Co sadzicie o tym portalu:
http://www.fotograf-wesele.pl/
Zastanawiam sie nad reklama w sieci. Strony firmowej nie bede pozycjonowal i interesuje mnie tylko cos w rodzaju reklamy na podobnych portalach.
Jak Wy promujecie swoje uslugi w sieci?
Wersja do druku
Co sadzicie o tym portalu:
http://www.fotograf-wesele.pl/
Zastanawiam sie nad reklama w sieci. Strony firmowej nie bede pozycjonowal i interesuje mnie tylko cos w rodzaju reklamy na podobnych portalach.
Jak Wy promujecie swoje uslugi w sieci?
Swietna baza zdjec bez loga :)
Po roku mialem jedno zapytanie.
Kilka tygodni temu poprosilem o usuniecie profilu. Wg mnie to 'martwy' portal. Nie warto.
Nie usuwalbym profilu gdyby nie fakt ze zdjecia musza byc bez loga.
Przestalo mi odpowiadac.
Skoro inni podpisuja - moze jednak warto.
Ja tam przed swoim ślubem szukałem, tyle, że to wszytko była jedna wielka kpina. Raz że mieli jakąś dziwną formułkę zawartości pakietu [nie było wiadomo w końcu ile kto bierze za co jak nie zapytałeś, a potem się okazało, że za średnie foty chcą ponad 2k(w ofercie na dole niby 1400)... już nie mówię o czasie spędzonym na przegrzebywaniu chałtury. Do tego nie wiem czy to jakiś wymóg, ale wtedy praktycznie wszyscy mieli same plenery, jak chciałem zobaczyć czy sobie foto radzi w kościele czy na sali to już nie było na co popatrzeć. To już wolałem wejść na FPFS i wziąć kogoś za 3k konkretnego i tak też zrobiłem).
są tacy dla których to działa - zazwyczaj Ci tani :)
ja zapytań miałem kilka ale żadne nie zostało sfinalizowane...
no to jaka alternatywa jak ten portal to lipa
Ok to nie biore tego portalu pod uwage. Dzieki.
Dzięki nim podpisałem 2 umowy. Bardzo niejasne jest określenie na portalu cennika swoich usług. Rozumiem, że starali się ustandaryzować rodzaj usług, jednak każdy fotograf oferuje inne, że tak powiem, pakiety. I tak przy spotkaniu z parą często ustala się inną cenę, bo albo to nie chcą odbitek, lub wolą dodatkowe albumy itd.
Wiele osób szukających fotografa nie patrzą na portalu na to czy ma wolne terminy, a potem statystyka brzydko wygląda: zrealizowane - 2, nie zrealizowane - 20, gdzie te 20, to pary, które z różnych przyczyn rezygnują (przeważnie z powodu zajętego terminu).
hmmm...na ten rok jedna, na przyszły jedna....w zapytaniach 5, z tego zrealizowanych jedna...wygląda na to że coś ze mną nie tak (tak może pomyśleć potencjalna Para Młodych)...skoro na pięć zapytań realizuję jedno zlecenie...no i później weryfikacja....czy zrobiłem czy nie...ogólnie ten portal wydawał mi się sensowny...na początku. Inna sprawa to dbanie o interesy stron umowy...tu nie mam nic do zarzucenia.
ja myślę, że reklama pantoflowa jest najlepsza :)
chociażby "dyskretnie" wklejona w album na ostatniej stronie wizytówka...
Zrobić młodym galerię www, a na dole dopisać swoje namiary.
oni dalej linka do tej galerii będa rozsyłac na gg
Dać gratis możliwie jak najwcześniej "pakiet zdjęć na naszą klasę" - czyli te na których Panna Młoda najlepiej wyszła :) wymiar 800, wyostrzone na max ze swoim adresem www. 90% bez zastanowienia od razu wrzuci je na nk, fejsbuka czy co tam teraz jest modne gdzie wszyscy znajomi zobaczą... Może im też się spodoba ?
dopieszczać klienta, dopieszczać i jeszcze raz dopieszczać....
