Witam, niedawno dostałem w prezencie w/w aparat. W jakie szkła zainwestować.? Do przeznaczenia mam 1500 zł. Przydałby się jakiś szeroki kąt np. 50mm f/1.8 i może jakiś tele. Co sądzicie.?
Wersja do druku
Witam, niedawno dostałem w prezencie w/w aparat. W jakie szkła zainwestować.? Do przeznaczenia mam 1500 zł. Przydałby się jakiś szeroki kąt np. 50mm f/1.8 i może jakiś tele. Co sądzicie.?
Sądzimy, że 50 mm ciężko nazwać szerokim kątem.
Chcesz kupić 2 do 5d2 za 1500zł?
Ciężko będzie... i jak napisał Merde 50tka to nie jest szeroki kąt ;)
Może napisz chociaż co chcesz fotografować... Tylko proszę nie mów że wszystko ;)
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
Wycięło słowo "obiektywy". Miało być 2 obiektywy do 5D2...
Głównie skupiam się na portretach, krajobrazach i architekturze. 50mm - Racja, źle nazwałem. Dziękuję za z prostowanie. :)
Witam kolege z grupy Olympusa !
Jak robisz krajobrazy moze wystarczy Ci:
EF 28mm /f2.8
http://www.ceneo.pl/4742
A moze... szklo 24mm /f2.8
http://www.kupujemy.pl/ef-24mm-f28-cena-sklep.html
Do portretu chwalony jest EF 85mm/f.1.8
http://www.skapiec.pl/site/cat/47/comp/83532
Canon 5D Mark II to wymagajaca puszka i jak kupisz jakies
slabsze szklo bedziesz mial spadek jakosci bardzo zauwazalny.
Pozdrawiam
Według mnie w tej cenie jedyny sensowny zakup to 50mm 1.4 lub zoom Tamron 28-75 F2.8 i 50mm 1.8
1. 85mm 1.8 będzie za wąski żeby był do wszystkiego ;/
2. okolice 24-28mm będą za szerokie żeby znowu walić portrety
50-tka to szkło trudne ale jak się opanuje to można cuda robić :)
Ja bym wcelował w zoom Tamron 28-75mm F2.8 (tani i wszechstronny) na początek powinien dać bardziej niż zadowalające wyniki
Pozdrawiam
Chyba jedynie używany Tamron 28-75 i do tego 50/1.8. Szkoda, że budżetem większym nie dysponujesz.
50mm 1.8 i 1.4 z 5Dmk2 podobno strasznie winietuje..
Mam wersję f1.4 i jakoś mi winieta nie przeszkadza. Strasznie to winietuje 17-40L @ 17/4.
O czym można się przekonać np. tutaj: http://canon-board.info/showpost.php...81&postcount=1
:mrgreen:
To chyba trochę mit z tymi olbrzymimi wymaganiami.
Trochę większe stawia 50D, nie wspominając nawet o 7D czy 550D jeśli chodzi o upakowanie matrycy.
Ja chyba na początek zakupię 75-300 canona. :) Z biegiem czasu dokupię coś nowego. Dziękuję wszystkim za rady. Powiedzcie mi tylko, jaką kartę najlepiej dokupić na początek do c 5d mk2? Jakąś 8gb? Jaka firma etc?
No to akurat nie jest najszczęśliwszy pomysł. Jest jeszcze gorszy niż 70-300IS, który też wybitny nie jest.
Ja mam 4giga na co dzień i 8giga w zapasie. Ale nie robię seriami :-(
To co radziłbyś na sam początek do 5d mk2.? Mam zaledwie 1200-1500zł do wydania.. a pilnie potrzebuję w miarę przystępnego tele, który nadaje się również do a'la portretów. A 4gb extreme III.? Czy jaka.?
Jeśli robisz w pełnowymiarowych RAWach, 4 GB starczy tylko na cca 160 zdjęć. Ja bym wybrał 8GB.
Kup sobie SanDiska o prędkości 30 MB/s. Czy to będzie Extreme, Ultra etc., wszystko jedno ... Mam Extreme 60 MB/s i Ultra 30 MB/s i w zasadzie nie widze różnicy, w normalnym użytkowaniu, a ta pierwsza kosztuje 2 razy tyle co ta druga, o tej samej pojemności.
