Zamierzam kupić jednego z nich, ale nie wiem czy warto dołożyc te 250 zł do 620.Co dostane w zamian.Czy tylko większą matryce.Prosze o opinie
Wersja do druku
Zamierzam kupić jednego z nich, ale nie wiem czy warto dołożyc te 250 zł do 620.Co dostane w zamian.Czy tylko większą matryce.Prosze o opinie
Polecam A620 ze wzgledu na obrotowy LCD naprawde ulatwia to czesto zrobienie fajnej fotki. Uzywam tego aparatu przedewszystkim do pstrykania fotek mojej 3 miesiecznej coreczce.Pod tym adresem http://dzieci.h3m.pl/rebeka mozesz sobie zobaczyc jak wychodza fotki robione na szybkiego i przez amatora. Ja jestem bardzo z niego zadowolony. Pare fotek w tej galerii byla robiona innymi aparatami ale jest ich naprawde niewiele.
Czyżby A610 nie miał obrotowego LCD? :wink:Cytat:
Zamieszczone przez vilk
Wszystko wyjaśnia link podany przez Robsona;-) Oba mają ruchomy LCD. To, który wybierzesz, powinno zależeć głównie od tego, jak duże odbitki chcesz robisz i czy w ogóle je robisz. Do odbitek nie większych niż 21x15, lub oglądania zdjęć tylko na monitorze, w zupełności wystarczy A610. Jeśli chcesz robić odbitki A4, lub większe, warto dopłacić do A620.
A to sorki wydawalo mi sie za A610 nie ma obrotowego LCD.Przepraszam za wprowadzenie w błąd.
A to nie ma za co. Zostanie Ci to darowane. :mrgreen:Cytat:
Zamieszczone przez vilk
Nie warto o ile nie planujesz że ponad 50% odbitek będziesz robił A4 i większe. Przy 5mpix fotki A4 wyglądają już bardzo dobrze, ale jeśli byś robił głównie takie to zawsze warto mieć te 2 mixy więcej, jeśli nie to nie dopłacaj.
Jasne, że 5Mpix wystarczy do odbitek 20x30 a może i większych, ale trzeba pamiętać, że przy większej ilości ma się pewien zapas do późniejszego kadrowania.
tylko większą matrycę,Cytat:
Zamieszczone przez netvista
ALE
wolniejszy zapis i AF
bo procek ten sam a do przerobienia więcej bitów...
polecałbym 610...
620 ma nie tylko wiecej pixeli, ale tez wiekszy fizycznie uklad rejestrujacy obraz - tak wiec teoretycznie jakosc powinna byc wyzsza
Cytat:
Zamieszczone przez Czacha
Witam wszytskich
pomylka!
oba canony maja ta sama wielkosc matrycy i jest to 1/18"
SPECYFIKACJA
Zapis obrazu Canon PowerShot A610 Canon PowerShot A620
Matryca Typ CCD CCD
Wielkość 1/1.8'' 1/1.8''
Piksele 5.3 MP 7.4 MP
Efektywne piksele 5 MP 7.1 MP
zródlo http://www.recenzje.net.pl/1-aparaty_cyfrowe/4
wiec mamy chyba doczynienia z identyczna sprawa jak w a510/520 ktorys napewno szumi mocniej.
hmm. jestem przekonany ze przegladalem folder canona i 620 mial wiekszy detektor.. moze cos mi sie pokielbasilo
No tutaj:http://www.dpreview.com/reviews/spec...canon_a610.asp
też piszą o matrycy 1/1.8"
Chyba nie ma sensu dla amatora przepłacać na A 620 , lepiej dokupic coś za te pieniadze do A 610. Polecam A 610 - ja mam i sobie go chwale.
A co to za różnica czy masz 5m czy 7M na matrycy. I tak przy powiększeniach do A4 lub mocnym kadrowaniu wyjdą słabości obiektywu. Iloscią pikseli nie da się nadrobić tego, czego obiektyw nie zarejestrował.
Moim zdaniem, kup A610 lub nawet A510. Zaoszczędzone pieniądze przeznacz na jakąś przyjemność. WYCIECZKA to dobry pomysł. Będziesz miał okazję przetestować nowy sprzęt, a przy okazji poznasz trochę świata.
A moze różnią się szybkością działania? Komuś wiadomo coś na ten temat?
Wg. mnie skoro fizycznie mają taką samą matrycę a różnią się rozdzielczością to wiadome jest, że bardziej będzie szumiał ten z większą ilością pikseli, ponieważ piksele muszą być mniejsze. Co oczywiście wymusza podniesienia natężenia prądu, aby mogły one "widzieć" równie dobrze co ich więksi bracia.