Więcej o akcji w tym miejscu.
Wersja do druku
Więcej o akcji w tym miejscu.
Już kiedyś na forum toczyła się dyskusja o bykach. Jestem jak najbardziej za tą akcją, ale to walka z wiatrakami. Aż mrużę oczy, gdy widzę byki w postach forumowiczów, ze strachu, że złapię bakcyla i sam zacznę bezwiednie tak pisać.
Dodałem sobie słownik do ulubionych;-)
Ja tez jak najbardziej jestem za. Tyle, ze to juz bylo i chyba bedzie znowu jak do tej pory :( Ale wspieral bede jak tylko bede mogl.
p13ka. Masz racje. Mozna sie zarazic. Wlasnie przez net i te wszystkie "kfiadki" moja ortografia zeszla na psy.
popieram!
ale znając życie to poprawa będzie na krótko..
pozdrawiam
To może należy iść za ciosem i zaproponować, oprócz walki z tzw. bykami (błędami ortograficznymi), walkę z błędami składniowymi, interpunkcyjnymi, używaniem spolonizowanych słów obcojęzycznych, itd? Zmierzalibyśmy wówczas w kierunku pojmowania języka na modłę francuską. Okazałoby się ponadto, że tak naprawdę to żadna wiadomość (polski odpowiednik "posta") nie może zostać wysłana, gdyż jej sformułowanie wymaga pokaźnej wiedzy korektorskiej.
Podsumowując - mimo tego, że obowiązuje ustawa o ochronie języka polskiego uważam, że nie jest realistycznym wymaganie pisania w ramach róznorakich internetowych forów dyskusyjnych w zachowaniem wszystkich reguł określających język polski. Do błędów trzeba się zatem niestety przyzwyczaić. W przeciwnym przypadku stawiamy się trochę w roli samozwańczych nauczycieli języka polskiego. [Inna sprawa, że i oni robią błędy. Wystarczy poprosić ich o tekst, który przejrzy zawodowa korektorka pracująca dla prasy.]
Natomiast nie jest dopuszczalne występowanie jakichkolwiek błędów w słowie pisanym kupowanym za pieniądze (książki, prasa).
Może wprowadzimy zasadę, że moderatorzy podkreślają błędy w postach na czerwono? :mrgreen:
Może to by coś dało? Pewnie autorom tekstów z bykami (w tym i mnie :( ) zrobiło by się głupio i zmobilizowali by się nieco.Cytat:
Zamieszczone przez Tomasz Golinski
P.S. Przy postach autora upstrzonych czerwonymi korektami jego L-ki w stopce nie były by już chyba takie super.
eetamm jesteście starzy nudziarze.... mogę zrozumieć, że komuś się błędy ortograficzne na stronie nie podobają... ale co komu przeszkadza text n4p1s@ny w t3n sp0sób????? ;P to tak jakby wszystkie fotki musiały być ostre z pięknymi kolorami... czasami inaczej jest fajnie ;-)
Mnie taki tekst denerwuje.Moim zdaniem to nie jest fajne:?Cytat:
Zamieszczone przez sail0r
Mi. Oraz myślę, że co najmniej 80% procentom użytkowników.Cytat:
Jestem jak najbardziej za. Czasami jak się czyta posta to nie wiadomo o co chodziło autorowi. Przy odrobinie dobrej woli nie jest to niemożliwe, dotyczy to również używania właściwych liter (ś,ć,ł,ó itp.)