Co do obiektywu: http://www.skapiec.pl/site/cat/47/fi..._0_0_0_0/min10
Jeśli do portretów celował bym w 85/1.8.
Za 1500 PLN wiele się nie powalczy. Ale możesz poszukać używane 70-200/4L. Powinieneś znaleźć w b.dobrym stanie za cca 1700 PLN, a na pewno będziesz zadowolony z tego szkła.
Hm.. rozważę wasz pomysł na 85mm f/1.8 Lub rozejrzę się za 70-200 f/4 używanym. A korzystając z okazji chciałbym zapytać, czy 5d mk2 posiada system pomiarowy iFCL?
http://cpn.canon-europe.com/content/...CL_metering.do
jak widac tylko 7d
Tez polecalbym w tej sytuacji C. 70-200/4 L (z drugiej reki), do portretow oczywiscie 85/1.8 lepszy, ale ten pierwszy bardziej uniwersalny (jak kazdy zoom) a w plenerze i o portret ciekawy mozna sie nim postarac.
Tak na oko, to w jakiej cenie można dostać najtaniej w dobrym stanie 70-200? Niestety mój budżet na chwilę obecną nie jest zbyt duży, a wstępnie do 4-6 lipca powinienem zakupić obiektyw. Gdyż 50 1.8 mi nie wystarcza.. to szukam jakiegoś uniwersalnego obiektywu do : portretów, względnych krajobrazów, oraz do fotografii architektury i jakiś względny tele.. Macie może jakieś propozycje.? Z góry dziękuję. :)
Fajny prezent dostałeś!!!
Ja wolałbym gorsze body (C50d) i jakieś dobre obiektywy, tylko głupio sprzedawać prezent, ale chyba jeszcze gorzej pracować z kiepskimi obiektywami na 5d...
Jedynie z 50 f1.8 fajne efekty wychodzą choć obuiektyw - mega tani
Mm. Rozumiem. Mam do was kolejne pytanie. :) Nie długo szykuje się wesele mojego kuzyna; przydałby się może jakiś tele jaśniejszy lub szeroki kąt z większym zakresem ogniskowej, co sądzicie o tym.?
P.s. Czy mógłbym kogoś poprosić o obiektywy kompatybilne z 5d mk2? Bo z tego co wiem to 18-55 i 17-55 nie pasują do niego. Z góry bardzo wam dziękuję.
Pozdrawiam, Michał.
Wszystkie obiektywy oprócz EF-S pasują do niego.? Te EF i manualne, dobrze myślę.?
Obiektyw do Twojego aparatu o tym zakresie i parametrach to C. 24-70/2.8 ale to zupelnie inna polka cenowa. Z takiej okazji ja na Twoim miejscu radzilbym zakup C. 50mm/1.4. Popracujesz jak dawniej fotografofie troche sie nachodzac, ale te najwazniejsze zdjecia zrobic masz szanse bardzo dobrze. Pozatym ten obiektyw na pozniej przyda sie tez wiele razy.
4.200 zł to trochę za dużo jak na chwilę obecną dla mnie. Jednakże, czy nie ma jakiegoś 'pośredniego' rozwiązania.? A czy mógłbym was poprosić o zaproponowanie jakiegoś owego obiektywu z tele? I następne pytanie, na weselu; zdj. w kościele etc. zapewne przyda się lampa, bo na iso 1600 albo i wyżej to to chyba nie ma sensu. Lepiej zakupić SpeedLite 580 EX II.? W jakie filtry warto zainwestować? Dodatkowy grip; bateria? Karty.?
Ad.1
Podsumujmy :
1. propozycja - 85mm f/1.8
2. propozycja - 50mm f/1.8
3. propozycja - 50mm f/1.4
4. propozycja - 70-200 f/4
5. propozycja - Canon EF 70-300 f/4.0-5.6 USM IS
Ad.2
Mógłbym poprosić was o podanie 'listy' w jakiej pewnej kolejności co warto zakupić na początek.? Lub na co warto dozbierać.. Wiem, że już pisaliście, ale chcę się po raz ostatni zapytać. Lepiej 3 razy, się upewnić, niż potem latać z wywieszonym 'językiem'. :)
I tak już jestem wam na prawdę wdzięczny za poświęcony mi czas. Na prawdę dziękuję. :)
Praktycznie wszystko już wiem, co bd mi potrzebne; ale wolę się upewnić.
