http://www.dpreview.com/news/1008/10...anoneos60d.asp
http://www.robgalbraith.com/bins/con...=7-10054-10883
Wersja do druku
Cena jeszcze nieznana... a to ona chyba będzie stanowiła selling point. Cóż, ja czekam na 600D (pewnie będzie Mirrorless? ;) ) z 21MPix
zdRAWki
dzojstik w pokrętle. fajne rozwiązanie. bardzo mi się podoba.
Cóż, ze względu na brak magnezowego szkieletu i mikroadjustacji AF, korpus ten nie będzie się pewnie cieszył uznaniem na tym forum :D. Osobiście ustawiłbym się po niego w kolejce, ale rok temu. Teraz niech sobie Canon popatrzy na Sony i wyciągnie wnioski ;)
To IMHO nie jest dobre rozwiązanie - nie dość, że koło nastaw jest malutkie w porównaniu z 50D to jeszcze kręcić będzie trudno, jak ktoś ma duże palce :confused:
Poza tym całość jakaś taka plastikowa i pozmieniali też rozstaw innych przycisków funkcyjnych. Ekran jak w serii G, nie wzbudza mojego zaufania.
Wyszło to tak trochę jak połączenie 550D z 50D + kosmetyka wyglądu.
Poczekajmy zatem na opinie pierwszych użytkowników.
Panowie!!! Spokojnie, jeszcze nikt tego w łapkach nie trzymał, a już jedzie po sprzęcie jak po burej suce! Myślicie, że Canon tak bez zastanowienia wypuścił takie body?
Moim zdaniem wygląda ciekawie, czy okaże się dobrym body, czas i testy pokażą. Ale błagam, nie mieszajcie go z błotem, jak nie mieliście okazji nawet powąchać przez szybę.
E tam. Moje 50D jest nie zagrożone :-D
Osobiście na pierwszy rzut oka na zdjęcia to nie podoba mi się wizualnie, coś jakoś w inną stronę ucieka seria xxD.
Spokojnie michnic, nikt niczego nie miesza z błotem. Pierwsze wrażenia i komentarze to normalna sprawa. W końcu to body, na które wielu czekało od jakiegoś czasu. Chociaż ja właściwie nie widzę tu swojego targetu. Swojej 50 nie będę zmieniać na pewno na tę 60.
BARDZO FAJNY APARAT!!!
Jedyne o co się bałem to czy mniejsze rozmiary nie spowodują pogorszenia wizjera. Ale jak widać wizjer będzie świetny. AF również - 9 punktów krzyżowych - mniam :-) Mniejsze rozmiary i mniejsza waga to dla mnie zalety. Odchylany wyświetlacz i dobre filmy też się przydadzą. Po prostu świetny aparat dla zaawansowanego amatora.
No to teraz upgrade dla uzytkownikow xxD zaczyna sie od 7D w gore.. To teraz tym bardziej mogliby spozycjonowac 5D nieco nizej i wprowadzic 3D. Ale nie sadze zeby tak sie stalo..
Według dpreview zabrali mikroregulację AF :-(
Ale w "bonusie" dali karty SD:/
Fusy mi mówią, że seria xxxD nie będzie już kontynuowana. 60D jest w istocie następcą 550D. Po prostu przygotowują sobie miejsce w numeracji. Będzie tak:
60D -> 70D -> 80D -> 90D -> 100D -> 110D ....
Niżej będą 4-cyfrowe a entry-level a 1-cyfrowe będą miały nazewnictwo mk1, mk2...
Tylko po co? Ok 50 000 zdjęć na jednej karcie?
plusem może być sterowanie bezprzewodowe lampami błyskowymi, reszta na nie. Aha i zostawili szybkośc migawki na 1/8000s. czyli jednak coś lepiej niż w d90.
Już widzę, użytkowników i tych potencjalnych serii xxxd, jak odłożone pieniązki szykują na 60d:-D, a tych co planowali zmiane swoich 50-tek lekkie cmokanie, dla każdego liczy się coś innego, jak by człowiek chciałby mieć wszystko w jednym body to pewnie musiałby kupić wszystkie body od serii xxxd-xd,
martwi mnie trochę informacja z obozu przeciwnika o potencjalnej serii dxx, tam wyrażnie jest postęp, zbliżając do starej serii xxd
Poczekamy, aby do maja:)
osobiście nie znam nikogo kto używa karty 1T, ja bym sie bał że jak coś pojdzie w pierdu, to szkoda tych 50.000 zdjęć,wolę 3-4 karty po 4gb i zawsze jestem spokojny, tylko trzeba zmieniac może w 70d będzie dwa sloty kart:-D
pozdrawiam wszystkich
Jedno jest pewne, widać jakie jest pozycjonowanie.
seria xxD stała się topowym narzędziem dla amatora który już nie wystarcza xxxD - może zostawić sobie karty SD.
