Znany handlarz foto z Łodzi tak zachwala swój towar
http://www.allegro.pl/show_item.php?item=75633775
Proszę zwrócić szczególną uwagę na opis ze zwrotem 'fabrycznie nowy'
Ja nowość rozumiem zupełnie inaczej
Uczulam na takich handlowców
M.
Wersja do druku
Znany handlarz foto z Łodzi tak zachwala swój towar
http://www.allegro.pl/show_item.php?item=75633775
Proszę zwrócić szczególną uwagę na opis ze zwrotem 'fabrycznie nowy'
Ja nowość rozumiem zupełnie inaczej
Uczulam na takich handlowców
M.
Tommy_j słynie z takich opisów aukcji. Nic nie poradzisz :D
Ogólnie o opinie na jego temat to chyba Vitez'a i Jurek Plieth'a trzeba by spytać
nie chodzi mi o styl, ale o to że macany sprzęt sprzedawany jest jako fabrycznie nowy
akurat za pana Tomka, to i ja recze osobiscie glowa...Cytat:
uczulam na takich handlowcow
Ty, krwisty ile ty masz tych głów ;-)Cytat:
Zamieszczone przez krwisty
OK, serio: Tomek idealny nie jest, ma swoje dziwne zagrywki, ale jeśli wszyscy na allegro reprezentowali by przynajmniej jego poziom to można było by kupować na allegro w ciemno.
Z "jajami" wystawia swoje towary i tyle. Ma pewien dystans do tego co robi. Jednym sie podoba innym - nie. Jak w zyciu.
Mi się też ten pomysł z "fabrycznie nowy, tylko 200 fotek strzeliłem" średnio podoba. ..
Ale co trzeba przyznać, że ciężko w sieci znaleźć negatywną opinię na temat Tommy'ego. Nawet komentarze na Allegro - to jest przecież kurde nawet statystycznie niemożliwe, żeby na tyle aukcji (i to raczej nie typu "płyta za 5PLN") nie znalazł się jakiś oszołom, któremu coś nie podpasuje i wystawi negatywa :) A tu proszę: 700 sprzedanych zabawek i konto czyste jak łza... a każdy kto coś u niego kupi z miejsca staje się adwokatem :) Coś w tym jest. Szkoda, że nie mam raczej możliwości przekonać się dlaczego ;-)
No opisy ma boskie :) ale troche zlego o nim slyszalem... tzn, ze sprzet nie zawsze jest nowy...
dla mnie to on dalej jest nowy... btw kupuje szklo na alegro, jest nowe, prosze o przetestowanie go przez sprzedającego... i co w takim razie kupuje juz to samo szklo ale uzywane ? beezedura.Cytat:
Zamieszczone przez mea
albo jesli kupujesz auto z salonu to jaki ma przebieg ? 0000 ? chyba nie...
Nie kupowałem u Tommego, ale na wszelkie pytania ZAWSZE była odpowiedź, z opisem 1DS przegiął, i to trzeba poprawić... Sam pewnie bym sie nie powstrzymał i zrobił bym kilka stów fotek... nie dziwota
Licznik montowany w fabryce do auta ma "nakręcone" 7 km. Tyle min musi przejechać ( na sucho ) w celu sprawdzenia błędu ( max dopuszczalny 10 % )Cytat:
Zamieszczone przez micha$
Wszystko zalezy od konkretnego przypadku, jezeli faktycznie bylo kilkaset fotek, powiedzmy ~500 to ok, migawka zniesie te powiedzmy 200 000. Ale po tym opisie wnioskuje, ze przez te "kilka" miesiesy (moze pol roku, moze prawie rok) poszlo te "kilkaset". Ale to tylko gdybanie. Jedno jest pewne, sprzet nie jest fabrycznie nowy, co innego testowanie w fabryce, a co innego pstrykanie fotek przez kogos przez wiele miesiecy. Zdaje sie, ze jak cos lezy w sklepie na wystawie wiele miesiecy to nie jest juz fabrycznie nowe tylko powystawowe, i idzie za duzo mniejsze pieniadze. Wiec tutaj ja bym powiedzial, ze koles napisal nieprawde w opisie.
a tak wogóle to ktoś chce kupić tego Ds'a ??