Ad.1 pozycja 2 i 5 wogole daj sobie z tym spokoj, szkoda do tego takiego aparatu.
pozycja 1, 3, 4 wszystko do zrealizowania, tylko Ty musisz wybrac w jakiej kolejnosci.
Wesele przymusza Cie do zaczecia od nr 3, wtedy dasz rade zrobic wszystko bez lampy.
Ale kupuj obiektyw w sklepie gdzie bedziesz mogl wybrac z kilku, ostry z Twoim aparatem juz od f/1.4.
Rozumiem. Lecz, jeśli bym zakupił 50mm f/1.4 to czy w codziennych warunkach nie będzie za jasnym obiektywem.? Portrety, plener...?
Za jasny obiektyw? Hmmm.
Na moje oko, to zdjęcia na weselu, zapewne będą robione z ok. pół metra od fotografowanej osoby. Bd widoczna ta beczka.? Btw z jakiej odległości powstaje ww beczka.? 28 f/1.8 - 1700 zł. Co jest najkorzystniejszym wyborem w tym momencie.? 85mm, 28 czy 50?
Nie ma za jasnych obiektywow.
Kazdy obiektym o ogniskowej mniejszej od 50mm bedzie dawal wieksze znieksztalcenia obrazu i nie chodzi mi o dystorsje.
50-tka, - to bardzo dobry obiektyw i zadnej(dystorsji) beczki nie daje.
pisze tylko to czego doświadczyłem na własnej skórze. a poza tym 50 1.4 canona odrzuca mnie swoim bardzo delikatnym napędem micro UMS
moje niedopatrzenie.. autor mówił o wersji 1.8
sorry za błąd ;)
To w końcu 50 /1.8 czy /1.4 pojawia się dystorsja na zdjęciu?
Ja pisalem o C. 50mm/1.4 tej ciemniejszej nie polecam ze wzgledu na konstrukcje i zawodny AF. Ale oczywiscie do zabawy i nauki fotografofanie to rowniez bardzo dobry obiektyw i dotego za bardzo male pieniadze.
Tu sa do obejrzenie dystorsje obu.
http://www.photozone.de/canon-eos/15...review?start=1
http://www.photozone.de/canon-eos/16...review?start=1
Na innych stronach testujacych obiektywy bedzie podobnie.
"Canoniak" - tu masz na forum zdjecia robiane tym obiektywem,
http://canon-board.info/showthread.php?t=30055
w sieci jest ich ogromna ilosc. Milej zabawy z C. 50mm/1.4. :)
Rozumiem Romanie, ale zauważ że testy są przeważnie zdjęciami tablic... ja złapałem się na "bliskich" portretach z 50tki. bo przy centralnym kadrze nosek modelki rozjeżdża się i niewątpliwie brzydko to wygląda.
Dodatkowo we wspomnianych testach obiektyw zakręcony był na cropie, Ty pewnie też mówisz o niepełno klatkowych body, a ja opisuje jak mój egzemplarz sprawdzał się z FF... autor wątku też prosi o rady dla FF.
Ponadto dodam że zniekształcenia ogniskowej 28 łatwiej wykorzystać i ładniej one wyglądają.
Oczywiście, że obiektyw 50/1.4 przy niewielkich odległościach zniekształci twarz.
O to mi chodziło... a wspomniane pół metra jest niewielką odległością
Czyli mocno zniekształci zdjęcie ww. obiektyw.? Bo innego optymalnego rozwiązania chyba nie ma. :)
Że to jest klasyczny standard to ja wiem, bo używam często. Ale jeśli portret to wyłącznie cała postać. Jeśli portret węższy to zdecydowanie 85.
Dobrze, lecz zadam 1 pytanie. RomanS, chyba powiedział, iż przy fotografowaniu całej osoby to zniekształcenia są znikome. Jednakże, przy bliższych zdj. zniekształcenia są widoczne. Natomiast, 85 jest dobrym obiektywem do portretów; bliskich i dalekich.
Wybrać jednak 50 /1.4?
Kiedy już wykonasz te zdjęcia reporterskie, podziel się opinią czy to był dobry wybór :D