Ostatnio edytowane przez pn_ ; 28-11-2005 o 12:39
Dokladnie tak ...dlatego tytul powinien brzmiec "fotoreporter - hiena" :rolleyes:Zamieszczone przez adamek
Powiedziałbym... trafił swój na swego ;-)
Dokładnie![]()
Pkt 8 regulaminu forum
Sprzęt: Canon 40D + Canon 350D+BG-E3 + Sigma 10-20; Tamron 17-50mm f/2.8 XR; 70-200 f/2.8L; Speedlite 580EX II + 430EX; 16+8+4+2+1 GB CF Kingston Elite Pro, itd...
Hmm, nazwa zawodu - fotoreporter, wziela sie chyba od slowa fotoreportaz. To co z reguly robia fotoreportezy, niewiele ma wspolnego z fotoreportazem. Wlasciwie, to powiedzenie teraz, ze jest sie fotoreporterem nie jest niczym nobilitujacym, wrecz odwrotnie.
Moim prywatnym zdaniem, paradoksalnie, gazety sa teraz fatalnym miejscem dla reportazu.
Obecnie, w gazecie, fotoreporter to czlowiek, ktory za kiepskie pieniadze, zrobi zdjecia portretowe. Z braku czasu beda to zdjecia pozowane, lub za kazda cene - co widac po powyzszym przykladzie.
Pomijam juz, co to sa za zdjecia, bo ze sa one obliczone na tania sensacje to widac. Dodatkowo o etyce zawodu, nie ma nawet co mowic, a o intelektualnym przekazie w fotoreportazu, to juz w zadnej gazecie/dzienniku nie rozmawiaja, ba nawet w 99% nie slyszeli.
No nic, jakos tak optymistycznie inaczej sie zrobilo.
zachowanie fotoreportera jak najbardziej karygodne, choć i Wojwudzki się nie popisał - nie miał prawa zasłaniać gościowi obiektywu - wyobraźcie sobie, że wam ktoś łapie za wasz obiektyw - oczywiście reakcja "fotoreportera" poniżej poziomu. A co do zawodu - ostatnio bardzo rozbawił mnie kadr - gdzie ściana fotoreporterów robiła zdjęcia premierowi była to dosłownie ściana - gdyby zamiast aparatów dać im do ręki miecze wyglądało by to jak inscenizacja obrazu "bitwa pod grunwaldem"
Adamek, niestety rozmijamy sie w oczekiwaniach. Duzy format to poprawnosc - powod to czas (czytaj: pieniadze) jaki maja fotografowie na realizacje tematu.
Jakbys sprobowal sfotografowac mnie bez pytania, to tez bym Ci zaslonil. Takie moje prawo. Twoja wolnosc konczy sie tam, gdzie zaczyna sie moja.Zamieszczone przez mario1275