" Mam 18 lat, jestem dziewicą, ale , nie mogłam się oprzeć przez ostatni rok kilku panom"
;-)
Cytat:
Zamieszczone przez mea
:shock:
co co :shock:
tak mi się skojarzyło z 'macanym' fabrycznie nowym sprzętem
Mógłbym Ci opowiedzieć kilka historyjek z pewnej poznańskiej fabryki pewnej nie-poznańskiej marki...Cytat:
Zamieszczone przez Driver
na pewno nikt nim nie jeździł, nie macał go i przejechało tyle, co z fabryki do salonu, moja skoda miała 1,5 km przejechaneCytat:
Zamieszczone przez micha$
jak szkło jest macane, testowane itp to nowe nie jest, fabrycznie nowe to jest szkło prosto z pudełka i folii, które poprzednio widziało wyłącznie pakowacza...
Errm.. to te trzy 24-70 które sprawdzałem przed zakupem ostatecznego już nie są "fabrycznie nowe"? Znaczy powinny być sprzedawane jako używane czy jak? Czy może osobna cena w sklepie, kategoria "nowe, macane"? :)Cytat:
Zamieszczone przez Tytus
Ludzie, trochę "common sense"... owszem, opis w tej aukcji to lekkie przegięcie (IMHO o milimetr za granicą przyzwoitości), ale nie można przeginać też w drugą stronę...
opis jest po to, zeby nawet ludzie o IQ ponizej 50 domyslili sie, ze trzeba zalatwiac zakup poza aukcja, zeby bylo taniej o prowizje :)
a TommyJ jest super facet. konkretny, pojdzie na reke i nie traktuje z gory. polecam. kupowalem, bardzo sobie chwale
no ale panowie - Tomm pisze, że zrobione było jakieś 200zdjęć ( ktoś liczył ile sekund wystarczy zęby pstryknąć tyle fotek tym sprżetem??;)) tak więc określił co w tym wypadku znaczy "fabrycznie nowy" :) co innego gdyby napisał że sprżet jest fabrycznie nowy a wysłał mocno używany
I tu mam kontrę - raz jeden miałem kontakt z TommyJ-em. Kontakt osobisty i na dzien dobry wciskał mi zajechane szkło jako nowe :( Bardzo brzydko zagrał.
Może dlatego, że przez allegro nie robi takich numerów ?!
a ja wysłałem linka Tommy'emu niech się sam wypowie... Bo my tak u o Nim bez Niego...
Witam,
Jakiś czas temu kpiłem od niego 16-35/2,8
Napisałem do niego z konta firmowego i porozmawiałem przez telefon.
Gość przysłał mi obiektyw bez kasy abym go obejrzał i jak się spodoba to kupił lub odesłał.
Pokażcie mi takiego TIPa.
U mnia na 100 punków na 100 możliwych.
Wiesiek
Cytat:
Zamieszczone przez mario1275
"Ponieważ aparat jest u mnie kilka miesięcy więc nie odmówiłem sobie przyjemności zdobienia tysiąca zdjęć" ************
200 ?
hmm jakoś nie moge w opisie znalezc textu FABRYCZNIE nowy.
jest nowy a rzeczywiscie po 1k zdjec najnowszy nie jest.
ale z drugiej strony moge sprzedawce polecic bo sam od niego kupilem aparat i to w bardzo expresowym tepie, co bylo dla mnie bardzo wazne, bo wyjazd sie zblizal a dwoch poprzednich sprzedawcow wystawilo mnie do wiatru.
moj aparat byl "fabrycznie nowy" chociaz po pierwszym strzeleniu zdjecia plik dostal nazwe z nr "3" ale po stanie aparatu itp. moglem z pewnoscia powiedzec ze jest nowy i nieuzywany, a te 2 fotki to moze do testu zrobione?