Jak mawiał klasyk - jak będą chcieli do Muzeum Lotnictwa to zabierz ich k... do Muzeum Lotnictwa :mrgreen:
@dfence, podobnie jest u większości moich znajomych. Zaledwie kilka zapytań, z czego mają 1-3 umowy - bida. Rozpiętość cenową mają znaczną, bo są to kwoty od ok. 2k do 5k. Sami przyznają, że nie spodziewali się takiego zastoju. Młodzi liczą na ceny do 1,5k max, bo inaczej oburzają się nawet tego nie ukrywając lub liczą, że dostaną kilka albumów i kilka tysięcy zdjęć ;) Przy obecnej ilości i jakości "fotografów ślubnych" nie ma się co dziwić takiej sytuacji.
fakt.
90 % klientów z slub-wesele.pl liczy na fotki do 2 k zł.
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
fotograf-wesele.pl
:-)
FPFŚ , czy choćby WPJA to nie są miejsca gdzie znajdziesz od tak klienta.
skorzystaj z tego portalu , nie jest aż taki zły i zawsze to jakieś info w sieci o tobie
No nie, 2k to im się w głowach nie mieści, 1,5k to max totalny ze wszystkimi dodatkami w cenie - poszperaj na forach ślubnych, jest sporo potwierdzających wypowiedzi i porad młodych pań i panów, jak oszczędzić na obsłudze ;)
Ja z nimi nie mam tak źle. Z racji widocznego kryzysu, niżu demograficznego który wchodzi w wiek małżeństw i ogromnej konkurencji nie można sobie chyba pozwolić na sesje za niebosiężne kwoty. Większość par wymaga dobrych zdjęć za uśrednione pieniądze..... Myślę, że lepiej jest dodać do swojej ceny kwotę prowizji portalu niż bulić kasę na pozycjonowanie (a pozycjonowanie fotografii ślubnej jest w tym momencie praktycznie nieopłacalne). Mam tą przyjemność współpracować z tym portalem od początku ich istnienia i jest ok. Mniej więcej 2/3 a może nawet 3/4 zleceń mam właśnie od nich.... ale nie odważę się podnieść ceny do 2,5 czy 3 tys złotych bo zdaję sobie sprawę że 90 procent par także liczy każdy grosz ..... a bez kompletu eLek także można zrobić dobry reportaż i plener (no może bez 135/2 pleneru się jednak nie da :D)
M.
Ponieważ aby pokazać się na pierwszej stronie w googlach (druga, trzecia itd to jest bardzo słaby target i mało osób grzebie głębiej) trzeba wywalić sporo kasy - a hasła typu "fotografia ślubna", "zdjęcia ślubne" itp są praktycznie już nietykalne - no, może po 3-4 latach intensywnej promocji - o ile cię google nie zbanują ;-) Takie moje zdanie.
Dokladnie "jakies" info.
Nigdzie 'ot tak sobie' nie znajdziesz klienta. Moim zdaniem 'rozmienianie sie na drobne' nie jest dobrym rozwiazaniem. Ten portal jest wlasnie takim rozwiazaniem wg mnie. A te ktore wymieniasz jesli juz przyniosa klienta to za najprawdopodobniej inna/wyzsza stawke, a i ten klient moze poleci w przyszlosci podobnego klienta..
Kazdy jednak oglasza sie tak jak chce :)
a kogo stać żeby bulić 1000-2000 zł miesięcznie za pozycjonowanie ? mówie tu o profi pozycjonowaniu na kilka fraz i pierwsze miejsca w przeglądarkach
dziwną ty masz filozofie
ten portal jest w 90% dla par szukających taniego foto raczej czyli 1500-2000 zł max za całość
ja ten portal traktuję jako jedną z wielu wizytówek w sieci i ślad po mnie ,a to już ma pewne znaczenie , a jak od czasu do czasu pojawiają się zapytania to tragedii nie ma , na 5 ofert jedną umowę podpisałem
poza tym pozycjonowanie faktycznie teraz to trzeba czekać naprawdę długo na efekty
to nie jest dziwna filozofia, ja po prostu chcę celować w klienta za 3 k a nie 2 k..... po prostu.
trzymanie się takiego portalu jak fotograf-wesele.pl na dłuższą metę hamuje - bo klienci tam są właśnie do 2k...
a skąd ty wiesz do ilu są klienci :D , przesadzasz , 3k to nadal nie jest nie wiadomo jaki pułap na taki portal , o ile zdjęcia są dobre znajdzie się i poprzez taki portal chętny
właśnie tam wlazłem - kliknąłem na faceta który ma całkiem niezłe foty - poleceń 37 a zrealizowanych umów ........... 1.
wiesz dlaczego tylko 1 ? bo cena jest około 3 000 zł.
