Witam. Jak dotąd przeważnie czytam co piszecie. Chciałbym zamieścić kilka zdjęć i prosić o poradę co poprawić. Z góry dziękuje wszystkim życzliwym.
1
2.
3.
4.
5.
Wersja do druku
Witam. Jak dotąd przeważnie czytam co piszecie. Chciałbym zamieścić kilka zdjęć i prosić o poradę co poprawić. Z góry dziękuje wszystkim życzliwym.
1
2.
3.
4.
5.
W tytule przeczytałem "cycków"...koniec świata :roll:
Dwójka i dzieciak najfajniejsze, pozostałe trochę dziwnie kadrowane.
Dzieciak taki "do legitymacji" ale bardzo sympatyczna fotka.
1,2 ok choć na 1 modelka Ci się garbi, dziwnie wyszło ramie i szkoda samego czubka głowy
3 mam wrażenie że twarz dostała winietą, upchane w kadrze kiepsko według mnie
4 tu też kompozycyjnie nie bardzo, jakbyś trochę niżej robił zostawiłbyś czubek głowy i nie obciął kciuka...
co do 5 w pełni zgadzam się z poprzednikiem
Które?
1 szerzej ocalając głowę
3 jak dla mnie prosto i szerzej, tniesz (lub są na krawędzi) palce lewej ręki, czubek głowy, czubek buta...więcej powietrza w te zdjęcia :)
choć tutaj leży jeszcze światło-przedramię i dłoń na granicy przepału zwracają większą uwagę niż twarz a chyba powinno być odwrotnie.
o 4 napisałem - niżej miałem na myśli niższy pułap, choć w ogóle nie lepiej jeśli już było by wyciągnąć prawą dłoń? (modelka chyba leworęczna, ale to przecież nie szkodzi) nie zasłaniać lewą wtedy twarzy? wykorzystać mocny punkt obrazu?
na 5 jak widać, też trochę więcej góry
albo ciąć zdecydowanie albo wcale
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
teraz dopiero przeczytałem twój dopisany post
czasem to niektóre rzeczy się zobaczy dopiero jak ktoś wskaże, prawda :)
praktyka to wyeliminuje ;) pozdrawiam
Dzięki za rady. Przydadzą się bardzo następnym razem. Teraz dopiero patrze na zdjęcia i dostrzegam te błędy których wcześniej nie widziałem.
Zamieszczam trochę mojej amatorszczyzny. I jak zawsze prośba o ocenę i cenne rady.
6.
7.
8.
9.
To może trochę z innej beczki: Można nie komentować jeśli wszystko jest idealnie :P
10
11
12
na 12 chyba byłoby lepiej gdyby więcej tego drutu było w GO
Jeszcze :)
Póki co jeszcze dużo muszę się nauczyć. Wiele osób na tym forum zaczynało praktycznie od zera a obserwując ich drogę czytając Wasze rady przeszli na wyższy stopień wtajemniczenia :)
Mam nadzieję że mi także się to uda.
To widzę że tytuł dobry :)
13
Zdjęcie zrobione wczoraj. Co sądzicie o focie i jej obróbce. ??
Kadr wg mnie świetny (no, może przydałoby się trochę więcej przestrzeni nad głowami postaci w tle), obróbka też wydaje mi się OK, choć jeśli kadr i światło uważam za dobre, to inne sprawy mam tam gdzie pan może pana majstra w dupę pocałować.
;) :-D
wg. mnie leci w lewo - trochę bym to wyprostował, no i osobiście nie przepadam za sepią (chociaż tutaj jest ona i tak bardzo delikatna) - zdecydowanie wolę bw. pozdr.
Sorry, ale nie wiem o czy zdjęcie opowiada.
Albo jest ważne tło, a wtedy poucinałeś ludzi na drugim planie, albo nie i wtedy dałeś za dużą głębie.
Dziewczynka patrzy w lewo, tylko na co? Tak ją umieszczając (na lewej stronie kadru) sugerujesz by odpowiedzi szukać na prawo, a tymczasem ja jako odbiorca nic tam nie znajduję (oprócz bałaganu w tle).
Jeśli to ma być portret, to moim zdaniem mocniej trzeba skadrować.
No faktycznie jest ciut krzywo. Nie zwróciłem na to wcześniej uwagi.
Co do kompozycji i pozycji dziewczynki, z lewej strony był tłumik ludzi więc zepsułby całość. Wiem że fajnie by było jakby patrzyła w prawo.
Ciężko było zrobić inaczej gdyż była to jedyna możliwość pstryknięcia. kilka sekund później i byłoby po wszystkim.
To był mój pierwszy wypad z 17-40.
Dziękuje za komentarze i rady
Według mnie jak tak kadrujesz- dużo prawej gdy twarz zwrócona na lewo to zdjęcie mogłoby mieć jakąś tajemnice, pole do domysłów- tutaj tego nie ma. Ludzie w tle nie wiążą się z "obiektem głównym"
Nie rozumiem takiego kadru.
Jeśli chodzi o obróbkę to tonacja jak kto lubi (mnie się nie podoba). Nie wiem co robiłeś ale może jakieś selektywne rozjaśnianie lub wręcz odwrotnie - wyciemnianie boków...w każdym razie dziecko sprawia wrażenie wklejonego na tło.
Rozumiem. Następnym razem postaram się bardziej.
No to kilka zdjęć. Mam nadzieję na konstruktywną krytykę.