I nie znajdziesz, opis już został zmieniony.Cytat:
Zamieszczone przez sail0r
NIe chodzi mi o to , czy ktoś jest dobrym czy złym sprzedawcą
a o tym,że wykorzystawane jest to, że zwykły 'lajkonik' fotograficzny nie ma szans na sprawdzenie 'przebiegu' aparatu
Używałem swój 20d przez 2 tyg i jak sprzedawałem niczym nie różnił się od
nowego ze sklepu...
Jako pewnie jeden z wielu: Tomm'asza w ciemno polecam. Testowałem i kupiłem u niego kilka obiektywów, kupiłem kilka puszek, zawsze bez żadnych problemów.
No to SRU:
-----Original Message-----
From: [mailto:e@hot.pl]
Sent: Tuesday, December 13, 2005 6:14 PM
To: b@o2.pl
Subject: RE: Canon 1DS
Dzięki za linka.
Aparat mam od początku czerwca.
WSZYSTKO: sterowniki, ładowacz, acu, kabel FireWire, manuale i "skórka" na rękę
jest w oryginalnych foliach.
Aparat zrobił ~1500 zdjęć i tylko raz był na zewnątrz [na ślubie własnej Córki].
Jeden ślad użytkowania - i oddam za darmo.
To co? Jest STARY i ZNISZCZONY?
IMVHO - jest NOWY.
Jeżeli chcesz - to proszę wyjaśnij Ludziom, że aukcje na Allegro się PONAWIA
niejako automatycznie - stąd nie zawsze aktualny opis przedmiotu.
Bardzo dziękuję i ..
Koniec cytatu.
Każdy sam skomentuje. Ja swoje zdanie napisałe wcześniej.
aaaaa meile zmieniłem, by nie byc posądzanym o krypty itp...
Kurde - nie jestem z Wawy ale z chęcią poszukał bym tego "śladu" :)
Erm, to już nie 200 tylko 1500? ;-) Anyway, mi się to niespecjalnie podoba. Błąd może zrobić każdy - wystarczy napisać "sorry, pomyliłem się, zostało z poprzedniej aukcji, już poprawione". Powyższe ma raczej wydźwięk: "nie czepiaj się, nie znasz się" :? A co do tego:
pozwolę sobie mieć odmienną opinię. Ani zniszczony ani nowy. Jest UŻYWANY :) i jako taki powinien być sprzedawany.Cytat:
Zamieszczone przez tommy_j
Edit: kurcze, trochę bez sensu taka dyskusja bez udziału głównego zainteresowanego...
Moje zapraszać, jego byc zaproszonym... ale pomyłka spora... 1500 to już nie testy :(Cytat:
Zamieszczone przez muflon
Co do sprzedawcy - Tommiego - ode mnie same superlatywy.
Dla mnie ikona uczciwości i zaufania.
Pierwszy raz spotkałem TIP-a u którego podczas kilku transakcji moglem przetestować każde szkło jakim byłem zainteresowany przed jego zakupem. Zawsze sprzęt trafiał do mnie (na kredyt niejako), pozniej jesli było ok, dopiero szły pieniążki, często po tygodniu czy dwóch. A nie mieszkamy w tym samym mieście... Sprzętu nigdy nie musiałem reklamować. Towar dostarcza pierwszorzędny (właśnie egzemplarzem od niego zakończyły się moje poszukiwania 24-70:)
Cokolwiek droższego ściągam - zawsze uderzam do niego. Wolę dać czasami 100 PLN więcej ale mam pewność że dostanę dobry towar i zaufanie do sprzedawcy.
Każdemu życzę takiego partnera w transakcjach.
Amber.
Hey..
To chyba i ja powinienem sie wypowiedzieć..
U Tommiego kupuję od zawsze... zostawiłem u niego już jakieś 25-30 000zl.. poważnie. Praktycznie za każdym razem dostaje sprzęt następnego dnia po telefonie. Pieniądze spłacam na zasadzie.. " a... jak bede miał to oddam" z regóły po 2-4 tygodniach i jest ok.
