Mam pytanie czy FF/BF tak jak na zdjęciu poniżej jest oki?
http://www.flickr.com/photos/olek1979/5098151932/
Dzięki
Wersja do druku
Mam pytanie czy FF/BF tak jak na zdjęciu poniżej jest oki?
http://www.flickr.com/photos/olek1979/5098151932/
Dzięki
wygląda ok
Według mnie również jest ok.
Choć najlepszym sposobem na sprawdzenie działania AF jest robienie normalnych zdjęć, najlepiej z różnych odległości.
Czy możesz zrobić to samo na 2.8 na 17mm, 50mm i jakoś pośrodku ok 35 mm? Np. mam sigmę 17-70, która na 17mm ma BF a na 70mm na FF. I nie ma rady, nie da się tego wyregulować w aparacie.
Wróce z pracy i wkleje takie fotki. Sam jestem ciekaw
Czemu? :)
A nie lepiej zrobić test tak jak jest pokazane w tym wątku http://canon-board.info/showthread.php?t=69776&page=2
chodzi mi o to pudełko i bateryjki :), zresztą test chart też można tam odpowiednio podłozyć i przyglądać się :)
Proponuje jeszcze cegły albo baterie pofotografować :)
Śmiejecie się a tu człowiek się pyta kolegów o zdanie. Niech sobie spokojnie przetestuje a nie zastanawia się później co źle zrobił, że ma część fotek nieostrą. Testowanie nie jest złe, chodzi o to, żeby się od tego nie uzależnić.
focić, focić :):):)
Widze że koledze się dowcip wyostrzył...
tak powżanie, to ja co prawda na razie nie mam tego obiektywu (ale się przymierzam :)), ale też się dość intensywnie zastanawiałem nad FF/BF w swoim, zrobiłę kilka różnych testów no i tak naprawde sam nie wiem, czy jest czy nie jest, jak robię testy to raczej nia ma, ale jak już focę to mam wrażenie czasami, że jest, ale to chyba razcej ja nie trafiam lub mój obiekt się poruszy - Dzieciaczek bardzo ruchliwy ;), tak wiec dałem sobie z tym już spokój no i staram się focić....
Olek - jesteś najwyraźniej wystraszony opiniami z forum na temat Tamronów i doszukujesz się wad. Czy af sprawny, czy pierścień prawidłowo chodzi.
Miałem podobnie, ale zdrowy rozsądek wygrał. Pan sprzedawca podpiął dwa, coś tam pstryknął, wybrał lepszy i kupiłem. Po pierwszych zdjeciach Tamronik mnie zachwycił, czasem zdarza się że nie trafi ale ja zwalam to na nieumiejętne kadrowanie. I tyle.
Moje kitowe badziewie nie ma absolutnie podejścia do tej sztuki.
Więc bez szydery, ciesz się robieniem zdjęć!
Może i racja :)
Mam pytanie jak celujemy na sam środek w tablicy testowej i ostrość ff/bf po lewej i po prawej satronie wychodzi w różnych miejscach czy to normalne?
Co myślicie o ostrości tego zdjęcia celowałem na końcówkę łyżeczki. Dla mnie nie za ostre jak na ten obiektyw.
http://www.flickr.com/photos/olek1979/5113438037/
Pozdrawiam
Olek namoamo ma rację ja też byłem wystraszony opiniami o Tym obiektywie.
Kupiłem i jestem strasznie zadowolony, szkoda tylko że pogoda jakoś nie nastraja do plenerów ostatnio, jednym słowem pstrykaj i zobaczysz jak wyglądają zdjęcia, a testy są dobre ale do czasu obiektyw do czego się przekonałem dzięki podpowiedziom starszych kolegów (starszych i mądrzejszych) jest do zdjęć nie do testów.