7D jest pozycjonowany jako backup profesjonalisty, albo aparat na który mają przejść dotychczasowi użytkownicy xxD.
świetny sprzęt jak będzie miał regulację AF...
Ciekawe tylko czy "nowość" wygra z "ceną". fakt 60D to nie seria xxxD ani xD ale porównać ją z 550D czy 7D warto bo są to dość podobne modele reprezentujące nazwijmy to "inne półki tematyczne". Na pewno na obecny czas 60D przebije 7D pod względem mnogości opcji i ceny,(parametry niemalże identyczne).
(zaraz będą głosy że tu nie ma co porównywać bo to bo tamto, ale kiedy parametry aparatów są podobne to patrząc oczami "przeciętnego" użytkownika, on nie będzie się zastanawiał które body jest bardziej pro tylko weźmie opcję najlepszą cenowo/jakościowo).
a w tym wypadku i 550D może się jeszcze sprzedać, bo czy potrzeba mi wymiennej matówki, 7kl/s, czy mnogich opcji jakości zdjęcia bo przecież i ta obrabiam je komputerowo. I tak jeszcze "stara" 550D z obniżoną ceną ma szanse tutaj nieźle ugrać.
60D - fajny aparat, choć jak zauważono seria xxD nieco straciła. Jeśli Nikon wypuści następcę D90 o podobnych parametrach to już będzie koniec dawnego nie wchodzenia sobie w drogę :wink: Jeśli następca D90 będzie miał magnezowy korpus jak teraz 50D to produkty zwyczajnie zamienią się miejscami. Pomyśleć że wszystkiemu winne SONY :lol:
Nie mialem 350D wiec nie mam porownania. Ale cala ta miniaturyzacja i live view dla niektorych nie sa zaleta tylko wada. Mam dosc duze lapy i zle mi sie trzyma maly aparat (szczegolnie maly i lekki bo np. Zorka choc dosc mala lezy mi dobrze z racji wagi). Do tego mam zrosniete kosci promieniowa i lokciowa w stawie (w obu rekach) i zle mi sie trzyma aparat w trybie zombie (dlatego wole patrzec przez wizjer).
Heh, canon zwojuje świat, ostatnio gdzieś pojawiły się informacje o 120Mpix matrycy od canona. Więc jak skończy się pojedynek na "zabawki" znów zacznie się pojedynek na pseudo technologie.
Nikt się nie cieszy z obrotowego, zamykanego telewizorka? No to ja się ucieszę, bo po przesiadce z Powershota A95 na Eosa 450 D różnicę boleśnie odczuł mój kręgosłup, przy ujęciach z nietypowej perspektywy i ze statywu. Powinni go dać już dawno temu. Kto korzystał, ten wie jaka to wygoda.
Pierwsze spojrzenie na filmowe możliwości 60D:
http://inspiredbylife.pl/2010/08/26/...we-mozliwosci/
Panowie marudzicie, korpus jest fajny i będzie sprzedawał się jak ciepłe bułeczki. obrotowy ekran i seria xxD to działa na wyobraźnie amatora, choć powinien zwrócić uwagę np na szybkość migawki ;D
Lipa, po serii xxD więcej bym oczekiwał... Po pierwsze magnezowej obudowy :roll:
wygląda na to, że 50D jeszcze długo będzie trzymał cenę
To profesjonaliści nie cenią większego komfortu fotografowania? Tyle onanistycznego bicia piany o genialnym wpływie głębokiego gripa na wygodę trzymania aparatu(jakby faktycznie gwarantował, że zdjęcia będą lepsze...*), a ani dobrego słowa o możliwości robienia zdjęć bez kładzenia się na ziemi.
* No dobra. Tak naprawdę mam małe dłonie i przy głębokim gripie nie sięgam palcami do guzików.
To jakby naturalna konsekwencja zapoczątkowania przez 7D nowej serii. Żal trochę magnezytowej obudowy ale atrakcyjna cena przysporzy tej puszce zapewne wielu nabywców. Z resztą... 30 lat temu nawet najprostsze lustrzanki były w całości metalowe, czasy się zmieniają i czy nam się to podoba czy nie plastiku będzie coraz więcej.