Nie dotyczy :> Brak polskich znakow to zupelnie inna para kaloszy ;) Z reszta byla juz o tym dyskusja na forum :)Cytat:
Zamieszczone przez Robson01
Robson, a interpunkcji to też dotyczy? :p
Ja jak widze cos takiego to piany dostaje:
Elo słiitaski :* Wielkie sorx she tak dłógo nie pisałam, ale moje słiiiit ziomki ostatnio mam taq mauo czasó rze chasem nie zdonżam sopie mejkapu sropić. Ehhh.. arz mi rzal o tym pisać, vienc moje słiiitaski lepiej povrooce do tego co siem działo dekadem (viem she to byuo 3 miehy temoo bo siem oochyuam na takiej lekci WINX - historyi) temó chyli moih vakacyjeq
tpop:dobry przykład:smile:
tpop, po jakiemu to jest? ;) sam to wymysliles? jesli to to brawa za kreatywnosc :mrgreen:
nie nie no co Ty! To jeden z linkow na tej stronie co ją Jurek podal (pomiedzy NIE KRZYCZ!!! a Polskie znaki).Cytat:
Zamieszczone przez [DoMiNiQuE]
Przeczytaj, koniecznie w całości, bloga by Jevel:Cytat:
http://www.lady-jewel.mylog.pl/
Jak już się uporasz to koniecznie podziel się swoimi wrażeniami ;)
Jeżeli bardzo chcesz to czemu nie;)Cytat:
To to się da przeczytać ?Cytat:
Zamieszczone przez perlpa
Nie warto tam zaglądać: nic ciekawego, a porażenia ortograficznego i oczopląsu można dostać, a poza tym wyskakuje masa pop-upów z koniami trojańskimi i eksploitami wszelkiej maści.Cytat:
Ależ rzeczywiście. Kolorki oczo-.... (się wymoderowałem). Jak przełączyłem z powrotem na forum, to aż szczypało ;)
no no widze ze lady-jewel RULEZ :D
Dzięki za tego linka!Coś mi wskoczyło na kompa!Czy Ad-aware sobie poradzi?! Sorry za OT,ale brat mnie zabije jeśli się tego nie da usunąć!
http://www.lady-jewel.mylog.pl/ - uwaga, cała fura wyskakujących okien! - nie dotyczy Firefoxa.Cytat:
Zamieszczone przez tpop
Nie wiem czy to ja nie jestem niedzisiejszy czy młodzieży, nie przebierając w słowach, poprzewracało się w ****ch od tych wszystkich SMS'ów i GG ?
http://www.lady-jewel.mylog.pl/ -uwaga.Pełno wirusów,trojanów itp.itd. nie wchodźcie. Ja już sobie poradziłem.Przywracanie systemu.Jednak radzę nie wchodzić.
E tam ;) Toz to swietny test na polityke bezpieczenstwa na wlasnym kompie. Robisz kopie zapasowa i wchodzisz dla testu :D Jak masz potem problem to znaczy ze Twoj soft ma o pare dziur za duzo :mrgreen:Cytat:
Zamieszczone przez -=Festyk=-
Jak pojde kawalek dalej ta droga to bedziesz sie uczyl czytac biegle szyfru cezara albo tablicy ascii w hexach :twisted:Cytat:
Ty tego kogos strasznie musisz nie lubiec :DCytat:
Trzeba przyznac ze wole poskladane poprawnie zdania z bykami jak tekst ktorego nijak sie nie da zrozumiec nie wiadomo gdzie sie konczy zaczyna o co wogole chodzi jak to rozszyfrowac na to odpisac < O wlasnie takich nie lubie :D
ludzie ja was prosze
dajcie sobie na luz z ta ortografia
Przeginać nie ma co - nie chodzi o to, żeby bawić się w doktora Miodka od pięknej polszczyzny ;-). Ale mój punkt widzenia jest taki:
- wszelkie ziomalskie, H@x0R5K13, albo ynne pozerskye style - tępić do bólu
- błendy ortograficzne (nie literówki!) - podkreślać na czerwono w cytowaniu. Co też staram się ostatnio robić - i z przyjemnością zauważyłem, że niektórzy sposób podłapali :)
Ale dlaczego?
Przecież czasami nie da się czytać takich wygibasów (nie mówię, że mi się nie zdarzy, ale są posty, które odpadają od razu na wejściu :()
IMO błędy powinny być korygowane, ale wątpię żeby któremukolwiek moderatorowi chciałoby się czytać wszystkie posty ;)
A co do polskich liter to mi to wogóle nie przeszkadza (troszkę szybciej się pisze :))
Ale nie każdą wypowiedz z błędem ktoś cytuje. Głupio też, jakby ludzie zaczęli cytować tylko po to, żeby błędy oznaczać.