Co do konkretnej aukcji... a w zasadzie aparatu..
Tommy używa tego aparatu głównie do sfotografowania przedmiotów które wystawia na allegro. Jako ciekawostkę powiem Wam, że zapłacił za niego 26 000 zl.. kupił go jak tylko pojawiły się jedynki na rynku.. jak widać aparatu nie sprzedał a stracił na nim kupe kasy i ja mu tego nie zazdroszcze.. Myślę, że Tommy już używa go troszke jak swego.. ale ciągle ma nadzieje, że sprzeda i odzyska choć część kasy.. Co do ilości fotek to jestem pewien, że jeśli ew. kupujący skontaktował się z nim dostałby pełną informacje nt sprzętu. Pozatym jak dobrze pamiętam w aukcji jest napisane, że sprzet dostarczy osobiście wiec kupujący mógłby aparat osobiście obejrzeć zanim wpłaci kasę.
Jak już mówiłem.. z Tommym współpracuję już naprawdę długo.. i tylko raz nie do końca byłem zadowolony z transakcji..
jako ciekawostkę powiem Wam.. że właśnie coś u niego zamówiłem za jakieś 10.100zl zgadnijcie co zamówiłem :twisted:
bym zapomniał.. a opisy ma najlepsze na całym allegro.. :) takich jak on nie wymyśli nikt!! On z tych opisów słynie... bajkopisarz jeden!! ;)
Metus - twierdzisz, że tą puszkę ma od momentu kiedy się pojawiły jedynki ...
a sam Tommy_J napisał w @, żeczary mary hokus pokus :DCytat:
Aparat mam od początku czerwca.
hmmmm to ja już nie wiem... wydaje mi sie, że ma ją dłużej... ale zapierać się to ja nie będe... bo moge się mylić.. rozmawiałem z nim nt jedynki w marcu tego roku.. i mówił mi to co napisałem.. nie wiem.. być może tamtą sprzedał a ta jest następna... trudno powiedzieć.. nie chce go za mocno bronic ale też nie chce zrobić mu antyreklamy..
Jednego za to jestem pewny... Osoby, które robiły u niego zakupy są zadowolone.. i to jest chyba najważniejsze
Pozdrawiam
Metus
moze po prostu chodzi o czerwiec 2004?Cytat:
Zamieszczone przez Auwo
akustyk - 1Ds wszedł na rynek w 2002 roku :D w listopadzie :D:D:D
Metus - powiedz mi jaki to patent, że osobom które chcą u niego robić zakupy, na dzień dorby wciska stare gówno jako nowe ?! Zraził mnie tym do siebie strasznie i wiesz co nie było to jakieś pieruńsko drogie i wyszukane szkło tylko zwyklutka 50/1,8 którą swego czasu miałem ochotę mieć.
nie wiem kiedy wyszla jedynka i chyba nie koniecznie chce wiedziec.
Auwo naprawdę nie wiem o co chodziło.. Może to jakieś nieporozumienie? nie wiem...
Dawał Ci ten obiektyw i mówił, że jest nowy? a może to Tobie się wydawało, że jest używany a był nowy?? Wiesz naprawdę trudno coś powiedzieć.. Ja tego nie widziałem, więc i wypowiadać się chyba nie powinienem..
Pozdrawiam
Metus
Tak , dał mówiąc że jest nowy. Wyszedłem bez sprawdzania, w końcu ma facet jakąś wyrobiną już opinię. Coś mnie jednak pokusiło aby zajrzeć do pudełka gdy byłem już w aucie - okazało się że szkło było zmasakrowane od strony bagnetu - nowe tak nie mają :D
Ale co tam - dla mnie EOT :)
Miałem i ja przyjemność zakupić u Pana Tommy_J Canona 20d
odbiór osobisty.
Od początku jednak coś mi mówiło,że coś nie gra i nie pomyliłem się
Kupowałem sprzęt fabrycznie nowy
Na czym polegała ta fabryczna nowość ?
