońca...:
coraz lepsze... czekam na następne!!!
tak naprawdę to jeszcze nie było okazji albo warunków tak na prawdę potestować
Bardzo ładne prace, będę zaglądał.
Pierwsza w życiu wyprawa "wysokogórska" mojego syna. Właśnie odpoczywamy nad Morskim Okiem...;)
a)
b)
c)
d)
e)
f)
g)
h)
Gratulacje dla syna - pewnie dumny, że dał radę, co? ;)
Piękne widoki - czekam na następne.
Pozdrówka!
Tak rozpoczynał się czwartek, nic jeszcze nie zapowiadało tego co się będzie działo w momencie kiedy słońce zacznie znikać pod horyzontem..., ale to później, bo teraz nie mam już siły przygotowywać tych zdjęć...:)
Diabeł i Bóg
Sigma 20/1.8
Fajne :eek:
niebo wklejone w ps, czy tak było w realu?
a jak myślisz...?
Spalona
Nie myślę, pytam...
Wygląda dość nienaturalnie (zwł. ostatnie) , stąd pytanie.
Jeśli to problem, nie odpowiadaj.
jaki znowu problem...? :) oryginał, takie fajerwerki ufundowało nam słoneczko wczoraj..., mam świadków...;)
a tutaj ja, padłem na kolana jak to zobaczyłem...;) http://plfoto.com/2252614/zdjecie.html
i kolejne z czwartkowego zachodu
Fakt, niebywałe, w Tatrach raczej rzadkość.
Dzięki, pzdr.
I.
Sigma 20mm f1.8 iso1600 1/50sek
z Wołowca
Płaczliwe
Te moje zdjęcia są aż tak marne, że nikomu nawet się nie chce napisać żebym dał sobie spokój...? ;)
Giewont
Oj kiepskie, kiepski ale jak masz to dawaj następne bo z przyjemnością wracam do tego wątku :-)
a dziękuje bardzo...:)
Numeruj zdjęcia.
Kadry bardzo dobre.
Trochę mi nie leży nieostry "rozbieg" na zdjęciu z Wołowca. Chyba ostrzenie na hiperfokalną a nie na nieskończoność było by lepsze.
Fajne zdjęcia to wszystkich zatkało i nic nie piszą:mrgreen:
generalnie staram się każde zdjęcie wrzucać jako oddzielny post, a one są numerowane więc wystarczy podać ten numer i według mnie wszystko jest jasne. Co do ostrzenia to masz racje. Ostrość od początku do końca w krajobrazie jest lepiej odbierana..., to były takie eksperymenty, co by się nie zanudzić czekając na lepsze światełko...:)