14
15
16
17
18
Zdjęcia są ciekawe lecz rzeczywiście brak im "tego czegoś" - w każdym razie początki obiecujące.[/QUOTE]
tego czegoś = obróbki
Kadry fajne
A mogę prosić o jakieś wskazówki żeby pojawiło się "to coś " :)
Będę bardzo bardzo bardzo wdzięczny za rady.
Popracuj trochę nad kolorystyką. Jak na mój gust kolory są często zbyt zimne, przez to zdjęciom brakuje trochę "wyrazistości", B/W mało ciekawe, za wyjątkiem 1. Drut jak na mój gust powinien być rozmyty, a budynek ostry. Dziewczynkę dałbym w mocnym punkcie, ale po prawej stronie bo tak to nie wiadomo na co patrzy.
tego czegoś = obróbki
Kadry fajne[/QUOTE]
azapala Nie chodzi o obróbkę - może dobrze, że jej nie ma, gdyż mamy swoisty naturszczyk.
W zdjęciu nr 1 modelka z takim noskiem to tylko En face. Poza tym ja osobiście nie lubię obciętych kończyn (nr 1 i 14). No i sepia nie musi też się każdemu podobać. Generalnie zdjęcia są trochę "zimne".
Jednak ogólnie sprawiają dobre wrażenie.
Hmm na 1/1250 sek przy canonie 85 mm i przysłonie 2 chyba nie potrzeba było statywu, jeśli wyszło nieostro to nie wiem czego to może być wina. Może moje szkło ma jakieś problemy z BF/FF...
A może wina leży po stronie kompresji i zmniejszeniu zdjęcia. Coś poszło nie tak jak powinno..
Powiedzcie mi moi drodzy czy taka obróbka jest ok? Jeśli nie to w którą stronę iść?
Wiem że z ręką jest coś nie tak ale za bardzo się prześwietliła. Mogę dać rawa żebyście spróbowali i pokazali co można zrobić.
Z obróbką idź w taką stronę, która się Tobie głównie podoba. Bo jak dostaniesz 10 różniących się opinii to w którą stronę z tych 10 pójdziesz? Nie ma co się bawić w chorągiewkę - rób dla siebie nie pod kogoś. Pod kogoś to robisz tylko gdy Ci ktoś za to zapłaci - wtedy nasz klient nasz Pan ;) .
Dla jednych będzie przyjemne, dla innych nieprzyjemne a znajdą sie i tacy co dokopią byle dokopać i sobie ulżyć, nawet nie patrząc na zdjęcie - uroki internetu. Jeszcze się taki nie urodził co by każdemu dogodził, stąd moja rada.
Dla Ciebie jest przyjemne w odbiorze? Modelce się podoba? Kilku najbliższym znajomym się podoba, których lubisz, szanujesz i ufasz że są szczerzy a nie się podlizują? To po co dalej szukać na siłę (jakże przeróżnych) opinii anonimów internetowych? ;)
23 miało być wcześniej ale znalazłem je dopiero teraz.
o wczesniejszych bylo juz duzo wiec nie pisze
20-21 z doswiadczenia wiem ze niemowlaki w tej perspektywie wypadaja conajmniej niekorzystnie. dodatkowo ciecia kadru tez niekorzystne. sprobuj nieco nizej chwycic malca. mozna np tak jak tu
22 kadr juz bardziej mi podchodzia ale ten szum i to co sie stalo z policzkiem to feee. wygloda jak ksero z gazety.
bardziej pasuja mi kadry np jak tu
http://canon-board.info/showpost.php...&postcount=633
23. mnie nie podchodzi ani kadr anie bw, jakos brakuje mi tej czesci lewego policzka i ta jasna plama po lewej czesci kadru ??
generalnie brakuje w zdjeciach tego czegos o czym juz bylo pisane. poza tym kadry tez nie ciakawe jak dla mnie, zdjecia naprawde slabej jakosci nawet nieodszumione, nieostre.
a i jeszcze jedno w sprawie porzadkowej
zamieszczone zdjecie nie jest moje i zamiescilem je jedynie w celach pogladowych wiec jezeli moderator stwierdzi ze jest to naruszenie regulaminu prosze o zmiane zdjecia na link
Jak zawsze uwagi i opinie mile widziane
24
25
26
27
Zapraszam do oglądania i oceniania
28
29
30
31
32
33
34
Czy mogę Ci zmienić tytuł wątku?
Bo ilekroć go czytam to mi tam się w jednym wyrazie 'c' dodaje :oops:
Postuluję o zmianę :) Mnie rownież tytul wciąż mi się "frywolizuje".
dorośli ludzie... :D
Stary a głupi, też się na to złapałem. I to od poniedziałku, cały tydzień przechlapany ;)
No to ładny tytuł wstawiłem, nie ma co. Każdy tylko o jednym :)
Jeśli to nasuwa aż takie skojarzenia to Vitez możesz zmienić nazwę wątku. Żaden problem. Może kiedyś zamieszczę jakieś zdjęcia gdzie pasować będzie to "c"
No to od razu w tym podforum najlepiej :) : http://canon-board.info/forumdisplay.php?f=50
Będę pamiętał żeby nie robić bałaganu.
Teraz będzie, że przez zmianę tytułu wątku oglądalność i liczba odwiedzin mocno spadnie.
No to może jeszcze kilka dorzucę.
41.
42.
43.
37 i 42 ok, reszta przecietna
nie jestem jakoś super wykształcony w opiniach zdjęc ale pierwsze co przeszkadza MI w tej fotografii to odbicie/blask w okularach, po za tym bardzo ładna modelka;]