A mianowicie na tym,że Pan Tommy_J ma rachunki inblanco z niemieckiej hurtownii i w razie problemów z gwarancją wypisuje aktualną datę...Teoretycznie
Zakupiłem Canona 20d i okazało się ,że posiada martwego piksela na matrycy. Poinformowałem o tym Pana Tomka
Kazał mi wysłać sprzęt na Zytnią a naprawa nie powinna kosztować więcej niż 60 zł brutto usłyszałem...
Ok. Kupowałem FABRYCZNIE NOWY APARAT, za 4 dni wysyłałem na swój koszt do serwisu. Tu musze przyznać,że Pan Jaworski zwrócił mi koszt wysyłki w jedną stronę, ale 42,60 jestem w plecy.
Co do rachunku, wysłałem z zapytaniem do Regensburga i dostałem informację,że nie jest to ich rachunek (?)
Ok, każdy kombinuję jak może,ale
- kupowałem nowy sprzęt na gwarancji za prawie 5000 zł
- sprzęt do dziś leży w serwisie i nie wiem czy zostanie naprawiony
- Pan Tomek twierdzi,że martwe pixele na matrycy sa naturalną rzeczą
- Gwarancja niemiecka oparta na szemranym rachunku
- Po próbie zarejestrowania się na stronie Canona i podaniu nr serii
zostałem poinformowany,że już istnieje taki nr body (???)
Podejrzewam,że chodziło o 150 Eur cash backu
Resumując,jestem wkurzony
Kupiłem 20d za 4550 zł straciłem czas i nerwy
Wolę następnym razem dołożyć te 400 i kupić w legalnym sklepie
z legalną rejkojmią i gwarancją
Oto moje podsumowanie tej dyskusji
A.
No coz, nowy sprzet i brak mozliwosci zarejestrowania body :| To chyba sie kwalifikuje nizej niz powystawowy. Ja kupowalem u Grosmana i jak mial byc nowy to byl, i jakos nigdy nie widzialem, zeby ktos gdzies mial watpliwosci co do tej kwestii.
Grosmana sam też mogę polecić. Szkoda tylko, że jeszcze szkieł nie sprzedaje.Cytat:
Zamieszczone przez yasin
Ja mialem bardzo pozytywny kontakt z Tommy, moze nie kupowalem za astronomiczne kwoty, ale zawsze byl gotowy pomoc.
Tak sie zastanawiam czy ostatnie pare postow nie powinnop sie przeniesc do watku o TIP'ach...
Kurde, uważam, że dla dobra wszystkich kupujących na allegro niektórzy autorzy powinni wyedytować swoje posty usuwając zbędne, w tym wątku offtopiczne dane. Albo moderatorzy. Dżizas kogo obchodzi w tym wątku skąd, gdzie, kiedy? Pracuje na swoją opinię raz da ciała i pójdzie fama. To jest nasze ryzyko kupować od TIP'a a nie lokalnie z PL gwarancją. Jedną z konsekwencji jest własny kontakt z serwisem!
Można i mnie... Kupowałem od niego wszystko co miałem przez ostatnie 3 lata ;)Cytat:
Zamieszczone przez marcingreen
Tomek to jajcarz, człowiek bez kopleksów i zahamowań. Stąd jego egzotyczne opisy.
Co do pisania o "nowości" sprzętu: Tomek zawsze miał go bardzo dużo. Jak jechałem do niego, żeby kupić cokolwiek, to zawsze miałem wybór przynajmniej w dwóch egzemplarzach. Zawsze wszystko było nowe.
Wiem, że jednym Ds-em robi zdjęcia sam. Co nie oznacza, że nie ma kolejnego, nie używanego na sprzedaż.
Dokladnie, tak samo jak to jest ryzyko tego czy innego TIPa jak zrobi taki czy inny "walek". Czemu odbierasz mi prawo wiedziec, ze ktos kupil u Tommiego 20D i nie mogl zarejestrowac body :confused:Cytat:
Zamieszczone przez gietrzy