Skoro sobie tak życzysz... ;)Cytat:
Zamieszczone przez muflon
Gorzej jak w cytacie swojego postu zobaczę podkreślony błąd :mrgreen:
Toteż ponownie: to nie chodzi o to, żeby wytyczać jakieś stuprocentowe reguły. Ale jeśli już cytujesz i widzisz, że jest byk - podkreśl.Cytat:
wy sie smiejecie
ale nie wiecie jak to jest miec dysortografie i inne dys
wiem ze niektórzy uwarzaja ze nic takeig nie ma, ze to zwykle lenistwo
ale nawet sobie nie zdajecie sprawy z tego ile wysilku kosztowalo mnie to zeby pisac tak jak pisze, nie wspominajac o czytniu
EDIT: chyba rozczulilem sie nad soba :twisted:
stop Bykom w internecie - czyli kto nie lubi Chicago Bulls ;-)
tak, popieram akcje chociaz musze przyznac z reka na sercu ze ortografia nie jest moja mocna strona :-( to od dzis bede sie staral 2 razy bardziej ;-)
Podpisuję się pod tym obiema rękami.Cytat:
Znam paru ludzi z dysortografią czy czymś podobnym i rozumiem, że nie jest łatwo, tylko wychodzę z założenia, że jest to niewielki odsetek użytkowników tego forum :?
zebysie wiedzieli ile juz synonimow uzylem bo niebylem pewien jak cos napisac, jak by za kazdy synonim placili choc troche to bym nie pracowal :-)
Jest to z pewnością lepsze wyjście niż walnąć byczka ;)
Przyznam się, że też z tego często korzystam ;)
Cytat:
Zamieszczone przez mxdanish
no to znasz kolejnego
nawet mam tkaie zaswiadczenie ze specjalistycznej poradni :oops:
Ale przecież nikt nie mówi o banach czy kastracji ;) tylko o zwracaniu uwagi przy cytowaniu.
Podobnie jak pewnie 30% tegorocznych maturzystów...Cytat:
Zamieszczone przez bonk
Ja też znam paru "prawdziwych" (osobiście). Cechą charakterystyczną jest to, że nie robią błędów - bo się cholernie starają ich nie robić! Ty Bonk też (z dotychczasowej działalności na forum) nie wyglądasz na faceta, któremu to wszystko wisi. Natomiast 99% "tych z zaświadczeniami" to symulanci. Period :)
Dlatego też napisał, że wiele energii kosztuje go napisanie "zdrowego" posta.Cytat:
Może niech się skończy na podkreślaniu ewentualnych błędów przy cytowaniu i nie ma co rozgłaśniać tej sprawy.
Z mojej strony tyle ;)
Łamanie zasad jest piekne i sczegolnie ortograficznych , z natury jestem buntownikiem i kiedy zasada ktora olewam nie krzywdzi drugiego czlowieka i jesli wyraz napisany nie znieksztalca jego sposob wymawiania to taka zasada dla mnie nie istnieje np. rz albo ż ,ó albo u , pocholere to skoro tak samo sie wymawia . Zasady czyli niereformowalnosc sa dla mnie hamulcem postepu
A jak myślisz, ile osób wtedy Ciebie czyta i rozumie? Ja to ledwie ostatnie zdanie zrozumiałem.
3 błędy czerwone i tygodniowy ban ;)Cytat:
po pierwszym zalogowaniu odsyłanie pod adres: www.rjp.pl
Popatrz, a ja zawsze sądziłem, że to tylko świetna wymówka przedmaturalna. ;)Cytat:
Zamieszczone przez mxdanish
Jak tam bym nie był taki pewien co do 'rz' i 'ż'. To pierwsze musisz wymawiać dłużej - w końcu to są dwie litery :twisted: A tak poważnie - kiedyś w wymowie słyszało się różnicę między h i ch. Język się upraszcza - to prawda. Lecz - parafrazując Einsteina - wszystko się staje proste, ale nie prostsze.Cytat:
Zamieszczone przez Krakers
Tak na upartego - to i dysgrafie można w wordzie poprawić, trzeba chcieć... Muflon - myślę, że nic nam nie pomoże podkreślanie (belferskie trochę) błędów, jeśli userowi to ... i powiewa.