Rozdzielczość obiketywów a body
Witam , jestem szczęśliwym użytkownikiem Canona 1000d . Wiadomo bardzo amatorski sprzęt . Dlatego przesiadam się na coś lepszego ( szybkość AF , ergonomia,wysokie ISO) -wybrałem 50d .
No i teraz robi się nie lada problem - wiadomo, że nie każdy obiektyw będzie się dobrze sprawował z tym body . Chodzi o wykorzystanie rozdzielczości .
O samej rozdzielczości obiektywu poczytałem . Ale jak ona się ma do rozdzielczości korpusu ?
Np. Canon 85/1.8 ma rozdzielczość sięgającą do 40lpmm przy F5.6 , ale jak to dopasować do aparatu ?
Jak sprawdzić czy rozdzielczość danego obiektywu będzie odpowiednia dla danego bod?.
Wiem , że najlepsze są L-ki ale też bardzo drogie , chciałbym coś tańszego w granicach 1300 -2000 za szkło nowe .
Głównie interesują mnie portrety i pod tym kątem wybieram obiektyw , ale chce mieć też jeden duży zakres np . 70 -200 .
Jeśli chodzi o portretówki to najbardziej mnie interesują wspomniana c 85/1.8 oraz c 60/2.8 macro , c50 1.8 lub 1.4
Proszę o wyjaśnienie sprawy odpowiedniego obiektywu do 50d . Czym się kierować ?
Kolejne pytanie, czy do ogniskową każdego obiektywu muszę mnożyć przez 1.6 ? ( ze względu na crop )
I ostatnie pytanie ?Jak się będą sprawowały obiektywy tamrona , sigmy do 50d ?Czytałem o ff/bf , że jest skłonność do tego , a jak ma się to w praktyce , jak można temu zaradzić ?
Mam nadzieje , że to nie za dużo pytań . Ale kto pyta nie błądzi , a ja przez zakupem chce mieć wszystko jasne .
Pozdrawiam i czekam na pomoc .