Właśnie o to chodzi, ten portal jest w 90 % dla budżetowego klienta..... nie wiem czy warto tracić czas na reklamę na tym portalu.
miałem spotkanie z parą poprzez ten portal... cenę miałem "korzystną", ale na spotkaniu i tak zaczęli się targować...... najpierw zapytali czy w cenie mógłbym jeszcze dołożyć sesję narzeczeńską, potem zapytali czy byłaby możliwość abym zrezygnował z posiłków w trakcie wesela !!! Poważnie.
Moje doświadczenie jest takie że większość klientów szuka tam taniego fotografa.
Dlatego ja olewam ten portal.
po 1 parze oceniasz portal ;]
to ja też mogę po 1 , to był praktycznie rok temu , jeszcze nie miałem pełnej oferty i jakoś zdecydowali się bez problemu
pewnie oznacza jako nie zrealizowane żeby nie płacić prowizji
poza tym , czasu tam nie tracisz , tylko zrobić wpis i już , im więcej siebie w sieci tym lepiej
michał, nie sugeruj się cenami podanymi na tym portalu, bo nie są podane prawdziwie. Nie będę wskazywać palcem, a ludzie tam się ogłaszający podają cenę zaniżoną.
Jeśli młodzi oczekiwali, że w cenie pakietu zrezygnujesz z jedzenia (:mrgreen:!) trzeba było się zgodzić, wraz z rezygnacją z pracy po 4 godzinie wykonywania zdjęć - w cenie ;)
ja mogę zrezygnować z jedzenia , wtedy robię sobie przerwę powiedzmy 21-22 i jadę coś zjeść
ja tak robił nie będę.
między 21 a 22 mogą się wydarzyć rzeczy ciekawe z punktu widzenia reportażu...
zresztą - szczerze mówiąc, co to za ludzie co chcą na 1 talerzyku oszczędzić ?
poza tym, jedną z przyjemniejszych kwestii w tej pracy jest dobre żarcie na weselu ;-)
:mrgreen:
nie miałem takiej sytuacji , ale mam na myśli taką kiedy okazuje się że miejsca przy stoliku nie ma , trudno żeby 10-12 godzin latać bez jedzenie itp
i to jest sytuacja kiedy jesteś już na sali , się okazuje że para o tobie nie pomyślała a samemu o to się nie pyta , przynajmniej ja się nie pytam bo zakładam że miejsce jest a po różnych historiach wiem że nie zawsze więc lepiej mieć taki pkt w umowie
U mnie jedna umowa na 5 zapytań heh tragedija jest na tym portalu :D
Rozprawiacie o jednym z portali weselnych, na który (tak jak i na inne podobne) wchodzą ludzie, którzy lubią poszperać w internecie żeby znaleźć coś tanio. Bo tak się przyjęło, że w internecie wszystko znajdziesz taniej. Więc i szukają. Trudno się temu dziwić.
Wtedy bierzesz nóż, ostrzysz koniec i na polowanie, a potem ognisko przed salą :D Wybacz, ale o tym pomyślałam będąc ostatnio w takim samym położeniu - na zadupiu, bez zasięgu ze skromnym stołem ;)
Weźcie pod uwagę, że część restauracji liczy za obsługę (kamera, muzyka, foto) mniej o 50-70% od osoby, a czasem za free daje poczęstunek.
Zgadzam się z tym że tam trudniej jest znaleźć klienta na wyższą kwotę niż te 2.5-3k za usługę. Natomiast jest do stosunkowo dobre i darmowe miejsce reklamowe które jest już w sieci jakiś czas.
