Więcej o akcji w tym miejscu.
Więcej o akcji w tym miejscu.
Już kiedyś na forum toczyła się dyskusja o bykach. Jestem jak najbardziej za tą akcją, ale to walka z wiatrakami. Aż mrużę oczy, gdy widzę byki w postach forumowiczów, ze strachu, że złapię bakcyla i sam zacznę bezwiednie tak pisać.
Ja tez jak najbardziej jestem za. Tyle, ze to juz bylo i chyba bedzie znowu jak do tej poryAle wspieral bede jak tylko bede mogl.
p13ka. Masz racje. Mozna sie zarazic. Wlasnie przez net i te wszystkie "kfiadki" moja ortografia zeszla na psy.
Ostatnio edytowane przez KuchateK ; 21-11-2005 o 18:10
...
popieram!
ale znając życie to poprawa będzie na krótko..
pozdrawiam
Heniek
To może należy iść za ciosem i zaproponować, oprócz walki z tzw. bykami (błędami ortograficznymi), walkę z błędami składniowymi, interpunkcyjnymi, używaniem spolonizowanych słów obcojęzycznych, itd? Zmierzalibyśmy wówczas w kierunku pojmowania języka na modłę francuską. Okazałoby się ponadto, że tak naprawdę to żadna wiadomość (polski odpowiednik "posta") nie może zostać wysłana, gdyż jej sformułowanie wymaga pokaźnej wiedzy korektorskiej.
Podsumowując - mimo tego, że obowiązuje ustawa o ochronie języka polskiego uważam, że nie jest realistycznym wymaganie pisania w ramach róznorakich internetowych forów dyskusyjnych w zachowaniem wszystkich reguł określających język polski. Do błędów trzeba się zatem niestety przyzwyczaić. W przeciwnym przypadku stawiamy się trochę w roli samozwańczych nauczycieli języka polskiego. [Inna sprawa, że i oni robią błędy. Wystarczy poprosić ich o tekst, który przejrzy zawodowa korektorka pracująca dla prasy.]
Natomiast nie jest dopuszczalne występowanie jakichkolwiek błędów w słowie pisanym kupowanym za pieniądze (książki, prasa).
Może to by coś dało? Pewnie autorom tekstów z bykami (w tym i mnieZamieszczone przez Tomasz Golinski
) zrobiło by się głupio i zmobilizowali by się nieco.
P.S. Przy postach autora upstrzonych czerwonymi korektami jego L-ki w stopce nie były by już chyba takie super.
eetamm jesteście starzy nudziarze.... mogę zrozumieć, że komuś się błędy ortograficzne na stronie nie podobają... ale co komu przeszkadza text n4p1s@ny w t3n sp0sób????? ;P to tak jakby wszystkie fotki musiały być ostre z pięknymi kolorami... czasami inaczej jest fajnie ;-)
S45 user