http://wiadomosci.wp.pl/wiadomosc.ht...1133173020.719
Wersja do druku
Hmm
Ten fotoreporter to idiota.
Koniec komentarza.
Ale to dotyczy się tylko tego.
Dokladnie tak ...dlatego tytul powinien brzmiec "fotoreporter - hiena" :rolleyes:Cytat:
Zamieszczone przez adamek
Powiedziałbym... trafił swój na swego ;-)
Dokładnie ;)
Hmm, nazwa zawodu - fotoreporter, wziela sie chyba od slowa fotoreportaz. To co z reguly robia fotoreportezy, niewiele ma wspolnego z fotoreportazem. Wlasciwie, to powiedzenie teraz, ze jest sie fotoreporterem nie jest niczym nobilitujacym, wrecz odwrotnie.
Moim prywatnym zdaniem, paradoksalnie, gazety sa teraz fatalnym miejscem dla reportazu.
Obecnie, w gazecie, fotoreporter to czlowiek, ktory za kiepskie pieniadze, zrobi zdjecia portretowe. Z braku czasu beda to zdjecia pozowane, lub za kazda cene - co widac po powyzszym przykladzie.
Pomijam juz, co to sa za zdjecia, bo ze sa one obliczone na tania sensacje to widac. Dodatkowo o etyce zawodu, nie ma nawet co mowic, a o intelektualnym przekazie w fotoreportazu, to juz w zadnej gazecie/dzienniku nie rozmawiaja, ba nawet w 99% nie slyszeli.
No nic, jakos tak optymistycznie inaczej sie zrobilo.
jarek: też chyba trochę przesadzasz.
Ja lubię np patrzeć na fotografie w Dużym Formacie w wyborczej - tam pokazuja naprawdę dobre fotografie
zachowanie fotoreportera jak najbardziej karygodne, choć i Wojwudzki się nie popisał - nie miał prawa zasłaniać gościowi obiektywu - wyobraźcie sobie, że wam ktoś łapie za wasz obiektyw - oczywiście reakcja "fotoreportera" poniżej poziomu. A co do zawodu - ostatnio bardzo rozbawił mnie kadr - gdzie ściana fotoreporterów robiła zdjęcia premierowi była to dosłownie ściana - gdyby zamiast aparatów dać im do ręki miecze wyglądało by to jak inscenizacja obrazu "bitwa pod grunwaldem"
Adamek, niestety rozmijamy sie w oczekiwaniach. Duzy format to poprawnosc - powod to czas (czytaj: pieniadze) jaki maja fotografowie na realizacje tematu.
Jakbys sprobowal sfotografowac mnie bez pytania, to tez bym Ci zaslonil. Takie moje prawo. Twoja wolnosc konczy sie tam, gdzie zaczyna sie moja.Cytat:
Zamieszczone przez mario1275
no jak by mi ktos z lufę pod nos wsadzilCytat:
Zamieszczone przez mario1275
to nie dosc ze bym zaslonil mu obiektyw to jeszce bym go pchnal tak zeby zachowal bezpieczna odleglosc
a teraz trzeba poczytac gazety, zobaczyc ktora obsmaruje wojewódzkiego
i bedzie wiadomo skąd ten FOTOREPORTER
Gosc jest z Faktu.Cytat:
Zamieszczone przez bonk
Cytat:
Zamieszczone przez pn_
fakt faktem fakt to szmata nie gazeta :twisted:
Ale pracowac trzeba :)
Każdy kij ma dwa końce. Wojewódzki i Mucha to osoby publiczne, pojawili się na demonstracji na ulicy a nie w swoim prywatnym mieszkaniu. Musieli liczyć się z tym, że będą mieli robione zdjęcia. Fotoreporter był w pracy - dokumentował to, co się działo - zobaczył ich i zaczął pstrykać. Moim zdaniem przesadziły obie strony, nie musiało dojść przecież do tych przepychanek
Cytat:
Zamieszczone przez TOPOL
a pewnie, wojewodzki tez oszolom, moze walnal jakis text do tego fotoreportera
ale tak jak bylo napisane - zaslonil mu obiektyw - czyli gosc musial mu aparat pod nos wsadzac.
w takiej sytuacji tez bym sie zjeżyl.
Tylko dlaczego mają największa sprzedaż z dzienników w Polsce, to jest ciekawe... Są wyraźnie sprofilowani a na rynku jest zapotrzebowanie zarówno na tabloidy jak i na poważniejsze gazety.Cytat:
Zamieszczone przez bonk
FAKT płaci najlepiej za zdjęcia z wszystkich polskich dzienników. Płacą za zamówione foty - nieważne czy zostały opublikowane czy też nie.
