Tokina 100 f/2.8 AT-X Pro D Macro AF
Pojawiło się nowe szkło do macro 1:1 - następca Tokiny 90 f/2.5 AT-X (1:2).
To szkło ma przełącznik 2-pozycyjny, jak inne szkła do macro, ale pełni on 3 funkcje:
- skala 1:2 do nieskończoności, gdy przełącznik jest w trybie Limit, AF nie działa dla bliskich obiektów (dobre np. do portretów)
- skala 1:1 do 1:2 i przełączniku na Limit, AF działą tylko dla bliskich obiektów (np. owady, biżuteria itp)
- przełącznik w trybie Full, gdzie AF działa w całym zakresie
Podobna zasada jest w Sigmie 105 f/2.8
W teście jednej z zagranicznych gazet foto szkło wypadło rewelacyjnie. Poziom zniekształceń jest podobno najmniejszy jakie widzieli (pincushioning na poziomie 0,34%), winietowanie znika całkowicie przy f/4, przy skali 1:1 z odległości 30 cm ostrość w środku kadru super w zakresie f/2.8-22 i bardzo dobra przy f/32, ostrość w rogach bardzo dobra, a najlepsza przy f/11. To podobno najlepsze wyniki dla szkieł 100,105 f/2.8
Szkło jest oczywiście dla full-frame i cropów
Cena jak sigmy (ok. 399$)
Mocowanie tylko dla Canona i Nikona
Prawdziwa ogniskwoa wypadła na poziomie 97,02 mm a przesłona na f/2.91
Filtry 55 mm :) Osłona w komplecie. Waga 1.11lb. Kąt widzenia 24 stopnie.
Ciekwa czy rzeczywiście to szkło jest takie super :)
Tokina AF 100 mm f/2,8 At-X PRO D
Zastanawiam się nad kupnem tej Tokiny jednak w Internecie i na forum jest bardzo mało informacji o niej dlatego chciałbym usłyszeć wasze opinie i rady o tym szkle.
Zastanawiam się jeszcze nad kupnem Tamrona SP AF90mm f/2,8 Di Macro albo Sigmy 105mm f/2,8 EX DG Macro. Nowy Canon 100/2.8 Makro jest dla mnie za drogi
Tokina 100mm f/2.8 Macro AT-X PRO D
Szukałem na tym forum informacji dotyczących tego obiektywu, ale nie było tam opinii nikogo kto go używał. Czy ktoś się z nim zetknął w rzeczywistości? Czy jego ostrość jest tak dobra jak w "legendarnym" Canonowskim 100/2.8 Macro?
Tokina AF 100 mm f/2,8 At-X PRO D prośba o sample i info od użytkówników tego modelu.
Witam, po znalezieniu za i przeciw (dzięki Wam) wyższości obiektywu makro nad pierścieniami, dojrzałem do decyzji zakupu obiektywu. Otóż wydaje mi się, że najrozsądniejsza cenowo i jakościowo jest Tokina AF 100 mm f/2,8 At-X PRO D. Mam prośbę czy posiadacze takowego szkiełka mogli by podesłać kilka sampli. Byłbym bardzo wdzięczny o jakiekolwiek opinie na temat tego szkła. Przyznaje, że nie chciałbym wpakować się w coś z czego nie będę zadowolony. Być może ktoś wie dlaczego NIE powinienem się pakować w ten obiektyw a na przykład kupić sigmę. Będę wdzięczny za każde info.
Pozdrawiam
Tomek
p.s niestety niewiele udało mi się wyszukać na temat tego szkiełka w necie.
Tokina AF 100mm f/2,8 AT-X M1000 PRO D Makro
Ale nazwa ;)
Witam
Poszukałem na forum ale nie ma zbyt wiele o tym szkiełku więc zakładam wątek.
Chciałbym kupić szkiełko do makro które posłużyłoby mi też do portretu z moim markiem.
Jedno i drugie robię dość okazjonalnie więc chciałbym kupić coś nie najdroższego ale chciałbym też, żeby były to dobrze wydane pieniądze.
Ta Tokina ma dobrą prasę a w dodatku jest akurat dostępna w niezłej cenie: http://www.euro.com.pl/obiektywy2/to...ro-canon.bhtml
Jedyne co mnie powstrzymuje to pytanie o autofokus. Czy jest dobrze?
Wiadomo, w makrofotografii to nie najważniejsza cecha ale czasem trzeba zrobić parę fotek dzieciakom (na ogół ruchliwym) więc AF też jest dla mnie istotny.
Setka canona (właściwie to obie ale nowej nie biore pod uwagę ze względu na cenę) ma napęd USM i tu zapewne jest znacznie szybciej, ciszej a co najważniejsze, dokładniej.
Czy jednak na tyle, żeby warte to było różnicy w cenie? Canona na dziś można kupić za około 2 tysiące więc to jakieś 600 złotych. Akurat na Zenitara 16/2.8 fisheye.
Jeśli ktoś miał do czynienia z tą Tokiną to będę wdzięczny za podpowiedź :)