Prawda jest taka , że jak obsługa jest spoko , to przyniesie wszystko prawie że o co się poprosi. Jak są ekhm no są jacy są czasem , albo ich szef pilnuje , no to zlewają stolik orkiestry i reszty a to czasem błąd bo według mnie np. orkiestra powinna posiłek dostawać zaraz na początku jak jest roznoszony żeby zjedli i grali a nie dostają na sam koniec , uprzednio 86 razy się upominając i maja 2.45m na zjedzenie bo goście już zjedli i trzeba grać. Czasem takie duperele źle wpływają na całość.
Żeby nie było wiadomo kto jest najważniejszy na weselu itd. ale organizacja w pewnym stopniu jest ważna. Dla mnie m.in. po tym można poznać czy sala jest dobra.
pewnie że trzeba
więc wychodzę z założenia że klienci to istoty rozumne i zdają sobie z tego sprawę ;]
ktoś pisał na którymś z forów że miny gości na widok dostawcy pizzy dla fotografa - bezcenne ;)
Zapisać, zapamiętać, zastosować :D A ponoć zasadą 3xZ tylko na studiach się posługuje ;)
Z własnego doświadczenia !!!
Miny na widok gościa z pizzą na czerwonym skuterku bez cienia emocji.
A było i tak że na śląsku podczas rozmowy (bardzo kulturalnej) z panem młodym (celowo z małej litery) usłyszeliśmy z typowym śląskim akcentem...
"jo, jak ida do roboty, to żech jest najedzony, wyspany i wysr...ny"
Lubię robić doświadczenia i szukałem strony, na której warto by dać ogłoszenie do zdjęć ślubnych i tak sobie kombinuję http://www.google.pl/#hl=pl&biw=1259...2f4a08dd95ab64
Oczywiście nie zawsze trafiam ale jestem blisko http://www.google.pl/#q=m%C5%82ode+p...2f4a08dd95ab64
Oczywiście nie ukrywam, że jest to moja strona i nie ma lub raczej ma niewiele wspólnego z fotografią ślubną. Nie namawiam nikogo do reklamowania się tutaj bo (ceny są zaporowe) a wręcz przeciwnie. Ot takie doświadczenie, eksperyment.
Ja też się tego obawiam. Ale jakoś zadziałało. :-D
Nie jestem do końca przekonany o przeznaczeniu wątku do takiego postu, ale patrząc na powyższą dyskusję - wątek o wszystkim :)
zatem idąc tropem samego tytułu wątku pozwolę sobie coś zareklamować...
od pewnego czasu, dzięki temu forum podjąłem współpracę z pewnym studiem fotograficznym pod kątem realizacji odbitek. mało tego, że zdjęcia dostaje w takiej formie jak sobie życzę, jak sam obrobię w RAW, wykadruję itp. tak jako początkujący foto spotkałem się ze strony właściciela z wielkim wsparciem merytorycznym i wieloma pozytywnymi uwagami.
dlatego z czystym sumieniem polecam Profesjonalne Studio Foto - Video Daniel Wróbel
warto podjąć rozmowę z właścicielem - pomoże, doradzi, coś zaproponuje i promocją też skusi ;)
polecam
#
chyba raczej chodzi w tym wątku o to, jak swoje usługi rozreklamować... :/
strasznie jedziecie po fotograf-wesele, że na 5 zapytań jedno zamówienie itp.
jak dla mnie 20% to nie taka mała skuteczność.
Ja mam tam 9 zapytań i 2 zrealizowane.
Wbrew pozorom są też tam firmy, które się cenią na ponad 4k i mają i zapytania i zrealizowane usługi...
Ja też nie skreślał bym tego wortalu, szczególnie że zamieszczenie ogłoszenia nic nie kosztuje. Wg mnie bardzo dobry sposób z tą prowizją. Model rozliczeń CPA mi akurat odpowiada. Wystarczy podać odpowiednio wysoką cenę i klienci szukający taniej nie będą się kontaktować - proste.
A propos promocji - kiedyś zakładałem wątek o wymianie linkami między sobą, ale odzew był słaby...szkoda.
Mogę doradzić tylko jedno - promować się gdzie popadnie!