Tamron 28-75/2.8 vs Tokina ATX 28-70/2.8 Pro SV
Witam!
Niedlugo chce kupic szklo do 10D i tak sie zastanawiam miedzy jednym a drugim obiektywem. Wiem ze tamron jest dobry ale czy ta Tokina nie jest warta swojej ceny???? Tokine moge miec za 1250zl (nowa) a Tamrona za 1600. Czy jakosc tych obiektywow nie jest juz wystarczajaca i czy dokladanie kolejnych kilkuset zl to nie czysty snobizm? Wydaje mi sie ze roznice beda raczej niezauwazalne... ma ktos moze doswiadczenia z jednym i drugim obiektywem? lub jakis link do testow?
pozdr
Radek
Jeśli nie Tamron to co ?(Tamron 28-75 vs. Tokina 28-70 vs.?)
Witam po przerwie,
Przymierzam sie do wymiany szkla. W chwili obecnej mam Canona 35-135 USM i kitowe szklo 18-55 USM.
Myslalem o Tamronie, jednak w tescie photozone.de wypada bardzo kiepsko jezeli chodzi o szybkosc ostrzenia. Musze przyznac ze juz kilka obiektywow zakladalem do mojej 300, ale USM'y sa zabojczo szybkie.
Podobna sprawa z Tokina, tez w miare dobre szklo, ale predkosc porownywalna do Tamrona. Slyszalem tez, ze Tokina w cyfrowych lustrzankach nieco gorzej ostrzy niz Tamron.
Zatem jaka jest alternatywa ? Szybkie i dobre szklo ? Czy rzeczywiscie Tamron nie jest demonem predkosci ? Czy Tokina gorzej ostrzy ?
Prosze o rady :)
Pozdrawiam,
Mikolaj
tamron 28-75f/2.8 vs Tokina 28-70 f/2.8 PRO SV
Witam jestem, nowym użytkownikiem forum jak i canona, oglądałem ostatnio swoje zdjęcia ślubne ze studia ( canon 20D,30D),i byłem zachwycony (można tak powiedzieć) kolorystyką zdjęć, i wogóle nic nie można było im zarzucić,myślałem ze takich zdjęć nie uda mi się osiągnąć:(stając się od niedawna dumnym uzytkownikiem czerownego logo,ten cel stawał sie coraz bliższy,dowiedziawszy sie w studio o żródło mojego zachwytu,postanowiłem zbierać kaske ale czy słusznie na tamrona 28-75 SP AF F/2.8 XR Di LD oraz Tokina 28-70 PRO SV F/2.8( chociaż ta jest trochę nieuchwytna),pytanko czy to bedzie własciwe dążenie, do portretów,mały plener, zależy mi na swiatle i ostrości ( przede wszytkim),chętnie przyjme ten ciężar i czas jaki będzie mi czekać na ten moment kiedy rozpakuje (moment znany każdemu:-D) swóje "wymarzone szkło"
pozdrawiam was wszytkich