A co do ostrości to sprawdź jakie masz ustawienia aparatu bo zauważyłem dość dużą różnicę ostrości na tym obiektywie w zależności odo ustawień puszki
Pozdrawiam
W porównaniu do mocno wyostrzanych zdjęć jakich naoglądałeś się w internecie? Poza tym piszesz "jak na TEN obiektyw" a cóż co to ZA obiektyw? Referencyjny jakiś? Sharpest of the sharpest lens in the world czy co? Jeśli uważasz że mydli to wymień na inny albo weź jakiś lek przeciwko onanizmowi sprzętowemu i pokaz jakieś normalne zdjęcia. Złota polska jesień, korzystaj chłopie więc chłopie z pięknego oświetlenia a nie rób zdjęć jakimś łyżeczkom czy innym kartkom.
Normalnie pod wrażeniem jestem ...
Tez sie motalem na poczatku ;) Na przeslonie 2,8 zamydli boki , 5,0 , 5,6 i jest milo.
ja mam wersje bez VC i z ostrością jest nieźle :-D
przez weekend miałem możliwość pobawienia się "tamkiem" z VC,
dzisiaj właśnie oddałem...
moim zdaniem dużo lepsze szkło!!
REWELACJA!!
...może mój egzemplarz odbiega troszkę przy moim body a ten z VC "zgrywał" sie idealnie...
Mam pytanie czy jeśli mieliście Tamrona 17-50 VC to z celnością AF i ostrością było od razu oki czy dawaliście go do kalibracji? Czy to cos pomaga. Macie jakies fotki jak to wyglądało przed i po?
Przeslone mam na 5,6 , czas ustawia aparat , pkt AF wielo.... Robie fote modelu na biurku , lapie mi ostrosc w jednym miejscu. Np robie czolg, to przod mi zlapie - boczny pkt AF , a reszta nieostra ....
Rób kompaktem wtedy będzie cały czołg ostry, po co kupowałeś lustrzankę skoro nie wiesz co to głębia ostrości i jak z niej korzystać?
Z serwisem są problemy dlatego większość testuje szkiełko przed zakupem, ewentualnie kupuje wysyłkowo z pewnego źródła z możliwością wymiany. Ja zaryzykowałem z tamronem 60 i miałem szczęście, innym czasem go brakuje.
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
Ustaw aparat na DPP, wtedy będziesz miał ostro. Oczywiście czas musisz dobrać odpowiednio do tego co potrzebujesz. Muszę przyznać, że DPP w 50D spisuje się całkiem nieźle.
Dpp ?
koledze pewnie chodziło o A-DEP :)
Nie DPP tylko A-Dep jeśli już ale co to pomoże jeśli odległość od obiektu mała a aparat to lustrzanka z ogromną w porównaniu do kompaktu matrycą? Jedyne co pomoże to ogólna wiedza o głębi ostrości, przysłonie itp. Tryb Av, ostrość albo ręcznie albo z tylko centralnym punktem aktywnym, punkt ustawienia ostrości na środku modelu a nie przodzie jeśli cały model ma być ostry, do ustalenia przysłony można skorzystać z kalkulatora głębi ostrości albo zacząć od 8 i coraz bardziej przymykać oczywiście dbając o oświetlenie aby nie poruszyć a najlepiej użyć statywu i samowyzwalacza. Po to kupuje się lustrzankę aby mieć pełną kontrolę nad tym gdzie ma być ostrość oraz co ma być ostre a co nie.
Teraz pasuje ;)
Robilem na WB -auto , przeslona 5,0 albo 5,6 i AF.
Teraz WB zarowka , przeslona 8,9,10 ,MF.
Ja miałem taki problem, że przy ogniskowej 17mm był FF a przy 50 było OK.
Czekałem z wysłaniem do serwisu, ponieważ miałem w planie wymianę aparatu i myślałem, że może uda mi się dostroić AF w body. Jednak po zmianie 400D na 7D problem pozostał. Zdecydowałem się wysłać. Po dwóch albo trzech tygodniach miałem z powrotem. Zmienili ustawienia AF, w całym zakresie jest podobny delikatny FF do wyregulowania, MA na +10 i jest OK
Podsumowując:
Jeśli chodzi o serwis to kalibracji AF dokonują na miejscu tzn. nie wysyłają do Niemiec i robią to całkiem dobrze.
Natomiast sam AF jest dość nieprzewidywalny, często lubi się mylić, przez to ciężko dobrze go skalibrować.
Olać A-Dep, czytać, myśleć, kombinować i migawki nie żałować :)