Cytat:
Zamieszczone przez TOPOL
dlaczego?
takie spoleczenstwo.
popyt - podaż
jak by nikt nie czytal takich pism to by ich nie bylo
bo jest najtanszy. GW kosztuje 2,80 a FAKT złotówe.Cytat:
Zamieszczone przez TOPOL
"Nowy Dzień" też kosztuje złotówę :d Porównaj sprzedaż :DCytat:
Zamieszczone przez tpop
Jak na razie wielki niewypał.
ale na rynku jet dopiero od tygodniaCytat:
Zamieszczone przez TOPOL
z tego samego powodu z jakiego mamy wladze takie jakie mamy.....Cytat:
Zamieszczone przez TOPOL
nowy dzien probowałem kupic to narazie go u mnie nie ma :D a pytalem w dwoch kioskach. No ale coz... ich sprawa ;)
A co do faktu to powiem tylko ze nim to mozna sobie tylek podcierac.
ja bym nie ryzykowal. Wydaje sie być zbyt twardy. Mozna sobie tyłek poharatać :)Cytat:
Zamieszczone przez Venio
Nie ma takiego chamstwa, które by wystarczyło na tego pacana Wojewódzkiego. Jestem wrogiem agresywnej reporterki, ale w tym przypadku "kto mieczem wojuje od miecza ginie". Trafił swój na swojego. Komizm sytuacji: największy telewizyjny glut poniżony przez pracownika największego szmatławca. Super.
Dokładnie to samo pomyślałem :lol: A w zasadzie nie "poniżony" tylko wzajemnie wymieniający grzeczności ;-)Cytat:
Zamieszczone przez kocis
bonk pod nos mu nie musiał podejść mogło być na wyciągnięcie ręki :) a poza tym nie był sam - a tylko jemu zasłonił - po prostu osobiste animozje publicznych osób n forum publicznym obu bym wlepił mandat albo jak mówi kumpela "wpie.dol i do lochu":)
wczorajszy program z adamkiem i tak byl smieszny ;)
Ostatnio widziałem kilka fotek drukniętych w fakcie. Wyglądały jakby na całą stronę rozciągnąć 1/20 zdjęcia przy iso 3200 bez odszumiania.
Oni nie wiedzą co to neatimage ? ;)
Cytat:
Zamieszczone przez ripek
taka chyba jest maniera tych pism
jak przegladam niemieckie brukowce (nie czytam :mrgreen: )
to widze to samo, niektore wygladaja jak by byly powiekszone z 10 albo 20 X
iso 3200 i moc szumów.
tam sie nie liczy jakosc tylko kto gdzie z kim
Oni nawet jak mają dobre zdjęcia to je przerabiaja tak, aby wyglądały jak strzelone "zza węgła". Ponoć to podnosi wiarygodność materiału.
Taa podobnie jest w w11 wydział śledczy - kamera zawsze zza jakiegoś rogu filmuje. MAX wkur*** ;)
A ja Wam opowiem tylko jedną krótką historię - robiłem zdjęcia w czasie 'trudnych dni' - jakimi były choroba i śmierć Jana Pawła II.
Rzecz ma miejsce w Krakowie.
Rynek główny - piątek - godzina 20-ta ... powoli robi się ciemno... wychodzę z ulicy grodzkiej w kierunku sukiennic - kto był to widział ile tam było wozów stacji TV... widzę nagle gościa wychodzącego z jednej budy z napisem "xxx 24" - aby całej nazwy nie podawać - i gada przez komórkę - Pan tego można rozpoznać - ponieważ prowadzi kilka magazynów dla innych oddziaów tej stacji TV... Gadał głośno - wiele osób to słyszało... - rozmowa wyglądała mniej-więcej tak:
- no... tak zgadza się, już wszystko ustalone...
- uhm
- uhm
- tak jest już przygotowany
- uhm
- tak
- a skąd mam wiedzieć!??? .... jak STARY umrze to lecimy ze światłem na Mariacki i kręcimy cały SHOW....
Te dwa słowa szczególnie mi wpadły do ucha - pamiętam je do dzisiaj - facet jak zobaczył, że kilka osób idzie w jego stronę uciekła od razu do wozu transmisyjnego, a pewna grupka ludzi staneła przed nim i czekała na gościa - jakbym mógł to też bym mu wpieprzy....
Reporteży - obojętnie jaki materiał by robili ZAWSZE muszą odnosić się z SZACUNKIEM a w takiej chwili SZCZEGÓLNIE....
to już jedynie niestety zalezy od charakteru danego człowieka...Cytat:
Zamieszczone przez Calliactis
To się szykował lincz na gościu z TVN24. Trzeba było troche gawiedź podpuścić i miałbyś super materiał.:evil:Cytat:
Zamieszczone przez Calliactis
A szkoda, że nie słyszałeś co w "tych trudnych dniach" gadali sami ludzie z branży (sutannowi). Uszy by Ci kolego zwiędły. I ciekaw jestem, czy też byś miał im ochotę wpieprzy...:?:
na Papieża gadał?? - wyrać chwasta:)